keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Keski-idän miehet toteuttamassa Kianderin visiota Itävallassa

Ilmarisen Jaakko Kiander herätti pari viikkoa sitten huomiota väittämällä, että nykyinen maahanmuuttoaalto voisi pelastaa Suomen kestävyysvajeen ja sitä kautta myös yskähtelevän talouden. Tämän edellytyksenä on hänen mukaansa "vain" se, että tulijat työllistyvät.

Kiander vaikuttaisi nopeasti tarkasteltuna olevan oikeassa. Työssä käyvät ihmiset kasvattavat bruttokansantuotetta, kuluttavat rahaa palveluihin ja maksavat veroja rippumatta siitä, minkä värinen heidän ihonsa on, mitä uskontoa he tunnustavat tai missä he ovat syntyneet.

Tätä taustaa vastaan oli mielenkiintoista havaita, että uussuomalaiset maahanmuuttajat ovat löytäneet oivan bisneksen. Sellaisen, mistä voi saada jopa paremmat tulot kuin lääkärintoimesta. Vaikkapa 85 000 euroa kuukaudessa. Puhtaana käteen.

Tarkoitan tietenkin laitonta ihmissalakuljetusta, josta Itävallassa jäi eilen kiinni kaksi Suomessa asuvaa henkilöä. He ovat Helsingin Sanomien mukaan kotoisin joko Irakista tai Iranista.

Valitettavasti heidän ihmisiä Euroopan riesaksi tuomalla hankkimansa rahavirta ei näytä auttavan Suomen taloutta kovin tehokkaasti. Siihen viittaa se, että vanhempi mies on haastettu oikeuteen espoolaisen asuntonsa vuokrarästien takia.

Epäilen vahvasti myös sitä, että kiinni jääneet olisivat ajatelleet maksaa huimista tuloistaan veroja suomalaisen (tai minkään muunkaan) yhteiskunnan hyödyksi. Samaa epäilen niistä afrikkalaitaustaisista uussuomalaisista, jotka pari vuotta sitten siirtyivät joukolla rahantekoon huumebisneksen piiriin.

On siis syytä huomata, ettei pelkkä maahanmuuttajien työllistyminen riitä Suomen talouden nostamiseen. Sen lisäksi työstä saatujen varojen tulisi löytää tiensä Suomeen tavalla tai toisella.

Tässä suhteessa huumeita myyvät afrikkalaiset voittanevat ihmisiä salakuljettavat lähi-itäläiset: vaikka he eivät maksakaan veroja, he sentään kuluttanevat tulonsa Suomessa. Elleivät sitten lähetä niitä sukulaisille entisessä kotimaassaan.

* * *

Niinpä niin. Tokihan minä ymmärrän, ettei Kiander tarkoittanut maahanmuuttajien työllistymistä rikosten poluille. Hän tarkoitti maahanmuuttajien työllistymistä lailliseen ammatteihin Suomessa.

Valitettavasti sekään ei näytä kovin todennäköiseltä, sillä esimerkiksi somalialaisten, iranilaisten ja arabitaustaisten miesten työllisyysasteet ovat vaihdelleet 24 ja 37 prosentin ja naisten 19 ja 30 prosentin välillä. Iso osa heistä laillisessa maahanmuuttobisneksesssä, esimerkiksi tulkkeina tai uusien maahantulijoiden oppaina.

Näyttääkin siltä, että suomalaisella kotouttamisjärjestelmällä ja työvoimaviranomaisilla on edessään melkoinen työ, jotta Kianderin visio maahanmuuttajista suomalaisen talouden pelastajina toteutuisi. Eikä tehtävää ainakaan helpota se, että maahan saapuu uusia kotoutettavia, koulutettavia ja työllistettäviä satojen ihmisten päivävauhtia.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Afrikkalaiset aktiivisina - EU suunnittelee taakanjakoa
Maahanmuutto lisää luovuutta, rikkautta ja värinää
Luonnollinen innovaattori


3 kommenttia:

 1. Oikeastaan kansalaisuuden myöntämistä tulokkaalle harkittaessa maksettujen verojen määrä voisi olla erinomainen kriteeri. Kansalaisuutta voisi anoa maksettuaan sanotaan nyt vaikka 30 000 euroa tulo- omaisuus- ja kunnallisveroja. Alvia ei tietenkään lasketa.

  Tällainen käytäntö karsisi veroja kiertävät lusmut joita väitetään olevan esimerkiksi ravintoloitsijoiden joukossa kosolti.

  VastaaPoista
 2. Tämä etnisten ravintoloiden veronkierto on muuten niin totta. Jokainen voi tehdä omakohtaisen kokeen; Nykylainsäädännön mukaan kasööri useasti kysyy "haluuko te kuitin?" - etenkin jos maksaa kortilla. Myöntävään murahdukseen tarjotaan sitten hövelisti sitä korttimaksutositetta eikä todellakaan mitään kassakuittia. No kun kerran ravintoloitsija itse otti puheeksi sen kuitin antamisen niin totesin tähän sitten että antaisi nyt vielä sen kassakuitinkin. Tällöin kaveri näppärästi tulosti minulle kaksoiskuitin edellisestä kassaan lyödystä ostoksesta.

  Aika velikultia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veronkierto on yksi yhteiskunnan syöpä. Toisaalta sellainen on myös niin korkea verotus, että se ehkäisee ihmisiltä yrittämisen halun.

   Entä ratkaisu? Sopisiko valvonnan tehostamisen ja julkisten menojen tasapainottamisen yhdistelmä?

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!