maanantai 20. huhtikuuta 2015

Ennustaminen on vaikeaa...

Vaalit on jälleen käyty ja edessä on hallitusneuvottelut. Niitä odotellessa on mielenkiintoista tarkastella kuinka hyvin erilaiset ennustajat osuivat tällä kertaa oikeaan viimeisissä arveluissaan. Näin etenkin siksi, että osallistuin arvausleikkiin myös itse.

Seuraavaan taulukkoon olen kerännyt vaalien lopputuloksen sekä Ylen, HS:n ja oman vaaliennusteeni.

Vaali Yle 2015 HS2015 Prof 2015
Keskusta 21,1 24 23 21
Perussuomalaiset 17,6 16,7 16,2 18,5
SDP 16,5 15,1 17 17,2
Kokoomus 18,2 16,9 17 17,3
Vasemmistoliitto 7,1 8,3 8,5 8,6
Vihreät 8,5 8,8 8,1 7,2
RKP 4,9 4,6 4,6 4,3
Kristillisdemokraatit 3,5 3,5 3,7 3,8
Muut 2,6 2 1,9 2

Taulukosta näemme, että kaikissa ennusteissa on virheitä. Sekä Yle että HS arvioivat räikeästi pieleen Keskustan vaalikannatuksen, kun taas itse onnistuin hyvin. Perussuomalaisten osalta taas itse ammuin yli siinä missä muut ennustajat aliarvioivat puolueen kannatuksen. SDP:n osalta HS meni lähimmäs oikeaa kun itse arvioin hieman korkeampaa ja Yle matalampaa kannatusta.  

Pienemmistä puolueista arvioimme kaikki Vasemmistoliiton kannatuksen yli toteutuneen kun taas Yle ja HS osuivat minua lähemmäs Vihreiden kannatusta. RKP onnistui kaikkia arvioita paremmin ja Yle osui oikeaan KD:n kannatuksen kanssa.

Nämä erot kertovat sekä kyselytutkimuksen ja niiden korjailun virheistä, että todellisista kannatusmuutoksista vaalikampanjoiden viimeisinä päivinä. Oma ennusteeni pohjautui HS:n teettämään mielipidekyselyyn, jota muokkasin edellisten eduskuntavaalien vastaavan mielipidetiedustelun harhan korjaamisella sekä Urpilaisen viime hetken onnistumisen vaikutuksen poistamisella.

Menetelmäni näyttäisi toimineen hyvin, sillä etenkin suurten puolueiden osalta ennusteeni oli merkittävästi parempi kuin varsinaisten ennustuslaitosten: oma ennusteeni meni niiden osalta harhaan keskimäärin vain 0,6 prosenttiyksikköä kun HS:n ja Ylen virheet olivat 1,3 ja 1,6 prosenttiyksikköä. Koko aineistosta vastaavat luvut ovat 0,8, 0,9 ja 1,0 prosenttiyksikköä.

Näyttää siis siltä, että olen paljon parempi vaalitulosten kuin hiihtokilpailujen tulosten veikkaaja. Niiden osaltahan olen säännöllisesti mennyt lahjakkaasti metsään, kun taas vaalitulosten osalta onnistuin myös viime eduskuntavaaleissa varsin hyvin - erityisesti jytkyn osalta. 

Seuraava jännityksen kohde on hallituspohja. Kannatuksen perusteella odotettavissa on perusporvarihallitus, mutta en pidä peruspunamultaakaan vielä pois suljettuna sipiläläisten punamultamyönteisyyden takia. Erityinen mielenkiinnon kohde on RKP:n ja toisen vaalivoittajan eli Vihreiden kohtalo. 

Hallituksen koostumuksen suhteen lienemme viisaampia jo aivan lähiaikoina. 

Aiempia ajatuksia samasta aiehpiiristä:

4 kommenttia:

 1. Joka tapauksessa voi olla suhteellisen tyytyväinen lopputulokseen vaikka ennakkoäänet pikkuisen aluksi huolestuttivat. Suomalaiset ilmaisivat suhteellisen rohkeasti mielipiteensä, piittaamatta median toimittajien vuosikausia jatkuneesta vääristelevästä uutisoinnista.

  Lähdin pitkästä aikaa heti aamiaisen jälkeen rullaluistelulenkille, elämään tuli vaalien tuloksen myötä hiukka enemmän positiivista virettä.

  VastaaPoista
 2. Ihan mukiinmenevä tulos ja sunnuntai muutoinkin meille suomalaisille. Myös F1-kuskimme pärjäsivät mukavasti. Drinkki sille(kin) tuli otettua ja mielestäni hyvästä syystä.
  -Beowolf-

  VastaaPoista
 3. Ihmisen on hyvä elää maailmassa, jossa Perussuomalaiset on Suomen toiseksi suurin puolue, ja Kokoomus, Sdp ja Vihreät ovat Perussuomalaisia pienempiä puolueita.

  VastaaPoista
 4. Luetutan proffalla oman pika-arvioni vaalituloksesta. En viitsi kopioida sitä tähän vaan ne löytyvät täältä:

  http://yrjoperskeles.blogspot.fi/2015/04/lyhyt-muistutus-vaalipaivalle.html?showComment=1429538627172#c7275518684653788457

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!