tiistai 13. joulukuuta 2016

Ruotsin Kokoomus katuu - mutta miten korjata tehdyt virheet?

Ruotsissa ovat Kokoomuksen merkkihenkilöt todenneet joukolla sen, minkä me suomalaiset olemme tienneet jo pitkään. Helsingin Sanomien otsikon mukaisesti "Ruotsissa alkoi katumusharjoitusten aika – avoin maahanmuuttolinja oli virhe".

HS:n sivuilla asiasta kirjoittaneen Elina Kervisen mukaan tilinteko kertoo selvästä ilmapiirin muutoksesta Ruotsissa suuren turvapaikanhakijamäärän seurauksena. Poliitikkojen mieli on hänen mukaansa muuttunut siksi, että tilanne on uusi ja kuntien paine kova.

Kervisen mukaan taustalla lienee myös puoluepoliittinen taktiikka. Maahanmuuttovastaiset Ruotsidemokraatit ovat vieneet juuri kokoomuksen ääniä. Siksi uutta linjaa on nyt korostettava.

Kervinen lienee oikeassa sikäli, että ehkäpä puoluepoliittinen kilpailu on tosissaan Kokoomuksen uuden ja uljaan poliittisen retoriikan välitön syy. Sen sijaan hän ei puhu muutoksen perimmäisistä syistä, vaan piilottaa ne huolellisesti vaikenemalla.

Todelliset syyt selviävät googlaamalla sanoja Rosengård, Rinkeby tai Tensta. Ellei sitten halua etsiskellä tilastoista seksuaali- ja väkivaltarikosten kehitystä, koulujen välisiä eroja tai vuokra-asuntotilanteen muutoksia.

Kervisen kirjoituksen mielenkiintoisin virke tulee aivan lopussa ja kertoo osaltaan siitä maailmanparannuksen käsittämättömästä voimasta, joka kaikesta huolimatta elää edelleen länsinaapurissa. Kervisen sanoin: "toinen [Ruotsi] korostaa, että Reinfeldtin linjaa tulisi katumisen sijaan pitää arvossa: Ruotsi menestyi taloudellisesti ja kantoi samalla pitkään suuren vastuun ihmisten hädästä, kun muut Euroopassa sulkivat oviaan".

Täällä itäisessä naapurissa voimme tietenkin olla joko vahingoniloisia tai sääliviä. Keskeinen lähitulevaisuuden seuraamiskohde länsinaapurin osalta on joka tapauksessa siinä, kuinka Ruotsi pystyy korjaamaan tekemänsä virheet. Vai pystyykö lainkaan? Tai haluaako edes?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ruotsi on hiekkalaatikon ressukka
Suomen ja Ruotsin raiskaustilastot rikkovat ennakkoluuloja
Ruotsiin maahanmuuttovaalit, entä Suomeen?

5 kommenttia:

 1. Ongelmat korjautuvat Ruotsissa itsestään ajan kanssa.Sisällissota on käytännössä jo varma.Se ketä Ruotsissa asuu sen jälkeen kun ongelmat on kerralla sitten korjattu onkin hieman eri asia.

  VastaaPoista
 2. Olen tainnut todeta tämän seuraavan joskus ennenkin, mutta eipä asia liene muuttunut. Viisas osaa ennakoida ja välttää virheet. Tavanomaiset talliaiset oppivat kokemuksesta, mutta se on kallista oppimista ja joskus oppi tulee liian myöhään. Tyhmät eivät opi edes kokemuksesta, eivät omista eivätkä muiden. Ja näitä viimenmainittuja meillä on aivan liikaa maahanmuuttopolitiikkaan vaikuttavissa tehtävissä. Ja se merkittävä kysymys on, että mitä peijakasta niiden kanssa voidaan tehdä.

  Tilanteen järjettömyyttä kuvaa se, että pidetään jonkilaisena saavutuksena sitä, maasta voidaan KHO:n päätöksellä karkoittaa henkilö, joka oli saanut tuomioita muun muassa laittomasta uhkauksesta, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä lapsen hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Tähän siis tarvittiin pitkä rikosketju, KHO:n päätös ja voi vain arvata minkä suuruiset kustannukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatta myös muistaa, että ym. rikoksilla on ollut uhrit. Mitkä järkyttävät kokemukset he ovat joutuneet läpikäymään ja minkä hinnan maksaneet - kenties koko elämä piloilla...

   Poista
 3. Kertonee jotain puoluepolitiikan rappiotilasta kun kansan ääni alkaa vaikuttaa vasta kun valtapuolueet kokevat kannatuksensa uhatuksi jonkin protestipuolueen taholta. Se kertoo että demokratian sijasta ollaankin eletty puoluepukareiden ylläpitämässä puolueparlamentarismissa.

  Suuri yhteinen valhe jota on tunnustuksellisena toistettu toistamisen jälkeen ei noin vain romahda. Maahanmuuton siunaksellisuuden ja "turvapaikanhaun" vastuunkannon valheisiin on hämmennetty mukaan sakea annos mussuhumanistista moraalia. On aika mahdotonta, että "suvaitsevaisuutta" lakattaisiin äkkiä pitämästä moraaliarvona ja nähtäisiin se sellaisena älyllisenä väistöliikkeenä joka se tosiasiassa on, tai että "monikulttuurisuuteen" ei enää suhtauduttaisi kuin se olisi jokin yleisesti hyväksyttävä yhteiskuntanormi eikä pelkkä poliittinen ideologia ja propagandaa, jota se tosiasiassa vain on.

  Suomalaiset poliitikot ja muu yhteiskunnan yläkerta on sen verran vieraskoreaa ja ulkoaohjautuvaa sakkia ettei se ajattele omilla aivoillaan vaan yrittää selviytyä mielistelemällä muita. Nekin pienet kiristykset joita Suomen maahanmuutto- tai turvapaikkapolitiikkaan on tehty on perusteltu yhteislinjauksina muun Euroopan kanssa. Tarvitsisimme enemmän uutisointia hallitsemattoman maahanmuuton seurauksista muualla. Materiaaliahan ei puuttuisi, puuttuu vain oman lehdistömme journalistinen rehellisyys ja rohkeus.

  VastaaPoista
 4. "Pystyykö Ruotsi korjaamaan virheet?" Ei pysty.

  Olen nyt reilut puolitoista vuotta liki päivittäin seurannut ruotsalaista "keskustelua" sekä tapahtumia siellä ja pidän selviönä, että maa on "menetetty maa" eli Ruotsista tulee jonkinlainen "palestiina" jossa vallitsee ikuinen sisällisota kuten Israelissa nyt on. Hiukan pidemmällä tähtäimellä Ruotsista tullee muslimimaa.
  Tähän Ruotsin uuteen ominaispiirteeseen on opittava täällä Suomessakin, muiden pohjoismaiden tavoin, suhtautumaan riittävällä tiukkuudella. Muussa tapauksessa käy huonosti täälläkin, on kyse vain ajasta.

  Ruotsissa järkevät, sivistyneet ja asioita ymmärtävät toisinajattelijat ovat, voi sanoa, rajusti kasvavan huolen vallassa. Sisällisodasta puhutaan moniaalla jo avoimesti. "On vain ajan kysymys … etc."
  Tästä esimekkinä Patrik Engellaun kirjoitus 11.12.2016 alla olevassa osoitteessa:

  detgodasamhallet.com

  hh

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!