tiistai 13. kesäkuuta 2023

Kehitysmaalais-tyyppinen nuorisokulttuuri vaatii keskustelun lisäksi tekoja

Helsingin Uutiset julkaisi päätoimittajan kirjoituksen, joka sisälsi runsaasti tietoa helsinkiläisnuorison edesottamuksista viime aikoina. Sen mukaan kuluvan vuoden ensimmäisen kahden ja puolen kuukauden aikana alaikäisten tekemien epäiltyjen ryöstöjen tai ryöstön yritysten määrä kasvoi noin 40 prosentilla edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. 

Jutun mukaan poliisi on kertonut, että tietoa näistä tapahtumista on vaikea saada, koska nuoret vaikenevat pelätessään kostoa, mikäli he "vasikoivat" virkavallalle. Toimintatavat muistuttavat siten klassisia mafian menetelmiä.

Päätoimittajan jutussa kerrottiin myös, että katuryöstöjen määrä on sitten maaliskuun vain kiihtynyt: alkuvuoden aikana poliisi on kirjannut Helsingin alueella jo 110 alaikäisten tekemää katuryöstöä, kun niitä oli koko viime vuoden aikana 160. Toisin sanoen maahanmuuttajiin vahvasti kytköksissä olevaa ryöstelyä ei ole saatu millään lailla kuriin.

Tätä kokonaiskuvaa täydensi Helsingin sanomien tämän aamun mielipidekirjoitus, jossa kerrottiin pääkaupunkimme nuorten varastelevan nykyisin myös kavereiltaan. Kirjoituksessa ei mainittu mitään varkaiden taustasta, joten en pane tätä ilmiötä suoraan maahanmuuton piikkiin. 

On kuitenkin selvää, että vaikka kavereiltaan varastelevat nuoret olisivat etnisesti suomalaisiakin, on ilmiöllä taustansa maahanmuuton muuttamassa uudenlaisessa kehitysmaalais-tyyppisessä nuorisokulttuurissa. Eikä liene epäselvää, että osia sen mukaisesta käyttäytymiskoodista siirtyy myös sitä noudattavien henkilöiden aikuisuuteen. 

Siksi on hyvä toistaa myös tässä HU:n päätoimittajan kirjoituksen loppukaneetti, jonka mukaan "asiaan pitää puuttua riittävällä vakavuudella ja siitä tulee voida myös keskustella useista eri näkökulmista, ilman, että keskustelija leimataan tai keskustelu vaiennetaan, vaikka näkemys olisikin eri kuin oma. Keskustelun lisäksi on tekojen aika."

Toivottavasti tämä viesti menee perille myös hallitusneuvotteluja käyville poliitikoillemme. Ja avaa heidän silmänsä, mikäli ne ovat tähän asti olleet tiukasti kiinni - ja korvat tosiasioiden kuulemisen estämiseksi tiukasti luimussa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

23 kommenttia:

  1. Aiheesta ei voi keskustella vapaasti, koska jossain vaiheessa pitää ottaa esiin koulun ja koulumenestyksen vaikutus ja tämä taas johtaa pohdintoihin siitä, miksi kehitysmaista tulleilla islamilaisilla näyttää olevan niin alhainen älykkyysosamäärä.

    VastaaPoista
  2. Aivan yksin maahan tulleiden lasten jälkeen olemme saaneet mystisen, kasvottoman "nuorison". Onneksi on ikiaikaisia kotoperäisiä roikaleita, joista saadaan kuvat ja nimetkin esiin vaivattomasti toisin kuin tummiin vaatteisiin ja valkoisiin lenkkareihin pukeutuneista "nuorista", joiden naamat eivät tartu valvontakameroihin millään.

    VastaaPoista
  3. Suomessa usein todetaan, että ruotslaiset vaan diskuteeraa, tekojen kanssa on niin ja näin.
    Nyt kun luin otsikon "Kehitysmaalais-tyyppinen nuorisokulttuuri vaatii keskustelun lisäksi tekoja",
    tulee käsitys, että Suomessa vaan puhutaan mutta ei tehdä tekoja?

    On täysin selvää, että tällainen ryöstely ja muu väkivalta täytyy saada loppumaan.
    Mikä estää tekojen tekemisen? Estävätkö sen jotkut suvaitsevaiset poliitikot vai virkamiehet - vai estääkö lainsäädäntö?
    Onko ongelmana resurssien puute?
    Vai onko vaikea tunnustaa, että ongelman on tuonut meille tänne tullut joukko toisesta kulttuurista, mitkä eivät sopeudu länsimaahan vaan jatkaa uskontonsa ja kulttuurinsa mukaista elämää?
    Puhutaan niin sanotusta haittamaahnamuutosta. Sen lopettaminen keinolla millä hyvänsä on ensimmäinen keino suomalaisten turvallisuuden varmistamiseksi.

    En tiedä mikä mättää mutta selvästi jokin estää sen, että ongelmaan ei kunnolla tartuta.
    Mitä pidemmälle tämän annetaan mennä, sen vaikeammaksi ilmiön kitkeminen käy.
    Suomessa on viimeaikoina panostettu ulkoisen turvallisuuden takaamiseen.
    Nyt on sisäisen turvallisuuden aika. Mielenkiintoista nähdä kuka valitaan sisäministeriksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meinaatko tuolla vuodatuksellasi että kummassakaan maassa olisi tehty jotain muuta kuin diskuteerattu? no ei ole tehty.

      Poista
    2. Lähi-idän arabimaissa, on hämmästyttävän vähän rikollisuutta, mutta miksi?

      No koska varkaalta lyödään käsi irti kirveellä, ja potentiaaliset varkaat tietävät tämän, eli esim. omaisuusrikollisuus basaareissa on olematon.. its peliteoriaa, dude

      Ählyt ovat tajunneet realiteetit, miten muodostaa jollain lailla toimiva ähly valtio..suvakit ei tätä tajua

      Poista
    3. HS tänään

      Joukko nuoria hakkasi Helsingissä perheenisän, joka leikki kotipihalla lastensa kanssa

      Veräjämäessä asuva nainen kertoo joukon nuoria hyökänneen hänen puolisonsa kimppuun perheen kotipihalla. Nuoret pahoinpitelivät miehen lisäksi toisenkin tilanteessa olleen aikuisen.
      Poliisi on saanut tapausta vastaavan rikosilmoituksen.

      https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009650679.html

      -------------------------------

      IL tänään

      Yhtä puukotettiin torilla – Auttajat kateissa
      Poliisi pyytää ensiapua antaneita henkilöitä ilmoittautumaan.

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/00e1d3e2-d982-493b-82a4-5600f3964577

      Yhtä henkilöä puukotettiin hengenvaarallisesti vatsaan tiistaina 30. toukokuuta kello 13.48 Keravalla.

      ------------------------------

      IL tänään

      Miestä puukotettiin Kuopiossa
      Noin 30-vuotiasta miestä vahingoitettiin teräaseella Kuopion keskustassa. Poliisi kaipaa silminnäkijöiden havaintoja.

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9f6a2f4b-f43c-42b6-8fcf-47b7c0eefa07

      Artikkelista poimittua

      Poliisi kaipaa havaintoja Kuopion keskustassa sattuneesta väkivallanteosta.

      Noin 30-vuotiasta pohjoissavolaista miestä vahingoitettiin teräaseella Asemakadun ja Mäkikadun risteyksen läheisyydessä sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä puolenyön aikoihin.

      Poliisi tutkii tekoa tapon yrityksenä.

      Poista
  4. Mutta kun ne ihmisoikeudet ja kansainväliset sopimukset. Sitä ne jatkuvasti inisevät. Mikään ei tule muuttumaan. Ehkä jotain pientä ns kiristystä nyt yrittävät, mutta liian myöhäistä. Esim ruotsissa taitaa ne klaanit olla jo vaikuttamassa ruotsin sisäpolitiikkaan. Ja ne klaanithan ovat yksi suuri syy, miksi pidetään ns turpa kiinni koston pelossa. Kun niillä on esim rynnäkkökiväärejä, voidaan sanoa että ovat sen paskan tuoneet tänne, mistä tulivat.

    VastaaPoista
  5. Missä piileskelee Soldiers of Odin?

    VastaaPoista
  6. Suomessa ei alle 25-v nuorta voi rangaista kuin määräämällä korvauksia rikoksesta. Muuten hän saa hääräillä vapaasti. Hannu Karpo kertoi jostain pikkukylästä, jossa joku nuori ryösti olutta vanhalta kyläkauppiaalta. Kylän miehet puolestaan mukiloivat tuon nuoren. Asialla oli seuraamus. Poika vastaili Karpon kysymyksiin hyvin nöyrällä mielellä. Ei jälkeäkään "ei ne mulle mitään mahda" - mentaliteetista. Viha ei jäänyt kytemään asiassa. Rikos oli sovitettu yhteisössä.

    VastaaPoista
  7. Nyt on tullut poliisilta ohjeet kuinka toimia: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1ee91875-2b61-4b9f-9986-92da956c61e6

    Ehei, ei se näin mene? Suomen piti olla rauhallinen maa ja rauhanmies olen minäkin! Viiltosuojat käsivarsissa ei ole kenenkään tarve liikkua iltaisin.

    Jokaisella tämmöisellä apinalaumalla ja nuorisoporukalla on aina joku johtaja ja sillä apumies, perskärpänen. Muut jengissä on seuraalijoita ja muuten vaan mukana.

    Katso ryöstötilanteessa aina ensin kuka on sen porukan johtaja eli se joka uhoaa, huutaa ja haastaa eniten.

    Käytä heti voimaa maksimäärä ja pudota se maahan krav-magan -opin tyyppisesti. Eli saamastasi pikku tönäisystä anna tuplaten voimalla takaisin.

    Nappaa aina ensin se johtaja-tyyppi pois pelistä ja olet heti paljon vahvemmassa asemassa. Itse tulen käyttämään niin paljon voimaa kuin lähtee - ja jos hyökkääjälle/ryöstäjälle menee nenärusto aivoihin niin - voi voi.

    Sen jälkeen tämmöisen 4-6 henkilön muodostaman nuorisojengin suurin osa tai jopa kaikki lähtevät karkuun tai ovat peloissaan kun ei ole enää sitä johtajaa.

    Tai ainakin näin toivon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa lapsellista tekstiä. Sankaria leikkimällä pääsee hengestään. Parasta on poistua paikalta helkutin kiireesti, jos vain pystyy.

      Poista
    2. Jo on aikoihin eletty, että pitää lukea iltapäivälehdestä ohjeet miten ryöstöiltä suojaudutaan tai selvitään edes hengissä.
      Sisäministeri Mikkonen (vihr): Emmekö ole enää valtiovallan suojeluksessa?

      Poista
    3. Jaa, että omaisuudestaan pitäisi luopua suosiolla, jotta voisi ehkä säästyä pahoinpitelyltä? Mikä suvakkitoimisto korvaa menetyksen ja järjestää kipurahat? Voi... Jos tosiaan ei yhteiskunta enää välitä oikeiden suomalaisten suojelemisesta, niin sitten pitää ruveta kantamaan mukanaan kättä pidempää.

      Poista
  8. Nuoriso on aina pelännyt kiusaajiaan ja vaiennut, elänyt omaa salaista elämäänsä vierastaen vanhempia sukupolvia.
    Anonyymeinä voisivat kuitenkin enemmän jakaa kokemuksiaan täällä netin syövereissä, että me vanhemmat sukupolvet - joita nuoret aina niin vierastavat sukupolvesta toiseen - tietäisimme edes hiukan mitä kaikkea on meneillään, mikä oikein on tilanne. Nykyinen keskustelu on yhtä ilmaan huitelemista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, epäilen että nuo poliisin ja median luvut ovat täyttä fuulaa ja totuus tuolla ulkona paljon karumpi. Epäilen että olemme jo tilanteessa jossa suurin osa nuorista ei uskalla edes tehdä mitään rikosilmoitusta, koska se tietäisi kostotoimia jengin taholta. Ryöstöjen määrät ja muu väkivaltainen häiriköinti voi olla moninkertaista siihen mitä viralliset luvut olevinaan kertovat.

      Poista
  9. Onneksi nämä ryöstöt eivät ole katujengien työtä, koska komisario Taposen mukaan Suomessa ei voi olla katujengejä. Vaikka kuinka toisin yritettäisiin todistella, niin Taponen lyö sinulle sellaiset pumaskat eteen, että tässä näkyy katujengin määrittely.

    VastaaPoista
  10. suomalaiset, eivät ole maksaneet velkaa tarpeeksi pikipäille eivätkä edes ole ottaneet sitä velkaa tarpeeksi,sovittaakseen syntinsä

    VastaaPoista
  11. Valtioneuvosto 14.4.2022

    Esiselvitys poliisin reservistä käynnistyy

    https://valtioneuvosto.fi/-//1410869/esiselvitys-poliisin-reservista-kaynnistyy

    Tiedotteesta poimittua

    Sisäministeriö on 14.4.2022 käynnistänyt esiselvityksen poliisin reservien mahdollisesta toteuttamisesta.
    Esiselvityksessä tarkastellaan sekä lainsäädännöllisiä että toiminnallisia edellytyksiä poliisin reservin muodostamiselle.

    – Uudet uhkakuvat edellyttävät turvallisuusviranomaisilta kykyä sopeuttaa toimintansa nopeasti erilaisiin epäsymmetrisiin uhkiin.
    Tämä ei pelkästään rivissä olevia ammattipoliiseja käyttäen ole kaikissa tilanteissa mahdollista, ylijohtaja Tomi Vuori sanoo.

    Poliisin reservillä tarkoitetaan vapaaehtoista, henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan, koulutukseltaan ja osaamiseltaan soveltuvaa joukkoa,
    joka poliisin johdossa ja apuna suorittaa sille osoitettuja tehtäviä yllättävissä yhteiskuntaa uhkaavissa kriiseissä,
    poikkeuksellisissa yleistä järjestystä ja turvallisuutta vaarantavissa tilanteissa tai muissa tilanteissa,
    joissa poliisin omat voimavarat eivät riitä, eikä tilannetta pystytä hoitamaan muilta viranomaisilta saatavalla virka-avulla.

    – Poliisin reservillä ei paikattaisi poliisin normaaliolojen resurssivajetta. Järjestelyllä ei siten korvattaisi miltään osin virkaa tekeviä poliiseja.
    Tarkoituksena on selvittää, miten poliisi voisi varautua nykyajan monimuotoisiin kriiseihin ja täydentää tilapäisesti perushenkilöstöään poikkeuksellisissa turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa,
    Tomi Vuori kertoo.
    ...
    ...
    Esiselvityksen toimikausi päättyy 31.11.2022. Mahdollinen jatkovalmistelu arvioidaan esiselvityksen valmistuttua.

    ////////////////////////////

    Missä ovat reservit? Nyt niille on käyttöä!

    VastaaPoista
  12. IL tänään

    Pääkirjoitus: ”Huuto jatkuu seuraavat neljä vuotta”

    Tulevan hallituksen leikkaukset ja indeksijäädytykset takaavat sen, että toimien vastustushuuto jatkuu seuraavat neljä vuotta, kirjoittaa Iltalehden Kreeta Karvala.

    https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/65fdfbe1-7122-4a48-90e9-a09cbacbe7a1

    VastaaPoista
  13. Kreetta Karvala? millanen plun karvoitus sil on?

    VastaaPoista
  14. IS tänään

    Olitko aikeissa matkustaa kesällä Tukholmaan? Ulko­ministeriöstä synkkä arvio: ”Ruotsi on tässä suhteessa poikkeuksellinen maa”

    Maininta jengiväkivallasta lisättiin Ruotsia koskevaan matkustus­tiedotteeseen jo syyskuussa 2021.

    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009652704.html

    Artikkelista poimittua

    Sivullisten kuoleminen ja haavoittuminen ammuskeluissa Ruotsin suurissa kaupungeissa sai Suomen ulkoministeriön lisäämään Ruotsia koskevaan matkustustiedotteeseen varoituksen
    jengirikollisuudesta ja -väkivallasta.

    Lisäys tehtiin jo syyskuussa 2021.

    ”Jengirikollisuudesta ja -väkivallasta johtuvat yhteenotot ja ampumiset saattavat pahimmillaan aiheuttaa vaaratilanteita myös matkailijoille erityisesti
    Tukholman, Göteborgin ja Malmön alueilla”, matkustustiedotteessa lukee.

    Tukholman suurlähetystön lehdistöneuvos Elna Nykänen Andersson sanoo, että jengirikollisuuden ja ampumisten takia Ruotsissa matkustavan kannattaa noudattaa yleistä varovaisuutta.

    – Ammuskeluissa on haavoittunut tai jopa kuollut yhä enemmän sivullisia. Yhteensä ammuskeluissa kuoli koko Ruotsissa viime vuonna yli 60 henkilöä.
    Puhutaan isoista luvuista, Nykänen Andersson sanoo.

    Poliisin mukaan toukokuun loppuun mennessä Ruotsissa oli tapahtunut tänä vuonna 144 ammuskelua. Viikonlopun tapahtumat mukaan lukien kuolleita on ainakin 20.

    --------------------------

    https://um.fi/matkustustiedote/-/c/SE

    ---------------------------

    Mitenkähän Suomeen matkustamisesta varoitetaan 5 tai 10 vuoden päästä?
    Vai tehdäänkö täällä jotain turvallisuuden saattamiseksi kuntoon?

    VastaaPoista
  15. luulet5ko, ettät jotain voi tehdä, "kuntoon laittamiseksi? toki.. poltto uunit..its only choise

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!