sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Laatujournalismia

Lueskelin eilen juuri ennen lähtöäni iltarientoihin uusinta Suomen Kuvalehteä. Ilahduin kovasti ulkoministeriön erikoistutkijan Hiski Haukkalan saamasta palstatilasta otsikolla "Afrikan kohtalo koskee myös meitä". Koko teksti oli kerrassaan järkevä kannanotto suomalaiseen maahanmuuttokeskusteluun. Vai mitä arvoisa lukijani ajattelee seuraavista näkemyksistä?

Afrikan "väestönkasvu on tuomiopäivän kello.... Edessä on kilpajuoksu, jonka panoksena on maanosan tulevaisuus ja ajan mittaan myös sen lähialueiden - etenkin Euroopan - tulevaisuus. Tämä on juoksu, jonka vain afrikkalaiset voivat itse juosta. Me voimme vain koettaa auttaa, kirittää ja toivoa parasta."

Kotimaisen maahanmuuttokeskustelun "ongelmana on kaksi täysin vastakkaisiin ideologisiin leireihin poteroitunutta ääripäätä... [Maahanmuuttokriittisillä] on paljon hyviä argumentteja maahanmuuton huonoista puolista, mutta vain vähän ymmärrystä mitalin kirkkaammasta puolesta... Toisella puolella on kirjava joukko ihmisiä, jotka ajavat avoimempaa ja sovaitsevampaa Suomea lähes hinnalla millä hyvänsä."

"Ajatus rodullisesti puhtaasta Suomi-onnelasta on mahdoton.... Ajatus rajansa apposen auki läväyttävästä Suomesta on ... harhainen. Koko maailman voi kyllä kylään tuoda, mutta sitä tuskin on mahdollista tehdä sekä hallitusti että eettis-moraalisesti kestävällä tavalla."

Nuoret maahanmuuttajamiehet "on kuitenkin ryhmä, joka kaikkein vähiten tarvitsee turvaa."

"Ei ole... maapallon kestokyvyn kannalta järkevää siirtää alhaisen ekologisen jalanjäljen maista ihmisiä huomattavasti suuremman jalanjäljen maihin."

"Afrikan ongelmia ei voida ratkaista, eikä edes merkittävästi helpottaa laskemalla ihmisiä Eurooppaan. Päinvastoin, sen sallimalla varmistetaan jatkuva ihmispaineen kasvu, joka ajan mittaa pakottaa Euroopan inhimillisesti katsoen täydellisen kestämättömiin ratkaisuihin: seipäitä voi aidan rakentamisen lisäksi käyttää... tulijoita niihin keihästäen. Pelkään pahoin, että nämäkin kauhut voivat vielä olla edessämme."

Ainoa ratkaisu on, että afrikkalaiset onnistuvat pysäyttämään tai edes hillitsemään tuomiopäivän kellonsa  juoksua.... Tämä vaatii konfliktinratkaisua ja -estoa, koulutusta ja taloudellisia ja poliittisia uudistuksia Afrikassa....Kaikki tämä on afrikkalaisten omalla vastuulla."

"Euroopalta pitää vaatia aiempaa avomielisempää kauppapolitiikkaa ja järkevää kehitysyhteistyötä: afrikkalaisille on tarjottava reiluja mahdollisuuksia yrittää ja menestyä maailmanmarkkinoilla."

"Myös... maahanmuuton mahdollisuus Eurooppaan tulee säilyttää... tarjottaisiin tasapuolinen - vaikkakaan ei kaikille avoin - pääsy jatkossakin Eurooppaan.... järjestelmä vaatisi tehokkaan rajojen valvonnan laittoman maahantulon tyrehdyttämiseksi ja afrikkalaisille itselleen realistisen toivon siitä, että... kotiin jääminen on lähtemistä parempi vaihtoehto."

"Afrikan kehitys on yksi ihmiskunnan suurista kohtalonkysymyksistä. Sen ratkaiseminen tarjoaa myös suomalaisille mahdollisuuksia oman panoksemme antamiseen. Nykyisen rähinän sijaan soisin keskustelun paneutuvan näiden keinojen pohtimiseen."

* * *

Edelle lainaamani kohdat voi ulottaa Afrikan lisäksi myös muslimimaihin, vaikka Hiski Haukkala ei kirjoituksessaan niin teekään. Myös niitä rasittaa tolkuton väestönkasvu yhdistettynä poliittiseen kyvyttömyyteen. 

Kirjoitin yhdessä tämän blogin ensimmäisistä teksteistä näin: "toivoisinkin eurooppalaisten poliittisten päättäjien uskaltavan kohdata Afrikan ja Lähi-Idän liiallisesta väestönkasvusta johtuvan kansainvaelluksen silmät auki, rehellisenä ja tosiasiat tunnustaen. Vain siltä pohjalta voidaan ongelma ratkaista." 

Päätellen Hiski Haapalan kirjoituksesta, on ainakin ulkoministeriössä juuri sitä rationaalisesta ajattelukykyä, jota tuolloisessa blogauksessani toivoin. Toivottavasti hallitus ja suomalainen maahanmuuttopolitiikka osaavat hyödyntää sitä. 

Ja ennen kaikkea toivon Ylen, Helsingin Sanomien ja MTV3:n ottavan oppia siitä laadukkaasta ja monipuolisesta journalismista, jota Suomen Kuvalehti osoitti ottamalla sivuilleen Haapalan kirjoituksen. Niiden älyllisesti epärehellinen nykylinja on Afrikan, Lähi-idän ja Euroopan kannalta pelkästään vahingollinen , kuten totesin jo edellä siteeraamassani kirjoituksessa: "tämänviikkoisten lehtikirjoitusten kaltaisella tunteenomaisella lähestymistavalla voidaan ainoastaan varmistaa epäonnistuminen tämän haasteen edessä."

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Tutkivaa laatujournalismia odotellessa
HS ja MTV3 uskovat maton alle lakaisemiseen
Nykyajan kansainvaelluksesta

7 kommenttia:

 1. On ansiokasta, että joku taho paneutuu pakolaiskriisin todellisiin syihin ja on suorastaan masentavaa, että se on suomalaisessa mediassa niin perin harvinaista.

  Jos media hoitaisi tehtäväänsä, se paneutuisi Saharan eteläpuolisen Afrikan väestönkasvuun ja sen tuhoisiin vaikutuksiin. Se nimittäin on maailman suurin ongelma, joka poikii muita ongelmia, niin ekologisia ongelmia kuin sotia ja kansanmurhiakin. Jos sitä ei saada hallintaan, kaikki rauhanturvaoperaatiot ja ilmastosopimukset ovat turhaa näpertelyä.

  Jos media hoitaisi tehtäväänsä, se tutkisi, millä keinoilla maailman muut alueet ovat saaneet tai saamassa tätä ongelmaa hallintaan. Kiina on erinomainen esimerkki siitä, miten tiukalla syntyvyyden säännöstelyllä ja talouden vapauttamisella talous on saatu nousuun ja köyhyyden hävittämisessä enemmän tuloksia kuin kaikilla muilla toimenpiteillä ja ohjelmilla yhteensä.

  Jos media hoitaisi tehtäväänsä, se vertailisi millaisia tuloksia on saavutettu erilaisilla kehitysapuohjelmilla ja minkälaisia kiinalaisten suorittamilla investointiohjelmilla. Jälkimmäiset nimittäin näyttävät synnyttäneen oikeaa talouskasvua.

  Jos media hoitaisi tehtäviään, se tutkisi pakolaisliiketoiminnan toimijoista ja menettelyistä. Erilaisten mafioiden ja ISISin ihmissalakuljetusbusineksista. Siitä, kuinka turvapaikanhakijoita käytetään ylihinnoiteltujen majoitus- ja palveluliiketoimintojen perustana. Siitä, kuinka humanitaariseksi suurvallaksi julistautunut maa dumppaa turvapaikanhakijoita naapuriinsa, huomattuaan kuinka suuria ongelmia tämä tulijoiden virta heille aiheuttaa.

  Medialla olisi todellakin aiheita joita tutkimalla ja julkistamalla se voisi yrittää vaikuttaa ongelmiin ja pyrkiä edistämään niiden ratkaisua. Mutta mitä se tekee? Täyttää palstansa ideologiaväritteisillä, tunneperäisillä jutuilla jotka käytännössä hyödyttävät ainoastaan ihmissalakuljettajien ja turvapaikkabusineksesta hyötyjien kyynisiä liiketoimintoja. Tässä tilanteessa, vaikka yksi pääsky ei kesää teekään, on jotenkin lohdullista nähdä edes se yksi pääsky.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "[Saharan eteläpuolisen Afrikan väestönkasvu] nimittäin on maailman suurin ongelma, joka poikii muita ongelmia, niin ekologisia ongelmia kuin sotia ja kansanmurhiakin."

   Erikoinen näkemys. Väestönkasvusta huolimatta Saharan eteläpuolisen Afrikan väentiheys on merkittävästi pienempi kuin monissa muissa paikoissa, joita ei pidetä ollenkaan ongelmana.

   https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4est%C3%B6tiheys#/media/File:World_population_density_map.PNG

   Päiväntasaajan Afrikka on kyllä tällä hetkellä komeasti kärjessä syntyvyysluvuissa, mutta jos syntyvyyden sijaan tarkastellaan väestönkasvua, ero on selvästi pienempi, koska kuolleisuus on isompaa.

   Professori: "Kehitysavusta haitallisinta on kaikki väestönkasvua ylläpitävä toiminta. Se on syytä lopettaa."

   En tiedä itkeäkö vai nauraa. Kehitysavun tarkoituksena on tosiaan saada lapset säilymään hengissä, parantaa naisten asemaa perheessä, saada lapset kouluun ja niin edelleen.

   Kaikkien näiden toimenpiteiden lopputulema on se, että lapsia tehdään vähemmän seuraavassa sukupolvessa. Hyvin suuri osa maailmasta on syntyvyydessä jo niin alhaalla että väestönkasvusta on pitkään huolehtinut lähinnä se, että vanhukset elävät pidempään. Ei ole syytä olettaa, etteikö elämänlaadun parantuminen vähentäisi syntyvyyttä myös päiväntasaajan Afrikassa. Tärkeintä on, että talous pyörii, tarjolla on halpaa energiaa ja länsimaat sijoittavat Afrikkaan ja vauhdittavat sen talouskasvua - kuten Kiina on viime vuosina tehnytkin.

   Päiväntasaajan Afrikassa on paljon ongelmia. Jos minun pitäisi nimetä muutama tärkein, lista menisi ehkä näin: korruptoineet hallitukset, tribalismi, nepotismi, syrjintä ja epätasa-arvo. Koulutuksen ja terveydenhuollon isot puutteet. Taikausko, uskonto ja tiukat perinteet. Heikko talous, riippuvuus raaka-aineista, pienet kotimarkkinat, työttömyys. Toimimaton infrastruktuuri: ei teitä, ei vesihuoltoa, ei jätevesihuoltoa, ei jätehuoltoa, sähköverkon puutteet. Väestönkasvu on näihin verrattuna sivuseikka.

   Kun asiat lähtevät paranemaan, väestönkasvu ensin suurentuu, sitten pienentyy. Suurentuminen johtuu ennen kaikkea terveydenhuollon kehittymisestä, pienentyminen syntyvyyden laskusta.

   Suomalaisessakin ideaaliperheessä oli vielä 50-luvulla neljä lasta. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin väestönkasvu ei todellakaan ollut enää ongelma. Sekä isälläni että äidilläni oli 5-6 sisarusta. Minulla oli kolme sisarusta. Itselläni on yksi lapsi.

   Poista
 2. Se mikä näissä viime aikoina julkisuuteen tulleissa "maltillisissa" asiantuntijakommenteissa on vähän erikoista, on että niissä ääripäitä ja niiden keskustelua kuvattaessa puhutaan sellaisista asioista jotka ovat sen toisen ääripään luomuksia. Eli suvakkipuoli kuvataan kyllä juuri sellaiseksi mitä se onkin, mutta "maahanmuuttokriittiset" kuvataan sillä olkiukolla jonka suvakit ja media ovat heistä rakentaneet.

  Tämä on oikeastaa aika inhimillistä, koska nämä asiantuntijat avautuvat nyt todellisuudessa tasan niillä alkuperäisillä ja oikeilla maahanmuuttoriittisillä argumenteilla. Ei voida myöntää että ne maahanmuuttokriittiset olivat oikeassa ja heidän kantansa oikeastaan tolkullisia, koska ilmapiiri on mikä on. Oikeastaan se on ihan hyvä tilanne, nyt kannattaa linjautua tuonne "keskelle" koska se on todellisuudessa näköjään sitä mitä kriitikot oikeasti ovat kokoajan ajaneet.

  Tässä on tietysti se ikävä puoli että siinä "hylätään susille" ne julkikriitikot jotka ovat asian puolesta taistelleet, mutta niinhän se on ollut melkein aina että vallankumous syö lapsensa eli esitaistelijat uhrataan.

  VastaaPoista
 3. Länsimaalaiset suunnittelemaan ja ylläpitämään afrikkaan yhteiskuntia kehitysapuna, pyssyt pois kaikilta muilta siellä ja suuryhtiöt voisivat samalla lopettaa mantereen sokean riistämisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun länsimaat investoimaan Afrikkaan ja tekemään tulosta, josta verot Afrikan maille. Ja töihin palkattaville afrikkalaisille työn tuottavuutta vastaavat palkat. Joista maksakoon verot.

   Kehitysavusta haitallisinta on kaikki väestönkasvua ylläpitävä toiminta. Se on syytä lopettaa.

   Mutta mitä tehdä monikulttuurisille afrikkalaisille yhteiskunnille, joiden vakaus on vuosikymmen toisensa jälkeen hiuskarvan varassa - ja särkyy aika ajoin? Entä korruptiolle, joka ehkäisee kaiken kehityksen?

   Poista
  2. Pyssyt pois monikultturisteilta ja muuri väliin jos ei muu auta.. korruptioon auttaa riittävän vakaat elinolosuhteet, koulutus, valistus ja toimivat yhteiskuntarakenteet ja -tietous.
   Radikaaleja toimia siellä kaivattaisiin.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!