torstai 15. kesäkuuta 2023

Ilmastotutkimus ei oikeuta ihmisten elämän vaikeuttamista eikä nuorison ahdistamista

Kirjoitin viikko sitten Helsingin sanomien epäuskottavasta tiedejutusta, jossa kerrottiin tutkimusraporttiin perustuvista väitteistä pohjoisen napajään sulamisesta ehkä jo vuoteen 2030 mennessä - tai ainakin 2030-luvulla. Näin siitä huolimatta, ettei kyseisen jään minimikoko ole viime vuosina pienentynyt lainkaan, vaan pikemminkin kasvanut. 

Eilen satuin sitten törmäämään uuteen tutkimusraporttiin, jonka mukaan "ensimmäisen jäättömän kuukauden ilmestymisaika Arktiksella on edelleen epävarma johtuen laajasta arvioiden kirjosta arktisen ilmaston herkkyydestä ihmistoiminnan vaikutukselle". Sekä ehdotettiin ilmastomallien uudelleenkalibrointia merijään ja Grönlannin jäätikön ilmastonmuutosreaktion osalta, koska "ilmastomalleissa käytetty arktisen jääpeitteen herkkyys ilmakehän kiertoliikkeelle poikkeaa merkittävästi havaitusta herkkyydestä". 

Lisäksi tutkijat kertoivat, että jos pohjoisen jääpeitteen kehitys jatkuu todellisten havaintojen kaltaisesti myös tulevina vuosikymmeninä, napajään ja Grönlannin jäätiköiden pääosa sulavat vasta useiden kymmenien vuosien kuluttua. Eikä siis missään tapauksessa 2030- tai edes 2040-luvulla. 

* * *

Minusta näiden kahden arvostetuissa julkaisusarjoissa raportoidun tutkimuksen antama kuva pohjoisen napajään tutkimuksen - ja yleisemminkin ilmastotutkimuksen - tilasta ei ole järin hääppöinen. Siitä huolimatta juuri ilmastotutkimuksen tuloksia käytetään nykypäivänä ehkä mitään muuta tutkimusta enemmän tavallisten ihmisten elämäntapojen poliittiseen ohjailuun. 

Siksi niin ilmastotoimia vaativien poliitikkojen, medioiden kuin tutkijoidenkin olisi syytä katsoa peiliin ja todeta tosiasiat. Eli myöntää maapallon ilmaston tulevaisuuden olevan varsin epävarmalla pohjalla, eikä sitä sen vuoksi tulisi käyttää tavallisten ihmisten vapauden rajoittamiseen eikä etenkään maailman nuorison ahdistuksen lisäämiseen.

Aivan ensimmäisenä tekona tulisi valtamedioiden ympäri maailman tuoda rehellisesti esille ilmastotutkimukseen liittyvä valtava epävarmuus yksinkertaisesti tarjoamalla lukijoilleen poliittisesti neutraalia tietoa tuoreista tutkimusraporteista. Eli esimerkiksi viikon takaisen blogikirjoituksen laukaisseen artikkelin julkaissut Helsingin sanomat voisi kirjoittaa myös tämän kirjoituksen taustana olevasta tutkimuksesta - ja tehdä saman loogisen johtopäätöksen ilmastotutkimuksen tilasta kuin minäkin olen tässä tehnyt. 

Sen jälkeen poliitikot voisivat lopettaa puheensa vaihtoehdottomasta ja ankeasta tulevaisuudesta ja keskittyä sen sijaan huolehtimaan siitä, että menestyvän talouden edellytykset, ihmisten turvallisuus ja muut yhteiskunnan perusasiat ovat Suomessa kunnossa. Tässä mielessä tästä saattaakin tulla mielenkiintoinen päivä, jos Petteri Orpon johtamien hallitusneuvotteluiden lopputuloksista tiedotetaan julkisuuteen. 

18 kommenttia:

  1. Ehdotuksesi saattaisi vetää maton jalkojen alta niiltä, joiden mielestä ilmastonmuutos johtuu rasismista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö se ilmastonmuutos johdukaan ilmastonmuutoksesta? ; )

      Poista
  2. Onko olemassa edes mitään juuri tähän maailmanaikaan kuuluvaa ilmastonmuutosta, koska ilmastohan on muuttunut aina? Tuntuu älyttömältä, että on keksitty joku prosenttiluku, johon on päästävä, tai muuten koko ihmiskunta tuhoutuu. Kuka tai mikä instanssi ottaa vastuun siitä, että tämä pitää paikkansa? Kaikki entisetkin ennustukset merenpinnan noususta, Alppien ja napojen sulamisesta ym. ovat menneet pieleen. Media siteeraa mielellään sellaisia guruja kuin Greta Thunberg, kuningas Charles ja Leonardo di Caprio ja saa hörhöt liikkeelle; viimeksi eilen tukholmalaisessa taidemusossa. Onneksi toisenlaisia ääniäkin alkaa kuulua. Mr. Bean eli alias Sir Rowan Atkinson on koulutukseltaan sähköinsinööri ja ottanut nyt vahvasti kantaa sähköautoihin, akkumateriaalien louhintaan ja lapsityövoimaan. Ne asiat eivät kiinnosta "luonnosuojelijoita".

























    .





    VastaaPoista
  3. Ongelma on siinä, että median pyrkimyksenä ei ole kertoa puolueettomasti totuutta, kuten erilaisten tutkimusten tuloksia, vaan ajaa ilmastonmuutosagendaa (ja montaa muuta agendaa). Tätä pahentaa se tutkittu tosiasia, että suurin osa toimittajista ajattelee, että heidän tehtävänsä on parantaa maailmaa vaikuttamalla ihmisten ajatteluun "oikeaan" suuntaan. Kun lisäksi ylivoimaisesti suurin osa media-alan opiskelijoista on vihervasemmistolaisia, tuloksena on nykyinen järkyttävä tilanne, jossa mihinkään valtamedian juttuun ei voi luottaa.

    VastaaPoista
  4. Tätä se nyt era. Lapsille opetetaan koulussa biologian tunnilla että pojallakin voi olla pimppi.
    Mies voi synnyttää ja mies kun menee lääkäriin niin lääkäri voi kysyä "oletko raskaana" Samaa hullua jatkumoa on ilmastouskonto.

    VastaaPoista
  5. Alkaa yhä enemmän tuntua, että tämä ihmisten aiheuttama ilmastonmuutos on valtaapitävien jättimäinen vedätys, jonka avulla saadaan lisää valtaa, rahaa ja tietenkin veroja. Kun vale on tarpeeksi suuri ja sitä toistetaan kaikkialla se menee läpi. Nyt homma on vaan lähtenyt lapasesta. Siitä on tullut kuin uskonlahko, jota ei saisi arvostella julkisesti. Sen nimissä yritetään vaikka mitä älyttömyysiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saatat olla oikeilla jäljillä...
      Jos CO2 olisi oikea ongelma se olisi ratkaistu vuosikymmeniä sitten. Ratkaisu on puhtaasti tekninen, eli kyllähän tämä sellaiselta veroautomaatilta löyhkää. Ja syyn löydät kun vertaat lähivuosikymmenien ajalta länsimaiden BKT- lukujen kasvua ja vertaat niitä valtioiden budjettien kasvuun.. jollain se revennyt aukko täytyy paikata ja tälläinen vaikeasti kumottava tarina "mörkökaasusta" on loistava verotuskohde...
      - Lukija

      Poista
  6. täs maapallon tuho prosessissa joku hiilidioksidi ei merkkaa paljoakaan, vaan kehari p-päiden suorittama fyysinen, ihan manuaalinen luonnon tuhoaminen

    VastaaPoista
  7. Entäs eilen uutisoitu Pohjois-Atlantin lämpeneminen epänormaalilla tavalla? Kai sille joku syy on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itkunaurua, eihän se meri koskaan ennen ole tuolla lämmennyt, eihän?
      Vai että oikein "epänormaalilla tavalla" Kyllä on medioilla kova yritys lietsoa hysteriaa, se uppoaa heikkoihin ihmisiin kuin häkä.

      Poista
    2. Kyllä. Median hysteria on levinnyt säätiedotuksiinkin. Suomea uhkaa "hirmuhelle", 28-30 astetta. Lapsena pohjanmaalla muista nähneeni mittarissamme varjossa +30. Siihen aikaan se oli vain "helle".

      Poista
    3. Koskahan vaaditaan vegaanista vettä? Kyllä sellaista pitää saada. Kasvien pinnalle tiivistynyttä, kaikkien somejulkkisten ökyjuoma.

      Poista
    4. Monissa maissa, myös meillä säätiedotusten värityksiä on muutettu agendaan sopivammiksi. Mukavasta keltaisesta päivästä tuli hirvittävä punainen päivä. Yhden sortin sodankäyntiä tämäkin, vastassamme monsteri nimeltä Klimate Tsanke.
      -jussi n

      Poista
  8. ylipäätään, suvakit ovat itse syyllisiä maapallon tulevaan tuhoutumiseen, ainakin ehkä 4 miljoonaksi vuodeksi, tosin jos Cernistä suvakit pudotti mustan mini aukon maapallon ytimeen, niin koko Maapallo muodostuu pian mustaksi aukoksi, jossa on n. 2 senttimetrin Swharszildin säde...kuka muuta odottikaan, mitä suvakit touhuu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kysykää vaikka einstein wannabe Syksy (hullunimi) räsäseltä?

      Poista
  9. Ilmastonmuutokseen vaikuttava perusfysiikka on melko selkeää, mutta sen fysiikan soveltaminen reaalimaailmaan ja sen todentamiseen tarvittava mittaaminen on tavattoman monimutkaista. Niinpä epävarmuuksia on, malleja joudutaan sekä korjailemaan että kalibroimaan. Tässä ei ole mitään ihmeellistä vaan kyseessä on sellaisista asioista, joihin törmätään aina, kun tiedettä sovelletaan käytäntöön. Sen sijaan älytöntä ja vastuutontakin on, että tehdään jyrkkiä toimenpiteitä Suomen kaltaisessa ja kokoisessa maassa, jonka päästöt ovat vajaa promille maapallon päästöistä ja jotka ovat tällä vuosituhannella vähentyneet suunnilleen 40 %, samaan aikaan kun maapallon päästöt ovat kasvaneet runsaat 50 % ja Kiinan tai Intian päästöt kasvavat kuukausittain Suomen vuotuisten päästöjen verran.

    VastaaPoista
  10. Professori näyttää yleisesti pyrkivän huolelliseen suomen kielen käyttöön, mutta yhdessä asiassa kuitenkin kirjoittaa järjestelmällisesti yleistä tapaa seuraten väärin: "medioiden", "valtamedioiden", jne. Nimittäin "media" on monikkomuoto sanasta "medium", samaan tapaan kuin esimerkiksi "data" sanasta "datum". Datum on tiedonpalanen, ja data tarkoittaa tiedonpalasien muodostamaa kokonaisuutta. Samaan tapaan "media" siinä merkityksessä, jossa sitä yleisimmin populaarikirjoituksissa käytetään, tarkoittaa
    tiedotusvälineitä yhdeksi kokonaisuudeksi käsitettynä. Siten "mediat" olisi suomeksi sanottuna (kai) "tiedotusvälineetteet", mikä on jotakin päätöntä.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!