lauantai 17. syyskuuta 2016

Kielteisen päätöksen saaneille on rakennettava turvapaikka

Helsingin Sanomat kirjoitti irakilaisesta, joka on saanut kaksi kertaa oikeuden vahvistaman kielteisen päätöksen turvapaikkahakemuksiinsa, mutta ei halua poistua maasta. Tapaus ei ole ainutkertainen, vaan näitä esiintyy yhä enemmän.

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero varoitti taannoin, että perusteettomasti turvapaikkaa hakeneiden maan alle painumisesta seuraa rikollisuuden lisääntymistä. Tämän vahvistaa omalta osaltaan myös HS:n haastattelema turvapaikanhakija, joka ilmoitti jutussa ryhtyvänsä varastamaan, jos veronmaksajan piikki hänen elättämisekseen pannaan kiinni.

HS:n juttu osoittaa jälleen kerran, että olisi tärkeää huolehtia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden poistumisesta. Esimerkiksi Saksassa on yli 100 000 ja Ruotsissa yli 14 000 näkymättömiin painunutta laitonta maassaolijaa.

Suomessa heitä on merkittävästi vähemmän, joten asialle olisi paras löytää ratkaisu juuri nyt, kun se olisi vielä jollain tavalla hallittavissa. Hyvä uutinen tässä on se, että asiaa on ajateltu myös sisäministeriössä, joskin esillä on ollut etenkin rikollisen mielenlaadun omaavien tulokkaiden suhteen täysin riittämättömiä keinoja.

Ehdotan sisäministeriölle tässä, että nyt harkinnassa olevien ilmiselvästi tehottomien toimien sijasta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita varten perustettaisiin turvapaikka, jossa saisi minimielatuksen työvelvollisuuden täyttämällä. Turvapaikassa voitaisiin hyödyntää sinne sijoitettujen henkilöiden ammattitaitoa, jonka varaan voitaisiin pystyttää esimerkiksi alihankintaa suomalaiselle teollisuudelle.

Koska turvapaikkaan sijoitettaisiin laittomia maassaolijoita, tulisi se eristää tehokkaasti muusta yhteiskunnasta. Parasta olisi, mikäli turvapaikka voitaisiin sijoittaa maamme rajojen ulkopuolelle esimerkiksi vuokraamalla Venäjältä sopivat tilat.

Ellei se ole mahdollista, niin joka tapauksessa olisi huolehdittava siitä, ettei turvapaikasta poistuminen olisi kovin houkuttelevaa. Siksi sen ympärille pitäisi rakentaa riittävät liikkumisesteet ja palkata vartijat huolehtimaan paikan turvallisuudesta sekä sen asukkaiden että ympäröivän yhteiskunnan kannalta. Näin syntyisi myös työpaikkoja vartijan koulutuksen saaneille.

Turvapaikasta pitäisi tietenkin päästä pois välittömästi, mikäli suostuisi palaamaan kotimaahansa. Poistumista tulisi kuitenkin valvoa esimerkiksi varmistamalla, että hankitut lentoliput on käytetty. Jos poistumisen yhteydessä alkaisi esiintyä väärinkäytöksiä, voitaisiin tietenkin siirtyä järeämpiin keinoihin kuten lentokoneeseen saattamiseen.

Turvapaikan perustaminen olisi veronmaksajalle luonnollisesti hyvin kallista: kustannukset nousisivat hyvinkin kymmeniin miljooniin euroihin. Ajan myötä se kuitenkin tulisi merkittävästi halvemmaksi kuin maahan rikoksilla elämään jäävien ulkomaalaisten kasvava joukko.

Turvapaikan pyörittämisen juoksevat kulut tulisi tietenkin pyrkiä kattamaan sinne sijoitettujen henkilöiden työn tulokset myymällä. Perustamisvaiheessa siihen sijoitetuille kymmenille miljoonille saataisiin vastinetta tänne pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrän laskiessa ja sitä kautta syntyvistä miljardiluokan säästöistä.

Näin tarkasteluna laittomien maassaolijoiden turvapaikka olisi siis veronmaksajan kannalta erittäin kannattava sijoitus. Siten ainoa asia jota tarvitaan on poliittinen rohkeus tehdä päätös Suomeen kohdistuvan turvallisuusuhan ratkaisemisesta perustamalla laittomille maassaolijoille turvapaikka ja ryhtyä rakentamaan sellaista mahdollisimman pikaisesti.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kajaanin ja Itäkeskuksen tapaukset on tutkittava ja uutisoitava näyttävästi
Kuka valittaisi maahanmuuttoviraston myönteisistä päätöksistä?
Maahanmuuttajien laittomat bisnekset11 kommenttia:

 1. Se on mukava että tuollaiset laittomasti maassa olevat rikolliset ihmispaskat voivat sitten vielä uhkailla rikollisilla jatkotoimillaan ilman mitään sanktioita.Irakilaisrotat tai mädäntynyt hallintomme eivät ilmeisesti ymmärrä että seuraavaksi ne lait ottavat omiin käsiin sitten kansalaiset.Jälki tulee olemaan rumaa.

  VastaaPoista
 2. Olen ajatellut aivan samanlaista ratkaisua. Tällaista menettelyä on enenkin kohdistettu sellaiseen väestönosaan, jota on ollut syytä epäillä yhteiskuntaa haittaavasta toiminnasta. Menettelyä sanottiin internoimiseksi.

  Toinen professori

  VastaaPoista
 3. Professorilta hyviä ja loogisia ehdotuksia. Kaiken aikaa on ihmetyttänyt se, että täysin tuntemattomat tulijat ovat saaneet vaeltaa kuin 'ellun kanat' pitkin poikin maata! Yritäpä mennä muihin maihin noin vaan 'reissaamaan', kyllä kalteriovi tutuksi tulisi.
  Venäjältä tilojen vuokraaminen olisi mainio ja kustannustehokas juttu. Samalla voisi sopia, että kun kotiinpaluu alkaa kiinnostaa, sikäläiset (sotilas)lentokoneet kuljettaisivat palaajat edullisesti takaisin. Kasarmeja ja kalustoahan siellä maassa on, kuljetuskoneita, vartijoita jne. Miksi tulla suotta takaisin Suomeen - menoksi vaan!
  Ellei tämä käy päinsä, onhan meillä Konnunsuon entinen vankila. Palautetaan se alkuperäiseen käyttöönsä. Helpommat tapaukset Tiuruun, jota uhkaa jopa purkutuomio: http://yle.fi/uutiset/tiurun_entisen_sairaalan_kohtalon_hetket_puretaan_ellei_loydy_kayttoa/9174216
  Tiurussa olijoille ulkonaliikkumiskielto, pantaseuranta, vartioportti jne.
  Sinänsä ihmeellistä, että päättäjämme eivät kykene professorin ja muiden täällä kirjoittajien tavoin ideointiin. Eivät näemmä edes kopioimaan täältä toimivia malleja.
  -Beowolf-

  VastaaPoista
 4. Erittäin hyvä idea. Valitettavasti maamme nykyinen johto ei ota tällaisen käytäntöön soveltamista edes harkintaan, ennenkuin pakon edessä, sitten kun maassa on jo täysi kaaos. Sitten kun on myöhäistä.

  VastaaPoista
 5. Tässähän olisi EU:lle hyödyllistä työsarkaa. Sen sijaan, että se yrittää työntää turvapaikanhakijoita jäsenmaiden vastuulle, se voisi ottaa jäsenmaissa laittomasti olesekelevia omalle vastuulleen ja perustaa heille internointileirin. Yhden tai useampia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kannattaisi tosiaan keskittää. Ja EU luonteva toimija asiassa.

   Poista
 6. Yksi vaihtoehto olisi myös rakentaa konttikylä jonnekin saaristossa. Internoitujen saari. Kotiinkuljetukset voitaisiin hoitaa meriteitse. Lentorahtina nämä tulevat liian kalliiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin saarimahdollisuutta tätä kirjoittaessani. Ainakin se helpottaisi laittomien oleskelijoiden muusta yhteiskunnasta erillään pitämistä.

   Poista
  2. Tämä on oikein hyvä idea, myös. Olen jossakin toisessa yhteydessä ehdottanut leirin rakentamista huonojen yhteyksien päähän erämaahan, mutta tässä voisi olla erittäin toteuttamiskelpoinen ajatus. Etenkin ne saaret, joilla ei asu vakituisesti tällä hetkellä ketään.

   Poista
  3. Ahvenanmaan ulkosaaristossa on tosiaan hvin tilaa, sinne muutama kontti ja kasa halkoja joilla lämmitää kömmönsä, jos eivät viiti lämmittää sitten palelevat ..

   Poista
  4. Laittomien oleskelijoiden suuri määrä asettaa vaatimuksia suljetulle turvapaikalle. Ihan pieni luoto ei siis tule kyseeseen.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!