keskiviikko 10. tammikuuta 2024

Näkyykö Tarja Halosen arvovaikuttaminen edelleen?

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on esittänyt oman näkemyksensä siitä, kuinka Suomen yhä syvemmälle sukeltava talous saataisiin kääntymään jälleen nousuun. Sen mukaan esimerkiksi yhteisöveroa pitäisi laskea viisi prosenttiyksikköä ja korkeimpia marginaaliveroja kymmenen prosenttiyksikköä. 

Etlan Aki Kangasharju perusteli tätä sillä, että "kasvu on saatava nopeutumaan tai julkisen sektorin alijäämä joudutaan poistamaan pelkästään julkista taloutta pienentämällä. Verotuksen kiristäminen ei auta hitaan kasvun oloissa, koska se hidastaa kasvua entisestään".  

Lisäksi Etla ehdotti hallituksen neljän miljardin investointiohjelman suuntaamista palvelemaan uuden teollisuuspolitiikan tavoitteita. Eli käytännössä startup-yritysten kasvuvaiheen rahoituksen järjestämistä, jotta ne eivät näivettyisi lupaavan alun jälkeen rahoituksen puutteeseen.

* * *

Nämä kaksi asia liittyvät toisiinsa tavalla, jota edelle linkittämäni uutinen ei kertonut. Eli Suomessa ei joko ole riittävästi yksityistä rahoitusta tai sitä ei kannata sijoittaa Suomeen. Ja juuri siksi meillä on perinteisesti jouduttu rahoittamaan yrityksiä julkisista varoista.  

Nyt siihen ei kuitenkaan ole varaa, koska Suomen talous jämähti paikalleen jo vuonna 2008 eli hiukan Tarja Halosen presidenttikausien puolivälin jälkeen - siis taloudellisessa mielessä suorastaan ikuisuus sitten. Ja sen seurauksena julkinen sektori on suorastaan käsittämättömän alijäämäinen.

Tässä mielessä oli erityisen ikävä huomata, etteivät suuret suomalaiset yritykset näe tuoreen kyselyn mukaan tarpeelliseksi tehdä uusinvestointeja Suomeen. Sen sijaan ne näkevät järkevämmäksi sijoittaa rahansa - ylläpitäviä investointeja lukuun ottamatta - ulkomaille, missä pääomalle saa paremman tuoton.

* * *

Mainitsin edellä Tarja Halosen. Tein tämän tarkoituksella, sillä muistan varsin hyvin, kuinka hän heti presidentiksi noustuaan ilmoitti haluavansa olla vahva arvovaikuttaja. 

Satuin nimittäin eilen huomaamaan sosiaalisessa mediassa haastattelupätkän, joka oli peräisin tästä haastattelusta (kohdasta 5 minuuttia 11 sekuntia), jossa hän sanoo, ettei rikastuminen "ole rikos, mutta se on joltain pois". 

Haastattelussa puheena olevassa tapauksessa Halosen kritiikille erään ammattijohtajan kohtuuttomista palkkioista oli kyllä hyvät perustelut, eikä hän myöskään sanoutunut kokonaan irti taloudellisten kannustimien käytöstä lisäämään ihmisten työmotivaatiota. Siitä huolimatta hänen edelle lainaamani kommentti osoittaa sen ajattelun joka vallitsee poliittisessa vasemmistossa ja esimerkiksi ammattiyhdistysliikkeen parissa. 

Heidän ajatuksissaan talous on nollasummapeliä, jossa yhden voitto on toisen tappio aivan kuten Halonen totesi. Eivätkä he siten kykene näkemään, että etenkin yrittäjien rikastuminen voi kasvattaa koko talouden kakkua, mikäli heidän ansaitsemansa raha palautuu takaisin talouteen esimerkiksi kotimaan investointeina. 

Siksi mieleeni tuli sellainen ajatus, että voisiko Suomen kyvyttömyys nousta muiden maiden tavoin vuoden 2008 kansainvälisestä talousromahduksesta johtua siitä, että presidentti Halonen onnistui arvovaikuttajana muuttamaan suomalaisten ajattelua. 

Eli kykenikö hän muuttamaan kansallisen mielipiteemme valtavirran kahdentoista vuoden kautensa aikana talouskasvun edistämisestä tulonjaon vahtimiseen? Ja siten lamauttamaan uusinvestointien kohdistamisen maahamme?

28 kommenttia:

  1. Aikoinani rakennutin omakotitaloni noin 450000€ erilaisilla pääomatuloillani. Projektini työllisti suunnittelutoimiston väkeä, maanrakennus firmaa, kirves-, putki- ja sähkömiehiä, maalareita, keittiösuunnittelufirmaa ja kalustetoimittajaa, pihasuunnitelijaa ja -rakentajaa ja tietenkin verottaja otti jokaiselta tekijältä osansa. Jos Halosen mallilla verottaja olisi vienyt ko 450000€ minulta suoraan summalla olisi saatu ehkäpä 10kpl paketit Buranaa jokaiselle työttömälle ja vanhukselle. Kumpikohan malli toi loppujen lopuksi enempi hyvinvointia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ibumaxeja olisi saatu enemmän, koska hintakilpailu on totta. Vaikka Pt-kauppa muuta väittää.

      Poista
  2. Halosen toiminnan lisäksi voi olla muutakin syytä ongelmille:

    Yle Areena 28.12.2023

    Itse asiassa kuultuna: Björn Wahlroos

    kohdassa 44min 40s

    BW:
    "...olen kovasti pahoillani siitä, että me olemme hoitaneet tämän talouden niin päin brinkkalaa,
    että se ainoa suuri uhka Suomen - itsenäisyydelle - tulee minun mielestä tällä hetkellä taloudesta."

    Toimittaja:
    "Millaisen tulevaisuuden näette Suomelle?"

    BW:
    "Olisi hauska sanoa, että näen sen aurinkoisena vaan kun seuraavat kolme asiaa tehdään, mut kun nyt olen toistakyt vuotta saarnannut sitä,
    että tällä tiellä ei voi jatkaa, ja ja jos nyt hieman nyt omahyväisesti sanoisin ja kun olen ollut oikeassa, että taloudellista kasvua ei oo 15 vuoteen tässä maassa ollut -
    niin saan ehkä myöntää, että en ole aivan niin optimistinen kuin olin kymmenen vuotta sitten siinä, että Suomi pystyy muuttamaan linjaansa.
    Toivon sitä, ja uskon, että se on mahdollista mutta merkit eivät ole tähän mennessä olleet erityisen myönteisiä."

    Toimittaja:
    "Millainen olisi tuollainen ihanteiden Suomi?"

    BW vastaus kannattaa katsoa ohjelmasta, kuten myös pari sanaa perustuslaista, demokratiasta ja markkinataloudesta.

    https://areena.yle.fi/1-64815385

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko tässä Suomen pelastus? TL eilen

      Teollisuusliitolta uusia poliittisia työtaistelutoimia työelämäheikennyksiä vastaan – Ylityökielto voimaan useille teollisuuden toimialoille

      https://www.teollisuusliitto.fi/2024/01/ylityokielto-useille-teollisuuden-toimialoille/

      Poista
  3. Taloudellinen toiminta lähtee yrittämisestä ja yrityksistä.
    Voihan sitä tietysti olla kateellinen toisten menestyksestä mutta ilman taloudellista toimintaa ei ole työpaikkoja ja jos niitä toivotaan tai halutaan, yrittäjäkin yleensä menestyy vaikka sitä kuinka kateellisina vahdittaisiin.
    Jos tämä menestyminen ei ole sallittua, ei ole yrityksiä eikä työpaikkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vahteran uusimmassa blogissa: jo pienyrittäjän veroilmoitus on nyt sähköisenä aikana monin verroin työläämpi kuin paperinen oli. Digitalisaation ihmemaa.
      -jussi n

      Poista
  4. Maailmassa on olemassa ilmeisesti jonkinlainen asioiden kasautumisen laki, joka tarkoittaa tietenkin että erilaiset asiat voivat kasautua, myös ikävät asiat.

    Oli miten oli, jutussa mainitun presidentti Tarja Halosen taakse jäänyttä (Mikä helpotuksen huokaus!) poliittista uraa ovat leimanneet toistuvat virhearvioinnit, möläytykset ja sekoilut.
    Ajatelkaa nyt vaikka hänen suhdettaan Venäjään ja sen johtajaan Vladimir Putiniin, Viroa koskevat möläytykset ja ikään kuin, ei kirsikkana kakun päällä, vaan PASKANA ROTKON POHJALLA tietenkin miinakielto!

    Minkä ihmeen takia valtamediamme pitää edelleen Halosta otsikoissa, koska kyseinen henkilö ei edelleenkään saa suustansa ulos mitään järkevää. Ajatelkaa nyt vaikka viimesyksyistä episodia, kun Martti Ahtisaaren kuoleman jälkeen esitetyssä muisteluohjelmassa Halonen puhuu itsestään ja kehuu lähinnä itseään!

    Ja Halosen "arvovaikuttaminen" valitettavasti jatkuu..........

    VastaaPoista
  5. Taitaa olla Tarja Halosen ylittämättömin arvovalinta niin sanotun "Koiviston konklaavin" asiakirjapaperien julistaminen salaisiksi.

    Siitä ollaan hipihiljaa. Ei myöskään toinen likeisesti asianomainen, nykyinen arvojohtajamme Sauli Niinistö, ole avannut suutaan pähkäilläkseen valtiojohtoisen konkurssipolitiikan hienoja arvovalintoja.

    "Talous" on kaiken kaikkiaan toooosihieno ajattelulaji. Nollan arvoista pohdiskelua siinä riittää. Kunnon kapitalistit toimivat, eivät ajattele. Esimerkiksi konkurssit ovat varsin tehokas strateginen työkalu kun numeerisia voittoja tavoitellaan.

    Se on oikeastaan joukkomittaista hypnoosia, arvonmuodostusharhaa, koko tämä eurooppalaisella uudella ajalla kehittynyt ja "rahaan" olemuksellisesti kuuluvaan, pohjimmiltaan uskonnollislaatuiseen kaikkivoipaisuuskuvitelmaan palautuva talousrationaalisuutemme. Ei sillä minkäänlaista todellisuushallinnan ominaisuutta ole, saati sitten että siihen saataisiin sisältymään mitään ihmiselle elintärkeää järkeä.

    Liberalismin yksi muunnos oli sosialismi, ja sosialistiset järjestelmät romahtivan omaan mahdottomuuteensa -- kuten myös omalle talousjärjestelmällemme tulee käymään. Kannattaa muistaa että konkurssi on tosiasiassa tämän järjestelmän musta aukko, joka mahdollistaa ne arvonmuutokset, joita itse tilinpidollinen systeemi ei hallitse.

    Kukaan ei kysy, miten paljon reaalitaloudesta voidaan tietyssä tilanteessa irrottaa puhtaasti numeerista "rahaa" häiritsemättä reaalitaloutta. Samoin unohdetaan aktiivisesti se hirvittävä rahamäärä joka konkursseissa katoaa maailmasta. Kukaan ei kuvaa eikä selitä N-liiton romahdusta nimenomaan liberalistisen rahatalouden valtavana konkurssina, jossa oligarkeille jaettiin uuden systeemin avaimet käteen.

    No joo. Ihminen on sellainen. Hakkaa päätään seinään todistaakseen itselleen että edes joku tuntuu oikeasti joltakin.

    VastaaPoista
  6. Se ainakin on jokseenkin ilmeistä, että 1990-luvun laman hoidossa tehtiin jotakin oikein, koska sitä seurasi vuoteen 2008 asti kestänyt nousukausi. Yhtä lailla on selvää, että vuoden 2008 laman hoidossa käytetyt opit olivat ainakin pitkällä aikavälillä vääriä, koska talous jäi junnaamaan uralle, jossa talous ei kasvanut mutta valtion menot kasvoivat. Ehkä pitäisi myös olla selvää, että lukkiutuneista asenteista on korkea aika päästä eroon, jos maamme ei haluta vajoavan entistä kehnompaan jamaan ja tämä edellyttää luutumien perkaamista niin ammattiyhdistysten kuin myös elinkeinoelämän puolella. 90-luvulla se onnistui, kun demarien talouspoliittinen vaikuttaja oli Sailas, jonka lääkkeistä ei varsinaisesti pidetty, mutta jonka osaamiseen ja vilpittömyyteen luotettiin. Nyt tällaista kokonaisuuden näkevää ja kokonaisedun ymmärtävää vaikuttajaa kyllä kovasti tarvitaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäksi tuohon sattui onnenkantamoinen - Nokian "maailmanvalloitus" puhelinliiketoiminnalla. Päästiin kerrankin leveilemään, että Suomi on "Pohjolan Japani".

      Poista
    2. Suomi oli Pohjolan Japani ennen 1990-luvun suurta lamaa. Nokian huikea kasvu ja Suomen nousu lamasta tapahtui vasta, kun vahvan markan politiikasta jouduttiin luopumaan ja markka päästettiin kellumaan. Nyt kun ollaan eurossa, valuutta ei jousta meidän talouden suorituskyvyn mukaan.

      Poista
  7. Marxismin kokeiluvaltio oli Neuvostoliitto, joka lopetettiin vuonna 1991.
    Marxismi-leninismin tunnuslauseeksi NKP:n oppikirja antoi vuonna 1960 V. I. Leninin lauseen: Marxin oppi on kaikkivoipa, koska se on oikea.
    Ei siitä sen enempää.

    Venezuela: Öljyteollisuus on tuonut maalle vaurautta 1920-luvulta alkaen. Öljytulojen varassa elävän maan talouden yleinen kehitys on kuitenkin laiminlyöty 2000-luvun taitteesta alkaen.
    Erityisesti maata vuodesta 1999 kuolemaansa 2013 saakka johtaneen presidentti Hugo Chávezin kunnianhimoiset sosiaaliset uudistukset saivat yhdessä
    öljyn hinnan halpenemisen kanssa aikaan pitkällisen ja alati syvenevän talouskriisin, joka on pahentunut Chávezin seuraajan Nicolás Maduron kaudella.
    Itsevaltaisista menetelmistä ja laajasta korruptiosta syytetyn Maduron syrjäyttämiseen pyrkivät Venezuelan protestit 2014–2019 ovat laukaisseet maassa myös vaikean poliittisen kriisin, joka on johtanut miljoonien ihmisten pakenemiseen maasta.

    En tiedä tarkkaan mikä siellä on nyt tilanne mutta Venezuelan oli määrä pitää kansanäänestys Venezuelan ja Guyanan rajalla sijaitsevan maa-alueen liittämisestä itseensä.
    Kovin tuttu juttu, että naapurilta yritetään viedä alueita vaikka omassakin maassa olisi asioita hoidettavana ja vaurautta siihen kun vaan osattaisiin hoitaa asioita.
    Tälle sosialistiselle kokeilulle en ennusta menestystä.

    Pohjois-Korean suurin saavutus lienee erilaiset sotatarvikkeet samalla kun kansa elää köyhyydessä ja puutteessa.

    Kiina on keskusjohtoinen valtio, jossa kuitenkin yritteliäisyyttä sallitaan ja menestyneitä yrittäjiä löytyy.
    Menestyminen on siis sallittua ainakin tiettyyn pisteeseen saakka ja samaalla maa on kehittynyt sekä tuonut työpaikkoja ihmisille.

    Kuubassa on Castron ajoista asti ollut sosialistinen hallintojärjestelmä. Maassa on käytössä Kuuban kommunistisen puolueen (Partido Comunista de Cuba) hallitsema yksipuoluejärjestelmä.

    Yle tänään:

    Kuuban talouskurimus syvenee

    https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-202333

    Kuubassa bensan hinta on nousemassa peräti 500 prosentilla helmikuun alussa. Tavallisen bensan litrahinta on nousemassa yli 130 Kuuban pesoon, mikä tiistain valuuttahinnoilla tarkoittaa noin viittä euroa. Maa kärsii syvästä inflaatiosta ja tavaroiden puutteesta.

    11 miljoonan ihmisen Kuubassa on käynnissä historian yksi vaikeimmista taloudellisista kriiseistä. Siihen ovat vaikuttaneet koronapandemia, Yhdysvaltojen tiukentuneet pakotteet sekä maan rakenteellisesti äärimmäisen heikko taloudellinen tilanne.

    Kuuban inflaatioluku nousi peräti 30 prosenttiin viime vuonna. Asiantuntijoiden mukaan luku on määritelty vahvasti alakanttiin.

    Virallisten arvioiden mukaan Kuuban talous supistui kaksi prosenttia vuonna 2023. Polttoaineen lisäksi muiden hyödykkeiden hankkiminen on tällä hetkellä maassa hyvin vaikeaa.

    ----------------------

    Suomessa on pitkään ollut vallalla vasemmisto-keskusta tai vihervasemmistoinen ajatus- ja toimintatapa. Tuloksia on saatu aikaan rahaa jakamalla ja velkaantumalla.
    Tänä vuonna valtio ottanee velkaa 14,4 mrd eur. Valtava summa! Kannattaako tällä suomi-sosialismin tiellä jatkaa vai muutetaanko toimintatapoja?

    VastaaPoista
  8. Ymmärtääkseni Halonen ja jotkut muutkin "arvojohtajat" ovat sitä mieltä, että tarvitaan kaikkea hyvää ja kaunista kuten "turvapaikanhakijoita" eli elintasopakolaisia, joille voidaan surutta jakaa rahaa ja sitä elintasoa - tiestysti kun verorahoja riittää. Rahaa on! sanoisi demarit.
    Nämä tulijat sitten kiittävät perustamalla esim. katu- ja huumejengejä. Sellainen kokeilu on käynnissä esim. Ruotsissa ja sen laineet lyövät jo peräti Irakiin asti.

    Samoin tästä on saatu näyte tänne Suomen puolellekin kun Dödspatrullen-jengi perusti Suomeen huumeiden myyntiosaston ja sai miljoonia.
    Poliisin mukaan ”Kuolemanpartioon” liittyvät miehet olivat yhteydessä myös suomalaisiin katujengiläisiin, joita on Suomessakin ollut jo jonkin aikaa vaikka ei Taponen sitä usko.

    Yksi jengi-kokeilu on käynnissä Ecuadorissa missä ainakin kymmenen ihmistä on saanut surmansa rikollisjengeihin yhdistetyissä väkivaltaisuuksissa, kertovat viranomaiset.
    Kuolleiden joukossa kerrotaan olevan kaksi lainvalvontaviranomaista.
    Eilen uutisoitiin, että "Ecuadorin presidentti Daniel Noboa on julistanut maahan poikkeustilan, tiedottaa Ecuadorin presidentinkanslia verkkosivuillaan.
    Presidentinkanslian mukaan poikkeustilan avulla pyritään saamaan maata piinaavat huumejengit kuriin ja väkivaltaisista mellakoista tunnetut vankilat takaisin hallintaan."

    Tämäkin jengi-kokeilu on Suomessa syytä lopettaa alkuunsa ja ymmärtää, että elintasopakolaisia emme tarvitse vaikka "arvojohtajat" puhuisivat läpiä päähänsä.

    VastaaPoista
  9. Millä konstilla Suomeen saadaan investointeja, yrityksiä ja osaajia, jos verot ovat maailman huippuluokkaa ja eläminen kallista. SAK:n touhut tähän päälle ovat pöyristyttäviä. Meillä on tässä maassa yksityisen puolen johtajia sekä valtionyhtiöiden "johtajia" ja ammattiyhdistysliikkeen kellokkaita, joilla ei ole killinkiäkään omaa rahaa liossa ja olemattomat vastuut. Näiden viimeksimainittujen pillipiiparien perässä ei kenenkään pitäisi marssia, eikä varsinkaan uskoa heidän levittämiään valheita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten tekstissäni totesin, ainakaan suuryritykset eivät näe nyky-Suomea investointikohteena. Tämä lupaa lievästi sanottuna vähemmän hohdokasta tulevaisuutta maamme tulevaisuudelle.

      Poista
    2. Yle 31.12.2023

      Pääministeri Orpon uudenvuoden tervehdys: Suomi on vaarallisesti velkaantunut maa

      https://yle.fi/a/74-20067193

      – Suomi on vaarallisesti velkaantunut maa. Karkeasti joka kahdeksas käytetty euro rahoitetaan uudella velalla.

      Poista
  10. Verotus on kiristynyt koko ajan. Haloskan opeilla hyvinvointia jaetaan velalla, jonka maksamiseksi korkoineen nostetaan taas veroja. Ennen pitkään kaikki maksavat 100 prosenttia veroa, ts. kaikki olemme valtion holhouksessa. Käyhän se kommunismiin siirtyminen näinkin.

    VastaaPoista
  11. En usko, että tämä homma enää koskaan oikenee..koska kriittinen kynnys on ylitetty eli matutus ja julkinen sektori ja "vihersiirtymä" on semmonen rautapallo talouden ja Suomen jalassa, että tästä ei nousta.

    Ja jos joku yrittäisi jotain järkevää, kansa äänestää sosialistit seuraavaksi vallankahvaan, jotka pystyy tuhlaamaan 4 vuodes sen, mitä joku mahdollinen järkihallitus pystyy säästämään 12 vuodes

    Sit pian onkin jo -2030 luvulla pikipäät tuhonneet maa alueensa ja suvakit vaatii Suomeen ehkä 40 miljoonaa elintasopakolaista, eli Wiuttuako tässä enää kannattaa mitään yrittää pelastaa suomea.

    SE ON GAME OVER LOPULLISESTI..Suomalaisille

    VastaaPoista
  12. Tuhon tiellä ollaan ja suunnan muuttaminen on vaikeata, liian moni syö kuormasta! Maksajia on liian vähän!
    Hyvinvointivaltio käsitteenä pitää uudelleen määritellä ja antaa vastuu ihmisille itselleen.
    Arvojohtamisesta, Halonen toimi täysin punapapittarena täysin odotetusti, ei SDP ole vallankumouksesta luopunut! Pettymyksenä on ollut Niinistön arvojohtajuus, täysi nolla, no ehkä Valtteripoika sai huomiota. Niinistökin on ollut vallitsevan status quan vartija, ei mitään yritystä ohjata Suomi laivaa paremmille vesille!

    VastaaPoista
  13. Tuossa ovat taas viherkommarit viime aikoina liputtaneet sen perustulon perään. Perustulolla tarkoitetaan kai sitä, että annetaan kaikille se vaikka 500 euroa/kk ihan, että mitään ei tarvitsee tehdä. Vai olisiko se niin, että sen saavat aina sellaiset, joilla ei ole töitä tai eivät viitsi tehdä mitään sen kummempaa elääkseen. Nyt tulee se kysymys: Mistä ne rahat otetaan siihen perustuloon? Käsitykseni mukaan ne on jonkun työn tuloksena hankittu. Siihen nämä viherkommarit eivät osaa suurin piirtein muuta vastata, kun että otetaan lisää velkaa, koska sitä ei tarvitse maksaa koskaan takaisin. Korot tosin laukkaavat nykyään aika vauhtia. Jos se perustulon rahoitus järjestyy ikään kuin "ilmaiseksi", miksi ei laiteta perustulon rajaksi esim. 5000 €/kk. Kaikille se. Sehän ei maksa kenellekään mitään. Vähän niin kuin maahanmuuton kustannukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perustulo todennäköisesti toimii, jos sen määrä kattaa juuri ja juuri elämiseen tarvittavan minimin eikä vastikkeetonta lisätukea ole saatavissa mistään. Ja samalla verotus kevenee siten, että jokaisesta yrittämisellä tai työnteolla ansaitusta lisäeurosta jää käteen selvästi enemmän kuin nykyisin.

      Poista
    2. Tuo 500e/kk ei taida elämiseen riittää jos pitäisi asuakin jossain?
      Toimeentulotuen perusosa on kiinteä summa niistä menoista, jotka on tarkoitettu jokapäiväisen elämän välttämättömiin menoihin (esim. ruoka ja vaatteet).
      Vuonna 2024 perusosan määrä yksin asuvalle on 587,71 e/kk.
      Jos asuu vuokralla ja vuokra on esim. 500e/kk, laskennalliset menot yhteensä 1087,71e.

      Poista
  14. Onko valoa tunnelin päässä?

    MTV uutiset tänään

    USU: Yli 120 itärajan kautta syksyllä tullutta turvapaikanhakijaa on kadonnut

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/usu-yli-120-itarajan-kautta-syksylla-tullutta-turvapaikanhakijaa-on-kadonnut/8854972

    Syksyllä ja loppuvuodesta itärajan kautta tulleille turvapaikanhakijoille on tehty tähän mennessä noin 40 päätöstä. Yhdellekään hakijalle ei ole myönnetty turvapaikkaa Suomesta.

    VastaaPoista
  15. Kalergi-suunnitelma11. tammikuuta 2024 klo 9.59

    Tässä jokunen päivä sitten Yle haastatteli vietnamilaissyntyistä, vuosi tai kaksi sitten Suomessa diplomi-insinööriksi valmistunutta arviolta n. 25vuotiasta miestä. Hän sanoi valmistumisensa jälkeen hakeneensa n. 200 oman alansa työpaikkaa ja oli edelleen vailla työtä. Hän sanoi haluavansa jäädä Suomeen, mutta ellei hän pian saa töitä Suomesta, niin hänen täytyy suunnata ulkomaille. Lukuunottamatta puuttuvaa työkokemusta ja osassa mutta vain osassa yrityksiä välttämättä tarvittavaa hyvää suomenkielen taitoa hän on käsitykseni mukaan ideaalinen maahanmuuttajataustainen työnhakija korkean korkean teknologian alalle.

    Millaisia paskamätämunia suomalaiset työnantajat ovat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksyllä 2015 silloinen sisäministeri PettUri Orpo otti avosylin vastaan n. 30000 pakolOista, joiden joukossa ilmeisesti oli huomattava määrä sellaisia "korkean teknologian" osaajia kuten kamelikuskeja tai lammaspaimenia tai muita vastaavan "osaamistason" omaavia, lisäksi monet vielä luku- ja kirjoitustaidottomia, kielitaidon puutteesta puhumattakaan.
      Silloin voimassaolleen Schengen-sopimuksen mukaan Orpon ei olisi tarvinnut päästää näistä ensimmäistäkään Suomeen turvallisesta maasta Ruotsista.

      Oliko EK laittanut muhkean vaalirahan saamisen ehdoksi noiden päästämisen Suomeen?
      EK:n johdossahan oli ainakin yhdentoista vuoden ajan ylimpien globalistirikollisten agendaa ajava Bilderberg-maanpetturi!

      Poista
    2. Todellisuudessa se puuttuva suomenkielentaito on melkoinen puute suurimmassa osassa työpaikkoja. Tuo on myytti että meillä olisi paikkoja joissa ulkkari pärjäisi englannilla työyhteisössä. Kerron vähän siitä mitä se todellisuudessa on niiden näkökulmasta jotka saavat sen ulkkarin sinne porukoihinsa, vaikka heistä kaikki osaisivat niin hyvin englantia että itse kieli ei tuota ongelmaa. Näin tosin on aika harvoin, porukassa on aina monta ihmistä, joiden kielitaito on syystä tai toisesta sillä tasolla että he ymmärtävät vain osan ja osaavat ilmaista itseään vain keskiverrosti, ei hyvin. Monesti näihin kuuluu myös se ulkkari, vaikka miten luultaisiin että kyllähän hän osaa englantia. Yleensä ei osaa, vaan hänen kielitaitonsa on monesti sillä tasolla että porukka ihmettelee että mitähän hemmettiä se nyt taas yrittää selittää.

      Se on koko porukalle melkoinen rasite tällaisen tuleminen porukkaan. Palaverit pitää pitää englanniksi, ja monesti vielä sen tasoisella kyökkienglannilla että se ulkkari ymmärtää, ei sillä sujuvalla ja huolellisesti lausutulla oxfordinenglannilla mitä se porukan parhaan kielipään omaava nuorirouva osaa. Sama koskee dokumentaatiota, jos toimitaan viranomaisten kanssa, ei englannninkielisellä dokumentaatiolla tee mitään kuin enintään niissä tapauksissa jossa kyse on teknisistä asioista ja käytetään jotain ulkomaista teknologiaa. Ja silloinkin kaikki mitä sen ulkomaisen teknologian päälle rakennetaan, pitää dokumentoida suomeksi. Pitää muistaa että yksityisen puolenkaan asiakkaiden kanssa ei yleensä voi kommunikoida kokonaan englanniksi, ei suullisesti eikä kirjallisesti, eikä varsinkaan julkisen puolen asiakkaiden kanssa, kaikki suomeksi. Tämä taas tarkoittaa että kaikki dokumentaatio pitää olla sekä englanniksi että suomeksi. Ja tätä varten pitää luoda sanasto ja käsitteistö, jotta varmasti puhumme samasta asiasta suomeksi ja englanniksi. Ja niiden jotka ovat asiakasrajapinnassa pitää sitten tätä sanastoa ja käsitteistöä käyttäen tehdä dokumentit sekä englanniksi että suomeksi. Ja kääntää niiden ulkkareiden tekemät dokkarit suomeksi, toivottavasti ovat käyttäneet tehtyä sanastoa ja käsitteistöä. Joku sanoo että eihän tuollaisia sanastoja, asiakaskohtaisia, tarvita kun on sanakirjat. No, käsitteet ovat kyllä toimialakohtaisia eli kyllä ne on pakko tehdä, ja kun kussakin jutussa mitä asiakkaan kanssa tehdään, on kyse loppujen lopuksi aika suppeasta asiasta, eikä kukaan kokoa niitä sanastoja ja käsitteistöjä asiakkaan puolella kasaan, niin ne joudutaan tekemään aina erikseen. Voidaanhan sitä mennä ilman niitäkin, mutta kun sanat eivät ole yksiselitteisiä edes suomeksi, saati englanniksi ja etenkin jos porukassa on ei-natiivi englannin puhujia eri kulttuureista, niin se enkun sana voipi tarkoittaa kullekin hyvin eri asiaa, kokemusta on.

      Oman kokemuksen perusteella en ole kovin innostunut kielipuolista työkavereista, en vaikka kuviteltaisiin että käytetään kaikessa englantia, mikä ei pidä paikkaansa, saati sitten että käytetäätään suomea ja englantia rinnan, mikä on todellisuutta. Pelkällä suomella toimiminen on selkeintä ja eritoten halvinta. Yksikin kielipuoli porukkaan ja kustannukset kasvaa tolkuttomasti noista kertomistani syistä eli kannattavuus laskee. Ja kun ne sopparit eivät ole kultakaivoksia muutenkaan....

      En käynyt tässä läpi mitään porukan sosiaalisesta puolesta, mutta totuus on että ryhmän sosiaalinen puoli kärsii ja pinnallistuu melkoisesti jos keskustelut joudutaan käymään kyökkienglannilla. Harvoin kaikki osaavat niin hyvin että keskustelu olisi englanniksi luontevaa ja henkevää kuin Oxfordissa sherrylasin ääressä.

      Poista
    3. Tuohon vielä lisänä että jos ajatellaan tätä englannin käyttöä sen täydellistä englantia puhuvan ulkkarin (en ole vielä tavannut moista) ja työpaikan parhaan kielipään omaavan nuorenrouvan joka puhuu täydellistä oxfordinenglantia (olen tavannut monta) kannalta, niin pieleen menee. He pärjäävät keskenään, ei kukaan muu heidän kanssa tai keskenään. Siksi työteho laskee koko porukalla merkittävästi ja energiaa menee sen kielen kanssa välppäämiseen kuten edellä kuvasin ja siihen että ylipäätään saadaan jokin asia keskusteltua. Ja lisäksi tulee se, että ne heikommin englantia osaavat eivät halua myöntää etteivät ymmärrä, edes sellaisissa asioissa ettei sana tai asiakkaan käsite ole selvä edes niille loistavasti englantia osaaville. Väärinkäsitysten ja virheiden määrä räjähtää käsiin, been there, seen that.

      Poista
    4. Suuri joukko suomalaisia IT-fimoja on ulkoistanut huomattavan määrän toimintojaan mm. Intiaan. Kuinkas se on ylipäätään onnistunut, kun Intian puolella ei välttämättä ole ensimmäistäkään edes auttavasti Suomea puhuvaa ja eikä liioin oxfordinenglantia puhuviakaan, suomalaisen osapuolen taholla fingelskaa puhuvat kuitenkin ilmeisesti pystyvät ainakin auttavasi ymmärtämään ja ymmärrettävästi ilmaisemaan asiansa Intialaiselle osapuolelle.
      Vakuuttelusi lähes täydellisen suomekielen taidon välttämättömyydestä korkean teknologian aloillakin ei täysin vakuuta minua. Tarkoitan, että kokonaisuutena noista firmoista todennäköisesti löytyy huomattava joukko sellaisia vaativia työtehtäviä, joiden menestykselliseen hoitamiseen riittää tyydyttävä englanninkielen taito, riittävän ammattiosaamisen lisäksi.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!