lauantai 30. kesäkuuta 2018

Ratkaisevatko siirtolaiskeskukset pakolaisongelman?

Euroopan Unioni onnistui sopimaan Välimeren siirtolaiskeskuksista, joissa tutkittaisiin turvapaikanhakijoiden suojeluntarve. Hyvä näin - etenkin jos turvapaikanhakijat todella saadaan asettumaan näihin keskuksiin.

Suomen sisäministeri Kai Mykkänen (kok) arveli, että suurin ongelma keskusten osalta olisi turvapaikan saaneiden vastaanottaminen EU-maihin. Se kun tehtiin sopimuksessa vapaaehtoiseksi.

Mykkänen on siinä oikeassa, että suojelun tarpeessa olevien vastaanottamisen vapaaehtoisuuteen todellakin liittyy riski - onhan selvä, ettei kaikkien EU-maiden valmius yhteisiin tulijoiden sijoitustalkoisiin ole samanlainen. Mutta en ole aivan varma, etteikö sopimukseen liittyisi paljon suurempiakin riskejä.

Etenkin mieltäni jäi askarruttamaan se, että ellei siirtolaiskeskusten olosuhteita onnistuta järjestämään siedettäviksi, eikä elintasopakolaisille myönnetä siellä turvapaikkoja, jatkuu vaellus Eurooppaan siirtolaiskeskusliikenteen lisäksi myös entiseen villiin tapaansa ja muuttuu vielä ehkä yhä suuremmassa määrin laittomaksi oleskeluksi.

Vielä suuremman riskin näen elintasopakolaisiksi todettujen palauttamisessa lähtömaihinsa. Lopultahan heidän määränsä on moninkertainen turvapaikkaa tarvitsevien määriin verrattuna ja me tiedämme, etteivät monet lähtömaat ole halukkaita ottamaan heitä vastaan. Siten keskuksissa tulisi ajan myötä säilöä yhä suurempaa ihmisjoukkoa tai vaihtoehtoisesti niistä lähtisi laittomia oleskelijoita omin neuvoineen kohti omia päämääriään EU:n sisällä.

Niin tai näin. Oleellista on tarkastella lopputulosta, joka selvinnee meille seuraavien vuosien aikana. Mikäli siirtolaiskeskusjärjestelmä saadaan toimimaan ja sitä kautta elintasopakolaiset jäämään kotimaihinsa on voitettu paljon. Mikäli näin ei tapahdu, on keksittävä muita keinoja ongelman ratkaisemiseksi.

Tosiasia kuitenkin edelleen on, että niin kauan kuin väestönkasvu lähtömaissa on holtitonta eikä kohtuullinenkaan talouskehitys siitä syystä tuota ihmisille toivoa paremmasta tulevaisuudesta kotiseuduillaan, säilyy ihmisillä motiivi hakea onneaan EU:n alueelta. Sekä se, ettei tuota kehitystä saada käyntiin, ellei lähtömaiden talouskehityksen tieltä saada ratkaistuksi esimerkiksi jatkuvaa väkivaltaa tai sen uhkaa aiheuttavia liiallisen yhteisöllisyyden tai uskonnollisen fanatismin kaltaisia kulttuurisia käytäntöjä.

Lisäksi olisi vihdoinkin tunnustettava, ettei kehitysmaiden talous nouse kehitysapua jakamalla, vaan noiden maiden ihmisten omilla toimilla, joita voidaan tukea tekemällä heidän kanssaan bisnestä - siis sijoittamalla, markkinoimalla ja ostamalla. Siis samaan tapaan kuin nähtiin Suomen noustessa alle sadassa vuodessa nälkäkuolemien kanssa taistelevasta kehitysmaasta yhdeksi maailman parhaista paikoista asua.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Onko EU tekemässä ensimmäistä järkevää turvapaikkapoliittista päätöstään?
Pakolaisongelma katoaisi kahdella päätöksellä
Irakilaisten asenne tuottaa kurjan tulevaisuuden

7 kommenttia:

 1. PT 28.6.18
  "Stefan Löfven vaatii, että afrikkalaisia pitää ”edelleenasuttaa” EU-maiden kesken"

  Artikkelista poimittua:
  Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kertoi torstaina Europaportalille EU:n huippukokouksessa, että Ruotsin kanta turvapaikkaleireille on ehdollinen.
  – Koko homma perustuu ensinnäkin siihen, että meillä on mahdollisuus ”edelleenasuttaa” pakolaisia, ja siihen,
  että kaikki EU-maat kantavat solidaarisesti vastuunsa, Löfven kertoi.

  https://pt-media.org/2018/06/28/stefan-lofven-vaatii-etta-afrikkalaisia-pitaa-edelleenasuttaa-eu-maiden-kesken/
  --------------------

  Mahtaako olla jotain sopivaa piikkiä sosdemien takamukseen, että vähän tokenis tämä huurteinen hölmöily.
  Tyyppihän haluu tuhoo koko Euroopan, oikeesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomenmaa:

   "Uutisanalyysi: Euroopan saapas vuotaa – Italian populistien voittokulun pitää soittaa häly­tys­kel­loja ympäri EU:ta"

   Artikkelista poimittua:

   Saapasvaltion pääministeri Giuseppe Conte sähköisti kokouspaikan tunnelman heti alkuillasta.
   Hän vihjasi vesittävänsä kaikki kokouksen päätöslauselmat, jos Italian vaatimuksiin tiukasta maahanmuuttopolitiikasta ei suostuta.

   Toimittajan kommentti:

   UNIONIN perustajajäsenen oireilun pitää soittaa hälytyskelloja ympäri Eurooppaa, tai EU-hanke kokee kohtalokkaan iskun.

   https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/71/390304/326ee87076
   -------------------------

   Minusta on tosi hyvä, että kellot soi. Soitetaan kovempaa vaan ja samalla se parannuspiikki sinne kepun takamukseen myös!
   Päivän pisteet siis Italialle!

   Poista
 2. EU:n ensisijainen tehtävä olisi pakottaa lähtömaita ottamaan elintasopakolaiset takaisin. Eihän EU niin heikko voi olla etteikö se onnistuisi, ja mikäli on, niin turha on puhua siirtolaiskeskustenkaan onnistumisesta. Kunhan on taas kokoonnuttu, ja saatu ostettua aikaa.

  VastaaPoista
 3. Arvoisa Professori
  Kiitos jälleen kerran harkitusta ja hyvin perustellusta kirjoituksestasi. Useat mediat ja bloggaajat nimittävät näitä "pakolaiskeskuksia" maihinnousukeskuksiksi. En heti ymmärrä mitä eroa nillä voisi käytännössä olla, mutta kutsutaan niitä nyt sitten mahinnousukeskuksiksi. Näin lauantain kevennykseksi ehdotan että annetaan maihinnousukeskusten rakentaminen Saksalaisten tehtäväksi. Onhan yleisessä tiedossa että Saksa, tuossa taannoin rakensi, ehkä koko historian suurimman ja tehokkaimman maihinnousukeskuksen, tuonne Normandian rannikolle. No, tosin se sitten kaatui, mutta efortti tulijoilla aivan ennen näkemätön, tulijoita oli paljon ja varusteet viimeistä huutoa.Jos Saksalaisetn rakentama maihinnousukeskus kaatuisi nyt, siinä kävisi kuin edelliselläkin kerralla,koko Euroopan kulttuuri muuttuisi.

  VastaaPoista
 4. "Ratkaisevatko siirtolaiskeskukset pakolaisongelman?"

  Ville Tavio: "EU:n siirtolaiskeskukset voivat lisätä siirtolaisuutta Suomeen",
  https://www.kansalainen.fi/ville-tavio-eun-siirtolaiskeskukset-voivat-lisata-siirtolaisuutta-suomeen/

  Tavion esittämä epäily on varmasti oikeutettu varsinkin, jos vallankahvassa on edelleen esim. punaliberaalien punaporvarien Kai Mykkänen ja PettUri Urpon kaltaiset Brysseliä kumartavat tyypit - tai vielä pahempaa, jos viher- tai varsinaiset punikit saavat määräysvaltaa asiaan.

  Pelastuksena olisi vain sellainen hallitus kuten on esim. Unkarissa ja Itävallassa:

  "Unkarin raja-aita torjuu laittomat siirtolaiset ”äärimmäisen tehokkaasti”",
  http://www.magneettimedia.com/unkarin-raja-aita-torjuu-laittomat-siirtolaiset-aarimmaisen-tehokkaasti/

  "Itävalta valmis käyttämään armeijaa rajavalvonnassaan
  Itävalta aikoo asettaa erittäin pian Italian vastaiselle rajalle rajatarkastuksen avuksi sotilaita, jos Eurooppaan pyrkivien ihmisten määrä Välimeren alueella ei vähene, jyrähti Itävallan puolustusministeri Hans Peter Doskozil Krone-lehden verkkojulkaisun haastattelussa...",
  https://yle.fi/uutiset/3-9703600

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin on maahantunkeutuja-invaasion torjumisen kannalta pahaenteistä:

   "VIRKAVALTA KÄY "VIHAPUHEEN" VARJOLLA SOTAA OMIA KANSALAISIAAN VASTAAN ",
   http://ylewatch.blogspot.com/2018/06/virkavalta-kay-vihapuheen-varjolla.html

   Mielenkiintoinen ja todella paikkansa pitävä on artikkelissa seuraava toteamus:

   "...Poliittisesti mielenkiintoiseksi uutisjutun tekee se, että siinä vahvistetaan KOKOOMUKSEN ASEMA MAAMME SUOMALAISVIHAMIELISIMPÄNÄ PUOLUEENA. Vielä neljännesvuosisata sitten isänmaallisena puolueena tunnettu Kokoomus on tätä nykyä pelkkä Kansaton Kokoomus, joka on valmis myymään vaikka isoäitinsä, kunhan sillä voidaan vain miellyttää globlalistista suurpääomaa ja Brysselin herroja. Siksi nyky-Kokoomukselle on niin helppo säätää orwellilaisia sortolakeja kansallisen edun puolustajia vastaan.

   Tällä kertaa kokoomuslaista kansanpetturuutta edustivat puolueen punavihreä sisäministeri Kai Mykkänen ja vänrikki nappulana tunnettu oikeusministeri Kai Häkkänen:..."

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 5. Tällaiset keskukset vain pahentavat tilannetta, kun myös niille joilla ei ole varaa meritaksiin, tarjotaan ilmaista vaihtoehtoa.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!