torstai 9. kesäkuuta 2016

Toukukuussa lämmintä, mutta viilenevää

Olen seurannut viime vuonna alkanutta ilmaston lämpöpiikkiä innokkaasti (aiempien kirjoitusten jäljille pääsee täältä). Kiinnostukseni ei ole loppunut, joten on jälleen tullut aika lisätä tähän kirjoitussarjaan yksi uusi luku. Näin siksi, että toukokuiset globaalin alailmakehän satelliittimittauksiin perustuvat tiedot ovat käytettävissä.

Kuten olen aiemmin kirjoittanut, on menossa olevan lämpöpiikin pääasiallisena syynä loppumassa oleva poikkeuksellisen voimakas El Niño. Niinpä lähtökohtaisesti on odotettavissa, että piikki tasoittuu kesän tai viimeistään syksyn aikana.

Jännityskohteena tässä tilanteessa ei siis ole se, jääkö viime kuukausien poikkeavan korkea globaali lämpötila pysyväksi. Sen sijaan epäselvää on se, että tasaantuuko lämpötila piikkiä edeltäneelle tasolle, jääkö sen yläpuolelle vai onko nyt alkamassa suorastaan viilenevä trendi.

Tämän hetken tilannetta voi tarkastella seuraavasta kuvasta, johon olen merkinnyt viimeisen 15-vuoden mittaukset RSS-sarjasta. Kuvan y-akselilla on poikkeaman suuruus asteina ja x-akselilla kuukausi. Sininen ohut viiva on satelliittimittausdata, musta ohut viiva 12 edellisen kuukauden (liukuva) keskiarvo ja punainen paksumpi viiva 15 viimeisen vuoden trendiviiva laskettuna Excelissä.


Kuvassa näkyvän mittaussarjan viimeinen arvo on 0,5245, joka on toukokuisista poikkeamista kolmanneksi suurin heti vuoden 2010 jälkeen, mutta selvästi vuoden 1998 toukokuuta kylmempi. Verrattuna kaikkiin kuukausiin, on kulunut toukokuu 20. eniten pitkäaikaisesta keskiarvosta poikkeava kuukausi vuodesta 1979 alkaneessa mittaussarjassa.

Toisin sanoen alailmakehän globaalien lämpötilojen perusteella kulunut toukokuu oli lämmin, mutta edellisiin kuukausiin verrattuna suunta on kuitenkin viilenevä. Siis aivan odotusten mukainen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Toiseksi lämpimin huhtikuu
Lämpimin maaliskuu
Uusi ennätys on syntynyt

6 kommenttia:

 1. Tätä minäkin arvailin, se oli se kesä siinä sitten, kaksi-kolme viikkoa. Tänä vuonna onkin sitten pirun pitkä syksy, ensimmäiset syysmyrskyn oireet kun näkyy nyt jo: koleaa ja tuulee niin maan perhanasti, yölläkin.

  En minä mitään ilmastonmuutoksia tähän kuvittele, Suomen kesät vaan ovat arvaamattomat. Aina ei näy kesää lainkaan, joskus räntäkeväästä päästään suoraan sateiseen syksyyn, toisina vuosina on kaksi kuukautta kuivaa ja hellettä ja paha vesipula. Sitä se on ollut koko sen viitisenkymmentä vuotta, mikä on miesmuistini mitta. Arvaamatonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli toisen sanoen keskimääräsesti normaalia säätä ympärivuoden ..

   Poista
 2. Tästä koko läntinen valemedia vaikenee: "And Now For The 100 Trillion Dollar Bankster Climate Swindle…", http://www.whenthenewsstops.org/2016/02/and-now-for-100-trillion-dollar.html

  VastaaPoista
 3. Vaikka pseudo-skeptikoilla (Skepsis) ja muilla vastaavilla kaikkitietävillä on onkin valmis vakiovastaus 'salaliittoteoriaa' sellaiseen mistä läntinen valemedia ei kerro, niin tuodaan nyt esille esim. saksankielisen 'info.kopp-verlag.de'-sivuston eräs otsikko: Katastrophenwetter: Ist es eine Wetterwaffe?, http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/enthuellungen/gerhard-wisnewski/katastrophenwetter-ist-es-eine-wetterwaffe-.html;jsessionid=56F4BB18CA263D7323E24709FDA448BA eli "Katastrofi-sää: onko kysymyksessä sääase".

  Tästä koko läntisen valemedian kuoliaaksi vaikenemasta asiastahan löytyy internetistä varsinkin englanniksi paljon myös hyvin perusteltua tietoa. Artikkelissa mainitut viimeaikojen 'katastrofi-sääilmiöt' Saksassa ja Ranskassa eivät tietenkään millään tavalla TODISTA sääaseen olemassaoloa, mutta kysymys on syytä pitää mielessä kunnes toisin todistetaan. Suuri ilmastohuijaus ja mahdollisesti toimiva sääase tietysti sinänsä ovat kaksi eri eri asaa.

  VastaaPoista
 4. "Putin Believes Global Warming ‘Is A Fraud To Restrain Developing Nations’", http://www.climatechangedispatch.com/putin-believes-global-warming-is-a-fraud-to-restrain-developing-nations.html

  VastaaPoista
 5. "Spiegel Calls Recent Extreme Weather Claims “A Climate Bluff”. Data Show “No Recognizable Increase”!",
  http://www.climatechangedispatch.com/spiegel-calls-recent-extreme-weather-claims-a-climate-bluff-data-show-no-recognizable-increase.html

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!