lauantai 16. kesäkuuta 2018

Ihmisarvoinen yhteiskunta, jossa sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo saattavat toteutua

Luin aamulla hämmentävän tekstin. Sen oli kirjoittanut Helsingin Sanomien kolumnisti Kimmo Pietinen, joka hämmästeli siteeraamansa kyselytutkimuksen tuloksia ja oli näkevinään niiden vastauksissa ristiriitaisuutta.

Kyse oli ihmisten yleisestä asenteesta, jonka mukaan sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo ovat suomalaisille tärkeitä arvoja. Mutta toisaalta ihmiset painottivat jokaisen omaa roolia elämässä menestymisen taustalla sekä näkemystä ihmisten vastuusta omasta kunnostaan ja terveydestään.

Myös minä pidän tärkeänä sitä, että ihmisiä kohdellaan kaikella tavalla oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti sekä suorastaan itsestään selvänä sitä, että ihmiset voivat vaikuttaa omalla tekemisellään menestykseensä. Lisäksi olen valmis sysäämään ihmisille vastuuta omista elintavoistaan, mikäli niiden laiminlyönnit jätetään veronmaksajien vastuulle kohonneina terveydenhoito- ja työttömyyskuluina - kuten nykyisin tehdään - ja kasvattaen samalla sosiaalikulujen osuutta julkisesta sektorista kohtuuttoman suureksi.

En siis näe mitään ristiriitaista ihmisten näkemyksissä. Sitten olisin ollut hämmästynyt, mikäli esimerkiksi lähes jakamattoman kannatuksen saanut väite "on ihmisestä itsestään kiinni, miten hän menestyy elämässään" olisikin ollut muotoilultaan "on ainoastaan ihmisestä itsestään kiinni, miten hän menestyy elämässään" ja saanut jakamatonta kannatusta. Onhan selvää, että lähtökohdat vaikuttavat, mutta eivät ratkaise, siihen minkälaiseksi ihmisen elinkaari muodostuu.

Kolumniin oli linkitetty myös Jari Ehrnroothin vajaan viikon takainen Ylen julkaisema kolumni, joka oli mennyt minulta ohi. Siinä luonnosteltiin uudenlaista hyvinvointivaltiota, jossa oikeuksiin liittyy myös jonkinlainen vastuu omasta tekemisestä. Siis täsmälleen samankaltainen näkökulma, kuin itselläni on niin kantaväestöön kuin myös maahanmuuttajiin nähden.

Tuon kolumnin tärkein kohta oli tämä: "koska me itsenäiset ja vapaat ihmiset kuitenkin olemme riippuvaisia toisistamme, on reilua, että kaikki ponnistelevat ja tekevät parhaansa. Tämän ja vain tämän yleisen vastuuperiaatteen vallitessa rakentuu oikeudenmukainen yhteiskunta."

Samaa ajatusta täydensi HS:n kommenttipuheenvuorossaan Tuomas Niskakangas, jonka mukaan "hyvinvointivaltio ei kestä ilman runsaita verotuloja, joita keskiluokka ja rikkaat helposti alkavat kyseenalaistaa. Olisi musertavaa, jos keskiluokka kokisi elättävänsä maksamillaan veroilla ihmisiä, jotka eivät edes halua elättää itseään."

Kaikelle edelle kirjoitetulle tarjoaa toisenlaisen - mutta nähdäkseni pikemminkin täydentävän kuin vastakkaisen - näkökulman puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) MTV3:n julkaisemassa tuoreessa kolumnissaan. Hän totesi hyvin perustellen, että turvallisuuden tarpeesta on noussut maailmalla megatrendi, joka selittää niin Italian vaalituloksen, Trumpin valtaannousun kuin Brexitinkin, ja jota valtaapitävä globaalin liberalismin asiaa ajava valtaeliitti ei ole ymmärtänyt, eikä ole siksi siihen liittyviin ongelmiin myöskään puuttunut.

Itse olisin valmis vetämään edelle kirjoitetut ajatuskulut yhteen siten, että ottamalla vastuun omasta elämästämme on meillä kaikilla mahdollisuus saada turvallinen ja hyvä elinkaari. Samaan tapaan, ottamalla vastuun oman kansakuntansa ihmisten mahdollisuudesta toteuttaa omaa elämäänsä vastuullisesti, on valtakuntien ja valtioliittojen poliitikoilla mahdollisuus rakentaa ihmisarvoinen yhteiskunta, jossa sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo saattavat toteutua.

Näin on helppo kirjoittaa ajatus, joka tuntuu itsestään selvältä, mutta näkisipä poliitikkojen sen myös toteuttavan. Niin Suomessa kuin muuallakin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Aktiivimalli näyttäisi toimivan
Lainsäädännön tehtävä on vaikuttaa siihen, mitä ihmisille tapahtuu
SDP näytti rehellisesti karvansa

17 kommenttia:

 1. "Vihreiden puoluekokous alkaa – katso puheenjohtaja Touko Aallon linjapuhe suorana kello 10.30"
  "Vihreiden puoluekokous alkaa lauantaina Vantaan Korsossa."

  "Sunnuntaina vihreät hyväksyvät poliittisen tavoiteohjelmansa."

  https://yle.fi/uutiset/3-10256552
  -----------------------
  Ihan jännittää mitä linjauksia ja mielipiteitä sieltä taas tulee ja onko jonkun toisen ihmisarvo tärkeämpi kuin suomalaisten?

  VastaaPoista
 2. Näkökulma:

  "Sodankylän elokuvajuhlilla vieraileva Barbet Schroeder Ylen haastattelussa: Olen niin kauhuissani maailman tilasta, että olen lakannut kokonaan nauramasta"

  Artikkelista poimittua:

  – Siinä elokuvassa on vielä niin äärimmäinen ambivalenssi; vihaa kylvetään rauhanomaisena ajatellun buddhalaisuuden sateenvarjon alla.

  Hänen mielestään Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaaminen oli makaaberia ja vaarallista teatteria, suoranainen katastrofi.
  – Pelkään enemmän kuin koskaan sitä, mitä maailmalle tapahtuu. Ei ole ehkä vielä kyse maailmanlopusta, mutta tuntemamme läntisen maailman lopun alusta kyllä.

  Myanmarin kansanmurhaa kuvaava dokumentti valmistui viime vuonna, ja seuraava elokuva on jo tekeillä. Siitä Barbet Schroeder ei kuitenkaan puhu vielä mitään.

  https://yle.fi/uutiset/3-10254800
  ----------------------

  Buddhalaisuuden sateenvarjon alla tehdään...entä mitä tehdään rauhanuskonnon sateenvarjon alla?

  VastaaPoista
 3. Onko tämä jotain peliä vai onko jotenkin arvopohja muuttunut ja perussuomalaisten ihmisarvo palautettu?

  "Jussi Niinistö: Siniset ja perussuomalaiset yhteen"

  https://www.verkkouutiset.fi/jussi-niinisto-siniset-ja-perussuomalaiset-yhteen/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Vittu!
   Kotimaiset Loiset on tajunneet kohtalonsa.

   Poista
 4. "Näin on helppo kirjoittaa ajatus, joka tuntuu itsestään selvältä, mutta näkisipä poliitikkojen sen myös toteuttavan."

  Valitttavasti poliitikoiksi näyttää hakeutuvan runsaasti
  paljon psykopaattisia piirteitä omaavia henkilöitä, joilla niinollen oman edun tavoittelu ja vallanhimo ovat tunnusomaisia piirteitä ja aikaansaannokset sen mukaisia. Esimerkki:

  "Koiviston konklaavi – SSP-sopimus ja muut salatut sopimukset

  Sopimuksella pankeille annettiin vapaat kädet poistaa yrityksiä markkinoilta ja sekä realisoida yritysten vakuudet. Lisäksi pankit saivat laittaa saatavansa valtion avoimeen pankkitukipiikkiin.

  Pankit poistivat markkinoilta 48 000 elinkelpoista yritystä ja aiheuttivat 500 000 ihmisen työttömyyden ja 280 000 henkilön ylivelkaantumisen. Kaikki eivät tätä kärsimystä kestäneet sillä 11 500 ihmistä teki itsemurhan.

  SSP-sopimuksessa Esko Ahon hallitus ja neljän pankin vastuulliset henkilöt sopivat toimialarationalisoinnista eli ylikapasiteetin poistosta. Pankeille annettiin lupa poistaa yrityksiä markkinoilta ja realisoida poistettavien yritysten omaisuus ja vakuudet. Lisäksi pankit saivat laittaa saatavansa hallituksen avoimeen pankkitukipiikkiin.
  Sen jälkeen saatavat myytiin ulkomaille ja ulkomainen perintätoimisto peri saatavia jo kolmanteen kertaan velallisilta täydestä arvosta heidän kuolemaansa asti ja vielä senkin jälkeen kuolinpesältä.
  Vakaan markan politiikka johti Suomen taloudelliseen katastrofiin..."

  http://kalajokinen.blogspot.com/2017/06/koiviston-konklaavi-ssp-sopimus-ja-muut.html

  Kauppat.toht. Heikki Urmas on eräässä kirjassaan sanonut, että hän sai asioista perillä olevalta taholta tietää, että M.Koivisto järjesti vahvan markan politiikallaan tarkoituksellisesti laman saadakseen demareille poliittista etua syyttämällä lamasta porvareita. Lamasta tuli kuitenkin tarkoitettua pahempi.

  Kalergi-suunnitelma


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EU:n alttarille uhratuille yrittäjille on moneen kertaan koetettu hakea oikeutta mutta vaikutusvaltaisissa asemissa olevat rikolliset ovat pystyneet estämään sen.

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  2. P.S. Eikä selkärankaisia poliitikkoja ole löytynyt riittävää määrää. Kertoo paljon poliitikkojemme moraalitasosta.

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  3. Jotain kertonee pääministerimme moraalitasosta seuraava:

   "Seuran selvitys: Juha Sipilästä tuli miljonääri valtion tuella ja härskeillä tutunkaupoilla",
   https://seura.fi/asiat/seuran-selvitys-juha-sipilasta-tuli-miljonaari-valtion-tuella-ja-harskeilla-tutunkaupoilla/

   Yleisemmin poliitikkojemme moraalitasosta kertoo myös se, mitä tutkivajournalisti Seppo Konttinen on kuvannut kirjassaan "Kansallisomaisuuden ryöstö". Samoin esim. tapaus Caruna, jossa luonnollinen monopoli myytiin ulkomaisille keinottelijoille. Monien mielestä myös tapauksesta Sote löyhkää mädänhaju.

   Poista
 5. Jussi kirjoittaa täyttä asiaa miksi "populismi" on tiukkaa kamaa tänään. Mitään mistään ymmärtämättömät saatanan tunarit ovat vastuussa terrori-iskuista, persläpikulttuurien haalimisesta sivistyneisiin demokraattisiin maihin, rutiinitöiden häipymisestä maihin kaukaisiin ja paljosta muusta. Jos nämä saatanan tunarit saavat vielä aikaiseksi EUvostoliiton niin siinä on jo ryssäkin hiljaa, vaikka näkee kaksi vittua. Näillä saatanan tunareilla ei vaikuta olevan minkäänlaista loogista asioiden hahmottelukykyä ja he ovat ilmeisesti sen vuoksi saatanan tunareita.

  VastaaPoista
 6. Islanti-Argentiina ottelua katsoessani tuli mieleen aikovatko feministit/tasa-arvovaltuutetut nostaa suuren älämölön Islantilaisten sukunimistä??
  Sigurdson, Finnbogadottir eli nimet joissa kerrotaan sukupuoli kielletään? Ja miten nimetään tulevaisuudessa 'sukupuoleton' lapsi, heh

  Setarkos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos seuraava toteutuu, niin vaikutukset voivat olla huomattavasti pahempia ja ulottua meille asti:

   "Espanjan sosialistisen feministihallituksen sisäministeri vaatii, että piikkilangat poistetaan Espanjan hallinnassa olevien alueiden rajoilta Afrikassa, koska Espanjan alueelle tunkeutuvat afrikkalaiset loukkaavat aidoissa itsensä."
   https://www.kansalainen.fi/espanjan-sosialistisen-feministihallituksen-sisaministeri-haluaa-poistaa-piikkilangat-espanjan-rajoilta-afrikassa/

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 7. Onko Italiassa annettu ihmisarvolle uusi suunta vai otettu järki käteen?

  "Italia ei halua enää osaa eikä arpaa paperittomien maahanmuuttoon" – kahdelle pakolaislaivalle rantautumiskielto

  "Italia eväsi jo aiemmin tällä viikolla turvapaikanhakijoita kuljettaneelta alukselta luvan rantautua Italiaan."

  https://yle.fi/uutiset/3-10258953

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä uutinen mutta seuraava on meidänkin kannaltamme varsin pahaenteinen - varsinkin huomioonottaen millaiset poliitikot meillä valtaa pitävät:

   "Saksassa pelätään uutta vyöryä – yksinomaan toukokuussa 23 000 uutta turvapaikanhakijaa",
   https://www.kansalainen.fi/saksassa-pelataan-uutta-vyorya-yksinomaan-toukokuussa-23-000-uutta-turvapaikanhakijaa/

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 8. Yle 17.6.2018

  "Poikani ei enää palaa Kiinaan",
  sanoo Ateenaan kotinsa siirtänyt miljönääri – Kiinalainen raha hurmasi Kreikan ja kääntää Euroopassa muidenkin maiden suuntaa
  Kiinasta virtaavat rikkaudet ovat saaneet Kreikan myötäilemään idän jättiläistä. "Meidän on herättävä ilmiöön, jolta olemme sulkeneet silmämme",
  sanoo eurooppalainen Kiina-tuntija.

  Artikkelista poimittua:

  "EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisille kultainen viisumi tarkoittaa usein kätevää ponnahduslautaa koko maanosaan."

  "Kiinan vaurauden leviämisellä on hintansa, sanovat useat Kiina-tarkkailijat.
  Vaarana on, että varsinkin vähävaraiset Euroopan valtiot myyvät paitsi maansa, myös keskeiset arvonsa."

  Osa läntisistä Kiina-asiantuntijoista uskoo, että juuri Bournousin kaltaiset puheet ovat merkki Kiinan vaikutusvallan kasvusta.
  Näkemykset Kiinasta kääntyvät myötäsukaisiksi sitä mukaa, kun rahaa virtaa maahan.

  https://yle.fi/uutiset/3-10253216

  VastaaPoista
 9. PT-media eilen:

  "Borlängen koraanikoulu tuottaa ruotsivihamielisiä lapsia"

  Artikkelista poimittua:

  "Nyt ongelmalähiö Tjärna Änganin koulun rehtori Kent Karlsson sanoo, että koraanikoulla on negatiivinen vaikutus lapsiin."

  Toinen suuri ongelma on tullut esiin siinä, että muslimilapset lakkaavat kuuntelemasta vääräuskoisia aikuisia.

  – On tapahtunut sellaista, että oppilaat kyseenalaistavat opettajan, joka ei ole muslimi. ”En kuuntele sinua, koska et ole valkoinen” ja ”Koska et ole muslimi, miksi kuuntelisin sinua?” Tätä esiintyy kaikissa ikäryhmissä kuusivuotiasta kolmetoistavuotiasiin.
  Lapset, jotka käyvät koraanikoulua sanovat, että he kuuntelevat ainoastaan muslimeja.

  https://pt-media.org/2018/06/16/borlangen-koraanikoulu-tuottaa-ruotsivihamielisia-lapsia/
  --------------------

  Mikä on tulevaisuuden ruotsalaisen ihmisarvo? Toteutuuko tasa-arvo?

  VastaaPoista
 10. Professori kirjoitti:

  "Luin aamulla hämmentävän tekstin. Sen oli kirjoittanut..."

  Minä luin äsken raivostuttavan twiitin. Mistä helvetistä näitä idi..tt..ja sikiää?

  "Päivän twiitti: Miten isku muka oli terrorismia?"

  Kopioitu twiitistä:

  "...Mutta Suomen lain mukaan terrorismi edellyttää sitä, että "teko on omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa jollekin valtiolle tai kansainväliselle järjestölle".
  Miten 10 ihmisen lyöminen puukolla toteuttaa tämän?https://yle.fi/uutiset/3-10256328 …"

  lue:

  https://pt-media.org/2018/06/16/paivan-twiitti-miten-isku-muka-oli-terrorismia/

  VastaaPoista
 11. Olisiko kalifaatti voinut olla

  "Ihmisarvoinen yhteiskunta, jossa sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo saattavat toteutua"

  IL 17.6.2018

  "YK:n pakolaisjärjestön lähettiläs Angelina Jolie vieraili Isisin ikeestä vapautetussa Mosulissa - ”Tämä on pahinta, mitä olen nähnyt missään”

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201806172201019825_ul.shtml

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!