maanantai 1. tammikuuta 2024

Alkaneen vuoden huomioita velasta, nuorisosta ja koulusta

Pääministeri Petteri Orpo (kok) kertoi uudenvuoden puheessaan, että "Suomi on vaarallisesti velkaantunut maa. Karkeasti joka kahdeksas käytetty euro rahoitetaan uudella velalla". 

Tämä olisi hyvä ymmärtää myös poliittisen opposition ja hallitusta vastaan kapinoivan ammattiyhdistysliikkeen puolella. Näin etenkin siksi, että - edelleen pääministerin sanoja lainaten - "mikäli nyt emme onnistu muuttamaan suuntaa, on tulevaisuudessa vaadittavien toimenpiteiden mittakaava kertaluokkaa rajumpi".

* * *

Viime yönä Suomessa ammuttiin taivaalle valtava määrä ilotulitusraketteja. Valitettavasti tyhmimmät keksivät ampua niitä myös muualle ja muualla. 

Poliisin mukaan Helsingissä oli asiallisesti vuodenvaihdetta juhlivien ihmisten lisäksi nuoria, jotka ampuivat raketteja kaupunkialueella, tungoksessa, toisia ihmisiä päin ja jopa rappukäytävässä. Tyhmyys on toki pitkälti perinnöllistä, mutta joskus toivoisi, että vähemmänkin terävien ihmisryhmien aivoissa syttyisi edes jonkinlainen valo. 

* * *

Sellaista valoa voisi sytytellä vaikkapa koulunkäynti. Siitä presidentti Sauli Niinistö totesi päivän puheessaan, että "Lukeminen, laskento ja liikunta – ehkä menneen ilmaisuja alaluokilta. Mutta vaikka kuinka moderni opetusmetodi tai oppimistila kehitettäisiin, ilman noita taitoja tai kuntoa ei nuori elämässään pärjää."

Ehkäpä on niin, että suomalaisessa koulussa olisi kaikilla tasoilla - hallinnosta kouluavustajiin - syytä ottaa vakavasti presidentin huomio ja huolehtia hänen mainitsemiensa asioiden perillemenosta. Se onnistuu parhaiten keskittymällä oleelliseen ja jättämällä epäoleellinen vähäisemälle huomiolle.

22 kommenttia:

  1. Toivottavasti ollaan sitten huolellisia, ettei erityisesti matematiikan opetuksessa ylläpidetä rasistisia käytänteitä ja vahvisteta matematiikkaan luontaisesti kuuluvia rasistisia piirteitä. Oppia vaikka tuolta https://www.cbsnews.com/pittsburgh/news/pittsburgh-public-schools-change-math-instruction-more-equitable/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oregonin yliopistollakin ajatellaan, että matematiikka on rasistista, koska siinä pyritään oikean vastauksen löytämiseen ! Go woke, go broke. Nykyinen woke-hulluus tekee yhteiskunnasta yhden suuren hullujenhuoneen, jossa kaikki asiat käännetään päälaelleen.

      Poista
  2. Mitä asiaa aloittaja yrittää toimittaa?

    VastaaPoista
  3. Äännekirjoitus kulttuurisena perusratkaisuna, korvan ja silmän -- kuuloaistin ja visuaalisen mieltäminen -- kognitiivinen ero, ajantajun ja yksilön "minän" yhteinen pohja, historiallisen individualismin rooli eurooppalaisella uudella ajalla ratkaisevasti vaikuttaneiden ajatustyökalujen -- kartesiolaisen paradigman ja päämäärärationaalisuuden syntyyn, hyvinvoinnin kylkiäisenä jälleen uudestisyntynyt kulttuurinen narsismi -- professorin blogitekstillä on seitsemäntoista tunnustetermiä, mutta voisin lyödä vetoa siitä, että ainoassakaan tekstissä ei noista nykyiseen kulttuuriseen ja yhteiskunnalliseen tilaamme ja tolaamme perustavanlaatuisesti vaikuttaneita seikkoja mainita.

    Mitä hyötyä on tästä kirjoittelemisestamme, jos ajatuksemme eivät uppoa edes aivojemme ja ajattelumme kaikkein pinnallisimpiin kerroksiin? Jos meillä on presidenttinä käsiteväistelyn virtuoosi ja meidän pitäisi valita seuraava presidentti vielä idioottimaisempien suosikkien joukosta?

    Minä tässä vaan kyselen miettiessäni mahtaako olla viisasta käyttää loppuelämää tällaiseen kirjoittelemiseen tällaisilla alustoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meidän eikä kenenkään muunkaan some-kirjoittamisella ole mitään merkitystä mihinkään. Se pitää nähdä elinaikaisena harrastuksena. Aloitin 6-vuotiaana ennen kansakoulun alkua. Somessa osallistuin 2000-luvun alussa nimimerkillä Jussin scriptran sekä hesarin kommentointiin. Hesari hylkäsi suurimman osan kommenteistani, joten lopetin sen hyvissä ajoin ja aloitin Iltalehdessä 2010.

      Osallistuin vuodesta 1990 20 vuoden ajan Ylen ajankohtaisohjelmien taustaselvityksiin, mutta kun tuli käynnistettyä vaalirahasotkun uutisointi ja jatkaa Nuorisosäätiön sotkuilla sekä pääministerin lautakasalla, tuli potkut.

      Toiset pelaavat golfia, eikä silläkään ole mitään merkitystä maailmankaikkeudessa.

      Minulle kirjoittamisen merkitys nykyisin on enimmäkseen v-tutuksen poistamista joka päiväisten uutisten järkyttäessä mieltä kaikessa tyhmyydessään. Kun raaputtaa mitä tahansa yhteiskunnallista asiaa, löytää pskaa. Kun raaputtaa lisää, löytää lisää pskaa. Sanoin 20 vuotta sitten, että lopetan maailman murehtimisen heti kun löytyy yksi yhteiskunnallinen asia, josta voi sanoa, että onpa hyvin hoidettu. Mielenrauhaa en tässä elämässä tule saamaan.

      Poista
    2. Kyllä on Pauli jutuillasi ollut vaikutusta. Paljon vähemmän, kuin olisi pitänyt. Mutta kuitenkin. Kiitos.

      Poista
    3. Tuo on tietysti yksi juttu, mutta en nyt oikeastaan tarkoittanut sitä miltä henkilökohtaisesti tuntuu.

      Vaan sitä, että aikalaisajattelun taso on jo romahtanut jokseenkin totaalisesti -- elämme ideologisten stiiknafuulioiden, yliyleistövien maagisten yleiskäsitteiden ja leimasanojen maailmassa, jossa vain reaktiivinen "ajattelu" on enää mahdollista. Elämme siis yhteiskuntatodellisuudessa, jossa totalitarismille ominaiset tunnusmerkit, kuten ilmianto- ja irtisanoutumiskulttuuri jo ovat vakiintuneet.

      Mietin, onko kirjoittamisella enää sitä motiivia ja perustetta, joka sillä olisi jos yhteiskunnallisen keskustelun kieli vielä palvelisi kielen alkuperäisiä tehtäviä toimia ikään kuin ihmisiä yhteen sitovan ajattelun käsitepintana. Olemme nyt sellaisessa yhteisöllisen hajoamisen tilassa, jossa kaikki mitä julkisuudessa esitetään voi vain vahvistaa hajottavia voimia.

      Poista
    4. Niin mitäpä Pauli veikkaat, onko korruptio maantavan sijaan nyt kun asiota ei enää jotain satunnaista räikeää juttua lukuunottamatta juuri tutkita ja uutisoida niin jo maanvelvollisuus.

      Teidän yleltä ja tietyistä lehdistä "lähteneiden" olisi pitänyt perustaa joku ryhmä joka olisi alkanut tekemään hyvää ohjelmaa jollekkin kilpailijalle(onko niitä enää?) ja tietenkin myös oma liitto kun teikäläisiä on aika paljon. Ehkä Ylen lisäksi pitäisi olla _riippumaton_ valtiollinen kanava jolle lohkaistaisiin muutamat miljoonat jossa ei suurijohtaja päättäisi mitä julkaistaan..

      Poista
  4. Presidentti Niinistö on syntynyt minua vuotta aikaisemmin Salossa. Minä 15 km Salosta.

    Kansakoulu on ollut samanlainen molemmilla. Kansakoulun lukukausitodistuksessa nuo aineet olivat
    • Äidinkieli a) lukeminen, b) kirjalliset harjoitukset
    • Laskento ja mittausoppi (jälkimmäistä ei meillä ollut, tuskin Salossakaan)
    • Voimistelu, leikki ja urheilu

    VastaaPoista
  5. Hyvää uutta vuotta professorille, ja kiitokset hyvästä ja ymmärrettävästä blogista.

    VastaaPoista
  6. Presidentti Niinistö ehdottaa aivan oikein yli vaalikausien menevää talouspolitiikkaa. No mutta sitähän oli jo, kun oli nämä yhteisesti sovitut budjetin menokehykset.

    Sanna Marinin hallitus kuitenkin ilmoitti ylittävänsä ne menokehykset ja vetelää talouspolitiikkaa harjoittanut valtiovarainministeri Annika Saarikko siunasi sen. Hän jopa heitti kuntavaalien alla ylimääräiset tuhat miljoonaa kunnille kepun kannatuksen nostamiseksi! Eikä edes yrittänyt perustella asiaa muuten!

    VastaaPoista
  7. Vähämielisyys, kun sitä ilmenee myös yhteiskunnan päättävällä tasolla, on huolestuttavaa. Alatasolla se on toki myös kasvava luonnonvara.
    Paavo A ei allekirjoita velkaongelmaa, eihän sität arvitse maksaa takaisin: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/8aa1b10f-b63d-42a6-895a-6540dc92b7b5
    Sanna M on sensijaan läpikotaisin narsistinen persoona, että sekin on tulkittava vähämielisyydeksi.
    Entä lehdistö: sannamarin, sannamarin, sannamarin....
    Pisa tulokset laskevat, mutta woke ei kompensoi sen haittavaikutuksia.

    VastaaPoista
  8. Jussi Halla-aholla oli hyvä ja asiallinen uudenvuoden puhe!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rehellinen keskustelu maahanmuutosta ja Venäjästä ft. Jussi Halla-aho | Presidenttiperjantai 2024

      https://www.youtube.com/watch?v=yuzeVL63smI

      Poista
  9. Kun puhutaan ajattelurajoitteisuudesta, niin tutustukaa US-blogin A. Vihavaiseen
    https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/artoartovihavainen/
    Toki kyllä, syyllistyn syyllistämiseen, mutta en voi kuin ihmetellä kyseisen henkilön sanomisentarvetta, vaikka edellytyksiä sanomiselle ei ole.
    T. Mesimäki, kaiken päälle, lisäsi ahdistustani oppineisuuden mitättömyydestä, kertoessaan tuossa vieripalstalla Veronika Honkasalon edesottamuksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän sua varsinaisesti niin hirveästi pänni mainitsemasi henkilö vaan se, että et ole saanut kirjoitusoikeuksia takaisin jotta voisit sille kirjoittaa, vai mitä?

      Poista
    2. En minä nyt niin vittumainen ole.
      En (ihanoikeasti) halua olla US-blogin ilmapiirissä.
      Toki siellä on myös fiksuja, ajatteluun kykeneviä kirjoittajia, mutta sensori-ilmapiiri on niin typerän tekohyveellinen että en jaksa.
      Vihavainen pysyy tyhmänä, vaikka miljoona vuotta opponoisin hänen sanomisiaan.

      Poista
    3. Eikö se ole hyvä, että Uusi uljas Suomi antaa yksinkertaisillekin tilaa, toisaalta uuden uljaan suomen sensuuri linja on huono; Se pitää huolen, että henkisesti rajoittuneet pysyvät henkisesti rajoittuneina eikä anna heille mahdollisuutta viisastua, todistaen, ettei hullut pullossa parane kun kommaapavat vain toisiaan. (En tässä nimeä ketään enkä viittaa suoraan kehenkään)

      Sulla on tuo kommentointi hieman menee välillä tasolle epätoivoinen ensimmäisellä krapula kaljalla katkena typerysten kanssa ja ei enää väliä mitä sanoo niin kiroillaan sitten vaikka henk.koht. Elä turhaan ole varma, että opponointi turhaa on kunhan pitää sen riittävän yksinkertaisena ja ei laita montaa asiaa kerralla, kun ei sellaista tyhmä ymmärrä ja laajoja kokonaisuuksia saati näkökantoja on turha yrittää tarjota kun ei pysty kuitenkaan sisäistämään laajoja kokonaisuuksia kun murusen sieltä täältä ja jos siellä on kiroilua, vinoilua, tai asiottomuutta niin tyhmä jää jo siihen eikä huomaa edes asiaa jos sellaista on joukossa.

      Minähän olen malli esimerkki tälläisestä selkeästä kirjoittajasta :)

      -Dena joka ei tällä kertaa katsonut yhtään mitä kirjoitti.

      Poista
    4. Krapulaa ei tokikaan ole, mutta luulen ymmärtäväni mitä tarkoitat.
      Vuodatuksenini on sikäli henkilökohtainen, koska en ymmärrä tyhmyyden ylistystä.
      Tämänkaltainen US kirjottelu hävettää minua.

      Poista
    5. Lisään vielä, en minäkään täydellisyyttä tavoittele....

      Poista
  10. Ennustiko rva Hassi tai frau Hautala parikymmentä vuotta sitten, että Suomi on lumeton 2020-luvulla. Eppäilen, että meni roknoosit mehtään. Paljonko fröken Thunberg antoi meille elinaikaa? Onko muuten totta, että LUKE:n henkilöstöä on yli 1300 'tutkijaa'?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän tuo oli, mutta vihreys, oikeamielisyys ja hyvä tahto antaa sallimuksen suoralle valehtelulle.
      Huomaa että muslimi tappaa uskonsa puolesta, monet suomalaiset käyvät kirkossa veisaamassa, kuin myös meediot kykenevät ansaitsemaan elantonsa ennustamisella ja kuolleiden ihmisten viesteillä.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!