lauantai 3. kesäkuuta 2023

Lapsia ei kannata opettaa uimaan, koska se on vaarallista

Ilta-Sanomat kertoi, etteivät ylöjärveläisen koulun rehtorit päästäneet kahdeksasluokkalaisia luokkaretkelle maauimalaan, koska joku saattaisi hukkua tai hyppytornien takia voisi syntyä vaaratilanteita. Jutussa haastateltiin naispuolista rehtoria. 

Tämä kertoi uskovansa, "että perheiden, oppilaiden ja opetushenkilöstön etu on se, että koulu on huolellinen näissä turvallisuusasioissa kuten muidenkin lakien, asetusten ja määräysten noudattamisessa". Sekä lisäksi hän kertoi mielipiteenään vastuun kasvamisen olevan "hyvä asia, koska jos jotain sattuu ennakoinnista ja varovaisuusperiaatteista huolimatta, niin prosessit selvitetään ja hoidetaan kuntoon. Sitten vastuut selkeytyvät ja kaikilla on turvallisempaa."

Taustalla on tapaus, joissa selvästi pienempi lapsi oli hypännyt syvään hyppyaltaaseen, vaikka ei ollut osannut uida. Näin tehtyään hän oli saattanut vaaraan myös toisen pikkulapsen, koska oli tarttunut tähän kiinni pysyäkseen pinnalla. 

Jäin suu auki miettimään tätä uutista ja tein google-haun, joka tarjosi ensimmäisillä tulossivuilla runsaasti uutisia tapauksesta, jossa seitsenvuotias oli hukkunut Porvoon uimahallissa vuonna 2020. Lisäksi vuonna 2017 oli uimahallissa hukkunut nelivuotias ja yhdessä jutussa kerrottiin muutamia ihmisiä hukkuvan vuosittain sairauskohtausten takia. 

Sen sijaan en löytänyt murrosikäisten hukkumisista kertovia uutisia, mutta niiden sijaan huumorisivun, jossa ehdotettiin uimahallissa käynnin edellytykseksi tutkinnon kautta saatavaa uimakorttia sekä itse halleihin hukkumiskiellosta kertovaa kylttiä. 

* * *

Nähdäkseni ylöjärveläisten rehtoreiden asettama uimahallikielto on heikosti perusteltu ja osoitus siitä paineesta, jonka yhteiskunta on asettanut koulujen aikuisille. Murrosikäisten lasten vanhemmilla tai edes kahdeksasluokkalaisilla lapsilla ei nähdä mitään vastuuta kasvatuksesta (uimaan opettaminen, ryhmätaidot) tai omasta käyttäytymisestään.

Tosiasia kuitenkin on, etteivät opettajat tai yhteiskunta voi ottaa kaikkien ihmisten elämästä vastuuta, vaan se kuuluu viime kädessä jokaiselle itselleen. Ja vanhemmilla on ensisijainen velvollisuus opettaa normaalissa elämässä tarvittavat tiedot ja taidot - siis sellaiset kuin uimataito tai muiden huomioon ottaminen hyppytornin kaltaisissa yleisesti vaarallisissa paikoissa. 

Toki myös koulussa pitäisi liikunnan oppimäärään kuului uimataidon ja muiden huomioon ottamisen opettaminen - jotka uutisen perusteella päätellen lienevät jääneet tekemättä Ylöjärvellä. Näin siitä huolimatta, että näiden taitojen opettaminen vaatii hiukan kärsivällisyyttä ja saattaa herättää opetettavissa myös vastustusta.

Pahinta tässä kaikessa on se, että ylisuojelemalla lapsia ja nuoria kouluissa - ja ehkä kotonakin - näille ei synny normaalin kehityksen mukaista vastuuta itsestään. Ja sen seurauksena he ovat neuvottomia elämässä väistämättä vastaan tulevissa tilanteissa, joissa vaaditaan kykyä käyttäytyä tarkoituksenmukaisesti kulloisessakin tilanteessa. Eikä heille siten synnyt myöskään normaaliin aikuisuuteen kuuluvaa kykyä ottaa vastuuta omista tekemisistään. 

* * *

Kerrottakoon lopuksi, että minä olen käynyt ekaluokkalaisena kavereideni kanssa maauimalassa lukemattomat kerrat - siis ilman ensimmäistäkään valvovaa äitiä, isää tai opettajaa. Ei siellä tietenkään kukaan hukkunut, sillä mehän osasimme kaikki uida - kuka paremmin ja kuka huonommin, mutta kerta kerran jälkeen yhä taitavammin. 

Myöhemmin keskikoululaisina kävimme koulun kanssa tai kaveriporukassa useinkin uimahallissa. Siellä oli myös korkea hyppytorni, josta loikimme kavereiden kanssa alas milloin minkäkinlaisella tyylillä. Opettaja tuli joskus oikein kehaisseeksikin kuinka taitavia olimme. 

Liikuntatunnilla opetettiin tietenkin myös erilaisia uimatyylejä - ja pantiin nuoret uimaan kilpaa toisiaan ja kelloa vastaan. Tämän kaiken seurauksena uskon, että meillä kaikilla on elämämme aikana ollut vesillä ja niiden ääressä paljon turvallisempaa kuin näillä ylöjärveläisnuorilla, joita ei päästetä edes opettelemaan veteen liittäviä taitoja. 

14 kommenttia:

  1. Tietysti uimaan kannattaa opettaa, mutta en oikein ymmärrä kuinka fiksua on koulutoiminta, jossa uimataidoton hyppää metrin korkeudesta viiden metrin syvyiseen altaaseen. Sekö on sitä uimaan opettamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olikohan hän syntyperäinen suomalainen?

      Poista
    2. Ei suomalaisen tarvi välttämättä syntyä tai edes olla siitetty suomessa

      Poista
    3. riittää, että vanhemmat ovat rodultaan suomalaisia

      Poista
  2. Pikku hiljaa kontrolliyhteiskunta etenee. Vanhemmilta otetaan lapset kommunistisen yhteiskunnan hallintaan. Heistä yritetään muotoilla punavihreitä sateenkaari-ihmisiä, joilla ei ole omaa tahtoa ollenkaan.

    Jotta perheissä yhä kytevä konservatiivinen hapatus kristillisine ja isänmaallisine arvoineen voitaisiin kokokonaan kitkeä tulevista hallintolampaista, lapset pitää saada kodeista valtion kasvatettaviksi yhä nuorempina. Nyt wokekommarit haaveilevat, että kommunistien hallussa oleva opetustoimi pääsisi aivopesemään lapsia jo kolmivuotiaina.

    Saadaanko oppivelvollisuusiän alentamisella kyvykkäämpiä kansalaisia? Muutama vuosi sitten pisatuloksissa korkealle sijoittuivat mm. Suomi, Saksa ja Sveitsi, joissa oppivelvollisuus alkoi 7-vuotiaina. Jälkeen jäivät ne maat, joissa kersat revittiin kodeistaan 5-vuotiaina.

    Nykyään Suomessa lähes kaikki käyvät eskarin. Ovatko oppimistulokset parantuneet? Peruskoulusta valmistuneet eivät välttämättä jaksa lukea kokonaista kirjaa, osa ei ymmärrä viittä sanaa pidempiä virkkeitä, matematiikan osaaminen on rapautunut jne.

    Neuroottiset naiset ovst vallannet kouluopetuksen, jolloin opetuksen päätavoitteeksi on tullut kasvattaa mukuloista sukupuolettomia ja kritiikittömiä hellantelttuja, jotka eivät osaa eivätkä halua mitään? Onko ihme, että pojat kärsivät ja oireilevat, kun heidän luonnollinen toimeliaisuutensa, kekseliäisyytensä ja huumorintajunsa latistetaan feminismistä kumpuavalla koulumaailman miesvihamielisellä ilmapiirillä?

    VastaaPoista
  3. Kyseessähän on siis uusavuton rehtori (nainen), joka ei hallitse tehtäviään vaan pakenee pykäläviidakon suojaan turvaan.
    Ja pelkää ettei vaan tee mitään virhettä - lasten kehityksestä viis.

    Itselläni on kaksi lasta, joista molemmat ovat jo ohittaneet peruskoulun. Koko ajan, pienestä pitäen, olen pyrkinyt kasvattamaan heitä ottamaan itse vastuuta itsestään.
    Pikku hiljaa on annettu lisää vastuuta heidän omista asioistaan. Vanhempi hoitaa jo täysin oman elämänsä - toki on jo aikuinen.

    Ym. rehtori tekee hirvittävän karhunpalveluksen lapsille koska kaikkien tavoitteena pitäisi olla saattaa lapsi elämään itsenäistä elämää ilman paapomista.
    Ei yhteiskunnassa ole kenelläkään mahdollisuutta paapoa niitä nuoria kun he kasvavat aikuisiksi. Heidän täytyy selvitä itsenäisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rehtori voi olla ylivarovainen ja suojella omaa nahkaansa. Toisaalta opettajia on tuomittu kuolemantuottamuksesta, kun heidän ryhmäänsä kuuluva lapsi on hukkunut. Onko tällaisen typistävän kulttuurin perimmäisenä syynä juristeria vai rehtorin ylivarovaisuus, on tietysti oma kysymyksensä.

      Poista
    2. Toki yksittäistä rehtoria on turha syyllistää, koska koulu saisi kuitenkin syytteen kuolemantuottamuksesta, jos jollekin lapsista tapahtuisi jotain. Parempi siis olla ottamatta riskejä. Rosikseenhan tässä maassa jo alettu raahaamaan vanhempia, joiden lapset ovat kuolleet tapaturmaisesti, sitä en en tiedä että kenen etua sillä palvellaan.
      Tämä yhteiskunta on sairas ja tämän rehtorin päätös on vain sen ilmenemismuoto.

      Poista
  4. Kyllä tuosta rehtorin puheesta loistaa esiin se että hänen tavoitteensa on se etteivät vain he, siis hän ja opettajat, tee mitään mikä voisi johtaa asioiden selvittämiseen esim. oikeudessa tai muussa viranomaismenettelyssä ja että jos vaikka johtaisivatkin, sen tulos olisi että he ovat tehneet kaikkensa, prosessit kunnossa, vastuusta luistettu protokollan mukaisesti jne. Ei siis suinkaan se että mitä lapsille opetetaan ja mikä malli heille annetaan ja mihin heitä kasvatetaan. Tavoite tällä kaikella on siis etteivät he vain joudu mistään mitä voisi sattua vastuuseen. Se on todella pienisieluisen ihmisen, henkisen kääpiön, asenne, ei sovi lainkaan niille ihmisille jotka ovat merkittävältä osaltaan vastuussa lastemme kasvattamisesta.

    VastaaPoista
  5. Terhomatti Hämeenkorpi3. kesäkuuta 2023 klo 9.01

    Tää on tätä perkeleen likkarehtorien ym naurettavuuksien tyypillistä menoa!!!

    VastaaPoista
  6. Olisko ollut Junes Lokka, joka kannusti 2015 seutuvilla maahan saapuneita lapsia tuhansien järvien maassa piilevien vesivahinkojen välttämiseksi hankkimaan survivaltaidon: Opetelkaa uimaan.
    Taisi saada tuomion, no ainakin halveksuntaa eliitin taholta...

    VastaaPoista
  7. Jos koulun puolesta kakaroita viedään tai päästetään jonnekin, ovat he siellä koulun vastuulla ja opettajien asia on katsoa perään, etteivät tee typeryyksiä mitä kakarat valvomattomina aivan varmasti tekevät.

    Kun ei sitten haluta eikä viitsitä tehdä sitä mistä palkka maksetaan vaan mieluummin surffata somessa, onhan se parempi ettei kakaroita viedä minnekään.
    Ollaan vaan koko konkkaronkka luokassa surffaamassa somessa.

    Juuri siksihän niitä härpäkkeitä ei saa kerätä kakaroilta pois:
    opettajattaretkaan eivät saisi surffata somessa koko päivää, jos pitäisi kakaroita opettaa.

    VastaaPoista
  8. Tuleepa mieleeni tositapahtuma omasta elämästä, kun joukko lapsia omani mukaan lukien jätettiin pakkaseen, kun koulun järjestämä bussikuski ei muistanut ajaa sitäkin kautta. Bussiin oli jätetty valvovaksi opettajaksi aloittelija, joka ei myöskään tätä ryhmää muistanut. Mitään ohjeita ja varasuunnitelmia ei tietenkään ollut. Ja kaikki muut opettajat olivat - kaikista maailman asioista juuri - turvallisuuskoulutuksessa. Onneksi lapsilla oli kännykät, joten minäkin sitten lähdin autolla töistä hakemaan lapsen pakkasesta kotiin.

    Koska rehtorien ja opettajien ammattitaito ja omatoiminen kyky asioiden hoitamiseen on tästäkin päätellen täysin olematon, on uutisessa kuvatun rehtorin päätös ainoa mahdollinen. Kun tietää joukkueensa suorituskyvyn, täytyy haasteet mitoittaa sen mukaan. Tavanomaisen koulun kyvykkyydellä lapsia nyt ei vaan viedä uimaan. Piste.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!