tiistai 29. syyskuuta 2015

Turvapaikkasirkus hiipumassa?

Helsingin Sanomat kertoi aamulla, että Tornioon saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on laskussa. Se on hyvä, mutta tosiasiassa tulijoita on edelleen tolkuttomasti. Helsingin Sanomien mukaan Tornioon oli eilenkin saapunut noin 300 turvapaikanhakijaa. 

Sillä tahdilla saapujia tulisi loppuvuoden aikana noin 28 000. Se on lähes kymmenkertainen määrä koko viime vuoden saldoon verrattuna.

Hallitus onkin toisen Helsingin Sanomien jutun mukaan innostunut valmistelemaan kuntia pakottavia lakeja, joiden perusteella vastaanottokeskus voitaisiin perustaa minne tahansa vastoin kunnan omaa tahtoa. Tämä on hävytöntä, mutta ymmärrettävää sitä taustaa vastaan, että jonnekin nämä ihmiset on sijoitettava tutkinnan ajaksi. Ihmisten asenteita suunniteltu pakkolaki tuskin kuitenkaan muuttaa nykyistä myönteisemmäksi kansainvaellusta kohtaan.

Turvapaikan saaneiden käytöstä uusi laki ei muuta. He muuttanevat jatkossakin mahdollisimman nopeasti maamme suuriin kaupunkeihin rasittamaan niiden vuokra-asuntotarjontaa ja sosiaaliturvaa. Näin tapahtuu niin kauan, kuin hallitus tulkitsee lakia siten, että tulijoilla on vapaa oikeus sijoittua sinne minne haluavat. 

Tuossa ensin linkittämässäni jutussa rikoskomisario Janne Koskela sanoo: "emme tiedä mikä on vaikuttanut siihen, että hakijoita tuli viikonloppuna vähemmän kuin aiempina päivinä. Tästä ei kuitenkaan kannata vielä vetää mitään johtopäätöksiä siitä, että virta olisi hiipumassa".

Rikoskomisarion jälkimmäinen virke pitää varmasti paikkansa. Tulijavirta voi hiipua pysyvästi tai kääntyä uuteen nousuun. Kaikki riippuu niistä tiedoista, jotka liikkuvat iPhonien ja sosiaalisen median kautta Eurooppaan virtaavien ihmisten tietoisuuteen.

Sen sijaan poliisin ensimmäinen virke on roskaa. Tulijavirran lakkaaminen johtuu lähes varmasti niinikään iPhonesta ja sosiaalisesta mediasta. Esimerkiksi Iltalehti on kertonut irakilaisista, jotka ovat pettyneet Suomeen ja myös tiedottaneet näkemyksestään. Myös tieto Suomen maahanmuuttopolitiikan uusista linjauksista lienee levinnyt maailmalle.

Toisin sanoen tässä toimii sama logiikka kuin ongelman räjähtämisessä. Kun pääministeri Sipilä ilmoitti ottavansa itsekin hyysättäväkseen maahanmuuttajia uutinen levisi maailmalle ja tulijamäärä räjähti. Nyt tämä tieto on vanhenemassa ja tilalle on tullut parempaa elintasoa hakevia vähemmän houkuttelevia uutisia. 

Eivät turvapaikan hakijat ole mitään aivottomia apinoita, vaan ajattelevia ihmisiä, jotka toimivat rationaalisesti kussakin tilanteessa. Nyt se tarkoittaa Suomen houkuttelevuuden vähenemistä. Jatko puolestaan riippuu niistä viesteistä, joita iPhonet ja sosiaalinen media syytävät turvapaikanhakijoiden tietoisuuteen.

Suomen etu olisi, että tuo viesti kertoisi Suomesta mahdollisimman nuivaa tietoa. Hallitus on eilen esitellyt uuden budjetin, joka on jouduttu hallituksen tahdosta huolimatta rakentamaan entistä suuremmaksi huolimatta kantasuomalaisten elämän moniin keskeisiin toimintoihin, tulevaisuuteen ja kehitysapuun vaikuttavista tiukennuksista. Syynä tähän ovat maahanmuuton kustannukset, jotka hallituksen itsensäkin mukaan nousevat sadoilla miljoonilla euroilla.

Avaimet Tornion rajanylityspaikan tilanteeseen ovat siis suomalaisilla itsellään. Ehdotan, että myös pidämme ne itsellämme. 

Tulijat otettakoon asiallisesti vastaan, mutta hyysäysmentaliteettiin ei tule enää sortua. Sen hinta tulee liian kalliiksi, sillä ainakaan suurimmista humanitaarisista maahanmuuttajaryhmistä ei näyttäisi olevan koskaan elättämään itseään työssäkäyvien määrän jäädessä siihen tarkoitukseen nähden aivan liian alhaiseksi: vuoden 2010 tilastojen mukaan arabiankielisistä miehistä töissä kävi 37% ja naisista 14%, kurdinkielisistä miehistä 33% ja naisista 24% sekä somaliankielisistä miehistä 24% ja naisista 14%. 

Humanitaarisen maahanmuuton millenium-palkinto voitaisiinkin antaa sille, joka keksisi miten nämä ihmiset saataisiin töihin ja siten kantamaan vastuuta uuden kotimaansa hyvinvoinnista. Uskon, että samalla myös heidän näkyvyytensä toisessa heihin liittyvässä ongelmassa eli rikostilastoissa vähenisi. 

Näin siksi, että arvaan avainten löytyvän heidän perinteisen kulttuurinsa muuttamisesta. Kulttuurinvaihto on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Etenkin ilmapiirissä, missä näkyvä osa suomalaisista ei ymmärrä todellisuutta vaan odottaa kieli pitkällä kaikenlaisten vieraiden kulttuurien valtaavan sijaa maassamme.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Suomalaisnaiset burkhaan
Vesa Puuronen puhuu viisaita
Mitä nyrkkeilijä Fitim Latifin tapaus opettaa meille maahanmuutosta?

14 kommenttia:

 1. Kyllä suurin syy iPakoloistulvan vähenemiseen on tämä tässä. http://samapatuo.blogspot.fi/2015/09/paivan-kuva.html

  Eli somessa liikkuu tieto siitä, ettei kannata myydä koko omaisuuttaan ja lähteä "all inclusive" -lomalle kohti Eurooppaa. Siitä kertoo tämäkin viesti.
  http://www.presidentti.fi/Public/default.aspx?contentid=334858

  VastaaPoista
 2. Ei se sirkus ole mihinkään hiipumassa. Luulajan junat on joka päivä buukattu täyteen. Sieltä niitä tulee 600 tulijan päivävauhtia koko ajan.

  VastaaPoista
 3. ilosi taisi olla ennenaikainen:
  http://s11.postimg.org/g41kzarcz/vko39.jpg
  Tuhannella lisääntyy edellisestä joka viikko. Vime viikolla 4000 tuhatta, tällä viikolla yli viisituhatta

  VastaaPoista
 4. tietääkö professorimitä tapahtuu kielteisen päätöksen saaneelle irakilaiselle? minne hänet palautetaan?
  (tietenkin vasta kaikkien valitusten ,( jotka työllistävät
  pakolaistuomareita) jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaisin, että häntä ei pystytä palauttamaan ellei sitten jossain vilahtanut lausunto pidä paikkaansa, että saisi lentolipun Turkkiin ja kävelköön sieltä.

   Poista
  2. Ei varmaankaan palauteta mihinkään, mutta voidaan avustaa jos lähtee vapaaehtoisesti.

   Poista
 5. En minä jaksa uskoa tämän turvapaikanhakijatulvan ehtymiseen. Ei se itsestään ehdy, ellei sitä joillakin toimenpiteillä padota. Turvapaikkaliiketoimintaan pätee sama kuin muuhunkin liiketoimintaan. Se pyrkii kasvattamaan niin liikevaihtoaan kuin kannattavuuttaankin. Kun tämän liiketoiminnan raaka-ainetta ( maahanmuuttohalukkaita) on käytännössä rajattomasti ja laskujen maksajalla (veronmaksajalla) ei ole tehokkaita keinoja puuttua ostajan (hallitus) päätöksiin, liikevaihdon (turvapaikanhakijat) kasvua on vaikea hillitä. Varsinkin kun ihmissalakuljettajien laskut maksetaan viime kädessä sosiaalituista ja majoitus- sekä palvelubusinekseen on luotu myyjän markkinat.

  Eniten minä edelleen ihmettelen tuota median hehkutusta. Se tuntuu kokonaan kadottaneen sekä laskutaidon, että kyvyn kriittiseen ajatteluun ja eteenpäin katsomiseen. Innostus on samanlainen kuin ensimmäisen maailmansodan alussa.

  VastaaPoista
 6. Sillä välin Humanitaarisessa Suurvallassa...

  http://rahmispossu.net/2015/09/29/ruotsin-maahanmuuttovirasto-suunnittelee-10-000-tulijan-vastaanottokeskusta/

  VastaaPoista
 7. Minulla on yksinkertainen kysymys. Jos oletetaan, että vaikka 50% saa oleskeluluvan, niin a) miten tuo toinen 50% saadaa pois maasta? Ja b) miten ihmeessä (ihan aikuisten oikeasti) Suomi pystyy tarjoamaan näille asunnon tai työtä?

  Oikeasti vaikuttaa aivan mahdottomalta asuttaa tuosta vain 10 000 - 15 000 ihmistä. Se tarkoittaisi, että pitäisi pikapikaa rakentee yksi kokonainen pikkukaupunki! Tämä asia on tuomittu epäonnistumaan, kun asumuksia tai työpaikkoja ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan, että tänne jo tulleilla on vahva käsitys, että he tulevat saamaan hienon asunnon ja perheensä tänne Suomeen nopeasti, mutta mitähän siitä seuraa, kun tarjotaan... Noh, tyhjää? Perheenyhdistämiseenkin on tulossa tiukka sääntö, että pitää itse tienata elantonsa, niin se pudottaa jo perheenyhdistämisen yrittämisen jo miltei turhaksi.

   Tämä kysymys on sellainen, että jollakulla on oltava joku kikkakolmonen takataskussa, koska ei tälläisiä asioita tyhjästä luoda. Jännityksellä seuraan, kun joku pakotetaan ottamaan turvapaikanhakija luokseen asumaan. :D En oikeasti muutakaan keksi tälläiseen.

   Poista
  2. En usko että perheenyhdistämistä kiristetään, siitä on puhuttu jo ainakin seitsemän vuotta ilman että mitään on tapahtunut. Edelleenkin jopa pelkän tilapäisen oleskeluluvan saanut tupaha saa tuoda perheensä ilman toimeentuloedellytystä. En tiedä onko meno edes Ruotsissa noin löysää, Norjassa ja Tanskassa ei ainakaan ole.

   Poista
  3. Heinäkuun alusta tapahtui kiristyksia, joiden seurauksena oleskelulupia ei enää myönnetä hylsyn saaneille. Ja juuri tänään kerrottiin, että nyt ollaan kiristämässä irakilaisten ja somaleiden turvapaikahakemusten käsittelykriteereitä. Mutta ei nuolaista ennen kuin näemme päätökset ja etenkin niiden vaikutuksen.

   Poista
 8. Miksi ihminen muuttaisi arvojaan, uskontoaan tai identiteettiään muuttaessaan uuteen maahan?
  Ei tietenkään muuta, ja totta kai haluavat asua siellä missä identiteetilleen on paras yhteisön suoja.

  VastaaPoista
 9. "Humanitaarisen maahanmuuton millenium-palkinto voitaisiinkin antaa sille, joka keksisi miten nämä ihmiset saataisiin töihin"

  Vaihtamalla heidän kulttuurinsa ja ja ideologiansa, koska niiden varaan perustetut yhteisöt eivät perustu tyuönteolle, vaan ryöstölle, orjuudelle ja muiden työnteolle. He eivät ole tulleet tänne töihin, vaan viettämään uskontonsa mukaisia oikeutettuja eläkepäiviä uskottomien elätettävinä.

  Rikos- ja työnteko prosentit tosin nousisivat, kun sossun luukulle pantaisiin lappu ja ilmaisten lounaiden ja asuntojen jakaminen lopetettaisiin. Sama koskee tietysti kantasuomalaisia.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!