keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Afganistanista, Irakista ja Somaliasta tuli turvallisia maita

Helsingin Sanomat uutisoi, että maahanmuuttovirasto on ottanut uuden linjan turvapaikkahakemusten käsittelyssä. Sen mukaan Somalia, Irak ja Afganistan ovat niin turvallisia maita, että sinne voi palauttaa Suomesta perusteetta turvapaikkaa hakeneet. Lisäksi ulkomaalaislaista on uutisen mukaan poistunut oleskeluluvan saamisen kolmas kriteeri eli humanitaarinen suojelu, joka ei ole perustunut kansainvälisiin pakolaissopimuksiin tai EU:n linjauksiin.

Käytännössä irakilaiset, somalit tai afgaanit voivat jatkossa saada turvapaikan ainoastaan, mikäli heillä on yksilöllinen tarve sellaiseen. Toisin sanoen Suomeen pääsee nyt ainoastaan, mikäli pakenee henkilökohtaista hätää. Tämä vastaa muiden pohjoismaiden linjaa.

Kysymys tietenkin kuuluu, mikä päätöksen vaikutus on loppupeleissä? Sen näyttää tietenkin vasta aika, mutta maahanmuuttoviraston maaliskuun tilastoista voi nähdä, että afgaaneille myönnettiin 50 turvapaikkaan, 17 toissijaiseen suojeluun, 0 humanitaariseen suojeluun ja 42 muuhun syyhyn perustuvaa oleskelulupaa. Irakilaisille vastaavat lukemat olivat 410, 213, 27 ja 13 ja somaleille 190, 3, 17 ja 1.

HS:n uutista on vaikea tulkita. Sen mukaan turvapaikan myöntämiselle on kolme kriteeriä, kun niitä on maahanmuuttoviraston tilastoissa neljä. Jos uutista kuitenkin tulkitaan sanamuodosta "näistä kolmesta maasta tulevilla pitää nyt siis oleskeluluvan saadakseen olla yksilöllinen syy, jonka vuoksi voisi joutua kotimaassaan vainon kohteeksi" siten, että turvapaikan lisäksi tänne tulijoiksi hyväksyttäisiin myös toissijaisen suojelutarpeen perusteella nyt otettavat.

Näin siksi, että toissijainen suojelu myönnetään niille, joilla voi olla kotimaassaan edessä kuolemanrangaistus, teloitus, kidutus, muu epäinhimillinen kohtelu tai aseellisen selkkauksen yhteydessä tapahtuvasta mielivaltaisesta väkivallasta johtuva vakava ja henkilökohtainen vaara. Tätä tulkintaa tukee myös se, ettei muutos HS:n uutisen mukaan vaikuta syyrialaisten asemaan, vaikka maaliskuussa heistä sai oleskeluluvan toissijaisen suojelutarpeen perusteella 50 henkilöä. Varsinaisen turvapaikan sai 96 syyrialaista.

Näin tulkiten maahanmuuttoviraston uusi linjaus olisi edelle kirjaamieni lukujen perusteella karsinut maaliskuussa 109 maahan saaneen afgaanista 42 tulijaa eli noin 38 prosenttia. 663 maahan oleskeluluvan saaneesta irakilaisesta olisi vaille oleskelulupaa jäänyt 40 eli kuusi prosenttia ja 211 somalista 18 eli noin kahdeksan prosenttia.

Edelle kirjoittamani luvut osoittavat, ettei maahanmuuttoviraston linjaus suinkaan johda minkäänlaiseen maahanmuuttopolitiikan vallankumoukseen. Sillä voi kuitenkin olla edellä laskeskeltua vaikutusta suurempi merkitys siinä tapauksessa, että tieto Suomen kiristyneestä humanitaarisesta maahanmuuttopolitiikasta löytää tiensä afgaanien, irakilaisten ja somaleiden lähtöpaikoille ja saa nämä suuntaamaan toivioretkensä jonnekin muualle.

Jään siis mielenkiinnolla odottamaan mitä tuleman pitää. Samalla panen tyytyväisenä merkille, että vaikka uusi linjaus onkin eittämättä vain pieni askel suomalaisessa maahanmuuttopolitiikassa, on sen suunta kuitenkin mitä todennäköisimmin mieleen lähes kaikille suomalaisille.

JK kello 7.20. Lehteä eteenpäin luettuani törmäsin uutiseen, jonka mukaan pakolaiset työllistyvät hyvin Yhdysvalloissa. Kehotan maahanmuuttovirastoa käyttämään samanlaisia menetelmiä myös Suomessa. Uskon kyllä, että  on olemassa palkkataso, jolla tulijoille löytyy töitä meiltäkin. Ja heiltä vastaavasti työhaluja, ellei kahdeksan kuukauden kuluttua maahan saapumisesta ole tarjolla muutakaan tulonlähdettä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
96% suomalaisista haluaa rajoittaa EU:n ulkopuolelta tulevaa maahanmuuttoa
Lepsu maahanmuuttopolitiikka tuhosi Perussuomalaisten kannatuksen
Suomen tuleva maahanmuuttopolitiikka


13 kommenttia:

 1. Vuosikausia mellastaneet ihmisoikeusjuristit ovat tehneet sellaisen maahanmuuttojuristerian, että tavallinen ihminen ei saa siitä selvää. Mitä on se "kansainvälinen suojelu", jota pojalopeksiksi ilmottautuneille turvapaikanhakijoille tarjotaan? Loppuiko se nyt?

  VastaaPoista
 2. Humanitaarinen suojelutarve ei ole tosiaan perustunut kansainvälisiin pakolaissopimuksiin tai EU:n linjauksiin.

  VOK:eista kuuluu nyt kummia. Erilaisia etnisiä kähinöitä rauhottelevat usein -ullatus- tunisialaiset. Heillä on siihen oma syynsä, että eivät halua kohdistaa virkavallan ylimääräistä huomiota ko.paikkaan.

  Syy on hyvinkin ilmeinen. Ovat näet sotkeutuneet kotimaansa huimausainekauppaan ja laittomina maahantunkkeutujina paossa toista, oman nurkkiensa huumejengiä.

  Käsittelyn odotteluaikaa käytetään tietenkin ahkerasti suomalaisen "eloveenatytön" etsintään. Näin kesän lähestyessä se voi lisäätä erilaista aktiviteettiä. Jopa suomalainen vankila on mukavampi paikka kuin kotimaan kosto.

  Tämmöisen itseaiheuteun rosvomafian koston kohteeksi joutuminen ei ole minusta edes humanitaarisen suojelun peruste rosvoille. Ei edes EU:ssa. Vai onko?

  heppa

  VastaaPoista
 3. Tervehdys! Kiinnostaako professoria tulla seuraamaan ja mahdollisesti kommentoimaan uutta, palkkää faktaa asiallisesti käsittelevää Maahanmuuttokriittiset-ryhmää? Mukana on myös kansanedustajia sekä muita päättäjiä. Professorilla on faktat hallussa, joten hän on enemmän kuin tervetullut. Ystävällisin terveisin, Roope Massinen www.facebook.com/groups/Maahanmuuttokriittiset/

  VastaaPoista
 4. Mielenkiitoista, miten voi olla mielipiteet niin vastakkaisia vihreiden ja muiden vasemmistolaisten kanssa. Nytkin tiesin, että jotain hyvää on tapahtunut, kun luin otsikon, missä vihreiden O-P Parviainen itkee hallituksesta ja sen taikatempusta muuttaa maita turvallisiksi.

  Kuulin muuten hiljattain yhdestä kiinalaisen liikennelain erikoisuudesta. Autoilija joutui maksamaan telomalleen jalankulkijalle korvauksia vammasta koko tämän loppuelämän ajan. Kuolemantapauksissa selvisi pienemmillä korvauksilla. Tästä seurasi se, että jalankulkijaan törmättyään autoilijat pyrkivät varmistamaan, ettei tämä jää kitumaan. Laki on nyttemmin ymmärrettävistä syistä kumottu.

  Vastaavanlaista se on turvapaikanhakijoilla. Törkeistä (lähtömaassa suoritetuista) rikoksista voidaan heittää pihalle, mutta jos rikoksen seurauksena on kuolemantuomio, tekijän annetaan jäädä. Kannattaa siis varmistaa oma maahanjäämisoikeutensa!

  VastaaPoista
 5. Naistoimittajalla voi olla hieman vaikeaa muttaa omaa järkeviä ajatuksia!

  "Tamana haluaa jäädä, toistaiseksi. Hän on pohtinut vakavasti kotimaansa ahdinkoa.

  – Olisiko esimerkiksi Saksasta tullut talousmahti, jos kaikki saksalaiset olisivat lähteneet toisen maailmansodan aikana pois ja hakeutuneet pakolaisiksi, Tamana pohtii. Hänen mielestään jokaisen täytyy kantaa vastuu kriisin voittamisesta."

  http://yle.fi/uutiset/afgaanitoimittajan_arki_on_turvatonta__nazira_vaihtelee_tyomatkareitteja/8887526

  VastaaPoista
 6. Jenkeissä pakolaisilla on vastassaan länsimaistuneet etniset kulttuurit, jotka helpottavat integroitumista huomattavasti.
  Muuten jenkkiläisyyteen kannustaminen ei ole pelkästään mikään erityisen hyvä juttu, vaikka se onkin monen sikakapitalistin märkä unelma..

  VastaaPoista
 7. "80 miljoonaa ihmistä saa oikeuden tulla Suomeen koska tahansa haluavat

  Suomessa ei lankaan yhteiskunnallista keskustelua aiheesta.

  EU:n päättäjät jyräävät läpi väkisin Turkkia mielistelevän, sen tahtoon alistuvan päätöksen myöntää turkkilaisille viisumivapaus Euroopassa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Turkin kansalaiset, joita on lähes 80 miljoonaa kappaletta, voivat lentää esimerkiksi Helsinkiin koska heitä huvittaa. Turkin väestöstä noin 6 miljoonaa henkilöä kannattaa esimerkiksi terroristista, Islamilaista valtiota. Myös tulotaso Turkissa on matalampi kuin yhdessäkään EU-maassa. Tämä on valtava houkutin miljoonille turkkilaisille...",
  https://riippumatonmedia.com/2016/05/04/80-miljoonaa-ihmista-saa-oikeuden-tulla-suomeen-koska-haluavat/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EU on ajanut maahanmuuttopolitiikallaan itsensä puun ja kuoren väliin. Siksi se on valmis tehkemään Turkin kanssa melkein mitä tahansa pitääkseen turvapaikkaliikenteen sieltä mahdollisimman pienenä. Turkkilaiset luonnollisesti ottavat tilanteesta kaiken ilon ja hyödyn irti.

   Poista
 8. On se hyvä, että hallituksen sukanvarresta löytyy ylimääräistä rahaa kun niitä rahareikiä riittää. Yle tänään:

  http://yle.fi/uutiset/hallitus_ehdottaa_230_miljoonan_euron_lisaysta_maahanmuuttomenoihin__talvivaaran_rahoituksesta_ei_viela_paatosta/8893448

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin uutisen ja totesin, että nyt minäkin putosin kärryiltä maahanmuuton kokonaismenoissa. Niitähän ei uutisessa kerrottu. Kuten ei MTV3:n uutisissakaan.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!