tiistai 28. kesäkuuta 2016

Stadin friidut

Helsingin Sanomat kirjoitti tänään pääkaupungin naisista eli Stadin friiduista. Jutussa on muutama kohta, jotka avaavat yhteiskunnallisesti tärkeitä seikkoja ja vaativat siksi kommentteja.

Jutun mukaan helsinkiläisiä "naisia on tänä vuonna 331 057, eli jokaista tuhatta helsinkiläistä miestä kohti löytyy 1 114 Hesan naista". Toisin sanoen Helsingissä vallitsee tolkuton miespula: keskimäärin noin yksi kymmenestä naisesta on jatkuvasti vailla miesystävää - tai jakaa sellaisen jonkun muun naisen kanssa.

Samasta asiasta kertoo sekin, että "Helsingissä oli vuonna 2015 yhden naisen asuntokuntia yhteensä 90 610, mikä oli yli 40 prosenttia enemmän kuin yhden miehen asuntokuntia. 55 ikävuoden jälkeen railo yksin asuvien naisten ja miesten välillä alkaa syvetä jyrkästi, ja esimerkiksi 70–74-vuotiaista yksin asuvia naisia on jo noin kolme kertaa enemmän kuin miehiä." Tämän tilaston kärjistymiseen iän karttuessa vaikuttaa se, että naiset elävät noin kuusi vuotta miehiä pidempään.

Miespula on epäilemättä suuri ongelma Stadin friiduille, mutta toisaalta tilanne on ehkä sittenkin parempi kuin sellainen vaihtoehto, jossa miehet kärsisivät naispulasta. Puutteessa olevien miesten ylijäämähän johtaa yleensä yhteiskunnan epävakauteen, seksuaali- ja muun väkivaltarikollisuuden kasvuun ja niihin vastauksena naisten elintilan kaventumiseen, kuten moniavioisuuden sallivista kulttuureista tiedämme.

"Hesan naiseksi voi syntyä tai sellaiseksi voi tulla. Tulijoita on enemmän kuin syntyjiä. Vuonna 2015 kapaloihin kääräistiin 3 362 uutta Hesan naista ja pääkaupungin rajan ylitti tulomuuttopuuhissa noin 21 000 naista."

Tämä tarkoittaa toisaalta maaltapakoa ja ehkä myös pakolaisten perheenyhdistämisiä, mutta kertoo myös Stadin friidun vähäisestä halusta elää perinteistä perhe-elämää, johon kuuluvat oleellisena osana mies ja lapset. Tämän kertoo myös HS:n juttu, jonka mukaan "lapsia siunaantuu napakat 1,3 ja asunto hankitaan Vuosaaresta."

Koko Suomessa naiset saavat noin 1,7 lasta - ja tässä laskelmassahan ovat mukana myös lapsimäärää alentavat Stadin friidut. Toisaalta Stadin friidujen alhaiseen lukemiin sisältyvät myös tunnetusti äärimmäisen hedelmälliset maahanmuuttajanaiset.

Jotain kertoo sekin, että "lenkkikaverina juoksentelee labradorinnoutaja". Onko karvaturri Stadin friidulle yhä useammin miehen tai lapsen korvike?

Erittäin mielenkiinto on tieto siitä, että "nuorina Hesan naiset... peittoavat miehet tuloissa, sillä alle 25-vuotiaina heidän tulonsa ovat 107 prosenttia miesten tuloista. Eläkeiässä luku putoaa 62 prosenttiin."

Tässä olisi mielestäni erinomainen aihe humanistis-ekonomiselle tutkimukselle - ja ehkä sellaista on tehtykin - sillä jokin syy tälle kehitykselle täytyy olla. Itse arvelen, ettei kyse ole syrjinnästä eikä lasikatoista vaan naisten työhaluista.

Näin siksi, että suomalaiset miehet tekevät jopa 30% pidempää työpäivää kuin naiset. Sellainen ei voi olla näkymättä ura- ja siten myös palkkakehityksessä. Toki myös ammatinvalinta vaikuttaa.

Kaiken kaikkiaan HS:n juttu oli siis varsin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Toivottavasti se herättää niitä myös kohteessaan eli itse ihanissa Stadin friiduissa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä
Miksi enää ei ole varaa piikoihin?
Työelämän tasa-arvosta puhuminen on älyllistä epärehellisyyttä
Juhlaraha tasa-arvolle ja suvaitsevaisuudelle

6 kommenttia:

  1. Alle 25 vuotiaina... miehet ovat vielä koulussa tai juuri valmistuneita parhaimmillaan, eli ei ole ihme että naiset voittaa tuossa iässä palkoissa.

    VastaaPoista
  2. Joskus kirjoitinkin kommenttina näistä, kaupunkiasujien hedelmällisyys on todella alhainen. Ei johdu pelkästään nykyajasta, sama tilanne on jo ollut suurkaupungeissa ennen Toista maailmansotaa. Kaupungit siis tarvitsevat tasapainoksi jonkinlaista lähiö/maaseutuvyöhykettä, ne eivät pysty ruokkimaan itseään (useammassakin merkityksessä) ja suhtaudun kaupungistumiseen spengleriläisittäin huolella, vaikka olenkin kaupunkiasuja.

    Osan ilmiötä selittänee, että perheet sitten muuttavat suotuisammille alueille kasvatuksen kannalta.

    VastaaPoista
  3. Nuorten miesten mennessä inttiin nuoret naiset muuttavat maaseudulta opiskelemaan Helsinkiin, ja valmistuttuaan työllistyvät siellä julkiselle sektorille. Tämä selittää osaltaan naisten ylijäämän ja paremman palkan.

    Sekä vihreitten kannatuksen.

    VastaaPoista
  4. Selitys on hypergamia.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Hypergamia

    Ilmiön syistä tiedetään vasta vähän, sanoo Väestöliiton tutkija Anneli Miettinen. Hän pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että vapaaehtoinen lapsettomuus olisi lisääntynyt. Tietoisen päätöksen lapsettomuudesta tekee yhä vain harva nainen.

    Sen sijaan lapsettomuuteen ajaudutaan erilaisten elämäntilanteiden seurauksena.

    "Usein syynä on, ettei löydetä sopivaa kumppania", Miettinen sanoo.

    "Uskoakseni se liittyy niin sanotusti avioliittomarkkinoiden epäsuhtaan, jossa koulutetut naiset eivät löydä itselleen sopivaa kumppania. Naisilla lapsettomuus on yleisintä korkeasti koulutettujen keskuudessa, kun miehistä lapsettomia ovat muita useammin matalasti koulutetut."

    http://www.hs.fi/kotimaa/a1305546246230

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäksi on naisten ja miesten kohtaanto-ongelma, kun sukupuolet ovat jakaantuneet epätasaisesti maalle ja kaupunkeihin

      Poista
    2. Nooo eiköhä toi epäkohta tasaannu, jahka saamme ne 20-40t nuorta komeeta pakolaismiesta sinne hesaan :P

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!