lauantai 6. tammikuuta 2024

Historiallinen hetki Suomen vihreässä siirtymässä

Eilinen sähkön hintapiikki oli eräänlainen kylmä suihku pörssihintaisen sähkösopimuksen tehneille ihmisille ja yrityksille. Kovin suuri yllätys sen ei kuitenkaan olisi pitänyt olla, koska - asiantuntijanäkemyksen mukaan - eilinen "tilanne on aivan tehtyjen poliittisten päätösten ja linjausten mukainen. Sähköntuotannon muutos oli väistämätön, mutta se nopeus ja ehdottomuus millä toimittiin, johti vallitsevaan tilanteeseen". 

Tällä hän viitannee sekä ripeään fossiilisen energian tuotantolaitosten sulkemiseen ja aiemmin erityisesti poliittisen vasemmiston toimintaan ydinvoiman rakentamisen estämiseksi että niiden tilalle rakennetun tuulivoiman tuotannon suureen vaihteluun. Lisäksi myös turpeen energiakäytön alasajolla ja Venäjän kauppasaarrolla lienee omat osuutensa. 

Tämä kaikki aiheuttaa kovaa poliittista painetta. Tärkein kommentti kuultiin eilen ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäseltä, joka linjasi, että Suomeen tarvitaan lisää säästä riippumatonta perusvoimaa ja säätövoimaa, koska sähköjärjestelmämme on nykyisin liian haavoittuvainen. 

Tämä viitannee siihen, että hallitus pyrkii käynnistämään mahdollisimman nopeasti uusia energiahankkeita. On kuitenkin selvää, ettei niitä synny taikaiskusta, vaan uusien voimaloiden rakentaminen vie aikansa. 

Tässä mielessä oli mielenkiintoista, että Kemijoki Oy peruutti eilen aikeensa rakentaa Kemijokeen vielä yhden voimalaitoksen. Tämä Sierilän vesivoimala on ollut suunnitteilla jo pitkään ja ympäristöjärjestöt ovat vastustaneet sen rakentamista tiukasti - ja kiittäneet päätöksestä. Yhtiön mukaan hanke olisi taloudellisesti kannattamaton.

Nähtäväksi kuitenkin jää, pitääkö yhtiön päätös, sillä ainakin Kokoomuksesta kuultiin välittömästi päätöksen jälkeen vaatimus rakentaa voimala. Asiaan kantaa ottaneen Heikki Vestmanin (kok)  mukaan "Sierilän vesivoimala on käytännössä ainoa lähivuosina toteutettavissa oleva voimalaitoshanke, joka parantaa sähkön toimitusvarmuutta ja kohtuullistaa hintapiikkejä. Se pitää toteuttaa, vaikka valtio-omistajan väliintulon kautta."

Nähtäväksi siis jää, käyttääkö hallitus määräysvaltaansa valtionyhtiössä ja käskee sen rakentamaan kannattamattoman voimalaitoksen yleisen hyvän nimissä eli tasatakseen sähkön hintapiikkejä. Ja jos käyttää, niin synnyttääkö se uuden ympäristösodan Suomessa? 

Entä kuinka mahdolliseen maan hallituksen mahtikäskyyn suhtautuvat yhtiön yksityiset vähemmistöosakkaat? Niillä tuskin on suurta halukkuutta rahoittaa tappiolliseksi arvioitua hanketta. 

Tässä mielessä jää nähtäväksi myös se, minkälaisen reaktion erityisesti ympäristöjärjestöissä - ja yleisemminkin poliittisessa vihervasemmistossa - saavat aikaan mahdolliset pumppuvoimahankkeet. Sellaisillahan on tyypillisesti vähäinen teho, joten voimaloita pitäisi siksi rakentaa paljon, minkä takia niillä on helppo nähdä merkittäviä ympäristövaikutuksia. 

Kävi miten kävi, kaiken kaikkiaan eilinen sähkön hintapiikki jäänee historian lehdille yhtenä merkittävänä käännekohtana Suomen vihreässä siirtymässä. Haasteita lisää sähkönkäytön nopea lisääntyminen esimerkiksi autoliikenteen, asuntojen lämmityksen ja teollisten prosessien siirtyessä pois fossiilisista polttoaineista. Sekä tietenkin Suomen arvaamaton talvi, joka tuottaa varmuudella nyt käynnissä olevan kaltaisia äärimmäisen kylmiä pakkasjaksoja myös tulevaisuudessa. 

43 kommenttia:

  1. Kirjoitin vuosi sitten Kemijoen sähköstä. Sen tuotanto maksaa 0,006 euroa per kWh. Valtio ei saa osakkaana Kemijoen sähköä, vaan sen saa ostaa Mankala-verottomasti yhtiön vähemmistöomistajat.
    Ote: ”Fortum ja UPM Kymmene maksavat sähköstä 0,9 senttiä kWh ja myyvät eteenpäin 40-50-kertaisella hinnalla. Pelkästään Fortum teki Lapin vesivoimasta miljarditilin vuonna 2022.” Nyt voitto on ollut tätäkin suurempi.

    Vähemmistöosakkaiden pitäisi hävetä ja hyväksyä lisävoimalan rakentaminen.

    https://www.vahtera.blog/post/kemijoen-vesivoima-saadaan-ilmaiseksi-kuka-saa-miljardit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja helsingin vihreät vetävät sähkönsä raiskatusta lapista..

      Poista
  2. Professori kirjoitti

    "Sellaisillahan on tyypillisesti vähäinen teho, joten voimaloita pitäisi siksi rakentaa paljon, minkä takia niillä on helppo nähdä merkittäviä ympäristövaikutuksia."

    Tähän eteen sopii myös sana tuulivoimala.

    Ja sitten kun on pakkomielle niin sopii kysyä, että mitähän siitä tulee? Ja toiseksi yksi pikku ankkuri tuossa taannoin katkoi kaasuputkea ja kaapeleita, että mites se huoltovarmuus?

    Yle eilen

    Kelluvan tuulipuiston ympäristövaikutukset herättävät kysymyksiä – viranomainen vaatii tarkkoja selvityksiä Selkämerellä

    Eolus-yhtiö suunnittelee jopa sadan tuulivoimalan rakentamista keskelle Selkämerta. Ely-keskus edellyttää, että vaikutukset ympäristön tilaan tutkitaan tarkoin.

    https://yle.fi/a/74-20067616

    Artikkelista poimittua

    Ensimmäinen kelluva tuulipuisto jääoloissa

    Tuulipuistoa suunnitellaan Selkämerelle Ruotsin ja Suomen väliselle merialueelle Suomen talousvyöhykkeelle, Porin, Merikarvian, Eurajoen, Rauman ja Pyhärannan edustalle.
    Se sijoittuisi noin 90 kilometrin etäisyydelle Suomen rannikosta ja tuottaisi sähköä enimmillään 2 000 megawatin verran.

    Tuulivoimaloita rakennettaisiin tuhannen neliökilometrin alueelle enimmillään sata. Voimalan lapa ulottuisi jopa 360 metrin korkeuteen.

    Toiveena on, että voimalat voitaisiin sijoittaa kelluville perustuksille. Näin voimaloiden vaikutus merenpohjaan olisi vähäisempi kuin kiinteällä jalustalla.
    Kyseessä olisi ensimmäinen merituulipuisto maailmassa, jossa kelluvia perustuksia käytetään jäätyvissä olosuhteissa.

    VastaaPoista
  3. Miksi Ruotsiin eikä Suomeen?

    Fortum 17.11.2023

    Fortum ja ruotsalainen Studsvik selvittävät yhdessä uuden ydinvoiman mahdollisuuksia Ruotsissa

    https://www.fortum.fi/media/2023/11/fortum-ja-ruotsalainen-studsvik-selvittavat-yhdessa-uuden-ydinvoiman-mahdollisuuksia-ruotsissa

    Artikkelista poimittua

    "Pohjoismaissa tarvitaan paljon uutta sähköntuotantoa, jotta voimme vastata yhteiskunnan ja teollisuuden sähköistymisen vaatimuksiin. Olen erittäin tyytyväinen tähän sopimukseen, joka osoittaa vahvan tahtomme tukea Ruotsin vihreää siirtymää pitkällä aikavälillä", sanoo uudesta ydinvoimasta vastaavan yksikön johtaja Laurent Leveugle.

    Studsvikin ja Fortumin yhteistyön tavoitteena on arvioida mahdollisuuksia rakentaa pieniä modulaarisia reaktoreita (SMR) tai suurempia reaktoreita Studsvikin entiselle ydinvoimatoimintojen alueelle Nyköpingin lähistöllä. Yhteistyön ensimmäisessä vaiheessa tavoitteena on tunnistaa mahdollisia liiketoimintamalleja ja teknisiä ratkaisuja jatkokehitystä varten. Mahdolliset investointipäätökset tehdään myöhemmin.

    "Suhtaudumme Studsvikissa myönteisesti uuteen ydinvoimaan osana vihreää siirtymää, sillä se on fossiilivapaata, tehokasta ja vakaata sähköntuotantoa. Toivotamme Fortumin tervetulleeksi kumppaniksemme tutkimaan mahdollisuutta rakentaa uutta ydinvoimaa Studsvikin alueella, jossa ydinvoimatoiminnalla on pitkät perinteet ja infrastruktuuri on jo mukautettu sitä varten", sanoo Studsvikin toimitusjohtaja Camilla Hoflund.

    ------------------

    Onko maiden erona vihreät? Ruotsin Miljöpartiet de Gröna taitaa olla kokoluokkaa 5% puolue, 18 paikkaa.
    Suomessa vihervasemmistolla, tai sanotaanko vaan vasemmistolla, on jonkinlaista vaikutusta ja sen päähuomio kun keskittyy intersektionaaliseen feminismiin, aikaa myöden reaaliteetit unohtuu.
    Ja silti vielä joku haaveilee vihreästä presidentistä. Herra siunatkoon ja varjelkoon meitä.

    VastaaPoista
  4. Kaikki tämä poliittisin päätöksin. Sanoiko Paasikivi:" Suomen kansa on poliittisesti kovin lahjatonta"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalergi-suunnitelma6. tammikuuta 2024 klo 10.33

      Paasikivi oli oikeassa!

      Poista
    2. Paras argumentti demokratiaa vastaan on viiden minuutun keskustelu keskivertoäänestäjän kanssa, sanoi Churchill. Kyllähän se usein tuolta tuntuu, mutta eipä taida parempaakaan systeemiä olla olemassa.
      Mutta vihervasemmisto on joka tapauksessa yhteiskunnan syöpä.

      Poista
  5. Historiallisia hetkiä :(

    Yle tänään

    Näin yritykset reagoivat kalliiseen sähköön: tuotannon sulkemisia, huoltotöiden tekemistä – tai ei juuri mitään

    Ennätyskorkean sähkönhinnan vuoksi esimerkiksi talovalmistaja Mammuttihirsi sulki tuotannon perjantain ajaksi ja Outokummun Tornion terästehdas laski sulatusuunien kapasiteettia.

    https://yle.fi/a/74-20068026

    Artikkelista poimittua

    – Tämä sähköpiikki on toivottavasti hyvin lyhytaikainen, mutta näillä hintatasoilla on syytä reagoida ja optimoida.
    Sitten kun sähkö on taas järkevässä hinnassa, laitetaan koneet takaisin käyntiin.

    Suurin sähkösyöppö rajoittaa sulatusuunien kapasiteettia

    Suomen suurin yksittäinen sähkönkäyttäjä on Outokummun Tornion terästehdas. Ferrokromi-liiketoiminnan johtaja Martti Sassi kertoo, että sähkön hintaan on reagoitu rajoittamalla tuotantoa ”varsin voimakkaasti”.
    – Ferrokromituotannossa sulatusuunien kapasiteettia on laskettu ja terästuotannossa on katsottu tunti tunnilta mitä voidaan tehdä, Sassi sanoo.

    -----------------------

    Yle eilen

    Omakotitalossa ja maatilalla laskettiin: sähkön hinta on nyt niin posketon, että se kannattaa tuottaa itse

    Korkea pörssisähkön hinta ja huoli sähkön riittävyydestä saivat omakotiasujan ja maitotilallisen turvautumaan poikkeuksellisesti bensaan ja dieseliin.

    https://yle.fi/a/74-20068007

    Artikkelista poimittua

    Aggregaatti omakotitalossa voi tuntua vitsiltä.

    Mikkeliläisen Eero Ahon mukaan sellaisena sitä saa nyt pitääkin.
    – Itsestäkin tuntuu hurjalta, että omalla bensa-aggregaatilla voi tehdä huomattavasti edullisempaa sähköä kuin pistorasiasta tällä hetkellä saa, hän sanoo.

    Aho asuu perheineen sähkölämmitteisessä omakotitalossa lähellä Mikkelin keskustaa Etelä-Savossa. Hän hankki kotiinsa bensiinikäyttöisen varavoimanlähteen runsas vuosi sitten huoltovarmuussyistä.
    – Kantaverkkoyhtiö Fingrid kehotti kaikkia suomalaisia varautumaan kiertäviin sähkökatkoihin, Aho kertoo.
    ...
    ...
    Dieseliä palamaan

    Maatalousyrittäjä Tapio Leinonen puolestaan pyörittää isoa lypsykarjatilaa Pohjois-Pohjanmaalla Vaalassa. Myös Leinosen tilalla sähkö on tänään tuotettu poikkeuksellisesti dieselaggregaatin voimalla.

    Maatilalla on pörssisähkösopimus.
    – Tänään ollaan sellaisissa hinnoissa, että kipuraja tuli vastaan. Päätimme aamulla, että suoritetaan samalla varavoiman testikäyttö, Leinonen sanoo.

    ----------------------

    Yle eilen

    Reijo Mannelan kotia on piinannut 46 pakkasastetta, ja nyt kallis sähkö pakotti vääntämään lämmityksen pois

    https://yle.fi/a/74-20068033

    VastaaPoista
  6. Sähköenergia on asia, joka voisi toimia oppikirjaesimerkkinä melkein minkä tahansa yhteiskuntaa koskettavan tiedonalan oppisisällöissä -- sähköenergia on itsessään ajattelun kaikille alueille levittäytyvä ongelmakimppu, jolla on koko spektri erilaatuisia ehtoja ja edellytyksiä, joiden kokonaisvaltaisempi pohtiminen voisi muuttaa myös nykyisiä, mikroskooppisen pieniin ideologisiin käpertymiin sulkeutuva yhteiskunnallista keskusteluamme.

    Historiallisesti sähkö on luonnonilmiö, jollaisten tutkimus mahdollistui eurooppalaisen uuden ajan ajattelussa syntyneiden ja kehittyneiden ajatustyökalujen avulla. Kartesiolainen rationaalisuus on kaiken takana -- mutta kuinka moni meistä tietää mitään esimerkiksi tämän historiallisesti ainutlaatuisen järjen muodon yhteiskunnallisista edellytyksistä?

    Sitten sähkö itsessään on aikalailla kaikista muista teknisen edistyksen ja teollisesen hyvinvoinnin mahdollistaneista luonnonilmiöistä yksi vaikeimmin ymmärrettävistä. Monelle on esimerkiksi yli ymmärryksen menevää, että sähkö "on olemassa" vain kun sitä tuotetaan -- sen varastoiminen siinä mitassa kuin kaikki "varmuusvarastoajattelu" edellyttäisi on itse ilmiön olemuksellisen laadun vuoksi mahdotonta.

    Eli kun puhutaan yhteiskunnallisen infran varmistamisesta, kyse on nimenomaan erilaisten tuotantoyksiköiden riittävyydestä ja käyttökelpoisuudesta erilaisissa eteen tulevissa tilanteissa. -- Miten sitten esimerkiksi talosuajattelun megalomaaniset harhat, kuten käsitteellisen eron tekeminen "julkisen" ja "yksityisen" talouden välille voisivat yhtään ratkaista sähköntuotannon yhteiskunnallista toimintavarmuutta.

    Todellakin -- niin monet asoiat pitäisi ajatella yhteiskunnallisen infran kannalta uudelleen. Ehkä Putinin älyttömästä hyökkäyysodasta voisi olla sellainen positiivinen seurausvaikutus, että kaikesta ideologisesta käpertyneisyydestä huolimatta jokin koko kansan selviytymistä ja yhteiskunnallisen eheyden säilyttämistä korostava yleinen yhteen puhaltamisen henki realisoituisi?

    VastaaPoista
  7. Yle tänään

    Voimakas räjähdys Ruotsin Göteborgissa

    https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-201764

    Useita taloja on vaurioitunut voimakkaan räjähdyksen seurauksena rivitaloalueella Tynneredissä Göteborgissa.
    Räjähdys sattui lauantain vastaisena yönä, Aftonbladet kertoo.

    Kenenkään ei ole kerrottu loukkaantuneen tai kuolleen räjähdyksessä.
    Ruotsalaismedioiden mukaan poliisi on aloittanut esitutkinnan murhan yrityksestä.

    ---------------------

    Paukkuuko pakkanen nurkissa vai muslimien metelöintiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poikajoukko keppostelee, löytyi vielä kassillinen uuden vuoden paukkuja.

      Poista
  8. Yle eilen

    Pörssisähkön hirmuhinnat laskevat huomenna selvästi – normaalia kalliimpaa silti edelleen

    https://yle.fi/a/74-20067976

    Artikkelista poimittua

    Osa voimaloista pois pelistä

    Pörssisähkön hintaa on pakkasten ohella nostanut se, että sähkön tarjonta on pienentynyt lukuisten vikatilanteiden vuoksi useissa Suomen voimaloissa.
    Vikatilanteiden vuoksi voimaloita on poissa tuotannosta joko kokonaan tai osin mm. Seinäjoella, Äänekoskella, Vaasan Vaskiluodossa, Vuosaaressa Helsingissä, Suomenojalla Espoossa, Kemissä ja Meri-Porissa. Tosin osan on määrä palata tuotantoon vielä tänään perjantaina.

    Vikojen vuoksi on poissa tuotantoa noin 1600 megawattia eli Olkiluoto kolmosen tehon verran. Nämä voimalat käyttävät polttoaineenaan mm. hiiltä, kaasua, turvetta ja biomassaa.

    -------------------

    Miten sattuukin, että yhtä aikaa näin monta voimalaa pois pelistä?
    Viranomaisten on syytä tehdä selvitys miten tuottoisa eilinen päivä oli sähköyhtiöille ja harkita uudestaan oliko kaikki vain sattumaa tai sanotaanko "huonoa varautumista".

    Miten sotatilanteessa pärjätään? Meillä on vain viisi ydinvoimayksikköä. Jos niitä pystytään eliminoimaan tai kantaverkkoa sabotoimaan - miten selvitään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poikkeustilanteiden kannalta kaikkein hölmöinta on liikenteen, eli jopa kuorma- ja rekka-autojen sähköistys. Ei kovin monta sähkön tuotantolaitosta tai sähkömuuntajaa tarvitse tuhota, kun sähköautojen liikkuminen lakkaa täysin. Sama koskee nyös rauhanaikaisia sähkökatkoja, milläpä lataat sähköautoasi, jos virtaa ei tule seinästä. Sähköautot ovat täydellisen idioottimaisia.
      Hiilidioksidin pelko on tehnyt maailmasta mielipuolisen, etenkin kun kyseessä on kaasu, jota ilman elämä maapallolla ei ole mahdollinen.

      Poista
    2. Yle 25.3.2023

      EU ja Saksa pääsivät sopuun bensa-autojen kieltämisestä – Saksa haluaa, että synteettisten polttoaineiden käyttö on mahdollista

      Saksa on kyseenalaistanut EU:n ehdotusta polttomoottoriautojen kieltämisestä ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

      https://yle.fi/a/74-20024221

      Artikkelista poimittua

      Saksa on kyseenalaistanut EU:n ehdotusta polttomoottoriautojen kieltämisestä ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Myös Puola, Italia ja Bulgaria ovat kritisoineet EU:n ehdotusta.
      Saksan liberaalidemokraattinen hallituspuolue FDP on ehdottanut, että polttomoottoriautoja saisi edelleen valmistaa myös vuoden 2035 jälkeen, jos niissä käytetään synteettisiä ja päästöttömiä polttoaineita.
      EU kaavaileekin, että vuoden 2035 jälkeen myytävät uudet autot toimisivat sähköllä tai vedyllä. Synteettinen polttoaine valmistetaan teollisesti.
      ...
      Saksan liikenneministeri Volker Wissing onnistui vakuuttamaan myös Ruotsin hallituksen, Spiegel kertoo.
      EU:n komissiolla ei siis ollut muuta vaihtoehtoa kuin suostua Saksan ehdotukseen.

      Poista
    3. EU:n toimissa ei ole päätä eikä häntää. Sieltä tulee toinen toistaan typerämpiä ehdotuksia, joiden toteuttamisedellytyksiä ja vaikutuksia ei ole ollenkaan selvitetty. Autoliikenteen täysi sähköistys ei onnistu, mm siitä syystä, että planeetan metallivarannot eivät riitä siihen, eikä riitä myöskään sähkö. Yksi asian este on tietysti myös sähköautojen tolkuton hinta ja se, että kallis akusto on uusittava kohtuuttoman lyhyin väliajoin.

      Poista
  9. Tuo vasemmistovihreiden kaiken vastustaminen, verukkeilla: tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, luonnonmukaisuus yms. hyvesignaloinnilla on täysin todenvastainen.
    Ideologispoliittiset yhteiskunnat ovat aina olleet stalinien, leninien, hitlerien, ties minkälaisten bokassojen hallinnoimia diktatuureja, joissa tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, luonnonmukaisuus ovat olleet suuri vitsi.
    Järki käteen. Liianderssonit ja haavistot voisivat relaksoitua, ottaa muutaman viskin ja laulaa suomenruotsalaisesti: vi blir alla kommunister när vi dör....

    VastaaPoista
  10. Eikö se niin ole, että ilmasto lämpenee(?) mutta

    Monien halveksimat turkikset ovat yhtäkkiä taas muodissa: taustalla pakkaset ja trendien muuttuminen

    Kirpputorin hyllyt tyhjenivät turkisvaatteista. Muotiasiantuntijan mukaan erityisesti nuorten suhtautuminen käytettyihin turkiksiin on muuttumassa.

    https://yle.fi/a/74-20067593

    kertoili yle 4.1.2024

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amazonissa satoja jokidelfiinejä kuoli, koska jokiveden lämpötila ylitti monella asteella delfiinien kehon lämmön, eli kiittäkää Herraa, että Suomessa on talvella näinkin kylmää, koska muutoin Amazonin jokien ja järvien vesi kiehuisi.

      Poista
  11. Ihan sama mitä voimaloita tehdään kunhan niiden sähköä ei päädy helsinkiin olkoon se oma alueensa pörssissä, pohjoisesta siirtävät jo itselleen sähköt ja mammonat mitään ei jätetä, ei edes rahaa. Saatanan kolonialistit. Ongelmaa ei olisi jos hanasaarta ei olisi lopetettu nyt huoltovarmuuskin on aika liki nollaa helsingissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ne portaat voi unohtaa, suomessa ei ole tehty yhtä ainotta oikeaa ratkaisua, eli pientä jokea/kookkaampaa puroa kaartelemaanmaan voimalan ohi kuten muissa maissa tehdään, kun sehän saattaisi sen jonkun satojen tonnien sijaan maksaa jopa miljoonia mikä tietysti olisi johdon palkkioista pois...

      Poista
    2. Helsingin seutu voisi siirtyä kokonaan tuulivoimaan...Jostakin syystä niitä häkkyräpuistoja ei siellä päin rakenneta.

      Poista
  12. Kalergi-suunnitelma6. tammikuuta 2024 klo 10.46

    Vaikka ei kokonaan, niin suurelta osin kuitenkin saamme kiittää nykyistä sähkönhinta- ja palelemiskurimusta vihreästä terroristiliikkeestä: https://oikeamedia.com/o1-211900

    VastaaPoista
  13. Kalergi-suunnitelma6. tammikuuta 2024 klo 10.54

    Tässä on eräs viherkommunistien saavutus:
    "Inarin yhteismetsän Kari Kyrö: Metsätalouden toimintaedellytykset viety Ylä-Lapissa",
    https://www.kansalainen.fi/inarin-yhteismetsan-kari-kyro-metsatalouden-toimintaedellytykset-viety-yla-lapissa/

    VastaaPoista
  14. Siis mikä juttu tämä oikein on?
    Eikö 60 miljoonaa tukea riitä?

    Kaleva eilen

    Kemijoki oy luopuu Sierilän rakentamisesta – Lapin kansanedustajat vaativat hallitusta puuttumaan peliin

    Kemijoki oy:n hallitus kääntyi Sierilää vastaan yhdellä äänellä, kun Fortumin, UPM:n ja Helenin edustajat äänestivät hanketta vastaan.

    https://www.kaleva.fi/kemijoki-oy-luopuu-sierilan-voimalaitoksesta-rovan/6171302

    ---------------------

    Yle 22.12.2023

    Näin Kemijoki oy junaili kiistellyn vesivoimahankkeen miljoonatukien piiriin Rovaniemellä

    Valtion energiatukiasetusta muutettiin joulukuussa niin, että vesivoimarakentamiselle voidaan myöntää valtiontukea, joka rahoitetaan verovaroista.
    Valtioneuvosto muutti asetusta vesivoimayhtiön toivomalla tavalla.

    https://yle.fi/a/74-20066510

    Artikkelista poimittua

    Kemijoki oy haki 15. syyskuuta Sierilän vesivoimalan rakentamista varten energiatukea, jota ei myönnetä vesivoimahankkeille. Yhtiö haki tukea 60 miljoonaa euroa.
    Moni ihmetteli, eikö vuosikymmeniä Kemijoen vesivoimaloiden sähköä tuottaneella valtionyhtiöllä ole rahaa ja luottoa Sierilän investointiin ilman veronmaksajien rahaa.

    Vain harva osasi ihmetellä, miksi vesivoimayhtiö hakee tukea, jota vesivoimahankkeeseen ei myönnetä. Asetuksen valmistelu paljastaa, että kyse ei ollut vesivoimayhtiön erehdyksestä.

    Energiatukiasetus rajasi vesivoiman tuen ulkopuolelle, kunnes asetusta muutettiin joulukuun 14. päivä valtioneuvoston päätöksellä.
    Energiatuki vesivoimalle sallitaan ensi vuoden alusta lähtien.
    Ensi vuonna päätetään myös Kemijoki oy:n hakemasta 60 miljoonan Sierilän voimalan tuesta, eikä asetus enää estä tuen myöntämistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yle 20.10.2023

      Olkiluoto kolmosen tehoista ja kantaverkon kestävyydestä on meneillään rahakas kiista

      Teollisuuden Voima syyttää kantaverkkoyhtiö Fingridiä laiminlyönneistä ja Fingrid pitää TVO:n omistajia ahneina.
      Energiavirasto ratkoo asiaa, mutta joutuu pohtimaan omia toimivaltuuksiaan.

      https://yle.fi/a/74-20056051

      Artikkelista poimittua

      Teollisuuden Voima syyttää kantaverkkoyhtiö Fingridiä kantaverkon kehittämiseen liittyvistä laiminlyönneistä.

      TVO:n mukaan Fingrid on laiminlyöntien seurauksena asettanut kantaverkolle oikeudettomia rajoituksia, jotka vaikuttavat Olkiluodon kolmosyksikön tehoihin.
      Kiistassa on kyse niin sanotusta järjestelmäsuojasta, jonka tarkoituksena on turvata energian riittävyys ja verkon kestävyys, mikäli Olkiluoto 3 joudutaan irrottamaan verkosta.
      Teollisuuden Voiman mukaan Fingrid on vyöryttänyt järjestelmäsuojan vastuita ja kustannuksia heille. Yhtiön mukaan järjestelmäsuojan järjestäminen kuuluu Fingridille.
      TVO on jättänyt asiasta tutkintapyynnön Energiavirastolle viime vuoden toukokuussa.

      Fingrid näkee asian toisin

      Kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen kertoo, että kiistan jäljet johtavat 20 vuoden päähän.

      Silloin Teollisuuden Voiman omistajat, eli pääasiassa metsäteollisuus, omistivat myös Fingridin ja halusivat rakentaa suuremman voimalaitoksen, mitä sähköjärjestelmä kestää.
      – Riskinä oli se, että jos iso laitos putoaa verkosta, niin koko maa pimenee, Ruusunen sanoo.

      Suomen kantaverkko kestää 1 300 megawatin pudotuksen sähköntuotannossa. Olkiluoto 3 pystyy tuottamaan noin 1 600 megawatin tehon.

      Fingrid määrättiin tekemään erityisjärjestely, jolla voidaan ylittää 1 300 megawatin kriittinen raja sähköjärjestelmässä.
      TVO:n omistajat lupasivat, että he antavat käyttöön niin sanottua joustavaa kulutusta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos voimalaitos putoaa verkosta, niin paperiteollisuuden kuormia pudotetaan reaaliajassa.
      ...
      ...
      – Jouston arvo on noussut lähelle 100 miljoonaa euroa vuodessa. TVO haluaa saada rahat itselleen ja maksattaa sen suomalaisilla sähkönkäyttäjillä, Ruusunen sanoo.

      Ruususen mukaan Fingridin kanta on se, että alkuperäinen sopimus pitää. Hän kertoo, että vanhaa sopimusta päivitettiin noin viisi vuotta sitten Teollisuuden Voiman aloitteesta.
      Päivitys tehtiin kuitenkin samoista lähtökohdista kuin alkuperäinen sopimus.

      – Siellä jo sovittiin, että Fingrid maksaa järjestelmän toteuttamisen kustannukset, mutta Teollisuuden Voima maksaa markkinakorvauksen, Ruusunen sanoo.

      --------------------------

      TVO omistaja

      A-sarja (OL1 & 2) Pohjolan Voima Oyj 56,8%
      B-sarja (OL3) Pohjolan Voima Oyj 60,2%
      Yhteensä 58,8%

      Pohjolan Voima Oyj omistaja

      UPM Energy Oy 48,4%
      UPM Communication Papers Oy 3,48%
      Stora Enso Oyj 15,71%

      Poista
  15. Halla-aho totesi aikoinaan sarkastisesti verenpaineistetulle Heinäluomalle, että siitä onkin aina seurannut jotain hyvää, kun Saksa ja Venäjä löytävät yhteisiä intressejä Euroopassa. Tämänpäiväisessä äärivasemmistolaisessa Turun Sanomissa osasyylliseksi sähkön julmettuun hintaan löytyi saksalaisyhtiö Eon, joka oli mukana kolmanneksen osuudella Pyhäjoen jäätyneessä ydinvoimalahankkeessa, mutta vetäytyi siitä junailemalla tilalleen Rosatomin, minkä kaupan avulla pääsi toteuttamaan surullisen kuuluisaa "täysin laillista liiketoimintaa", siis halvan kaasun putkittamista Saksaan.

    Vaikka tämä onkin totta, äärivasemmistolainen TS ei tietenkään maininnut mitään siitä viherhulluudesta, jolla kotimainen turvetuotanto ajettiin alas ja tuhansia hehtaareja metsää on kaadettu nyt tulipalopakkasissa tönköiksi huurtuneiden tuulivoimattomuuksien tieltä. Eikä artikkelissa tietenkään muisteltu viherhölmöläisten takavuosien tavoitetta luopua kokonaan ydinvoimasta.

    Olisi todellakin terveellistä tajuta, että todellisuus ei väänny ideologisten toiveiden mukaiseksi. Tässä nyt sitten tavallinen kansa rahoittaa ahneiden mulkkujen pörssipelureiden yltäkylläistä suihkupiirielämää.

    VastaaPoista
  16. Miten muuten Helsinkiä nyt lämmitetään,kun näin Yrjön blogissa kuvan,kun vihreät riemuitsivat hiilivoimalan alasajosta?
    Haketta tuo vaatisi valtavat määrät ja nuo hiililaitokset tuskin soveltuu suoraan hakkeen polttoon ja lämpöarvokin hiilellä on ihan toista luokkaa.
    Voimalaitoksiahan on viime hallituskaudella ihan purettu..toimivia sellaisia ja moni kait lämmön ja sähkön yhteistuotantoon soveltuvia.
    Turpeen lämpöarvokin on paljon puuta parempi ja moni laitos on suunniteltu noiden yhteispoltolle.Paljon on ollut ongelmia,kun pelkkää puuta poltettu.Ensinnäkin tuo polttoainemassa on paljon tiiviimpää ja rikkoo ja tukkii rakenteita mitkä on tehty erilaiselle seokselle..en luule vaan tiedän tämän.
    Saa sitä sitten ihmetellä,kun kaikki maksaa..kukaan ei uskalla tulla sanomaan kuinka raskaasti tuo energian tuotanto on ryssitty

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivihiiltä siellä näköjään vieläkin käytetään:

      https://www.helen.fi/tietoa-meista/energia/energiantuotanto/voimalaitokset/salmisaari

      Se lienee sellaista parempaa kivihiiltä?

      Poista
  17. Eikä pelkästään tuotanto, myös sähkön siirrosta on tehty entistä kannattavampaa bisnestä. Kyseenalainen kiitos lankeaa tästäkin vihreään leiriin.

    VastaaPoista
  18. Nykyinen poliittinen eliitti ja virkamies-naisisto tuhoaa meidän elämisen edellytykset vihreine feministisine houreineen. Heidät pitää poistaa vallasta - kaikki nykyiset puolueet ja virkamiehistössä tehdä puhdistus. Ettekö jo ymmärrä, tällä menolla me tuhoudumme!

    VastaaPoista
  19. Tapasin nykyisen hallituspuolueen puheenjohtajan eräässä toritapahtumassa. Sanoin hänelle, että te kaikki poliittiset voimat olette niin pilanneet maamme että teidät kaikki pitää poistaa vallasta vaikka sotilasvallankaappauksella, jos ei muuten.

    Meni pj hiljaiseksi, sitten nauroi väkinäistä nauruaan hetken ja liukeni paikalta. Mokoma selkärangaton nilkitär. Olisi edes vastannut haasteeseen. Tyypillinen nykypoliitikko.

    Kekkonen muuten oli aikoinaan oikeassa kun varotti, ettei Kokoomusta saa päästää hallitusvastuusen. Nyt tiedämme varsin hyvin miksi niin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Putin-sedän fanittaja se täällä taas horisee.

      Poista
    2. Sitä vaan ihmettelen, mikä pakkomielle tällä anolla on erääseen valtionjohtajaan - joka vielä ei liity mitenkään käsiteltävään asiaan.

      Se vaikuttaa sairaan mielen touhulta, sellaiselta, joka ei pysty käsittelemään asioita, vaan jankkaa omia harhojaan. Ehkä tältä anolta jää huomaamatta yhteiskuntamme kielteinen kehitys, joka sitten tulee sitäkin kovemmin päin naamaa. Mutta jos on henkisesti mitä on, minkäs sille voi!

      Poista
    3. Tyypillistä vanhan vasemmistolaisen manipulaatiota, johon tietysti kuuluu selkäytimestä tuleva venäläismielisyys.

      Poista
    4. Kuule, kun tässä ei olla vanha, ei vasemmistolainen ja vielä vähiten venäläismielinen.

      Tässä ollaan kovin huolissaan miten Suomen ja suomalaisten vielä käy. Kun täällä on vallassa rikolliset, joille ei meidän suomalaisten oleminen ja elämä ei näytä paljoa merkitsevän.

      Ja siellä selkäytimessäni, siellä on isänmaallisuus. Se tarkoittaa, että en alistu nykyisille vihervasemmistolaisille/globalistisille EU-rikollisille, jotka maassamme valitettavasti valtaa pitävät ja tuhoavat meidän elämisen edellytykset.

      Ano jää nyt luokalle poliittisten suuntausten tunnistamiskokeessa, poliittisten tuuleten maantiedossa ja siksi joutuu laiskanläksynä oppimaan vielä tovin ennen kuin hänen sanomisillaan on merkitystä tai sisältöä.

      Koirat voivat tietysti aina haukkua räksyttää, mutta karavaani, se kulkee.

      Poista
    5. Kalergi-suunnitelma6. tammikuuta 2024 klo 23.58

      Juuri noin Historix.
      Viherkommunistiset globalistirikolliset ovat rakentamassa täydellistä liittovaltioitettua EU-diktatuuria, jonka tarkoitus on tuhota mm. Suomi ja muut Euroopan kansallisvaltiot.
      Ks. "Euroopan parlamentin puolalainen jäsen Jacek Saryusz-Wolski varoittaa: ”Supervaltiota ollaan luomassa ilman kansalaisten suostumusta”,
      https://www.kansalainen.fi/euroopan-parlamentin-puolalainen-jasen-jacek-saryusz-wolski-varoittaa-supervaltiota-ollaan-luomassa-ilman-kansalaisten-suostumusta/

      "Euroopan väestö vaihdetaan",
      http://kalergisuunnitelma.blogspot.com/2009/11/kreivi-kalergin-suunnitelma.html

      Poista
  20. Kalergi-suunnitelma6. tammikuuta 2024 klo 14.14

    Räikein esimerkki on varmaan satojen tuhansien suomalaisten kiroama ulkomaalaisomisteinen Caruna, joka alueellisena monopolina tahkoaa riskittömästi loistavaa tuottoa , ilmeisesti satoja miljoonia euroja omistajilleen vuodessa. Jos se jäisi Suomeen, niin se osaltaan paikkaisi vaihtotaseen vajaustamme.
    Siitä saamme kiittää Homo-Pekkaa, aikoinaan valtionvelkamme melkein tuplannutta asiakirjaväärentäjä Kataista ja Vapaavuorta, jonka yhtenä tavoitteena oli "monikulttuurinen" Helsinki.
    Onko mitään keinoa saada maalleen huomattavaa vahinkoa tuottaneet selkärangattomat poliitikot vastuuseen teoistaan?

    VastaaPoista
  21. Älä muuta sano Historix. Anolla paljon käsittelettömiä asioita mielen päällä, eikä löydy sanoja purkaa sisintään. Siksi hyökkäys.

    VastaaPoista
  22. ""Onko mitään keinoa saada maalleen huomattavaa vahinkoa tuottaneet selkärangattomat poliitikot vastuuseen teoistaan?""

    Ei ole. Elämme nyt aikaa jolloin kaikenlainen ideologinen julistus nousee taas ansaitsemattomaan arvoon, ja poliittisista pukareistakin menestyvät ne joilla on tarjota kannattajilleen kaikkein pinnallisin imago.

    Mainitsemasi Pekka on presidenttiehdokas, ja, tekisi mieli sanoa, siinä asetelmassa ihan vertaistensa joukossa -- eivätkä vain poliitikot käperry narsistisella miellyttämistarpeella tyrkytettyihin tunnustuksellisiin ideologioihinsa, vaan valitettavasti esimerkiksi akateemisen maailman edustajat ovat sortuneet samaan aatteellisten ja tiedollisten ismien yhteen sulattamiseen.

    Sitä päivää saamme odottaa, jolloin joku näiden eliittien edustaja saa itse omasta älyllisestä epärehellisyydestään tarpeekseen, lyö hanskat tiskiin ja sanoo: "Ei, minä en lähde enää mukaan tällaiseen!"

    VastaaPoista
  23. Ruotsissa eräs suklaanruskea uusruotsalainen tuomittu 18 vuodeksi vankilaan koska "Badjie oli palkannut lapsisotilaita murhaamaan."
    Tarina on pitkä, karsea mutta lukemisen arvoinen.
    Vieläkö joku kaipaa "turvapaikanhakijoita" tms.

    IL tänään

    Jengirikollinen määräsi lapset ampumaan Tukholmassa: ”Murhaa joku, kuka tahansa”

    Ruotsin poliisi oli jo vuosia sitten huolissaan alaikäisestä pojasta, joka kantoi asetta. Nyt tuo poika on 21 ja istuu vankilassa mahdollisesti 2040-luvulle saakka.

    https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/200fe382-036c-4092-b212-8577bccaff48

    VastaaPoista
  24. MTV uutiset 7.1.2024

    Professori: Tämä teknologia olisi ratkaisu järkyttävän kalliisiin sähkön hintoihin

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/professori-tama-teknologia-olisi-ratkaisu-jarkyttavan-kalliisiin-sahkon-hintoihin-tahtoneet-kaatua-luontoarvoihin/8852790

    Artikkelista poimittua

    Suomen kannalta vesivoiman lisärakentamista tärkeämpiä olisivat pumppuvoimalahankkeet.
    Näin sanoo energiatekniikan professori Esa Vakkilainen Lappeenrannan–Lahden teknillisestä LUT-yliopistosta. Pumppuvoimala tasoittaisi sähkön hintapiikkejä.
    ...
    Sähköjärjestelmä tarvitsee säätövoimaa

    Vakkilaisen mukaan pumppuvoimalasta olisi apua sähkön hintapiikkeihin.
    Pumppuvoimalan avulla sähköenergiaa voidaan varastoida. Vettä pumpataan ylös, kun sähkö on halpaa, ja kun sähkö on kallista, vesivoimalla tuotetaan sähköä.
    –  Suomen kannalta ja kuluttajan kannalta tämmöinen pumppuvoimala on hyvä, koska se tasoittaa sähkön hintoja.

    Hän arvioi, että yhdellä pumppuvoimalalla olisi voinut olla suuri vaikutus sähkön hintoihin perjantaina.
    –  Meillä oli tarjouksissa semmoinen tilanne, että muutama sata megawattia tarjottavaa kapasiteettia olisi pudottanut paljon sähkön hintaa.

    Säätövoimasta hyötyisivät myös tuuli- ja aurinkovoiman tuottajat, koska halvan sähkön aikana pumppuvoimala ostaisi niiden sähköä.
    Vakkilaisen mukaan säätövoima on todella tärkeää sähköjärjestelmälle, jota Suomeen ollaan rakentamassa. Muita vaihtoehtoja voisivat olla akkuvarastot tai moottorivoimalaitokset.
    ...
    Haaste on se, että kaupallinen toimija ei pysty ennustamaan, paljonko voimala voisi tuottaa rahaa esimerkiksi 10 vuoden päästä.
    –  Kaupallisesti ei ole kauhean kannattavaa tehdä huippuvoimaa, koska siinä on iso riski ja tavallaan ei ole pakko.

    Vakkilainen näkee, että säätövoiman rakentaminen on poliittinen kysymys samaan tapaan kuin sähköverkon säävarmuus.
    Samaan tapaan kuin sähköverkolta vaaditaan säävarmuutta, niin poliitikot voisivat sanoa, että huippuvoimaa täytyy rakentaa.

    Hallitusohjelmassa linjataan, että hallitus edistää pumppuvoimahankkeiden toteutumista muun muassa sisällyttämällä ne luvituksen etusijaisuusmenettelyyn.

    VastaaPoista
  25. Mitenhän paljon puhtaampi ratkaisu oli lopettaa modernit turvevoimalat ja nyt sitten jokaisessa tuvassa missä minkäänlainen kakluuni löytyy työnnetään kaksin käsin jätelautaa tulipesään.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!