tiistai 27. joulukuuta 2016

Stigma tarttui kaikkiin romanialaisiin

Olen tiennyt jo pitkään romanialaisten maassaolijoiden harrastaneen kerjäämistä ja erilaisia varkauksia. Niistä ensimmäinen on muuttanut kaupungilla kulkemisen aiempaa epämiellyttävämmäksi ja jälkimmäinen lisännyt yhteiskunnassamme esiintyvää rikollisuutta.

Tänään saimme lukea aamun lehdestä romanialaisten olevan myös aktiivisia huumekauppiaita. Tai oikeastaan huumausaineeksi sopivien lääkkeiden levittäjiä. Turusta ei jutun mukaan löytynyt oikein markkinoita, mutta Helsingissä ja Tampereella kauppa kävi paremmin.

Nyt kiinni jäänyt organisoitunut romanialaisporukka oli jäänyt käpälälautaan jo aiemmin Norjassa ja sen seurauksena siirtänyt toimintansa Suomeen. Ilmeisesti pohjoismaiden viranomaisyhteistyö ei toiminut yhtä sujuvasti kuin vapaan liikkuvuuden sallima rajanylitys. Tapaus siis alleviivaa eurooppalaisten poliisien välisen yhteistyön tärkeyttä.

Tämän jutun osalta avoimeksi jäi romanialaisten huumekauppiaiden etninen tausta. Siten en tiedä, olivatko huumekauppiaat Romanian alkuperäisväestöä vai alueelle keskiajalla siirtynyttä intialaisperäistä asujaimistoa - tai peräti Transsilvanian unkarilaisia.

Tämänkään tapauksen yhteydessä on turha leimata ketään, sillä virallisesti huumekauppiaat lienevät yksittäistapauksia. Siitä huolimatta nyt paljastuneesta organisoidusta bentsodiatsepiinimarkkinaorganisaatiosta jäi mieleeni romanialaisiin liittyvä stigma, joka kohdistuu kaikkiin siellä asuviin väestönosiin. Onko se sitten eettistä - tai onko aamun lehden kirjoittelu vastuullista - jääköön arvoisan lukijani harkittavaksi.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kyllä romanit opettavat
Romaneille parempi tulevaisuus Euroopassa
Romanian romanit - kysymyksiä

5 kommenttia:

 1. Romanialaiset itse vihaavat erittäin voimakkaasti näitä yksittäistapauksia joita Suomessakin siis nykyään esiintyy.Syykin on varsin selvä.He todellakin pilaavat kaikkien Romanialaisten maineen.Kyseisiä yksittäistapauksia löytyy Romaniasta miljoonittain...Koko heidän kulttuurinsa on rakentunut näiden yksittäistapausten yksittäistapauksien varaan joita täytyy ikuisesti kohdella yksittäistapauksina koska aito yksittäistapaus nimeltä Hitler.Jokainen voinee itse päätellä mistä väestönosasta on kysymys.Vihjeenä - se ei ole ne unkarilaiset.

  VastaaPoista
 2. No perkele, itselle ois kelvannut unettomuuden hoitoon moiset... toisaalta, kuka noiden laadusta menisi takuuseen :-/

  VastaaPoista
 3. Karl-Olov Arnsberg on ruotsalainen kansantieteilijä joka on näitä romaneja tutkinut. Hän on tullut siihen tulokseen, että heidän peritty elämäntapansa on juuri kerjääminen, pienimuotoinen rötöstely, myös väkivalyaisin keinoin silloin kun arvelevat voivansa päästä pienin jälkiseurauksin. Tämä onnistuu mm Ruotsissa hyvin. He eivät halua sopeutua 'normaaliin' eurooppalaiseen elämänmenoon, koulu ei maistu jne. Vapaus on heille tärkein elämänasenne. hh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tehoiskohan noihin vanha kunnon ruoskarangaistus ja sitten jalkapuuhun torille ..

   Poista
  2. Näin ei-rasistina toteaisin, että lasten ottaminen huostaan rikollisperheistä pieninä auttaisi erittäin tehokkaasti ja pysyvästi tähän ongelmaan. Halukkaita adoptoijia löytyisi varmasti, vaikka välillä tuntuu että romanialaisen näköisenä joutuisit ehkä kohtaamaan rasismia joka suunnasta.

   Sanomattakin on selvää, että vasemmistolle ei kelpaa ratkaisu joka toimisi, vaan "perheen arkea on tuettava taloudellisesti ja huostaanotto on oltava vasta viimeinen vaihtoehto karkotuksen jälkeen".

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!