torstai 10. syyskuuta 2015

Ylen propagandapäivän alku ei lupaa hyvää

Yleisradiossa on tänään maahanmuutoon liittyvä teemapäivä. Tätä kirjoitettaessa yhtiön nettisivuille onkin ilmaantunut jo iso joukko maahanmuuttoaiheisia kirjoituksia.

Niistä ensimmäinen on Rovaniemellä elelevien irakilaisten turvapaikanhakijoiden Ylelle tyypillinen nyyhkytarina, jonka sävy on lievästi sanoen huvittava. Turvapaikka on jutun mukaan "apea", ja haastettelussa yksi irakilaismies "kuiskaa" itsessään olevan arpia kidutuksen jäljiltä.

Toiseen juttuun on haettu aiheeksi maahanmuuttokriittisenä profiloituneen Jussi Halla-ahon poissaolot Helsingin kaupunginvaltuustosta Euroopan parlamentin jäsenyyden takia. Jutussa Halla-aho ihmettelee miksi samantapaista juttua ei tehty samasta syystä samalla tavalla aiemmin toimineen RKP:n edustajan suhteen, mutta ei saa vastausta. Jutun lopussa Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Seppo Kanerva haluaisi Halla-ahon häipyvän Brysseliin kokonaan.

Kolmannessa kerrotaan, että Suomesta palautetaan ihmisiä ulkomaille, mutta että joidenkin maiden vastaanottohalut ovat heikot. Itse kiinnitin huomioon, ettei ongelmana ole pelkästään eri maiden haluttomuus, vaan myös suomalaisten kyvyttömyys toimia silloin, kun henkilö on tullut muuten rauhallisen maan rauhattomasta osasta.

Neljäntenä on videoklippi, jossa maahanmuuttajat lukevat ilmeisesti omalla kielellään tekstinä kuvan alareunassa suomeksi näytettäviä asiattomasti muotoiltuja kommentteja, joista monia voi perustellusti pitää vihapuheena. Siis päivän toinen maahanmuuttajille sympatiaa hakeva nyyhkytarina.

Viidennessä kerrotaan seurakunnan tarjoavan Ylöjärvellä leirikeskustaan maahanmuuttajille. Vaihtoehtoa ei jutussa haastatellun kirkkoherran mukaan edes ole, koska "avun tave on nyt akuutti".

Kuudes tulee ulkomailta ja siinä kerrtoaan junyhteyksien palailevan pätkittäin Saksan ja Tanskan välille. Syynä liikenteen katkaisemiseen oli turvapaikanhakijoiden haluttomuus toimia EU:n sopimusten mukaan eli rekisteröityä Tanskassa (tosin jutun laitonta piirrettä ei eksplisiittisesti mainita). Lopulta poliisi kuitenkin salli yli 200 turvapaikanhakija häipyä junasta taksilla, paikallisten kukkahattujen autoilla tai muuten vaan.

Näiden ihmisten menemiset eivät enää kiinnosta tanskalaisia, joten he päätynevät Ruotsiin, Norjaan tai Suomeen. Tosin noita tulijoiden päämääriä ei jutussa mainittu eikä sitäkään, että tulijoiden perusteena tanskasta poistumiselle on etenkin Ruotsissa tarjottava korkeampi elintaso.

Seitsemännessä jutussa kerrotaan, että minkälainen vastaanottokeskuksen pitää olla. Riittävän suuri ja hyvin varusteltu. Jutun lopussa kerrotaan, että vastaanottokeskusten ylläpitäjä saa korvauksen tiloistaan. Joko kunta tai SPR (miksi ei kukaan muu?).

Jutun lopussa kerrotaan, että vastaanottokeskuksissa ihmisten elatus hoidetaan pääsääntöisesti riihikuivalla rahalla. Sitä ei kerrota kuinka suuri tuo rahasumma on, eikä sitä että käytäntö toimii tehokkaana vetovoimatekijänä Suomeen.

Yhdeksännessä jutussa teeologian professori vaatii kirkkoa pitämään turvahakijoiden asiaa esillä vielä nykyistäkin innokkaammin. Myös kirkon omat miehet ovat jutun mukaan samoilla linjoilla.

Edelle referoimieni juttujen perusteella edessä on siis vahvan propagandan päivä. Sen maksaa suomalainen veronmaksaja riippumatta siitä, mitä mieltä hän on turvapaikkapolitiikasta Suomessa. Erityisesti silmiin pistää turvapaikanhakijoista ja etenkin tänne muutto-oikeuden saavista aiheutuvien ongelmien analysoinnin puute.

Ei sanaakan Ruotsin lähiöiden ongelmista, ei mainintaa parin päivän takaisesta viikon Ruotsissa oleskelleiden Alin, Ghazin, Hachimin ja Norven tekemästä ruotsalaisnaisen joukkoraiskauksesta eikä puheenvuoroa kenellekään turvapaikkabisnekseen kriittisesti suhtautuvalle (paitsi toiseen juttuun sisältynyt Halla-ahon lyhyt haastattelu hänen poissaoloistaan kaupunginvaltuustosta).

Ei myöskään analyysejä niistä kokemuksista ja peloista, joita esimerkiksi evitskogilaisilla on uusia naapureitaan kohtaan, eikä myöskään työllisyys, raiskaus- tai väkivaltatilastojen analyysejä. Mutta ehkäpä loppupäivä tasapainottaa näkökulman...

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Syyrian sodan ratkaiseminen ei lopettaisi EU:n pakolaistulvaa
Ruotsalaiset rikkovat avoimesti EU-sopimuksia ja kuljettavat elintasopakolaisia Suomeen
Laatujournalismia


12 kommenttia:

 1. Kansainvälisen oikeuden mukaan on aivan selvää että jokaisen valtion tulee sallia omien kansalaisten maahantulo.
  Jaana Vuorio, Maahanmuuttoviraston ylijohtaja elokuussa 2013.

  Ei mulla muuta.

  VastaaPoista
 2. Siinähän sitä tulikin sisältöä tälle päivälle. YLE ei osaa enää kriittistä analyysia, historiallinen näkökulma puuttuu, realistinen yhteiskunnallinen tietoisuus on kadonnut. Sosiaalipsykologiasta ja ryhmäkäyttäytymisesrä ei tiedetä mitään. Islamia kunnioitetaan. Asian ulkopuolelle ei astuta, vaan kaikkea katsotaan uhrina pidetyn pakolaisen kannalta. On vain yksilöitä, jotka vaativat apua, ja kansa, joka pitää saada kovalla propagandapläjäyksellä avaamaan sydämensä ja kukkaronnyörinsä. Kuljemme kohti monikulttuurista utopiaa, eikä ole mitään pelättävää. Onnistuttiinhan evakotkin lopulta asuttamaan. Nuorten salskeitten miesten tullessa pitäisi vain taputtaa käsiään ja laulaa It's raining men hallelujah.

  VastaaPoista
 3. Toisaalta tietysti onhan se mukava että joku jaksaa vielä seurata läpeensä mädäntyneen valtiollisen propagandakoneiston tuotoksia ja informoida niistä meille jotka emme seuraa sen valehtelua enää ollenkaan.
  Toisaalta - YLE on suuntansa valinnut jo vuosia sitten ja se ei tule muuttumaan joten eipä jaksa edes välittää.
  Mielenkiintoista muuten että jopa sota-aikaan propaganda oli ainakin näennäisesti vähäisempää.

  VastaaPoista
 4. Nykyään kun addresseja kerätään kaikenmaailman hapsavarpiaisten vertikaalisen lajidiversiteetin varmistamisen puolesta, niin olen odottanut sitä addressia, jossa vaadittaisiin medialta objektiivista ja ennakkoasennetonta uutisointia. Mielipiteet ja analyysit takaisin pääkirjoituksiin minne ne kuuluvat ja kiihkoton analyyttinen suhtautuminen takaisin uutisointiin.

  Jos tällainen addressi saisi muutaman sata tuhatta allekirjoitusta, olisi mielenkiintoista ja yleisölle tajuntaa avartavaa kuulla median selitykset "journalististen tavoitteiden täyttymisestä" ja "odottettuakin laajemmasta medianvastaisesta vihapuheesta".

  Ehkä se jopa taittaisi kärjen median viime aikoina viljelemältä argumentilta. Siis siltä, että valtamedian vastaiset kommentit ovat pienen, äänekkään rasistivähemmistön aiheuttama kauneusvirhe tasapuolisessa ja asiaa kaikilta kanteilta tarkastelevassa ammattitaitoisten journalistien tuottamassa uutisvirrassa.

  Yksipuolista tiedonvälitystä vastustavaa nettiaddressia ei voisi median harmiksi moderoida, mutta siitä voisi todennäköisesti jättää uutisoimatta yhteiskunnallisesti merkityksettömänä aiheena. Tietoisuus addressin olemassaolosta leviäisi kyllä vaihtoehtoisen median puolella ja sen keräämisen voisi jopa organisoida.

  Joka tapauksessa addressin saadessa edes kohtuullisen kannatuksen se pakottaisi median ottamaan kantaa aiheeseen.

  Jos taas addressi saisi vain pari tuhatta allekirjoitusta niin sekin toisi julki oman surullisen sanomansa.

  VastaaPoista
 5. Viimeisimpänä (?), muttei suinkaan vähäisempänä:

  EU-parlamentti hyväksyi Junckerin pakolaissuunnitelman

  Ja pahasti vaikuttaa siltä, että tuo on vasta esimakua. Kun mekanismi on saatu pystyyn, niin sen läpi aletaan pian vetää kymmen- tai monikymmenkertaisia ihmismääriä (ja jatkossa sen lisäksi tullee kaikenlaisia idealistisia humanitaarisia viisumeita EU-alueen ulkoupuolelta, yhteisiä standardeja hakemusten hyväksymiskriteerien suhteen - ja rajan voivat hyvinkkin päästä asettamaan kaikkein idealistissokeat tahot jne).

  Tosin, ilman tuota mekanismiakin, pelkästään Tornion kautta tällä hetkellä tulevalla 300 henkilön päivävauhdilla, joka on vielä kasvusuunnassa ja ilman mitään merkkejä sen loppumisesta, tulisi vuodessa 110 000 henkeä - eli melkein kaksinkertaisesti Suomessa vuosittain syntyvien lasten määrä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että muutamassa kymmenessä vuodessa selvästi yli puolet väestöstä olisi turvapaikanhakijoita, vaikkei kukaan heistä hankkisi yhtänkään lasta. Oikeastihan hekin toki tekevät lapsia - ja vieläpä suurempia määriä ja nuorempina kuin suomalaiset, joten prosessessi etenee paljon nopeammin. Tuolla tavalla suomalaiset muuttuvat vähemmistöksi omassa maassaan muutamassa vuosikymmenessä, jos tulijavauhti jatkuu samana.

  Tuossa on yksinkertaisuuden vuoksi oltu huomioimatta sitä, että osa toki onnistuneesti karkotetaan, osa taas tuo mukanaan perheenyhdistämisten kautta monia muitakin henkilöitä jne.

  Käytännössä tosin varmaan sosiaaliturvajärjestelmä romahtaa rahoitusvaikeuksiin jo paljon ennen kuin suomalaiset muuttuvat maassa vähemmistöksi, mutta eipä sekään ole kovin lohdullinen tilanne. Meno alkaa tuntua Suomessa ja EU-alueella muutenkin kuin katselisi orkesterin soittamista Titanicin kannella.

  VastaaPoista
 6. Poistin tuplan.

  Surullinen olo tässä on tullut itse kullekin. Laskin itsekin tuon 300 tulijaa per päiväannoksen pitkäaikaisvaikutuksia ja toivoin näkeväni vain pahaa unta. .

  Surullisimmaksi minut kuitenkin tekee se, että koko Länsi-Euroopan johtajat tuntuvat menettäneen täydellisesti järkensä. Eikä kansa pahemmin protestoi. Meillä on nähty protesteja käytännössä vain hallituksen leikkauspäätöksistä; ei juurikaan tulijatulvasta, jolle piikki näyttäisi olevan täysin auki. Kuitenkin tuo avonainen piikki syö, ennen kuin huomaammekaan, kaikki hallituksen esittämien leikkausten tulokset ja edessä on uusia kovia päätöksiä. Miksi en herää....

  VastaaPoista
 7. Toisessa maailmansodassa Saksa sai Euroopan pahasti sekaisin. Pahoin pelkään, että Saksa on uuden kerran saamassa Euroopan erittäin pahaan jamaan - ja tällä kertaa sen vuoksi, että holokaustin takia pahaa omaatuntoa kokeva Saksa ei pysty suhtautumaan rationaalisesti tällaisiin asioihin, vaan pitää esiintyä jonkinlaisena maailmanparantajana.

  BBC:llä edes yltiöpositiivisten juttujen seassa on sentään edes jotain kritiikkiäkin:

  Germany: Moral leader or misguided? - BBC News

  ...
  She is already framing German hospitality through the prism of history: "I am happy that Germany has become a country that many people outside of Germany now associate with hope."
  In the background, however, there is growing criticism.
  Germany might have displayed leadership but has been "dangerously naive".
  The charge is that it has triggered a global migration that Europe will be unable to control.
  ...
  Germany misread the power of communication and globalisation.

  When Germany said that it would process asylum seekers wherever they had entered the EU, it sent a powerful signal that travel restrictions were easing.
  The policy was aimed at the Syrians and Iraqis fleeing the horrors of war, but on the roads and trains across Europe are thousands of people who see this as an opportunity to move to the EU.

  Among those fleeing war are groups of Pakistanis, Bangladeshis and Nigerians.

  It is hard to calculate what percentage of those arriving are refugees or economic migrants.
  ...
  In truth, Berlin is more anxious about the path it has chosen than it reveals.

  Angela Merkel's coalition partners, the CSU, say the easing of the travel rules was a "wrong decision".

  Its leader, Horst Seehofer, says: "There is no society that can cope with something like this."

  So behind the scenes, Germany is exerting huge pressure on other countries to share the burden.
  ...
  Angela Merkel has admitted that "what we are experiencing now is something that will change our country in the coming years".

  Different perspective

  But in parts of Eastern Europe, they do not want to change their countries.
  ...
  But if the numbers prove impossible to manage, if ordinary Europeans become fearful that the nature of their societies will change, then Mrs Merkel will be blamed for a profound miscalculation with implications for European unity.
  ...

  VastaaPoista
 8. Ruotsin johtohan teki samanlaisen emämunauksen toivottamalla kaikki syyrialaiset tervetulleiksi ja nyt tänne sitten virtaa laumoittain sellaisiakin syyrialaisia, jotka eivät ole edes vuosiin asuneet Syyriassa - ja vanavedessä ties ketä. Ja osa toki pyrkii esiintymään syyrialaisina.

  Ja hieman pienemmässä mittakaavassa Suomessa Jaha Sipilan mediatempaus turvapaikanhakijoiden majoittamista kotiinsa on toiminut Suomen mainostamisena turvapaikanhakijoille. Tätä tempaustahan ovat jo siteeraneet Suomeenkin hakeutuneet turvapaikanhakijat (osa)syynä siihen, että miksi juuri Suomesta on muodostunut heille niin hyvä kuva. Jos Sipilän harkitsemattoman tempauksen takia tänne hakeutuu vain muutamakin tuhat henkeä enemmän, voi kyse olla jopa useamman miljardin euron kustannuksista. Näin etenkin, jos vielä huomioidaan se, että tutkitusti maassa jo ennestään asuva maahanmuuttajaporukka toimii itse itseään voimistavana vetovoimatekijänä sitten seuraavillekin tulijoille.

  Sipilän osalta voi ehkä vielä ajatella, ettei hän yksinkertaisesti osannut mieltää tämän nousevan niin laajasti ulkomaillakin esiin mainostuksena. Mutta Saksan ja Ruotsin päättäjien osalta ei voi kuin ihmetellä, että eivätkö he avointen ovien politiikallaan ymmärtäneet kuinka hallitsemattomaan muuttoliikkeeseen tämä tulee johtamaan ja kuinka vastaanottomaiden resurssit ovat kuitenkin varsin rajallisia kaikkien halukkaiden tulijoiden määrään verrattuna.

  Pahoin pelkään, että tästä kansainvaelluksesta ei tulla selviämään ilman kyyneleitä. Saa nähdä, että jääkö sen jäljiltä edes Eurooppaan jäljelle länsimaita.

  VastaaPoista
 9. Emmekä me varsinaiset maahanmuuttokriitikot taida oll ainoita, jota tämä nykytilanne ahdistaa. Esimerkiksi tänään ohimennen satuin kuulemaan työpaikalla lounaalla ollessani, kuinka ryhmä nuoria naisia keskusteli keskenään siitä, että miiten tällä hetkellä ei tunnu tulevan uutisina muuta kuin pakonomaista maahanmuuttoasiaa ja talousleikkauksia. Ryhmässä useampikin näistä naisita näytti miettineen sitä, että olisi hyvä saada pian opinnot päätökseen ja pakoon tästä maasta, kun tulevaisuus näyttää niin karmealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilanne räjähtää, jos uusi tulijatulva johtaa rikosaaltoon.

   Poista
 10. Olisko syyrialaiset pysyneet kotimaassaan, jos ei länsi usa etunenässä olisi olleet inokkaana tukemassa assadin kaatamista ja syyrian ajautmsta sisällissotaan, kun haluttiin tuoda demokratiaa ?
  Kun sehän tietää ettei noissa maissa länsimainen demokratia toimi ?

  -jpt-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisivat. Ainakin enimmäkseen. Tosin ei noita ole nytkään juuri Suomeen eksynyt.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!