perjantai 23. kesäkuuta 2023

Varokaa juhannusviruksia!

Ihmisten on parempi elää länsimaissa ja Itä-Aasiassa kuin muualla maailmassa ennen kaikkea siksi, että näissä yhteiskunnissa tiede on korvannut uskonnollisen mystiikan tai muut epämääräiset tavat ratkoa ongelmia. Onhan selvää, että tutkitun tiedon perusteella kehitys kehittyy tehokkaammin kuin perustamalla tulevaisuus vanhoille uskomuksille. 

Tässä suhteessa erinomaisen esimerkin tarjoavat monenlaiset tartuntataudit. Vielä pari vuosisataa sitten niiden uskottiin olevan jumalien ihmisille antamia vitsauksia ellei suorastaan rangaistuksia. Nykyään sen sijaan tiedetään, että ne ovat mikro-organismien ja virusten aiheuttamia. 

Mikrobit saatiin toisen maailmansodan jälkeen suurelta osin kuriin, kun keksittiin lääkitä niiden uhreiksi joutuneita ihmisiä antibiooteilla. Virukset sen sijaan ovat olleet kovempi pala, mutta rokotusten avulla myös niiden merkitys on vähentynyt: isorokko on hävitetty koko maailmasta ja poliokin sivistyneistä yhteiskunnista. 

Kehitys kuitenkin kehittyy edelleen ja siitä tarjosi mainion esimerkin tutkimusraportti, jossa oli selvitetty pienten hiukkasten vaikutuksia influenssavirusten tartuntaan ja leviämiseen hiirten keuhkoissa. Työn tuloksena nimittäin havaittiin, että ilmansaasteille tyypilliset pienet hiukkaset kuljettavat influenssavirusta syvälle koe-eläinten keuhkoihin, joista ne leviävät edelleen veren mukana sisäelimiin. 

Siten tutkimuksessa löydettiin mahdollinen selitys sille, miksi saastuneessa ilmassa elävillä ihmisillä on yleensä puhtaassa ilmastossa eläviä pahempia virustartuntoja. Tutkimuksen tehnyt kiinalainen tutkimusryhmä havaitsi, että kokeisiin käytetyistä neljästä eri hiukkastyypistä Pekingin ilmasta kerätyt hiukkaset houkuttelivat eniten viruksia pintaansa, jonka jälkeen tulivat maissintähkistä tai fossiilisista polttoaineista palamalla syntyvä noki ja viimeisenä piidioksidi-pöly.

Oleellinen havainto tässä tutkimuksessa oli, että nämä hiukkaset kuljettivat viruskuormansa keuhkosoluihin ilman, että taudinaiheuttajien olisi tarvinnut tavalliseen tapaan sitoutua mihinkään solureseptoriin. Ja sen seurauksena hiukkasiin kiinnittyneet virukset tuottivat hiirten soluissa enemmän jälkeläisiä kuin soluissa, jotka olivat saaneet tartunnan pelkästään viruksista. 

Tutkijat havaitsivat myös, että viruksilla lastatut hiukkaset levisivät heidän kokeissaan elävien hiirien keuhkoihin, pernaan, maksaan ja munuaisiin, aiheuttaen tulehdusta ja kudosvaurioita koko 
elimistössä. Siten taudinaiheuttajille oli tarjolla tavallista enemmän kudostyyppejä, joiden kautta aloittaa lisääntyminen ja samalla taudin oireet uhrissaan. 

Nähtäväksi jää, miten tutkimuksen tulokset toistuvat ihmisillä. Samoin se, millä tavalla niitä hyödynnetään ihmisten terveyden parantamisessa. Selvää kuitenkin on jo tässä vaiheessa, että kun tutkijat ymmärtävät tauteja vuosi vuodelta paremmin, on poliittisilla päättäjillä ja ihmisten terveydestä huolehtivilla virkamiehillä valittavanaan vuosi vuodelta enemmän vaihtoehtoja ihmisten terveyden vaalimiseen. 

Tällä positiivissävytteisellä kirjoituksella haluan toivottaa teille, arvoisat lukijani, mitä parhainta keskikesän juhlaa. Muistakaa varoa juhannusviruksia!

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

12 kommenttia:

  1. Hyvää juhannusta Professorille ja blogin lukijoille. Nauttikaa kesästä (päätymättä tilastoihin)

    VastaaPoista
  2. Tiede menestyy vain, jos kritiikki sallitaan. Jokainen, mihin tahansa kaapuun puettu, sananvapauden rajoitus murentaa mahdollisuutta kritiikkiin.

    VastaaPoista
  3. Eläkää elämätänne pelkäämättä viruksia, keskittykää sen sijaan olemaan juhannusaikana selvänä autonratissa ja vesillä.

    VastaaPoista
  4. Tuohon alkuun liittyen: Näkisin, että kristilliseen maailmankatsomukseen yhdistetty rationaalinen ajattelu on menestyksen edellytys.

    Jos moraali ja arvot korvataan tyystin tieteellä, saadaan korkeatasoista tiedettä, mutta miten käy etiikan?

    Hyvää Juhannusta proffalle ja muille!

    VastaaPoista
  5. Niin, isorokkoa ei hävitetty rokotuksilla, vaan se hävitettiin rokotuksista huolimatta.
    Aivan kuten poiliokin. Nykyään poliota esiintyy siellä, missä sitä rokotellaan paljon.
    Tässä hyvä kuvaus isorokon "rokotuksista".

    https://olliposti.fi/julkinen-reaktio-isorokkoepidemiaan-oli-pelottavan-samanlainen-kuin-nykyajan-k-tautitoimet/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai olisiko logiikka niin päin, että on rokotettava siellä, missä poliota esiintyy.
      On se vaan niin kumma, kun selvät asiat voi kääntää päälaelleen.

      Poista
    2. Jostain syystä nykyään poliota alkaa esiintymään siellä, missä pidetään rokotekampanja.
      "Vuosina 2011 ja 2012 polioon sairastui Intiassa vain 2-300 ihmistä vuodessa ja maailmanlaajuisesti vain 2000 ihmistä vuodessa. Gates käytti varojaan sekä kiusaamiskannustinta kerätäkseen julkisia varoja niin rikkailta kuin köyhiltä valtioilta näiden viimeisten, lähes kokonaan hävitetyn taudin tapausten hävittämiseksi. Hän käytti vain halpaa versiota kokotteesta, joka sisälsi elävää virusta, josta itsestään tuli polion pääasiallinen aiheuttaja kaikkialla maailmassa."

      Kannattaa lukea minkälaiset tahot kohta sanelevat mitä rokotuksia teillekin pakolla piikitetään.

      https://olliposti.fi/fauci-gates-ja-biopolitiikan-aikakausi/

      Poista
    3. Ai niin, olin aivan unohtanut Gatesin Billin, tuon rokotekonnan.

      Poista
  6. Olipa kiintoisa uutinen. Sen enempää asiaan syventymättä googlen mukaan 10 ilmansaasteisimman kaupungin listalla 7 on Intiassa. Ensimmäisellä sijalla on Kashgar, jonka ilmanlaatua heikentävät hiekkamyrskyt ja toisella sijalla on Intian pääkaupunki. Mikähän mahtaa olla Intian virustautitilanne muihin maihin verrattuna. Hyvää juhannusta joka tapauksessa blogin ylläpitäjälle ja kiitos hyvistä kirjoituksista.

    VastaaPoista
  7. Hieman ohi päivän aiheen mutta mikä lie viirus uuteen kansanedustajaan iskenyt - on kova puhe mutta täyttä asiaa :)
    Katso artikkelin video - 4 minuuttia. Ja vielä tekstitettynä.

    Yle 24.6.2023

    Jari Sarasvuo ja Arman Alizad ylistävät uuden kansanedustajan puhetaitoja: ”Voin sanoa, että tää oli puheena 27-vuotiaalta pysäyttävän kova”

    Perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja Miko Bergbom puolusti torstaisessa puheenvuorossaan hallitusohjelmaa ja moitti edellistä hallitusta.

    https://yle.fi/a/74-20038241

    VastaaPoista
  8. Tässä on sitä EU:n suunnittelemaa taakanjakomateriaalia tulossa Eurooppaan.
    Artikkelissa pari videota - kannattaa katsoa. Mitä tekee Italian hallitus - entä Suomen hallitus?

    PT-media 25.6.2023

    Libyasta tulossa useiden tuhansien miesten joukkoja Italiaan

    https://pt-media.org/2023/06/25/libyasta-tulossa-useiden-tuhansien-miesten-joukkoja-italiaan/

    Artikkelista poimittua

    Kehitysmaista on taas tulossa valtava vyöry tulijoita. Matkaajien suurin reitti on tällä hetkellä Libyasta Italian rannikolle, jonne on saapunut kesäkuun aikana ainakin 15 laivalastillista miehiä.

    Afrikan puolella Libyan rannikon suuntaan on marssilla muutaman tuhannen miehen joukkio, joiden päämäärä on edelleen Eurooppa. Allahu akbaria huudetaan.
    Tulijat tulevat Pakistanista, Afganistanista ja Afrikan maista.

    Libyassa on kaikkialla jättimäisiä laumoja tulijoita, jotka vain odottavat pääsevänsä laivoihin.
    ///////////////////

    Kuvissa tai videoissa ei näy naisia tai pieniä lapsia ollenkaan?
    Vain parhaassa taisteluiässä olevia miehiä. Onko tällä joku tarkoitus?

    VastaaPoista
  9. IS 26.6.2023

    Maailmalla havaittu ennätysmäärä lintuinfluenssaa – nopea muuntuminen huolestuttaa asian­tuntijoita

    Virus on muuntunut entistä vaarallisemmaksi linnuille. Sairastuneiden nisäkkäiden määrä kasvaa koko ajan.

    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009679064.html

    Artikkelista poimittua

    Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkija, yhdysvaltalainen Richard Webby kertoo AFP:lle, että virus on muuntunut entistä vaarallisemmaksi linnuille.
    ...
    ...
    Lisäksi Ruokavirasto tiedotti viime viikolla, että Salossa 13. kesäkuuta löydetyn parikymmenpäisen naurulokkiyhdyskunnan kuolema johtui lintuinfluenssasta.
    Kuolinsyyksi on varmistunut korkeapatogeeninen eli suuren taudin aiheuttamiskyvyn omaava H5N1-tyypin lintuinfluenssa.
    Kyseessä on tämän vuoden ensimmäinen Suomessa todettu, lintuinfluenssan aiheuttama luonnonvaraisten lokkien joukkokuolema.
    ...
    ...
    Etelä-Amerikassa sijaitseva Chile on tiedottanut, että kevään aikana lähes 9 000 merieläintä, kuten merileijonaa, pingviiniä ja delfiiniä on kuollut lintuinfluenssaan.
    Maan viranomaisten mukaan eläimet ovat todennäköisesti saaneet viruksen syömällä sairasta lintua. Suomessa on sairastunut lintuinfluenssaan aikaisemmin yksi ilves ja saukko.

    Tutkijat tietävät vastaavia tapauksia Euroopasta sekä Etelä- ja Pohjois-Amerikasta. Selkeät todisteet nisäkkäiden välisistä epäillyistä tartunnoista kuitenkin vielä puuttuvat.
    ...
    ...
    – Tarvitaan vain kaksi tai kolme pientä muutosta yhdessä virusproteiinissa, jotta se sopeutuisi paremmin ihmisiin, hän kertoo AFP:lle.

    THL:n mukaan lintujen influenssavirukset tarttuvat yleensä huonosti ihmiseen. THL:n Ikosen mukaan on kuitenkin mahdollista, että yksittäisiä tartuntoja ihmisillä saatetaan todeta, jos altistuu tartunnan saaneelle linnulle.

    – Tällä hetkellä Euroopassa luonnonvaraisissa linnuissa todetut influenssa A/H5 -virukset eivät ole muuntuneet ihmisiin herkemmin tarttuviksi.
    Euroopassa yksittäisiä tartuntoja on todettu ihmisillä, mutta heillä taudinkuva on ollut joko oireeton tai lieväoireinen, Ikonen kertoo.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!