torstai 3. syyskuuta 2015

Alaska ja globaali ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos sai paljon huomiota äskettäisen ilmastokokouksen aikana. Sieltä kantautuneiden väitteiden mukaan Alaskan ilmasto on lämmennyt hurjasti viimeisen 60 vuoden aikana. 

Katsotaanpa, mitä Nasa:n ilmastotilastot kertovat aiheesta. Otetaan tarkasteluun Fairbanksin lentokentän ilmastodata, koska se sijaitsee aika lailla keskellä Alaskaa ja muodostaa pitkän yhtenäisen sarjan.

Copy/paste menetelmällä saamme seuraavan kuvan:
Ja totta tosiaan. Jos katsomme 60 vuoden taakse eli 1950-luvun puoliväliin, on Alaskan ilmasto tosiaankin lämmennyt hurjasti. Tosin sitä edeltäneen 15 vuoden aikana se oli kylmennyt vieläkin enemmän. Sitä kokouksessa ei kuitenkaan taidettu kertoa.

Koska edellä mainittu uutinen saattoi minut jälleen ilmastoasioiden pariin en malta olla liittämättä tähän samaan kirjoitukseen satelliittisarjaan perustuvaa kuvaa viimeisen 15 vuoden globaaleista lämpötilaestimaateista, jotka ovat juuri nyt lähes uunituoreita elokuun osalta. 

Seuraavassa kuvassa on siis globaaleja lämpötiloja kuvaava 15 vuoden aikasarja, johon olen punaisella merkinnyt aineistosta lasketun lineaarisen trendin. Jokainen voinee tehdä siitä omat johtopäätöksensä. 
Taustaksi kerrottakoon lukijalle vielä se, että sama aikasarja osoittaa nopeaa lämpenemistä perustamisestaan eli vuodesta 1979 vuoteen 1998. Eli siltä osin se noudattaa varsin hyvin jatkuvaa lämpenemistä skenarioivia ilmastomalleja.

Kaiken edelle kirjoittamani valossa ainakin itsestäni oli mielenkiintoista huomata Alaskasta kantautunut uutinen, jonka mukaan "Presidentti Barack Obama huomautti Alaskan Anchoragessa arktisen neuvoston kokouksessa, että lämpeneminen häiritsee jo maataloutta ja ekosysteemejä ja uhkaa ihmisten terveyttä ja turvallisuutta." 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Etelämantereen jäähyllyt sulavat, mutta lämpeneekö manner?
Suomalaisten ilmastonmuutoshuoli ei kanavoidu käytännön toiminnaksi, mutta miksi edes pitäisi?
Kasvipeite sitoo yhä enemmän ilmakehän hiiltä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!