sunnuntai 11. kesäkuuta 2023

EU:n komission ja Kanada metsäpalojen välinen yhteys

Maaseudun tulevaisuudessa oli pari päivää sitten juttu Kanadan metsäpaloista. Sen mukaan jättiläisvaltiossa on palanut metsiä peräti neljä miljoonaa hehtaaria. Samojen palojen seurauksista on raportoitu muissakin medioissa (esimerkki). 

Pinta-alaa voi verrata Suomen koko metsäalaan, joka on 26,3 miljoonaa hehtaaria. Toisin sanoen Kanadassa tänä kesänä palaneiden metsien koko on noin kuudesosa meidän metsiemme pinta-alasta. Melkoinen roihu siis.

Tämän aiheen valitsin tähän blogiin kuitenkin suomalaisen metsäkeskustelun takia. Eli siksi, että meillä vaaditaan yhä suurempaa osuutta metsistä pois talouskäytöstä. 

MT:n jutussa haastateltu tutkija nimittäin kertoi, että Suomessa ei esiinny jättimäisiä metsäpaloja siksi, että maamme metsissä on pieni kuviokoko, tiheässä metsäautoteitä sekä joka notkelmassa suurempia tai pienempiä asutuksia ja niissä vapaapalokuntia - kaikki nämä asiat ovat toisin kuin Kanadassa, jossa lähes kaikki ihmisasutus on keskittynyt kapealle vyöhykkeelle maan eteläosaan.

Jos nyt Suomessa sitten luovuttaisiin suuresta osasta metsätaloutta ja turvemaiden peltojakin entisöitäisiin kovalla kädellä, muuttaisivat asukkaat pois etenkin pohjoisimmasta Suomen syrjäseuduilta, joissa maaperä on suurelta osalta turvepohjaista. Samalla häviäisivät ajan myötä niin metsien pienet kuviokoot kuin kulkukelpoiset metsäautotietkin.  

Tämän taas voi olettaa näkyvän jossain vaiheessa metsäpalojen sammuttamisen vaikeutumisena ja siten metsäpalojen oleellisena laajentumisena nykyisestä. Toisin sanoen, tämä on yksi osa sitä tulevaisuudenkuvaa, joka on edessämme, mikäli EU-parlamentin oikea laita epäonnistuu komission ennallistamisvaatimusten torppaamisessa. 

14 kommenttia:

  1. Normaaliin metsän kiertosykliin kuuluvat suuret metsäpalot. Vapautuuko niissä pienhiukkasia? En tiedä (ironia).

    VastaaPoista
  2. Milloinhan saksalaiset aloittavat metsiensä ennallistamisen? Siinä sitä olisi EU:lla työsarkaa. Ei tarvitsisi mallioppilastaan (nipottajaa, hikipinkoa) kiusata.

    VastaaPoista
  3. jooh, suomi-zhunnat maksakoot niille, jotka älysivät aikanaan tuhota omat metsänsä vaikkapa purjelaivoihinsa siirtomaa kauden herruuttaan hankkiankseen ja ylläpitäkseen, kuten Englannille tai ranskalle!

    ja näin lisivät riistetyillä voimavaroillaan yli 50 miljoonaisiksi vittupää-kansakunniksi!

    Köyhä, harvaan asuttu Suomi maksumieheksi!! ja pikipäiden pakkosijoitus reservaatiksi!!! Meillä on tilaa ja varaa!!!!

    VastaaPoista
  4. Metsäpalot ovat laajimmat siellä, missä on laajoja hoitamattomia metsiä, eli Kanadassa, USA:ssa ja Auatraliassa. Kun ei ole syttymisherkkää aluskasvillisuutta raivattu pois (joku puhui haravoinnista), eikä ole metsäautoteitä, joita pitkin pääsisi sammuttamaan, on helposti helvetti irti. Tuhot ovat sitten tolkuttomat, ja sama toistuu vaikkapa Kaliforniassa usein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo Kanadan palot on vieläpä isolla todennäköisyydellä tahallaan sytytetty, sillä sateliittikartoissa näkyi miten monessa eripaikassa palot syttyi samaan aikaan, sää oli tuolloin selkeä taivas eikä mikään voinut sytyttää paloa luonnollisesti. Tuo on jo tuttu homma ilmastouskoville, sillä ne sytyttää tahallaan paloja esimerkiksi Australiassa väittäen että palot on syttyneet ilmastomuutoksesta.

      Poista
  5. EU mainittu ja hieman ohi päivän aiheen

    Yle tänään

    Tukholman ampumisessa kuoli 15-vuotias poika, kaksi miestä otettu kiinni

    Yhteensä seitsemää ihmistä ammuttiin vuorokauden sisällä Tukholman suurkaupunkialueella.
    Farstan ampumisesta kiinniotettuna on kaksi miestä, joita epäillään murhasta ja murhan yrityksestä.

    https://yle.fi/a/74-20036145
    ---------------------

    PT-media tarkentaa tänään

    Viikonlopun saldo: murha ja kahdeksan murhan yritystä + muutama irtoammuskelu

    https://pt-media.org/2023/06/11/viikonlopun-saldo-murha-ja-kahdeksan-murhan-yritysta-muutama-irtoammuskelu/

    Artikkelista poimittua

    Viikonlopun saldo murhajaisissa, ammuskeluissa ja pommi-iskuissa on ollut taas kovan puoleista.

    Kaiken kaikkiaan perjantaista sunnuntain aamuyöhön mennessä oli tapahtunut yksi pommi-isku, yksi murha ja kahdeksan murhan yritystä.
    ...
    ...
    Meno on siis hurjaa ja sunnuntaipäivän saldo ei ole vielä edes tiedossa. Mediat ja poliitikot puhuvatkin mustasta vuorokaudesta.
    --------------------

    Yle tänään

    Nuorisojoukko puukotti bussikuskia Vantaalla – poliisi toivoo vihjeitä epäillyistä

    Nuorisojoukko pahoinpiteli myös kaksi pysäkillä ollutta miestä.

    https://yle.fi/a/74-20036151

    Artikkelista poimittua

    Nuorisojoukko pahoinpiteli bussikuskin ja kaksi pysäkillä ollutta miestä sunnuntain vastaisena yönä Vantaan Länsimäessä. Tapahtumat tapahtuivat noin puoli kolmen aikaan yöllä.
    ...
    ...
    Pääkkösen mukaan epäiltyyn nuorisojoukkoon kuului 5-6 henkilöä, jotka ovat arvion mukaan iältään noin 15-16-vuotiaita. Yksi epäillyistä on nuori nainen ja loput nuoria miehiä.

    Epäillyillä nuorilla oli tummat vaatteet ja valkoisia tennareita. Lisäksi osalla on ollut huivi kasvoilla ja osalla jonkinlainen hattu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella hyvät tuntomerkit.

      Poista
    2. Oli tuolla yhdessä uutisessa mainittu tumma ihonväri. Ihan yllätyin.

      Poista
    3. Yle tänään

      Nyt viedään jo feikkilaukkujakin – katuryöstöjen määrä kasvoi huomattavasti Helsingissä

      Alaikäisten tekemät katuryöstöt ovat lisääntyneet alkuvuonna, kertoo Helsingin poliisi. Uhriksi voi joutua keskustassa, lähiöissä tai kauppakeskuksissakin.

      https://yle.fi/a/74-20036057

      Artikkelista poimittua

      Alaikäisten tekemät katuryöstöt pelottavat monia.

      Ylen saamat tuoreet tilastot kertovat, että katuryöstöjen määrä on lisääntynyt roimasti tänä vuonna Helsingissä.
      Poliisi on kirjannut alkuvuonna Helsingin alueella jo 110 alaikäisten tekemää katuryöstöä.
      Se on paljon, koska yhteensä koko viime vuoden aikana poliisin tietoon tuli 160 nuorten tekemää katuryöstöä.
      ...
      ...
      – Nämä ovat nuorten rikosmaailmassa vakavia juttuja, ne priorisoidaan kärkeen, sanoo rikoskomisario Sampo Suomala Helsingin poliisista.
      – Se tarkoittaa sitä, että poliisi saa hartiavoimin tehdä entistä enemmän töitä kovassa aikapaineessa.

      Poliisi kertoo videolla, miten uhrilta vietiin feikkilaukku
      ...
      ...
      Ryöstön kohteeksi voi joutua missä vain Helsingissä, sanoo poliisi.

      – Varovainen pitää olla joka paikassa. Uhriksi voi joutua keskustassa, lähiöissä ja jopa kauppakeskuksissakin, Suomala varoittaa.

      Helsingin lisäksi katuryöstöjä tehdään muissakin suurissa kaupungeissa.
      Länsiväylä kertoi kesäkuun alussa 13-vuotiaasta pojasta, joka joutui vuoden sisällä kolme kertaa ryöstön kohteeksi Espoossa.
      ...
      ...
      Ryöstöjä tehdään jopa Facetime-puhelun avulla

      Katuryöstön uhreilta viedään kaikkea mahdollista. Ja kaikella mahdollisella tavalla.
      Yle kertoi lauantaina tapauksesta, jossa 14-vuotias sai ohjeita ryöstön tekemiseen Face-timepuhelussa.

      Poista
    4. Olivat sitten tuon jutun yhteydessä menneet kysymään vain etnoilta, niin tytöiltä kuin pojilta, että pelottaako liikkua Helsingissä. Yllättävää ettei pelottanut, mitä nyt poikia yksin. Eli toimittajan peelot kyselee siltä porukalta jonka viiteryhmä tuon koko ongelman aiheuttaa että pelottaako. Ei näitä meidän lehtineekereitä näköjään hävetä mikään....

      Poista
  6. Aikoinaan presidentti Donald Trumpkin totesi, että Suomen metsät on hoidettu erinomaisesti haravoimalla joka alue tai jotain sinne päin. Taisi olla silloin puhe USA:n metsäpaloista. Kuka muuten arvioi nämä Suomen metsiin kohdistuvat ilmastonmuutokset? Onko se joku prosenttiOllikainen seurueineen, joille Ollikaisen sana on yhtä kuin Jumalan sana. Onko se luonnonvarakeskus, jossa tuntuu olevan vihreää asiantuntijaa pilvin pimein. Kuitenkin se on ilmeisesti Suomalainen taho, joka tekee ilmastonmuutoksen aiheuttamat vaikutukset metsiin ja kumma kyllä, ne arviot osuvat aina siten, että Suomi joutuu maksamaan muulle EU:lle aiheuttamistaan "metsätuhoista" omilla metsillään. Esim. ei näissä arviointipiireissä ole otettu tosissaan Nasan monen vuoden tutkimusta siitä, että Suomi on itse asiassa hiilinielu. Nämä tutkimukset on sivuutettu aina todennäköisesti edes lukematta niitä. Ideologia ajaa aina ohitse ehkäpä tosiasioistakin ja aina Suomen vahingoksi.

    VastaaPoista
  7. Maailmassa on noin 5 miljardii pikipäätä, eli nämä tuottavat noin ehkä 79 wattii lämpöä..tunnissa per sierainpari.. eli jos nämä poistettaisiin, niiin lämpökuorma plateetalla alenisi ratkaisevasti,muista haitosta nyh puhumattakaan

    VastaaPoista
  8. IL 16.6.2023

    Vantaan bussipahoinpitelyä tutkitaan nyt tapon yrityksenä: Epäiltyjä otettu kiinni
    Seitsemän epäiltyä on otettu kiinni.

    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3d747d7f-6222-4ab4-8dbb-e9b22d951cc2

    Artikkelista poimittua

    Vantaan Länsimäessä Kuulakujalla 11. kesäkuuta tapahtuneiden väkivaltaisuuksien tutkinta etenee.
    Rikosnimikkeet ovat tarkentuneet ja tapauksia tutkitaan nyt tapon yrityksenä sekä kahtena törkeänä ryöstönä.

    Nuorisojoukkion epäillään kohdistaneen väkivaltaa bussikuskiin sekä kahteen tilannetta rauhoittelemaan menneeseen sivulliseen.

    Uhreja lyötiin ja potkittiin, minkä lisäksi kuskia viillettiin käteen teräaseella. Epäillyt pakenivat paikalta.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!