perjantai 14. elokuuta 2015

Paljonko kolmen viikon ja 1300 turvapaikanhakijan tahti maksaa?

Helsingin Sanomat kertoi aamulla, että kolmen viimeisen viikon aikana Suomeen on saapunut 1300 spontaania turvapaikanhakijaa. Mikäli sama tahti jatkuisi koko vuoden, kolkuttelisi rajoillamme yhteensä 22 533 henkilöä odottamassa lupaa jäädä maahamme.

Mikäli näille hakijoille myönnettäisiin turvapaikkoja samaan tahtiin kuin aiemminkin eli noin 45 prosentille, tarkoittaisi tämä että Suomeen asettuisi 1050 kiintiöpakolaisen lisäksi hiukan yli 10 000 kehitysmaalaista. Yhteensä siis reilut 11 000 tulijaa.

Norjassa on laskettu, että jokainen turvapaikan saanut irakilainen tulee elinaikanaan maksamaan noin seitsemän miljoonaa kruunua eli pyöreästi 800 tuhatta euroa. Jos oletamme jokaisen tulijan kustannukseksi Suomessa saman, maksaisi koko tämän vuoden tulijajoukko suomalaiselle veronmaksajalle yhteensä noin kahdeksan miljardia euroa.

Itseni ja lukijan ymmärryksen lisäämiseksi palautan mieliin, että Suomen hallitus on juuri tuonut julkisuuteen ensi vuoden budjetin. Se on tehty 5,3 miljardia euroa alijäämäiseksi.

Tästä voimme tehdä sen johtopäätöksen, että tämänhetkisellä tahdilla maahamme vyöryvät turvapaikanhakijat ovat Suomen talouden kannalta noin puolitoistakertainen ongelma valtion velkaantumiseen verrattuna; olettaen että tahti jatkuu vuoden ajan samana.

Toisen vertailukohteen saamme vertaamalla tuota kahdeksaa miljardia suuryhtiöidemme tuloksiin. Esimerkiksi Nokian tämän vuoden alkupuolen tulos oli noin 556 miljardia miljoonaa. Tämän perusteella laskettuna voidaan turvapaikanhakijoiden elinaikaisen taloudellisen kustannuksen kolmen viimeisen viikon tulijatahdilla olevan vuodessa noin kahdeksan Nokian liiketuloksen kokoinen.

Ja vielä viimeisenä vertailuna otan koko Suomen vuotuisen verokertymän (valtio, kunnat ja sosiaaliturvarahastot). Se oli viime vuonna noin 90 miljardia, eli 11 000 oleskeluluvan saaneen turvapaikanhakijan elämänsä aikana aiheuttama kustannus vastaa noin yhdeksää prosenttia maamme koko verokertymästä.

Edelle kirjaamani vertailut ovat hälyttäviä. Niiden perusteella ei voi todeta muuta kuin että Suomen hallituksen on syytä ryhtyä mahdollisimman pikaisesti tehokkaisiin toimenpiteisiin maahantulijavyöryn hillitsemiseksi.

Tässä tarvitaan niin kotimaisia toimenpiteitä kuin eurooppalaista yhteistyötä. Eikä aikaa ole hukattavaksi, koska jokainen viikko maksaa suomalaiselle veronmaksajalle 156 miljoonaa euroa.

Vaadin siis hallitukselta ja eduskunnalta toimenpiteitä! Heti!

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
RKP:n Carl Haglund haluaa kunnille pakolliset mamu-kiintiöt
Helsingin Sanomat kiihkoilee maahanmuutosta
Vesa Puuronen puhuu viisaita

29 kommenttia:

 1. Aika kovan tuloxen sait laskettua Nokialle?

  "Esimerkiksi Nokian tämän vuoden alkupuolen tulos oli noin 556 miljardia."

  VastaaPoista
 2. Tuo laskelmasi voi olla pahasti liian optimistinen Suomen kannalta siinä, että oletat vain 45 prosentin jääneen Suomeen. Niistä 55 prosentistakin nimittäin on yleensä varsin moni tullut sellaisesta maasta, ettei heitä käytännössä pystytä pakolla palauttamaan kotimaahansa - tai sitten jollain muulla keinolla pystynyt keplottelemaan Suomessa "paperittomana" taia vaikkapa naimakaupoilla, että on voinut jäädä Suomeen. Eikä Suomessa tarvitse edes pysyä laittomasti kovinkaan montaa vuotta, että tällä laittomalla oleskelulla on oikeutettu saamaan laillisen oleskeluluvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luku on suoraan maahanmuuttovirastolta. Ja jo senkin perusteella lopputulos on järkyttävä.

   Poista
  2. On käsittämätöntä (tai ehkei niinkään käsittämätöntä), ettei humanitaarisen maahanmuuton puolestajapuhujat suostu yleensä juuri millään tavalla vastaamaan laskelmiin, jotka osoittavat jokseenkin vapaan maahanmuuton kustannukset kestämättömän korkeiksi - tai edes keskustelemaan tästä ongelmasta. Mitä heidän päässään oikein liikkuu, ihmettelen vaan.

   Poista
  3. Ai niin vielä, sitten tuohon päälle perheenyhdistämiset. Yksi tulija voi pahimmassa tapauksessa tuoda perheenyhdistämisen kautta ties kuinka monta muutakin henkilöä Suomeen.

   Poista
  4. Käsittääkseni norjalaisten laskelma pitää sisällään perheenyhdistämiset.

   Poista
 3. Osa noista lähtömaista on sellaisia, ettei sinne ole sopivia lentroeittejä ja/tai viranomaisyhteistyötä. Osa maista taas ei suostu antamaan paluun mahdollistavia asiakirjoja, ellei palautettava itse vapaaehtoisesti hae niitä - ja miksi hakisi, jos haluaa jäädä Suomeen.

  Ja tässä on siitä laittoman oleskelun lailliseksi muodostavasta hölmöydestä:

  Yle: Jos käännytettävä kieltäytyy lähtemästä, hänelle on myönnettävä oleskelulupa | Aamulehti

  ...
  Korkein hallinto-oikeus KHO teki viime keväänä päätöksen, jonka mukaan henkilölle on myönnettävä tilapäinen oleskelulupa, jos hän ei suostu vapaaehtoisesti palaamaan lähtömaahansa eikä vastaanottava maa suostu pakkopalautukseen.

  Uusi laintulkinta mahdollistaa Ylen mukaan jopa jatkuvan oleskelun Suomessa.
  ...
  Jos palautus ei onnistu tämänkään jälkeen, saa maahanmuuttaja jatkuvan oleskeluluvan.

  VastaaPoista
 4. En tähän hätään onnistunut löytämään perinteisiä prosenttilukuja siitä, että kuinka monet Suomi on onnistunut karkottamaan. EU-alueella epäinnistuneista turvapaikanhakijoista muistelen vain noin puolen päätyvän käytännössä karkotetuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vajaa kymmenen vuotta sitten lukema oli noin 75%.

   Poista
  2. Jos joku onnistuu löytämään virallisia tietoja/uutisia tuosta palautusprosentista, niin voisi linkata tänne. Muutenkin voisi olla hyvä, jos olisi kerättynä talteen useammilta vuosilta tietoa tuosta, koska siinä varmaan esiintyy vuosittaista vaihtelua riippuen mm. mistä maista kyseisenä vuonna on ollut suosiossa tulvia Suomeen, millaisia palautussopimuksia on ollut voimassa jne.

   Poista
 5. Jos tämä hallitsematon tulijatulva jatkuu vähänkään pidempään, niin on syytä vakavasti harkita tämän Suomi-konkurssipesän/uppoavan laivan jättämistä, kun täältä vielä pääsee pois. Ehkä Australia voisi olla turvapaikka todellisuudentajunsa menettäneiltä vapaan maahanmuuton kannattajilta.

  VastaaPoista
 6. Armeija rajalle.Invaasio loppuu.

  VastaaPoista
 7. Loppuu vain jos Suomi eroaa Schengenistä ja sitä ei tapahdu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tai jos lasketaan kaikki sosiaalituet Viron tasolle, mutta sitäkään ei tapahdu.

   Poista
  2. Tai rajataan ne kansallisuuden saaneisiin. Muille voidaan tarjota työvelvoiteta vastaan sänky, vaatetus ja soppakanuuna-tyyppinen ruokinta.

   Poista
 8. Käsittääkseni Schengen-sopimus sallii poikkeustilanteissa palauttaa rajatarkastukset käyttöön. Nyt olisi syytä palauttaa rajalle tarkastukset, jotta nähtäisiin mistä EU-maista tulijat tulevat, jotta osattaisiin Dublin-sopimuksen mukaisesti palauttaa heidät oikeaan paikkaan. Nykyäänhän turvapaikanhakijoiden kannattaa olla muistamatta tai kertoa väärin, etteivät ole tulossa toisesta EU-maasta, jolloin heitä ei saada palautettua.

  VastaaPoista
 9. Rajatarkastukset otettava käyttöön "välittömästi" (eihän tässä maassa tapahdu mitään heti paitsi verojen korotuksia). Miten voidaan ottaa jatkuvasti lisää pakolaisia ja maksaa mukisematta kaikki heidän kustannuksensa samaan aikaan kun Suomen talous on kuralla ja kantasuomalaisilta vaaditaan pidättäymistä palkankorotuksista, veroja nostetaan joka taholla, vanhusten hoito on retuperällä, päiväkotien ryhmäkokoja kasvatetaan, jne. jne. . Mitä tässä on takana? Tarkoituksenhakuista vastakkainasettelua vai mitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyse on punavihreän maailmankatsomuksen ylivallasta tärkeimpien poliitikkojen ja median edustajien mielissä. Siis viime aikoina paljon puheena olleen punavihreän kuplan ilmentymästä.

   Poista
 10. Nyt en kyllä päässyt kärryille logiikasta, jos yksi irakelilainen maksaa elinikänsä aikana, eli noin 60 vuodessa täällä, 800 000 euroa, niin sehän tekee n. 13 000 euroa per irakilainen vuodessa ja se kerrottuna 10 000 tekee 130 000 000 vuodessa. Nyt siis aikaa pitäisi kulua tämä 60 vuotta niin 60 vuoden päästä tämä massa, joka olisi tuolloin jo 10 000 x 60 = 600 000, maksaisi n. 8 miljardia vuodessa. Kertokaa toki jos laskin väärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskit oikein, mutta hiukan eri asiaa kuin minä.

   Jos katsot, en yllä puhunut missään kohtaa 10 000 irakilaisen vuosikustannuksesta, vaan heidän elinaikanaan tuottamasta kokonaiskustannuksesta. Se on siis kahdeksan miljardia (sinun oletuksellasi) 60 vuodessa, josta vuosimaksun voi laskea yksinkertaisella jakolaskulla (11 000 tulijan mukaan laskettuna noin 135 miljoonaa euroa). Tätä kokonaiskustannusta vertasin kuitenkin erilaisiin vuosikustannuksiin/-tuloihin, mikä saattoi hämätä sinua.

   On kuitenkin hyvä, että toit esiin nykyisen tulijamäärän ja kotouttamispolitiikan johtavan noin 60 vuodessa siihen, että tulijoiden vuosikustannukseksi muodostuu kahdeksan miljardia selvästi ennen tämän vuosisadan päättymistä.

   Mielenkiintoista kyllä, Ruotsissa tämä tilanne on jo ajat sitten ohitettu, sillä sen maahanmuuton kustannukset ovat ruotsalaisen ekonomistin Jan Tullbergin mukaan noin seitsemän prosenttia maan vuoden 2013 BKT:sta. Naapurin maahanmuuttokustannukset ovat siis 250 miljardia kruunua eli noin 27 miljardia euroa.

   Poista
  2. Ja tarkennuksena vielä, että tuo Tullbergin mainitsema Ruotsin lukema koskee siis vuosikustannuksia.

   Poista
 11. Olen tykännyt Professorista laadukkaan blogistina, mutta nyt hieman epäilyttää. Eikö noissa lukemissa ole verrattu yhden vuoden maahanmuuttajatulvan elinaikaisia (arvatenkin yli 10 vuoden?) kustannuksia yhden vuoden budjettilukemiin? Toki, jos maahanmuuttajatulva jatkuu, kustannukset ovat lopulta vielä suuremmat, mutta esimerkiksi vuodelle 2016 noista tulijoista ei vielä kohdistune noita huimia miljardilukemia.
  Jos se ketään kiinnostaa, pidän itseäni maltillisen, jopa äärimaltillisen, maahanmuuton kannattajana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuollaisia vertailuja tein. Eikä tarkoitus ollut mitenkään johtaa harhaan. Harmi, että näin tuntuu käyneen useammankin lukijan kohdalla. Yritän olla jatkossa selkeämpi. Katso myös tuo edellinen vastaukseni.

   Poista
  2. Kiitos vastauskommentistasi. Laadukkuus sisältänee myös selkeyden? Jos olisit kirjoittanut, että "tämä Nokian pottikin riittäisi tälle porukalle vain n. 8 vuodeksi" tms., niin ehkä minäkin olisi selkeämmin ymmärtynyt, että olet huomioinut aikajänteet, vaikka toiset summat ovat vuosikohtaisia ja toiset elinkaarikohtaisia.

   Toisinpäin sanottuna, jos Nokia saisi aina samanlaisen tuloksen, vain n. kahdeksan vuotta samaa muuttotulvaa söisi tuloksen kokonaan hamaan ikuisuuteen.

   Poista
 12. Tällainenkin tuli vastaan, mistä Suomen media tuntuu vaikenevan täysin:

  Tanskan pakolaisavun (!) mukaan hallitsematon turvapaikanhakijoiden turva on johtamassa Armageddoniin:

  Sammenbrud truer flygtningesystem - Europa - International
  http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

  Google Translatella poimintoja:

  Collapse threatens refugee system
  Danish Refugee Council Secretary General Andreas Kamm, believes that the current refugee crisis is permanent and will lead to a collapse.
  ...
  "We run the risk that conflicts between refugees and migrants on the one hand and local populations on the other goes awry and escalating, and in my eyes, we face a decidedly Armageddon scenario."
  ...
  He estimates that the current pressure of refugees constitutes a 'permanent' challenge that does not go away, and recommends the development of new tools that can address and solve the problems.

  But the answer is not that "Europe imports surplus populations," it said.

  "We can not be required to destroy our own society. We must stop before it if we possibly can, "he says.

  Refugee Chief: We face a decidedly Armageddon
  We can not take 60 million. refugees and we are not obliged to destroy our own communities, says the Secretary General of the Danish Refugee Council.
  ...

  VastaaPoista
 13. Tällainenkin tuli vastaan, mistä Suomen media tuntuu vaikenevan täysin:

  Tanskan pakolaisavun (!) mukaan hallitsematon turvapaikanhakijoiden turva on johtamassa Armageddoniin:

  Sammenbrud truer flygtningesystem - Europa - International
  http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

  Google Translatella poimintoja:

  Collapse threatens refugee system
  Danish Refugee Council Secretary General Andreas Kamm, believes that the current refugee crisis is permanent and will lead to a collapse.
  ...
  "We run the risk that conflicts between refugees and migrants on the one hand and local populations on the other goes awry and escalating, and in my eyes, we face a decidedly Armageddon scenario."
  ...
  He estimates that the current pressure of refugees constitutes a 'permanent' challenge that does not go away, and recommends the development of new tools that can address and solve the problems.

  But the answer is not that "Europe imports surplus populations," it said.

  "We can not be required to destroy our own society. We must stop before it if we possibly can, "he says.

  Refugee Chief: We face a decidedly Armageddon
  We can not take 60 million. refugees and we are not obliged to destroy our own communities, says the Secretary General of the Danish Refugee Council.
  ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko tuohon norjalaiseen tutkimukseen linkkiä tai lähdettä? Kiitos

   Poista
  2. Paina tuolta tekstistä kohtaa "on laskettu". Siitä pääset lähteeseen.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!