torstai 1. joulukuuta 2016

Hyviä uutisia Suomen turvapaikkapolitiikasta

Helsingin Sanomien nettiliittymä muuttui tänä aamuna jälleen kelvolliseksi. Hyvä niin, sillä nyt sieltä löytyi paljonkin kommentoitavaa. Valitettavasti päätyökseen ihan muuta tekevällä blogistilla ei ole aikaa tarttua kuin yhteen aiheeseen kerrallaan.

Valitsen Suomen turvapaikkapolitiikan koska siihen liittyi suoraan kaksi aamun lehden kirjoitusta. Niistä ensimmäisessä kerrottiin, että Suomi on aloittanut 230 000 euron tiedotuskampanjan Afganistanissa, Irakissa ja Somaliassa.

Kampanjan tavoitteena on "vähentää perusteetonta turvapaikanhakua" ja sen toteuttaa sosiaalisen median ja johtamisen konsultointiyritys Dingle. Kampanjaa käydään muun muassa Facebookissa ja WhatsAppissa, mutta myöhemmin myös muilla foorumeilla, joita jutussa ei täsmennetä.

Toivotan kampanjalle menestystä. Mitä useampi turvapaikanhakua Suomesta harkitseva jättää tulematta maahamme, sitä kovemman koron saamme sijoituksellemme kun huomioimme kampanjan kohdemaista tulleiden henkilöiden kustannuksen yhteiskunnallemme nousevan lähes miljoonaan euroon per turvapaikan saanut - siis noin nelinkertaiseksi koko tiedotuskampanjan kustannuksiin nähden.

* * *

HS:n toinen uutinen koski sitä, mitä Suomen pitäisi tehdä maassa laittomasti oleville ihmisille. Sen mukaan "noin 3 000 turvapaikanhakijaa on kadonnut vastaanottojärjestelmästä. Osa saattaa oleskella Suomessa laittomasti, ja osa on palannut kotimaahansa tai poistunut muualle Schengen-alueelle."

Asiaa on pohdittu ministerityöryhmässä ja ministeri Paula Risikon mukaan "tavoitteena on, että maassa ei olisi yhtään laittomasti maassa oleskelevaa. Mutta se on haasteellinen tavoite. Kaikilla oli yhteinen tahto, että vapaaehtoinen paluu on ensisijaista."

Vapaaehtoisuustavoitteesta huolimatta myös pakkopalautusten edellytyksiä on uutisen mukaan edistetty. Niihin liittyen "Irakin neuvottelut ovat siinä vaiheessa, että ne on käynnistetty ja kansliapäällikkö on tavannut Irakin suurlähettilään. Meiltä on myös delegaatio lähdössä Irakiin vielä joulukuussa. Somalian kanssa neuvotteluja käynnistellään."

Afganistanin kanssahan meillä on jo sopimus pakkopalautuksista. On siis syytä uskoa, että samanlainen saadaan aikaiseksi myös muiden lähtömaiden kanssa. Ja että asiasta uutisoidaan aikanaan näyttävästi niin Suomessa, Irakissa kuin Somaliassakin.

* * *

Päivän kolmas turvapaikanhakijauutinen tuli Itävallasta. Ei kokonaisena uutisena, vaan osana maan presidentinvaaleista tiedottamista.

Uutisen mukaan Itävallan "hallitus on ottanut kovan linjan maahanmuuttoon – siihen sen on pakottanut myös vapauspuolueen huima noin 30 prosentin kannatus. Nyt päähuomio on jo pakolaisten kotouttamisessa, mutta uusia tulijoita on yhä, lokakuun loppuun mennessä yli 37 000." Määrä on noin puolet vuoden 2015 tasosta.

Tätä taustaa vastaan on syytä huomata, että Suomeen saapui vuonna 2015 yhteensä noin 32 000 turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna heitä oli lokakuun loppuun mennessä saapunut "vain" noin 5000, eli vuositasolle muutettuna noin 6000 tulijaa.

Sivumennen sanoen naapurimaahamme Ruotsiin on tämän vuoden aikana saapumassa noin 29 000 turvapaikanhakijaa. Siis noin viisinkertainen määrä Suomeen verrattuna. Toki sielläkin tulijoiden määrät ovat olleet merkittävässä laskussa viime vuoteen verrattuna.

* * *

Kaikkiaan on syytä todeta, että Suomen turvapaikkapolitiikka on ainakin Itävaltaan ja Ruotsiin verrattua ollut ongelmistaan huolimatta melkoinen menestystarina. Näin siitä huolimatta, että tulijoista suurin osa on edelleenkin liikkeellä muista kuin turvapaikkaan oikeuttavista syistä.

Hyvä kysymys tässä tilanteessa onkin, että miltä meidän turvapaikanhakijatilanteemme mahtaisi näyttää, jos maata johtaisi SDP:n puheenjohtaja aisaparinaan vihreitä, vasemmistoliittolaisia ja RKP:läisiä ministereitä sekä täydennyksenä maahanmuuttoasioissa parhaimmillaankin vähemmistöksi jääviä Keskustan punamultamiehiä ja -naisia?

Niinpä. Johtopäätös on hyvä muistaa kevään kuntavaaleissa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kielteisen päätöksen saaneille on rakennettava turvapaikka
Mitä tilastot kertovat irakilaisten kansainvaelluksesta Suomeen?
Suomen Perustan laskelman puutteet vähättelevät somalien ja irakilaisten aiheuttamia kustannuksia
2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä yhteenvedosta, positiivinen jämäkkä ote toivottavasti jatkuu. Kun vielä saataisiin demla-väki aisoihin (KO/KHO)! Jos lakikirjan päällä lukee ”Suomen laki”, ei kai sitä tarvitse jokaisen alion kohdalla toistaa? Perusturva, harkinnanvaraiset tuet jne koskevat todellakin vain Suomen kansalaisia. Laittomille oikea paikka on turvasäilö ja peruselinehtojen kattaminen. Ei vapaata kuljeksimista pitkin poikin kaupunkia.
    PS: Guggenheim-äänestyksen kartta on myös hyvä osviitta kevään kunnallisvaaleja ajatellen.
    -Beowolf-

    VastaaPoista
  2. Realistisesti arvioiden nykyinen hallituskoalitio on kuitenkin paras mahdollinen nitistämään turvapaikkaturismia. Punavihreä allianssi RKP:llä maustettuna olisi aiheuttanut tällä sektorilla kansallisen katastrofin.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!