torstai 15. syyskuuta 2016

Australian ilmasto edelleen eläväisenä

Oman käsitykseni mukaan yksi tämän blogin mielenkiintoisimmista juttusarjoista koskee Australian keskiosissa sijaitsevan Alice Springsin ilmastotilastoja. Olen kirjoittanut niistä useasti, viimeksi täällä, jolloin mittausaseman ilmastohistoria näytti NASA:n Goddard Institute for Space Science Studiesin sivuilta otetun kuvakaappauksessa mukaan seuraavalta.


Tänään muistin jälleen Alice Springsin ja riensin katsomaan ovatko ilmastonmittaajat lopultakin lopettaneet tilastojen korjailun. Valitettavasti jouduin pettymään, sillä viime joulukuun jälkeen oli tilastoja jälleen muokattu. Nyt ne näyttivät seuraavalta.


Kuten arvoisa lukijani huomaa, ovat yli sadan vuoden takaiset lämpötilat nousseet karkeasti ottaen noin yhdellä asteella viimeisen yhdeksän kuukauden aikana. Kysymys tietenkin kuuluu, että mistähän tämä johtuu, sillä joulukuussa 2015 oli tehty muutos päinvastaiseen suuntaan, kuten 22.10.2014 kirjoitetusta tekstistäni kopioitu ja tuolloin otettu kuvakaappaus osoittaa. 


Tällä kertaa Alice Springsistä mitatut lämpötilat eivät siis ole muuttuneet ilmastonmuutoshypoteesin kannalta "suotuisaan" suuntaan, vaan pikemminkin palanneet lokakuun 2014 kaltaiseen - joskaan ei identtiseen - tilanteeseen. Tällaisenakin ne osoittavat ilmastotiedon epäluotettavuuden ainakin tämän mittausaseman osalta. 

Nyt nähdyn muutoksen syitä pohdittaessa ei voi sulkea pois sitä allekirjoittanutta imartelevaa ajatusta, että syynä olisi Professorin ajatusten kirjoitus 13.12.2015, koska se oli pian ilmestymisensä jälkeen käännetty australialaiselle internet-sivustolle (kiitos siellä ihmisiä tuntevalle Kumitontulle). Sellaisena se on saattanut aiheuttaa harmaita hiuksia tilastonikkareille ja ystävällisesti ajateltuna johtaa niiden tarkastamiseen vielä kerran.

Niin tai näin. Alice Springsin ilmasto ja sen tilastot ovat tarjonneet äärimmäisen mielenkiintoista seurattavaa jo useiden vuosien ajan. Aika näyttää jatkuuko spektaakkeli vielä tulevaisuudessa, vai olemmeko me lopultakin "lopullisen tilastototuuden" äärellä. 

Joka tapauksessa ainakin oma luottamukseni Alice Springsisn mittausten luotettavuuteen on mennyt jo kauan sitten. Ja sen myötä myös maanpinnan tasolla tehtyihin mittauksiin perustuviin globaaleihin lämpötilaestimaatteihin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:



4 kommenttia:

  1. Tällaista se on kun se, mikä oli ennen objektiivista tiedettä muutetaan poliittiseksi aseeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On, etenkin koska tällaista muutosta ei olisi koskaan saanut tapahtua.

      Poista
  2. Sen sijaan, että tätä tapausta miettisi tässä blogissa, niin oletko koskaan yrittänyt lähettää sähköpostia (tms) ja kysyä, että miksi tilastot muuttuvat edestakaisin?

    Kai tällekin joku järkevä selitys saattaa olla olemassa?

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!