maanantai 22. tammikuuta 2024

Venäläinen paperitiikeri ja Kiinan keisari

Venäjä on tehnyt itsestään naurunalaisen hyökkäyksellään Ukrainaan. Sen sijaan, että se olisi todellisen suurvallan tavoin onnistunut valtaamaan naapurimaansa muutamassa viikossa, se on juuttunut asemasotaan. 

Kuluneen viikonlopun aikana sota levisi myös Suomenlahden rannalle - aivan Pietarin lähistölle - kun Ukraina tuhosi droonillaan venäläisen maakaasuterminaalin. Eli osoitti hyökkääjän ilmatorjuntajärjestelmän heikon suorituskyvyn, minkä seurauksena tavallisellekin venäläiselle paljastuu yhä selvemmin sodan todellinen luonne.

Ja jo aiemmin viime viikolla ukrainalaisten käytössä oleva kevyesti panssaroitu ja aseistettu miehistönkuljetusvaunu tuhosi Putinin armeijan parhaimpiin kuuluvan taistelupanssarivaunun. 

Eikä siinä kaikki, sillä Putinin ylpeys - "supersooninen" Kinžal-ohjus - on osoittautunut paperitiikeriksi, joka on herättänyt jopa kiinalaisten huomion. Tosin idän suurvallan johdon ja sotakoneiston johtopäätökset jäävät tässä vaiheessa heidän omaan tietoonsa. 

* * *

Jos itse olisin Kiinan keisari, tekisin tästä kaikesta kaksi huomiota. Ensimmäinen liittyisi Ukrainan käytössä olevan länsimaisen aseistuksen paremmuuteen suhteessa venäläiseen - ja tekisin huolellisen selvityksen, koskeeko tämä myös sen suhdetta kiinalaiseen sotavoimaan. Ja sen seurauksena arvioisin tarkasti omaa Taiwanin-politiikkaani.

Toinen huomioni liittyisi sitten itse Venäjään. Nyt nähty Venäjän armeijan odotettua heikompi menestys Ukrainassa saattaisi nimittäin tarkoittaa myös mahdollisuutta palautta Kiinalle aiemmin kuulunut Amurin pohjoispuolinen Mantšuria takaisin keisarikunn... ei kun kansantasavallan yhteyteen. Tämä siis olettaen, että Kiinan oma sotilaallinen suorituskyky ei ole Venäjän kaltainen paperitiikeri.

Minulla ei tietenkään ole käsitystä siitä, mikä on Kiinan armeijan tila. Selvää kuitenkin on, että siinä missä Venäjä on yleisellä tasolla tieteellis-teknologisesti jälkeenjäänyt valtiollinen peräkylä, on Kiina yhä vahvemmin länsimaita haastava tieteen nouseva suurvalta. Ja siinä mielessä myös sen sotakoneiston voisi kuvitella olevan teknisesti valovuoden edellä venäläistä... hmm... ratsuväkeä.  

17 kommenttia:

  1. Viitteitä Kiinan aseistuksen laadusta saatiin jokavuotisessa Kiinan ja Thaimaan välisessä ilmapuolustusharjoituksessa Udon Thanissa jossa Thaimaan ilmavoimien Jas Gripenit "tuhosivat" Kiinalaisia etulinjan hävittäjiä paljon ennen kuin Kiinalaiset saivat havaintoa Gripeneistä.
    Toinen viite sukellusveneiden laadusta saatiin mönkään menneestä kaupasta kun Thaimaan merivoimat perui kaupan kun veneisiin ei saatukaan saksalaisia moottoreita vaan olisi pitänyt tyytyä kolinkolin laaua oleviin äänekkäisiin kiinalaismoottoreihin.
    Toteutuneita lohdutuskauppoja sensijaan oli Kiinalaisen VT-4 MBT tstpanssarivaunujen hankinta, jossa kaupassa ratkaisi hinta, ei laatu.
    Kahden venäläisen T-82 MBT vaunun hinnalla saivat kolme kiinalaista vaunua. Vaunut lienevät tarkoitettu Kambotsan tai Laosin pelotteluksi joilla on käytössään erittäin vanhaa NL aikaista kalustoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näistä syistä Kiinan keisarin johtopäätökset saattaisivat olla, ettei kannata hyökätä Taiwaniin, mutta ehkäpä Venäjästä olisi irrotettavissa palanen. Toki - viitaten alempana oleviin kommentteihin - että maasta löytyy korruption lisäksi myös taistelukelpoisia yksiköitä.

      Poista
  2. Terhomatti Hämeenkorpi22. tammikuuta 2024 klo 9.01

    Jos Venäjä osoittautuu `paperitiikeriksi`(s.o. tekee itsensä naurunalaiseksi), niin on myös Saksa ja monet muut länsimaat tärvänneet uskottavuutensa. Ukrainalle annetaan tipoittain ja myöhässä aseita/asejärjestelmiä, joita se olisi kipeästi tarvinnut jo sodan alusta lähtien!

    VastaaPoista
  3. Tuhka on katsonut Perunin esityksiä, viimeisin käsitteli hieman Kiinan armeijan korruptiota ja valmiutta. Kannattaa vilkaista jos haluat hieman tietoa missä tilassa Kiinan armaija on. https://www.youtube.com/watch?v=vhI_tTEE2ZQ

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä toinen ihan asiallinen Kiinaraportoija: https://www.youtube.com/c/ChinaUncensored/videos

      Kyseessä on toki Kiinan vastainen propaganda, mutta lähteet ovat asiallisia.


      t: Vitjaantunu Stadilainen

      Poista
  4. Kiinan puolustusvoimia - kuten koko Kiinaa - rasittaa rankka korruptio ja ns tofu dreg- kulttuuri (josta saa tietoa mm Googlesta ja You tubesta). Rahat tahtovat tässäkin mennä muualle kuin puolustusvoimille, eli virkamiesten ja muiden toimijoiden taskuun. Tästä on esimerkkinä mainittu tapaus, jossa ohjussiiloissa olevia ohjuksia oli täytetty polttoaineen sijasta vedellä. Kiina on läpimätä, kuten kommunistiseen systeemiin kuuluu.

    VastaaPoista
  5. "Suuri isänmaallinen sota" , tuo neuvostoylpeys, voitettiin USA:n materiaalein.
    Tätä ei putin (huom.pienellä) halua kuulla.
    Jopa pieni Suomi pystyi sinnittelemään neukkulan ylivoiman edessä.
    Se teräksen ja alumiinin määrä oli hirvittävä, joka USA:sta toimitettiin.
    Puna-armeija söi USA:n toimittamaa ruokaa, se kattoi kaiken, punikit olisivat kuolleet nälkään ilman sitä: "suuri isänmaallinen sota" olisi hävitty laukaustakaan ampumatta.
    500000 kuorma-autoa mahdollisti marssin Berliiniin. Zhukov tuskin olisi siihen muuten pystynyt.
    Näistä on pitävät dokumentit olemassa.
    Hinta oli silti kallis: 20 miljoonaa kuollutta neukkua.
    Luulen että putinilla on vielä löysät housuissa....

    VastaaPoista
  6. Venäjän lisäksi vihaan eniten kommunisti kiinaa joka on kyllä näyttänyt että on käytännössä tappanut pitkin maapalloa yli 100 miljoonaa ihmistä kehittämällä koronaviruksen, nyt ilmoittivat että ovat "löytäneet" superviruksen joka tappaa ihmisenkin viikossa tai parissa. Siis löytivät.. eristivat muurahaisista virusjohdanneita ja lisäsivät nuo ihmisgeenejä omaaviin hiiriin, eli siis kehittivät itse tuon tappavan viruksen ja varoittavat joka maata minkä ovat löytäneet. Minusta tuo kinukkimaa ei eroa venäjästä mitenkään.

    VastaaPoista
  7. Kommunismilla on jo ennestään 75-100 miljoonaa uhria, mutta tv näyttää illasta toiseen natsien hirmutekoja, bunkkereita ja rakennelmia, vaikka Hitler oli pahainen partiopoika Stalinin, Maon ynnä muiden hirmuhallitsijoiden joukossa. Kuuluu ilmeisesti ajan kuvaan, että kasvava nuoriso saa vain värittynyttä ja epärehellistä tietoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommunismin Mustan kirjan mukaan jopa 160-200 miljoonaa ja lisää tulee kokoajan...

      Poista
    2. "Hitler oli pahainen partiopoika Stalinin, Maon ynnä muiden hirmuhallitsijoiden joukossa."

      Hitlerin valtakausi kesti vain noin 12 vuotta, Stalinin ja Maon paljon pidenpään. Jos Aatu olisi saanut jatkaa vallassa yhtäpitkään kuin nuo kaksi muuta mainittua niin hän ehkä olisi lyönyt kaikki ennätykset tuossa valtiomies-lajissa.

      Poista
  8. Muuten olen sitä mieltä, että onhan se nyt skandaali, että presidentinvaalissa kaikkien tohtoreiden ja maistereiden joukossa meillä on Haavisto, jolla ei ole minkäänlaista koulutusta tai tutkintoa. Siis ei mitään tutkintoa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Il professore

      Poista
    2. Tämän päivän uutisen mukaan Haavisto saattaa jäädä kolmanneksi. Kannattaa siis äänestää.

      Poista
    3. Professori voisi arvovallaan vedota nyt Essayahin ja Harkimon kannattajiin että äänestäisivät Halla-ahoa, koska ihan varmasti Urpilaisen ja Anderssonin kannattajat siirtyvät kannattamaan Haavistoa.

      Poista
    4. HS tänään

      Halla-ahon kannatus kovassa nousussa

      HS-gallupin perusteella äänestysvilkkaus voi nousta korkeaksi. Ehdokkaat kohtaavat HS:n tentissä tiistai-iltana kello 20. Se näytetään suorana Nelosella.

      https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010089002.html

      Jussi Halla-aho (ps) taistelee pääsystä presidentinvaalien toiselle kierrokselle vain kahden prosenttiyksikön päässä Pekka Haavistosta (vihr), käy ilmi HS:n tuoreesta gallupista.

      Poista
  9. Suvakiston pahin painajainen lähestyy.
    Huru-ukko

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!