sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Ranskan talous on meidänkin asiamme

Suomen hallituksen toivomat ja maamme taloudellisen kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävät työelämän muutokset näyttäisivät menevän läpi työmarkkinajärjestöjen sopimusten kautta. Jos ja kun näin käy, osoittaa se jälleen kerran, että suomalaiset kykenevät puhaltamaan yhteen hiileen silloin kun siihen on riittävän suuri tarve.

Samaan aikaan Suomea paljon syvemmässä taloudellisessa suossa tarpovassa Ranskassa on sosialistihallitus (sic) joutunut tosiasioiden eteen ja viemässä läpi maan kilpailukykyä parantavaa lainsädääntöä. Sen seurauksena koko maa on joutumassa mielenosoitusten ja lakkoilun takia kaaokseen.

Yksi selitys Ranskan kärjistyneelle tilanteelle lienevät maassa järjestettävät jalkapallon EM-kisat, jotka antavat ay-liikkeen vaatimuksille erityistä painoa. Jalkapallohan on gallialaisille niin suuri asia, ettei hallitus voi ottaa riskiä niiden peruuntumisesta mikä toimii ay-liikkeen vipuvartena asiansa ajamisessa.

Mitä tästä kaikesta sitten seuraa?

Suomen osalta on syytä uskoa ja toivoa, että oman sopimuksemme syntyminen vireyttää lopultakin taloutemme ja pääsemme aloittamaan uuden nousukauden. Ranskassa sen sijaan saattaa edessä olla pahimmillaan jopa samantyyppinen kohtalo kuin Kreikalla. Ja ainakin lounaisen naapurinsa eli Espanjan kaltainen kujanjuoksu.

Siksi ranskalaisten mellakat eivät ole meidän kannaltamme lainkaan yhdentekeviä. Mikäli maan talous romahtaa, pääsemme maan lainoittajiksi Euroopan vakausmekanismin eli EVM:n kautta. Lainoitus ei ole läpinäkyvää eikä näy välittömästi valtion budjetissa. Sen sijaan se uhkaa EVM:ään aiemmin laitettua yli kymmenen miljardin euron takausta, joka tulee maksuun mikäli Ranska ajautuu Kreikan tavoin maksukyvyttömäksi.

Onneksi Ranskan tilanne ei kuitenkaan ole juuri nyt toivottomassa tilanteessa. Viime vuonna maan talous kasvoi hitaasti ja kehityksen oletetaan jatkuvan myös tulevina vuosina. Siksi on mahdollista, että maa saa asiansa kuntoon, vaikka sen sosialistihallitus joutuisikin perumaan uudistuksensa. Ainakin voimme toivoa niin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
HS:n pääkirjoittaja epäonnistui
Mitä pitää tehdä pysyäkseen vallassa?
Suomen vastuista Kreikassa

5 kommenttia:

  1. Ranskassa hallitus ja sitä kautta koko kansakunta on AY-liikkeen panttivankina. Samanlaista tilannetta on näkyvissä myös Suomessa, jossa esim. Akava vaatii veronalennuksia käytännössä jäsenilleen ja muutkin järjestöt kertovat tyyliin, että "täältä ei saa leikata tai muuten...".

    Samaan aikaan kansakuntamme on todella polarisoitunut ja omia leirejä pystytetään somessa kovaa tahtia. Vaikka kiky pystyttäisiin tekemään, niin osittain se tulee ei parlamentaarisin keinoin kiristyksellä ja uhkailulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tässä kiky-sopimisessa on todennäköisesti ollut paljonkin teatteria ja draamanhakua. Erona Ranskaan on kuitenkin (käsittääkseni) se, että käytännössä kaikki tunnustavat kiplailukyvyn parantamisen välttämättömyyden. Siksi myös saavutettu neuvottelutulos oli mahdollinen ja menee todennäköisesti myös läpi kentällä.

      Poista
    2. Ranskan työlainsäädäntö on melkoinen viidakko, mutta se ei niin haitannut, kun maalla oli oma valuutta frangi, jota saattoi tarpeen mukaan devalvoida kilpailukyvyn palauttamiseksi.

      Nyt ei ole tuota keinoa, on vain sisäisen devalvaation ankara tie. En ihmettele, se on hidas ja tehoton tapa. Olisi paljon tehokkaampaa muuttaa vain yhtä hintaa, valuutan arvoa, kuin lukemattomia muita hintoja.

      Euro johtaa siihen, että korkean jalostusarvon työ siirtyy pikku hiljaa ydinalueelle. Suomessa työ on siirtynyt etelään, Euroopassa Saksaan. Ranska ei näytä olevan ydinaluetta. Suomi taas on Europpan Kainuu.

      Euro on uusi kultakanta, se ei voi kestää talouden paineissa. Mitä nopeammin siitä päästään eroon, sen nopeammin päästään kuiville. Mitä kauemmin sinnitellään eurossa, sitä suuremmiksi tappiot kasvavat.

      Poista
    3. Euromaailma on tosiaan ollut ainakin Suomelle suureksi onnettomuudeksi. Kelluva valuutta olisi estänyt monet meidän kannaltamme onnettomat taloudelliset iskut.

      Mutta vielä enemmän tuhoa on syntynyt taloudellisesti alhaisen tehokkuuden Etelä-Euroopan maissa ja Ranskassa. Harmi vain, että niiden tehottomuudesta uhkaa tulla maksuvelvoitteita myös meille.

      Poista
  2. JA MITÄHÄN VITTUA MAHTAA TAPAHTUA KUN KAIKKI TEKEE TUON KILPAILUKYKY SOP. NYT YHTÄ AIKAA OLISIKO TULO PYÖREÄ NOLLA.VAIN ELIN TASO TIPPUU JA RAHOITUS LAITOKSET RIKASTUU TUON ELINT. PUDOTUKSEN VERRAN SIKÄLI MIKÄLI NUMEROILLA KIKKAILULLA ON KONKREETTI KÄYTÄNNÖN KANSSA KORRELAATIOTA. WAKE THE FUCK UP!

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!