tiistai 27. kesäkuuta 2023

Diversiteettikeskusten kestävyys

Kuten arvoisa lukijani on huomannut ja ehkä myös lukenut tästä blogista, on ympäristön monimuotoisuus ohittanut ilmastonmuutoksen vihervasemmistolle ahdistuneisuutta aiheuttavana tekijänä. Siksi tässäkin blogissa on syytä käsitellä myös monimuotoisuusasioita monelta kantilta.  

Suomessa ei ole koralliriuttoja, mutta olemme saaneet aika ajoin lukea siitä, kuinka ne ovat tuhoutumassa ihmisen toimien takia (esimerkki). En tiedä, millä tavoin nämä uutiset ovat yleensä vaikuttaneet meihin suomalaisiin, mutta lienee selvää, ettei täällä Pohjantähden alla olla kovinkaan hyvin selvillä koralliriuttojen biologiasta. Näin siitä huolimatta, että toinen toistaan hienommin kuvatut luontodokumentit ovat kertoneet niillä elävistä monenlaisista kaloista, selkärangattomista eläimistä ja levistä. 

Siksi päätin - tällaisena jonkinlaisena kansankynttilänä itseäni pitävänä ihmisenä - välittää tiedon uudesta tieteellisestä tutkimuksesta, jonka aineisto kerättiin vuosina 2016-2018. Tuolloin kansainvälinen tiimi nimittäin keräsi näytteitä 99 riutalta 32 Tyynenmeren saarella ja sekvensoi DNA:ta yli 5000 näytteestä kolmelta korallilajilta, kahdelta kalalajilta ja planktonista. 

Tämän jälkeen tutkijat ekstrapoloivat saarilta löytämiensä puolen miljardin mikrobilajin, pääasiassa bakteerien, määrän koko Tyynellemerelle, jossa elää 80 prosenttia maailman korallilajeista. Ja tuli siihen lopputulokseen, että maailman suurimman merialtaan mikrobiston monimuotoisuus vastaa aiemmin arvioitua koko maapallon monimuotoisuutta. 

Ehkäpä arvoisan lukijani odottaman kauhukuvien maalailun sijaan tutkijat arvelivat tämän käsittämättömän korkean mikrobiston monimuotoisuuden auttavan koralliriuttoja olemaan aiemmin luultua paremmin lämpöaaltoja ja muita stressitekijöitä kestäviä. Tähän arveluun on tietenkin miellyttävää yhtyä. Ja toivoa tutkijoiden olevan oikeassa havaitsemiensa diversiteettikeskusten kestävyyden suhteen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Suomalaisten metsien tehokasta hyödyntämistä on syytä jatkaa
Ympäristöahdistus estää elokapinallista erottamasta faktaa fiktiosta
YK:n mukaan yli miljoona kasvi- ja eläinlajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon

18 kommenttia:

  1. Kun viherhyvikset saarnaavat suomalaisille, niin maailma pelastuu. Vielä on saarnaamista, jotta linkistä näkyvä perttien ja paavojen toiminta saadaan loppumaan. Video lienee kuvattu jossain Merikarvialla?
    https://youtu.be/wVnMBGXVVUI

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä hieman turhan pahaa hirtehishuumoria suomalaisista jos kerta jätteitä kipataan Amazon-jokeen...

      Poista
    2. Kysyppä vihreiltä, vasemmistolta, rkp:lta ja keskustalta niin noiden mukaan suomi tuhoaa toimillaan koko maapallon. Vaikka suomi on päinvastoin maapallon keuhkot isoilla hyvin hoidetuilla metsillään.

      Poista
    3. Mutta itse videoon.... kuinka kusipää pitää ihmisen olla tehdäkseen moista? Hienoja ihmisiä, "pakolaiseksi" tänne vain, tervetuloa....

      Muinoin Pohjois-Afrikassa eräiden toisten hienojen ihmisten asuinseudulla liikkuessani totesin että kylän lähestymisen voi todeta tienvarren paskakasojen määrän ja korkeuden kasvamisesta ja niiden huippu oli aina juuri kylän ensimmäisten talojen kohdalla. Köyhyys ja sivistymättömyys ovat aina olleet suurin ympäristötuhojen lähde.

      Poista
    4. Ei tarvitse mennä kuin länsinaapuriin, niin nähdään mihin ollaan menossa.

      Mitä vähemmän maapallolla on näitä lokkeja ja rottia ruokkivia niin sen parempi on maapallon tulevaisuus!

      https://pt-media.org/2023/06/26/monikulttuurisuuden-onnen-hetkia-kun-lokkiarmeija-valtasi-ongelmalahion/

      Jamppa vaan

      Poista
    5. Erikoista tuossa jutussa oli se, että ilmoitus asukkaille oli vain ruotsiksi? Sven, Olle ja Holgerko siellä roskaavat? Ja lääkekin löytyi heti; info pihatapahtumassa, jossa tarjoiltiin jäätelöä... Eivätkö ruotsalaiset ikinä opi, että pään pensaaseen työntäminen ja pullahali ei nyt vaan toimi!

      Muutama päivä sitten julkaistiin uutinen siitä, että rottien lisääntyminen johtuu ilmastonmuutoksesta. Niin varmaan.

      Poista
  2. Riutuvat ja kuolevat jääkarhut ei taida enää upota. Onneksi on koralliriutat, toistaiseksi. Veikkaan, että ko. uutista ei valtamedia suurena uutisena julkaise. Erilaiset järjestöt kiusaavat kansalaisia ja valtioita rahan kinuamisella voidakseen jatkaa avustusohjelmilla puuhasteluaan ja pelastaa maailman joltakin sellaiselta, joka on hoitunut vuosimiljoonien aikana itsestään. Ehkä muovilauttojen kerääminen valtameristä ja sen rannoilla asuvien ihmisten valistustoiminta olisi paljon järkevämpää?

    VastaaPoista
  3. Koillis-Turkissa laaksot ovat täynnä roskapusseja. Tuttu oli siellä patoinsinöörinä ja näytti kuvia. Meidän miljoona roskapussia (210 000 ja risat) on pientä.
    Onhan se muoviroska ongelma, ei voi kiistää. Taannoisella Kenian safarilla tiesi kylän lähestyvän kun savanni alkoi kimallella muovipulloroskasta.
    Ja mitä se on tuossa itärajan takana...

    VastaaPoista
  4. Yle tänään

    Lapissa suojellaan niin harvinaista perhosta, että edes sen nimeä ei saa kertoa julkisuuteen

    Kyseessä on erityisesti ja kiireellisesti suojeltava perhoslaji, joka on äärimmäisen uhanalainen. Koko Pohjoismaissa sitä on tiettävästi havaittu vain muutamilla paikoilla.

    https://yle.fi/a/74-20038480

    /////////////////////

    Suomessahan tehdään ihan esimerkillistä työtä vaikka vihervasemmisto ei olekaan vallassa.

    VastaaPoista
  5. Kunpa saisin tietää nimeltä 4-5 Suomessa uhanalaista elukkaa; sellaisia joita ei ole missään muualla maailmassa, niin voisin aktivoituna.

    VastaaPoista
  6. Tuo tutkimus tuo esille sen aivan hyvin tiedossa olevan seikan että meillä ei ole mitään käsitystä maapallon eliölajien lukumäärästä tai niiden populaatioiden lokaatiosta tai koosta. Ei niin mitään. Uusia lajeja löydetään viikottain ellei päivittäin, eikä niistä diversiteetin vähenemisistä ole oikein mitään todisteita kun emme tiedä paljonko ja mitä lajeja milläkin alueella on ja mikä on niiden populaatioden kannanvaihtelun historia ja syyt. Varmaa on että ihmisen läheisyys ja määrä vähentää tiettyjä lajeja ihmispopulaation välittömässä läheidyydessä, mutta siihenkin on keksitty mitä omituisempia ratkaisuja sen mitä ilmeisimmän sijaan eli että rajoittaisimme ihmispopulaation kantaa siihen mikä ei aiheuta liian suurta hävikkiä muille elämille.

    VastaaPoista
  7. Suomi on jo puolivuisisataa antanut lähetysapua mikä on räjäyttänyt afrikan ihmismäärän moninkertaiseksi ja se kasva koko ajan, väki tuolla ei kehity vastaamaan kansastaan vaan kehittyvät osaamaan ainostaan lisääntymisen ja mitään muuta ei tarvitse tehdä, eurooppa kyllä hoitaa kaiken muun.

    VastaaPoista
  8. Tässä vielä reaaliaikatodiste tuolle mitä laitoin aiemmin:
    "Ällistyttävä löytö Suomesta: jopa hävinneeksi arveltu eläin tuli esiin kunnostustöissä ainutlaatuisella harjualueella"

    https://www.aamulehti.fi/kotimaa/art-2000009681516.html

    VastaaPoista
  9. Yle tänään

    EU:n ympäristövaliokunta hylkäsi luonnon ennallistamisasetuksen

    https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-161783

    Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan jäsenet ovat tiistaina hylänneet ennallistamisaloitteen.

    Asetuksella lisättäisiin vesistöjen, metsien ja soiden palauttamista luonnontilaan.

    EU:n ympäristövaliokunta äänesti 44 puolesta ja 44 vastaan. Asetuksen läpimeno olisi vaatinut äänienemmistön.

    Parlamentin ratkaiseva äänestys ennallistamisasetuksesta pidetään 11. heinäkuuta.
    ////////////////////////

    Uuden hallituksen on nyt syytä toimia/lobata Suomen edun mukaisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parlamentin ratkaiseva äänestys? Ruksi seinään jos enemmistö suomimepeistä äänestää Suomen edun mukaisesti. Itsetunnossa niin paljon puutteita ja mepit jo lähtökohtaisesti ovat kuin Kafkan lentäviä koiria, omassa todellisuudessaan. ("Erään koiran tutkimuksia".)
      -jussi n

      Poista
    2. Kuten jo edellä mainittiin, voin kyllä vahvistaa että yksikään suomimeppi ei ole pitänyt suomen puolia, vielä vähemmän jos ja kun sikasoini pääsee brysseliin noihin pöytiin.

      Poista
    3. eikö edes Hakkarainen ole pitäny, suomen puolta vai?

      Poista
  10. Tuo MTV:n juttu on tyypillinen pelottelutarina, jossa käytetään poliittista työkalua nimeltä ilmastonmuutos ohjaamaan meitä tuulipukukansaa kohti totalitarismia. Linkissä oleva on kaikkinensa kyllä sieltä tuhdimmasta päästä oleva hölynpöläys noin lyhyeksi uutiseksi. Ja vielä WEF mainittu lähteenä.

    Iso Valliriutta lienee tällä hetkellä paremmassa kunnossa kuin pitkiin aikoihin. Mm. Jennifer Marohasyn nettisivustolta (https://jennifermarohasy.com) saa hyvää ajankohtaista tietoa korallien tilasta ja valliriutasta noin yleensä.

    Marohasyn ja kollegoidensa sukellusretkien tuloksena löytyy myös hienoja kuvia ja videoita riutan koralleista ja kaloista.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!