perjantai 26. kesäkuuta 2015

60 000 taakkaa jaettavaksi Euroopan maille

EU:n johtajat pääsivät viime yönä sopimukseen siitä, että Välimeren yli Italiaan ja Kreikkaan ilmaantuneista turvaa tai parempaa elintasoa hakevista ihmisistä jaetaan jäsenmaiden kesken 60 000. Heistä 20 000 on ns. kiintiöpakolaisia ja 40 000 turvapaikanhakijoita. Päätöstä kutsutaan taakanjaoksi. 

Sen sijaan näiden ihmisten jakamisesta eri maiden kesken ei ole vielä päätetty, sillä eri maat voivat vapaaehtoisesti päättää siitä, kuinka monta taakkaa ne haluavat. Päätös siitä tehdään heinäkuun loppuun mennessä

Tämän päätöksen yhteydessä on tärkeää huomata, että taakoissa on eroja enemmän kuin viineissä. Kiintiöpakolaisten vastaanottaminen lisää vastaanottajamaiden humanitaarista maahanmuuttoa ensi vaiheessa täsmälleen heidän lukumääränsä verran, mutta ajan kanssa lisäksi tulevat perheiden yhdistämiset tulevina vuosina. 

Turvapaikanhakijoiden tapauksessa vastaanottava maa joutuu järjestämään tutkinnan siitä, onko tulijaa vainottu kotimaassaan siten, että turvapaikka on tarpeellinen. Käytännössä noin puolella tutkittavista ei ole tällaista oikeutta, joten loput pitäisi palauttaa lähtömaihinsa.

Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen, sillä kaikkia turvapaikkaa tarvitsemattomia ei palauteta, vaan esimerkiksi somalialaiset ja syyrialaiset saavat jäädä Suomeen, koska heitä ei haluta palauttaa sekasortoisiin kotimaihinsa. 

Käytännössä turvapaikkaan oikeutetuille syntyy pakolaisstatus eli  mm. oikeus perheen yhdistämiseen, joten heidän kohdallaan Suomeen tulevien taakkojen lukumääräksi muodostuu paljon suurempi määrä kuin on päätetty. Sen sijaan tällaista oikeutta ei synny niille, jotka saavat jäädä Suomeen muista syistä.

Lisäksi taakoissa on eroja. Kuten kaikki blogini lukijat varmasti tietävät, on eri kansallisuuksien välillä suuria eroja esimerkiksi seksuaalirikoksissa tai työllistymisessä. Valitettavasti nämä erot tahtovat korreloida lähtömaiden sekasortoisuuden kanssa - esimerkiksi irakilaiset tai somalit ovat raiskaustilastojen kärkipäässä ja työllistymistilastojen häntäpäässä kun taas kenialaiset ainakin työllistyvät erinomaisesti.

Kun Suomi nyt sitten harkitsee omia vapaaehtoisia taakkojaan, tulisi pohtia paitsi tulijoiden määrää myös tänne otettavien kategoriaa ja etnistä ryhmää. Yhden somalialaisen kiintiöpakolaisen hinta suomalaiselle yhteiskunnalle on aivan erilainen kuin Keniasta saapuvan todennäköisesti vain korkeampaa elintasoa turvapaikkahakemuksen varjolla hakevan henkilön. EU:n sisäisessä taakanjaossa Suomen kannattasi siis keskittyä jälkimmäisiin.

Lopuksi kiinnittäisin huomiota siihen, että pääministeri Sipilä totesi Suomen hallituksen olevan yksimielinen siitä, että "lähdetään auttamaan sinne ongelmien juurille asioita ja parannetaan maahanmuuttokäsittelyä näissä maissa, missä ongelma on. Ja myös palautuksiin löydetään paremmat käytännöt ja niin edespäin". 

Toivotaan, että hallitus ryhtyy näistä viisaista sanoista tekoihin ja saa myös muut EU-maat samoille linjoille. Ja että kaikki muistavat kyseessä olevan - ei enempää eikä vähempää - kuin eurooppalaisen elämäntavan ja yhteiskuntajärjestyksen tulevaisuus, jota Afrikan ja Lähi-Idän väestöräjähdyksen ruokkima nykyajan kansainvaellus uhkaa vakavasti.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Suomi siirtää maahanmuuton päätösvallan Brysseliin
Suomi ja EU:n turvapaikanhakijakiintiöt
Petteri Orpo myi Suomen laittomille maahanmuuttajille

9 kommenttia:

 1. Hieman jäi outo olo uutisista. Junckerin puheet siitä, ettei häntä heilauta yhtään, otetaanko tulijat pakolla vai vapaaehtoisesti, kunhan otetaan. Siis otatte, tai itkette ja otatte. EU painaa päälle ja hallinnoi heikkoja poliitikkoja.

  Kyllä on Eurooppa muuttunut. Kun Turkin ja Kreikan välisiä konflikteja 1900-luvun alussa ratkottiin, päätettiin Lausannen rauhansopimuksessa siirtää ortodoksikreikkalaisia pakkosiirroilla Turkista Kreikkaan ja turkkilaisia muslimeja Kreikasta Turkkiin. Näin haluttiin välttää tulevaisuuden etnisiä ja uskonnollisia konflikteja. Nyt pakkosiirtoja tehdään tajuamatta, että näin kylvetään siemeniä tulevaisuuden konflikteihin. Eurooppalainen elämäntapa on todella vaarassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä tämä perusteeton vallalla oleva näkemys siitä että ei muka tajuta mitä tehdään on tullut???Ei liene liian rohkea arvio että ei EU:n johdossa ole ainakaan kovin paljoa keskivertoa tyhmempiä ihmisiä.Keskivertoa tyhmempikin ihminen kuitenkin tajuaa mihin tämä johtaa.

   Poista
 2. Turkkilaissyntyisen kirjailijan Akif Priniccin haastatteluun viitattiin tänään Snaphanenin sivuilla. "Muslime sind keine Flüchtlinge sondern Täter" (Muslimit eivät ole mitään pakolaisia vaan tekijöitä). Hän on ehdottomasti sitä mieltä, että Euroopan tulee antaa turvapaikka islamin uhreille, ei tekijöille. Muslimien, jotka ovat islamin uhreja, tulee hakea turvapaikkaa islamilaisista maista. Muslimien maahantulo tulee pysäyttää. Ajatus, että heidän ottamisensa Eurooppaan maltillistaisi heidät, on venäläistä rulettia, eikä tämä ole mikään ennustus, vaan kokemuksen tuomaa tietoa. Es ist deren scheiss Religion, sanoo kirjailija. Hän viittaa siihen, että esim. Syyriasta pakenevat ovat yhtä lailla väkivallan tekijöitä kuin sinne jääneetkin. Muslimien tulee keskenään omissa maissaan hoitaa turvan antaminen ja pyytäminen, Eurooppaan vain muita vainottuja kuin muslimeja.

  VastaaPoista
 3. EU:n taakanjako on verrattavissa Neuvostoliiton tekemiin väestönsiirtoihin. Miksei kukaan esitä julkisesti Neuvostoliitto-vertailua? Neuvostoliitossa pakkosiirrettiin porukkaa kysymättä mihin haluaa mennä. Neuvostotasavallat pakotettiin ottamaan porukkaa vastaan. Vastaan väittäjiä kyyditettiin Siperiaan.

  Mitä tarkoittaa ettei haluta palauttaa sekasortoisiin kotimaihinsa? Suomi ei ole aiheuttanut sitä sekasortoa joten se ei ole vastuussa siitä.

  Suomessa pidetään sitä sekasortoa kamalana ja sitä se on jos verrataan oloihin täällä. He ovat kuitenkin tottuneet siihen sekasortoon joka on heidän kotimaassan. Sitäpaisti heidän maiden sisällä on alueita jotka ovat rauhallisempia kuin toiset alueet, joten heitä voi palauttaa niihin. Jos ei noillea alueille nin heidät voidaan ohjata naapurimaihin tai naapurimaiden rauhallisiin osiin.

  Somalia on pitemmän aikaa ollut suhteellisen rauhallinen ja turvallinen siellä oleville somaleille. Miten muuten somalit käyvät lomalla Somaliassa? Näin ollen kenelläkään Suomessa olevalla somalilla ei ole mitään perusteita olla Suomessa.

  VastaaPoista
 4. Pakolaiskiintiössä voi tehdä niin että perheeyhdistämiset miinustetaan pakolaiskiintiöstä. Jos ne tehdään samana vuonna, niin sitten supistetaan kyseisen vuoden kiintiötä. Jos seuraavana vuonna niin sitten supistetaan seuraavan vuoden kiintiötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ajatus. Onko tuo jo käytäntö vaiko vielä toteutumaton idea? Toivottavasti joku poliitikko tai puolue ymmärtää tarttua tähän. Jos eivät, niin tässä olisi kansalaisaloitteen paikka.

   acc

   Poista
  2. Idea on ollut monessa muodossa esillä somessa. Kansalaisaloite voisi olla hyvä.

   Poista
 5. Mitä jos tehtäisiin niin kuin Israel? Israel on pistänyt laittomasti maahan tulleet afrikkalaiset pidätyskeskuksiin. Heitä pidetään pidätyskeskuksissa kunnes älyävät itse lähteä pois. Jos poistuu vapaaehtoisesti, niin Israel maksaa matkat ja antaa myös rahaa mukaan. Israel on neuvotellut joidenkin afrikkalaisten maiden kanssa siitä että ne ottaisivat noita afrikkalaisia itselleen. Israel on luvannut maksaa noille maille siitä hyvästä. Israel on rakentanut Egyptin-vastaiselle rajalleen aidan tarkoituksena pitää Egyptin kautta maahan pyrkivät poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi hyvä, jos Suomi omaksuisi saman ryhdikkään linjan kuin Israel. Se on niin pahassa tilanteessa, että jos se aikoo olla olemassa ja välttyä asukkaidensa joukkomurhalta, otteiden on oltava juuri tuollaiset.

   Vähitellen Suomessakin tilanne pahenee ja silloin meidän on otettava oppia Israelista. Voisimme olla proaktiivisia, jo ottaa Israelin keinot käyttöön jo tänään.

   acc

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!