torstai 11. kesäkuuta 2015

Suoraan somalin suusta

Helsingin Sanomat kertoo ehkä huomaamattaan totuuksia somaleista. Näin jutussa, jossa se kertoo Suomessa syntyneestä naisesta, Fadumo Dayibista, joka aikoo pyrkiä esi-isiensä kotimaan presidentiksi. 

Seuraavassa siis suoria lainauksia somalinaisen suusta [hakasulkeissa omia selvennyksiäni].

"...en halunnut olla osa poliittista järjestelmää, joka sortaa minua syntyperäni tai sukupuoleni perusteella. Itse asiassa järjestelmä sortaa 99 prosenttia kaikista somalialaisista."

"Se [klaanijärjestelmä] on paitsi epäoikeudenmukainen, myös syy sille, että sisällissota on kestänyt niin pitkään."

"Klaanijärjestelmä alistaa pieniäkin lapsia ja eritoten tyttöjä."

"Kaikki tiivistyy kahteen asiaan: turvallisuuteen ja talouskasvuun. Molempia tarvitaan, eikä toista ole ilman toista." 

"Siellä [Mogadishussa] kuitenkin tapetaan ihmisiä julkisilla paikoilla joka päivä"

"Jos [somalialainen] poliisi ei saa 200 dollarin palkkaansa moneen kuukauteen, hän käyttää kyllä asettaan, mutta ei Somalian hyväksi."

"Meillä [Somaliassa] on luonnonrikkauksia, kuten öljyä. Meressä on paljon kalaa ja ennen sotaa veimme paljon maataloustuotteita, kuten hedelmiä."

"Suomi antoi minulle avaimet vapauteen ja emansipaatioon"

"Suomessa on hirveästi rasismia, mutta se on melko pientä kaiken sen rinnalla, mitä olen elämässäni joutunut kestämään."

"Somalia tarvitsee ihmisiä, jotka tietävät, miten vakaat yhteiskunnat toimivat."


* * *

Kuulemme siis somalin suusta sen, mistä somalien pahoinvointi johtuu. Se ei johdu rasismista eikä imperialismista vaan maan asukkaiden liiallisesta yhteisöllisyydestä (klaaneista), josta seuraa jatkuva väkivalta. 

Onneksi Somaliassa on luonnonrikkauksia, joita hyödyntämällä se voisi halutessaan nousta nykyisestä murheen alhostaan. Kunhan ihmiset ensin vain ymmärtäisivät miten vakaa yhteiskunta toimii. 

Toivotan Fadumo Dayibille vilpittömästi onnea hänen pyrkimyksissään. Ainakin hän näyttää olevan oikeilla jäljillä Somalian perimmäisten ongelmien suhteen. 

Siitä on hyvä lähteä, vaikka valitettavaksi onkin todennäköistä, että somalialainen yhteisöllisyys ja sovinismi nousevatkin hänelle ylittämättömäksi esteeksi. Mutta ehkä hän ajattelee Eino Leinon tavoin.

"Kumpi on kauniimpi:
uskoa, että vapaus koittaa,
toivoa, että valkeus voittaa,
ja taistella valkeuden eestä, -
vai taistella
tietäen, ettei valkeus koita,
tietäen, ettei vapaus voita,
ja sentään taistella?"

5 kommenttia:

 1. Sepä oli järkipuhetta. Toivotan menestystä, vaikkei se tuossa maailmankolkassa noilla ajatuksilla taida niin kovin todennäköinen olla.

  VastaaPoista
 2. Sepä oli järkipuhetta. Toivotan menestystä, vaikkei se tuossa maailmankolkassa noilla ajatuksilla taida niin kovin todennäköinen olla.

  VastaaPoista
 3. Olli Immonen sanoi että Somalian ulkoministeri toivoi ulkomailla olevien somalien muuttavan Somaliaan.

  http://immonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/188932-somaleiden-maastamuuttoa-somaliaan-edistettava

  VastaaPoista
 4. Mmmmummmmummmmummmutta tiedostavat älyköthän ovat vuosikymmeniä saarnanneet meille kuinka nyt pitäisi ottaa oppia somalien yhteisöllisyydestä joka on niiiiiiiiiin valtava rikkaus.Loogisesti siis kyseinen akka on natsi.Mikään muu ei voi olla mahdollista eikös niin.

  VastaaPoista
 5. Päivän videovinkki: https://www.facebook.com/saku.kytola/videos/10205582482794657/?fref=nf
  Tästäkin myyjätär varmaan saa syytteet...
  heppa

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!