lauantai 4. kesäkuuta 2016

Muhammad Ali - mestari on poistunut joukostamme

Maailman kaikkien aikojen tunnetuin nyrkkeilijä Muhammad Ali on kuollut. Tunnettuutensa hän loi jo nuorena nyrkkeilijänalkuna vastustajaansa kohdistamallaan suunsoitolla ja viimeistään kieltäytymällä itselleen edullisesta armeijajärjestelystä käännyttyään islamiin.

Myös hänen sairastamansa Parkinsonin tauti on saanut paljon julkisuutta - etenkin kun se ilmeisesti näkyi jo hänen viimeisissä otteluissaan. Jotka olisivat siis aivan ehdottomasti saaneet jäädä käymättä. Ja jotka osaltaan ehkä vaikuttivat mestarin poistumiseen joukostamme juuri nyt.

Kaiken taustalla on kuitenkin se, että Muhammad Ali oli aikanaan taidoiltaan täysin ylivoimainen - nopea ja terävä - ja hallitsi siksi raskasta sarjaa suvereenisti ennen armeijaan astumisesta kieltäytymisen takia saamaansa ottelukieltoa. Kolmen vuoden jälkeisen paluunsa jälkeen hän ei ollut enää entisensä, vaikka kolme kovaa ottelua Joe Frazieria ja maailmanmestaruuden riistäminen voittamattomalta vaikuttaneelta George Foremanilta ovatkin jääneet hänen parhaiten tunnetuiksi otteluikseen.

Omasta mielestäni Ali oli kuitenkin parhaimmillaan siis 1960-luvun lopulla. Siksi suosittelen arvoisalle lukijalleni tämän titteliottelun katsomista hänen muistokseen. Se käytiin Alin ja Cleveland Williamsin välillä 14.11.1966 ja monet pitävät sitä mestarin parhaana, mukaan lukien kehää myöhemmin Alin tavoin suvereenisti hallinnut Mike Tyson.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Tyrmääviä tyrmäyksiä
Opettavainen tarina vuodelta 1930 - Robert Heleniuksen paluuta odotellessa
Jalo itsepuolustuksen taito


1 kommentti:

  1. 60-luvulla en muista olleen kilpailevia maailmanmestareita, vaan Clay/Ali oli kiistatta mestari. Vaan oliko se sen arvoista, kun aivot olivat vioittuneet jo vähän yli nelikymppisinä. Kaikesta huolimatta hän oli nuoruuteni suuria urheilusankareita. R.I.P

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!