sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Voisiko Koivukylästä tehdä korkeatasoisen aluekokonaisuuden?

Vantaan Sanomat kertoi tänä aamuna, että Koivukylään kaivataan rohkeita ideoita, jotta kaupunginosa muuttuisi houkuttelevammaksi. Niille, jotka eivät tunne pääkaupunkiseutua kerrottakoon, että Koivukylä sijaitsee pääradan länsipuolella kun taas itäpuoli on Havukoskea. Vaikka alueet ovatkin virallisesti erillään, on niitä käytännössä pidettävä yhtenä alueena pois lukien Koivukylän länsilaidan omakotialue.

Jutun kuvituksessa oli kuvattu rautatieasemaa Koivukylän puolelta kohti Havukoskea. Jutun sisältö puhuu ilmeisesti aseman länsipuolesta, jonne on viime vuosina noussut iso K-ryhmän ostosparatiisi. Mutta kuten jo edellä totesin, ei Koivukylää ja Havukoskea voi erottaa toisistaan edes kaupungin kehittämissuunnitelmissa.

Tämän kirjoituksen laukaisi jutussa kaupungin kiinteistökehityspäällikön ilmaisema pyrkimys "rakentaa korkeatasoinen aluekokonaisuus, joka vahvistaa Koivukylän kaupunkikuvaa, yhteisöllisyyttä ja parantaa alueen palveluita". Siis tehdä Koivukylästä asuinalue, joka houkuttelisi uusia hyviä veronmaksajia paikkaamaan Vantaan kaupungin taloutta.

Käytännössä Koivukylä (ja Havukoski) on yksi Vantaan kaupungin maahanmuuttajaslummeista. Havukosken asukkaista maahanmuuttajia oli vuonna 2014 peräti 29% ja Koivukylän puolellakin 12%. Tosin kaikki eivät ole "varsinaisia" maahanmuuttajia, vaan suurin ryhmä on venäjänkieliset.

Kun tiedämme, että asuinalueen maahanmuuttajavaltaisuus ei suoranaisesti houkuta hyviä veronmaksajia, tuntuu Vantaan kaupungin itselleen ottama tehtävä vaikealta. Myös siinä tapauksessa, että alueen kehittämiseksi syntyisi odotettuakin parempia ideoita. En nimittäin jaksa uskoa, että niiden joukkoon sisältyisi etninen puhdistus tai jopa 12-kerroksisten uusia etnisesti eksoottisia tulijoita houkuttelevien vuokrakasarmien purkaminen.

Pessimismistäni huolimatta toivon, että pääkaupunkiseudun köyhin kaupunki onnistuisi pyrkimyksissään. Sekä Koivukylä, että Havukoski kuuluvat jo nykyisin Vantaan kymmenen väkivaltaisimman kaupunginosan joukkoon, joten kaupungin onnistumisen vaihtoehdoksi jää lähinnä Ruotsin Rinkebyn kaltaisen "no go zone" -alueen syntyminen. Sitä tuskin toivoo kukaan.

Todellisuutta voi testata ajatusleikillä. Eli käsi sydämelle Vantaan kaupungin hyvätuloinen päättäjä: onko olemassa sellaisia ideoita, jotka saisivat sinut itsesi muuttamaan maahanmuuttajavaltaiselle asuinalueelle? Entä katsoisitko velvollisuudeksesi näyttää esimerkkiä kaupunkisi kansalaisille, ja ostaisit siksi asuntosi Koivukylästä?

Omalta osaltani vastaan, ettei ole sellaisia ideoita enkä katsoisi velvollisuudekseni näyttää esimerkkiä. Jos sinä, hyvä kaupungin päättäjä jaat nämä näkemykseni, niin miten ihmeessä arvelet muiden meidän kaltaistemme päätyvään erilaiseen johtopäätökseen ja asuinaluevalintaan Koivukylän alueella? Mutta ehkä et jakanut niitä, ethän?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Maahanmuutto on Vantaan kaupungin talouden tuhoava voimavara
Laillinen varkaus Vantaalla
Valitaanko Vantaalle ensimmäinen perussuomalainen kaupunginjohtaja?

6 kommenttia:

 1. Ensiksikin on todettava, että Vantaan kaupungilla vaikuttaisi olevan kaunis ajatus, että kehitetään Koivukylä-Havukoski-aluetta. Ruma ajatushan olisi, että annetaan siitä kehittyä matuslummi. Rumaa ajatusta ei ole aina tarpeen sanoa ääneen.

  Toisekseen Professorin kysymys on mielestäni erittäin hyvin muotoiltu. Jos hyvätuloisten muuttovirtaa Koivukylään päin ei näy edes sitoutumattomassa ennakkokyselyssä, ei sitä sitten näy todellisuudessakaan.

  Olen harvakseltaan vieraillut siinä radan itäpuolella, jos joskus käynyt kitumarketissakin. Mitään erityistä viehätystä en ole havainnut.

  Tornitalon (opiskelija-asuntoja?) rappukäytävä on ollut keskimääräistä tunkkaisemman oloinen. Toki karvakäsipitseriassa oli ihan rauhallista keskipäivällä ja hinta/laatu kohdillaan. Ettei sitä ainakaan vielä voi pitää valkoiselle miehelle vaarallisenakaan paikkana.

  Siinäpä on haasteita kaupunginkehittäjille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. On aivan oikein, että Vantaa yrittää ehkäistä ongelmien syntymistä. Valitettavasti tuo ehkäisy ei vain taida ulottua ongelmien syvimpiin syihin.

   Poista
 2. Meillä on kohta jokunen arabiatown ja little russia ja ties mitä etnisiä lähiöitä. Groovy.

  VastaaPoista
 3. Koivukylä oli jonkinasteinen slummi jo 13 vuotta sitten kun asuin siellä opiskelija-asunnossa. Poliiseja oli paikalla harva se päivä ja poltettiinpa Koivukylässä silloin autojakin ainakin pari kappaletta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lienee ollut sitä Havukosken rakentamisesta alkaen.

   Poista
 4. Itse en Havukoskella asuneena koe maahanmuuttajien häirinneen, enemmän ihan kantasuomalaisten päihdekäytön aseman tienoilla. Nuoria, ennakkoluulottomia aikuisia ja perheitä saa houkuteltua ihan yksinkertaisesti järkihintaisilla asunnoilla hyvien kulkuyhteyksien ja palveluiden lähellä. Asemanseudun siistiminen kuulostaa siis mielestäni hyvältä ajatukselta - etenkin, jos samalla saataisi esim. liikuntapalveluita, lastentarvikeliike ja muuta harrastustoimintaa Havukoskenkin puolelle. Baarit voisi siistiä vähän kauemmas, jos sinnekään - junalla pääsee kuitenkin niin keskustaan kuin Korsoonkin juomaan. Jos ei jätetä aluetta oman onnensa nojaan ghettoutumaan, pääkaupunkiseudun laajeneminen kyllä ajaa sitä "kunnollistakin" kansaa kohtuuhintaisille alueille.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!