maanantai 26. kesäkuuta 2023

Outoja Juhannus-uutisia

Juhannuksen aikana saimme seurata kolmea outoa uutista. Niistä suurinta huomiota sai Venäjällä nähty kapina, joka päättyi yhtä yllättäen kuin se aloikin. 

Vaikka erilaiset asiantuntijat ovat spekuloineet kaikenlaista kapinan syistä ja seurauksista, näyttää toistaiseksi siltä, ettei meillä ole juurikaan faktoja heidän väitteidensä pohjaksi. Toivoa kuitenkin sopii, että tapaus tavalla tai toisella johtaisi Venäjän vetäytymiseen Ukrainasta. 

* * *

Toinen outo uutinen kuultiin kotimaasta. Helsingin kaupungin apulaispormestari Paavo Arhinmäki oli nimittäin sotkenut ns. graffiteilla julkista tilaa. Toisin kuin Venäjän tapauksessa, tässä ei ole mitään epäselvää.

Teollaan Arhinmäki osoitti jälleen kerran olevansa ns. iso lapsi, jollaisella on huonosti kasvatetun pikkupojan itsekontrolli ja epärealistisen suuri ego. Ja sellaisena henkilönä hän on ymmärtämättömien äänestäjien tukemana noussut asemaan, johon henkisen pikkupojan ominaisuudet tuskin riittävät. Toivon mukaan tämä ymmärretään myös Helsingissä. 

* * *

Kolmas outo uutinen kuului Tukholmasta, jossa huvipuiston laite rikkoontui aiheuttaen ihmishengen menetyksen sekä useita loukkaantumisia. Tapauksesta ei vielä tiedetä kovin paljoa, mutta asiasta kuullun silminnäkijän mukaan paikalla olleet kuulivat tapahtuman yhteydessä kolme tai neljä kovaa pamausta. 

Nähtäväksi jää, mistä pamaukset aiheutuivat ja miten ne liittyivät onnettomuuden kokonaisuuteen. Sen verran harvinaisia tällaiset tapaukset kuitenkin ovat, että asia on - kuten nuo kaksi edellä mainitsemaanikin - varsin outo. 

Näin siitä huolimatta, etteivät ihmishenkien menetykset ole nyky-Ruotsissa kovin harvinaisia tapauksia, kuten vaikkapa Visbyssä tapahtunut puukotus osoitti. Taitaakin olla niin, että läntinen naapuri on jättämässä yhä kauemmas sen ajan, jolloin se oli maailman turvallisin ja paras paikka asua.   

15 kommenttia:

  1. Aamulehdessä oli vuonna 2020 artikkeli, jonka mukaan Tampereen kaikkien grafiittien poiston hinnalla jokainen sairaanhoitaja saisi 1500 euron koronalisän tai jokainen suomalainen 20 euroa puhtaana käteen. Näiden poistaminen maksaa ja Arhinmäki toimillaan tavallaan haluaa normalisoida sitä. Siinä mielessä hän toimii kaupungin etuja vastaan. Gröna Lundissa on ollut ruotsalaisen lehden mukaan ongelmia aikaisemminkin kyseisessä laitteessa, missä vaunu on juuttunut radalle tai turvakaari ei ole lukkiutunut. Nythän tuossa kaiketi kävi niin, että yksi pyöristä irtosi, juna jäi roikkumaan raiteille ja osa ihmisistä putosi. Venäjän outoa tapahtumasarjaa en edes yritä kommentoida. Monia teorioita näyttäisi liikkuvan sen ympärillä.

    VastaaPoista
  2. TE 25.6.2023

    Suomalaisarvio: Wagnerin kapina oli vasta alkusoittoa – ”Voi olla järisyttäviä vaikutuksia Suomelle”

    Jos hämmennys Venäjällä jatkuu, sillä on Jarno Limnéllin mukaan maailmanlaajuisia vaikutuksia, jotka tuntuisivat Suomessa kolmella eri tavalla.

    https://www.talouselama.fi/uutiset/te/e91cb7dc-e366-47d6-a5bb-a2a3f0069a78

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. US 25.6.2023

      Wagnerin venäläinen ruletti oli vasta alkusoittoa – kolme vaikutusta Suomelle

      https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jarno-limnell/wagnerin-venalainen-ruletti-oli-vasta-alkusoittoa-kolme-vaikutusta-suomelle/
      ////////////////////

      Luettavissa oleva teksti.

      Poista
  3. Prigozhinin ”hölmön tölväys” oli omituinen erikoisoperaatio. Kuka siitä hyötyi, kuka hävisi? Ministeri Valtonen ei kyennyt valaisemaan asiaa vaikka antoi haastatteluja - tyhjiä.

    VastaaPoista
  4. Millainen meteli olisikaan noussut, jos graffiteja olisi piirrellyt joku perussuomalainen......

    VastaaPoista
  5. Olisiko tämä Prigozhinin tapaus kuitenkin Venäjän juoni saada Valko-Venäjä Venäjän täydelliseen hallintaan. Joidenkin tietojen mukaan Valko-Venäjän presidentti Lukašenka vetelee viimeisiään ja tarvitaan oikea henkilö ottamaan valta siellä käsiinsä. Prigozhinille se olisi oiva kuvernöörin paikka, etenkin, jos hän saa joukkonsa ujutettuun myös Valko-Venäjälle, jolloin sieltä ei ainakaan löytyisi pätevää vastusta kokeneille Wagner-joukoille. Valo-Venäjästä tulisi yksi Venäjän oblasteista tai alueista vai miksi niitä nyt kutsutaankaan. 1993 oli Venäjällä myös kapina ja yksi johtajista Aleksandr Vladimirovitš Rutskoi pääsi kuitenkin myöhemmin Kurskin alueen kuvernööriksi. Jotain outoahan tuossa ns. kapinassa kuitenkin oli.

    VastaaPoista
  6. Jukka Seppinen kijoittaa Venäjän historian sisältämästä aiheesta:

    Valtataistelujen historia on kiinteä osa itäisen naapurimaamme historiaa.
    Venäjän/Neuvostoliiton sisäinen valtataistelu eli interregnum (kahden valtamallin välinen valtataistelun välinen aika) on asia, joka on syytä ottaa erittäin vakavasti.

    Asiasta kiinnostuneiden kannattaa lukea.

    US 24.6.2023

    Venäjä uuteen interregnumin aikaan?

    https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jukka-seppinen/venaja-uuteen-interregnumin-aikaan/

    ///////////////////

    Lyhyesti muistellen Venäjän 1917 vallankumouksesta syntyi loppujen lopuksi Sosialististen neuvostotasavaltojen liitto eli Neuvostoliitto.
    Sen jälkiä näemme Suomessa ja maailmalla vieläkin.

    Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen 1991 - syntyi roppakaupalla "uusia" valtioita mm. Eurooppaan ja maailma näytti ja näyttää taas erilaiselta.

    Miltä maailma näyttää seuraavan Venäjän sisäisen valtataistelun jälkeen? Miten Suomi valmistautuu siihen tilanteeseen?

    VastaaPoista
  7. Iso lapsi on osuva luonnehdinta Arhinmäestä. Harrastaa anarkismia, joka olisi mahdollista ehkä angstiselle teinille, mutta ei apulaispormestarille.
    Oli aikoinaan mellakoimassa itsenäisyyspäivänä, eduskunnassa pölkkypää ilakoi velkapaketin yhteydessä, että " nyt tulee rahaa" ja ettei velalla ole merkitystä, vaalien jälkeen kiihotti kansaa kadulle osoittamaan mieltä uutta hallitusta vastaan, ja nyt tämä idioottimainen graffitijuttu. Demokratia on periaatteessa tietysti hyvä juttu, mutta kyllä se nostaa myös uskomattomia taulapäitä korkeisiin asemiin ( vrt Razmyar).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terhomatti Hämeenkorpi26. kesäkuuta 2023 klo 15.46

      Arhinmäki-kakaran isoisähän oli Munkkiniemen rovasti Erkki Arhinmäki, joka kävi vieraissa ja tutuissa!

      Poista
  8. Mitä noihin outoihin juhannus-uutisiin tulee niin:
    Amerikkalaiset elokuvat eivät ole enää vuosikausiin jaksaneet kiinnostaa niiden tylsän ja yllätyksettömän KAAVAMAISUUDEN vuoksi. Mitä taas Venäläiseen poliittiseen teatteriin tulee, niin se jaksaa vielä hieman joskus yllättää.

    Tapaus Arhinmäki taas oli Suomalaista poliittista vasemmistolaista teatteria, eikä
    yllättänyt yhtään. Tapaus oli tarkkaan etukäteen suunniteltu.

    Sitten tapaus Ruotsalainen huvipuisto:
    No, otsikoihin päässyttä huvipuistoa ei ainakaan TYLSÄKSI VOI MOITTIA, koska asiakkaat eivät voi olla varmoja selviävätkö hengissä huvipuisto reissustaan!

    VastaaPoista
  9. Arhinmäki on tehnyt laittoman teon. Poliisi on myös kutsuttu aivan oikein paikalle.
    Henkilö ei voi toimia apulaispormestarina ja samalla tehdä laittomuuksia - ei edes selvin päin.

    Minkä esimerkin hän antaa nykynuorisolle - kannustaa laittomuuksiin.

    On selvää, että jos ei itse osaa erota tehtävästään - hänet tulee erottaa.
    Oikeusvaltiossa tulee olla nolla-linja viranhaltijoiden laittomuuksiin.

    VastaaPoista
  10. Työn alla on juuri Martti J. Karin ja Antero Holmilan kirja Miksi Venäjä toimii niinkuin se toimii. Olen päässyt Putinin aikaan enkä yhtään kirjan perusteella ihmettele tätä tapahtumasarjaa. Vaikea sanoa, onko kyseessä teatteri vai mikä. Jotenkin tuntuu huvittavalta että Prighozinin "annettiin" mennä Valko-Venäjälle. Eikö parempi olisi sanoa että joutui menemään sinne, koska muita vaihtoehtoja on aika vähän "kokille". Pohjois-Koreassa ruokavalio olisi voinut olla kenttäsafkaakin huonompi, ja Syyriassa olisi perskarvat voineet käristä.
    Ja mitä tapahtuu Wagnerin ulkomaan toiminnoille? Käykö nyt niin että esimerkiksi Malissa on jatkossa piippalakit kullankaivuuta varmistelemassa?
    Ja sekin näytti hupaisalta kun Wagnerin äijät kuorma-auton lavalla näyttivät joltain wannabe-seal team six -tyypeiltä.

    Asiasta kolmanteen, Helsingin kaupunki on palkannut joka paikan viisastelija Heikki Pursiaisen johtamaan kaupunkitietopalvelut -yksikköä. Vartiainen ja Kiesiläinen saivat näsäviisastelijakaverinsa saman katon alle. Tyyppi joka on jaksanut paasata kaiken yksityistämisen puolesta menee nojailemaan lapioon kaupungin hommiin. Jep jep.

    VastaaPoista
  11. Huvipuiston laite oli otettu käyttöön 1988 ja peruskorjattu 2000. Noiden välissä oli siis 12 vuotta. Nyt peruskorjauksesta oli kulunut 23 vuotta. Ruotsin kehitysmaalaistuminen näkyy tässäkin tapauksessa turvallisuusasioiden rapautumisena. Jos sinua ei ammuta jengien välisessä katutaistelussa, voit kuolla huvittelupäivänä, kun ruostunut härveli hajoaa alta. Heja, Sverige!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kehitysmaalaistuminen näkyy myös kaikenlaisten julkisten tilojen rapautumisena; ennen saattoi olla kukkaistutuksia ja suihkulähteitä, nyt jätekasoja ja rapistuvia rakennuksia. Mitään ei viitsitä korjata koska kaikki hajotetaan tai revitään irti mikä näyttää kauniilta tai rahanarvoiselta

      Poista
  12. Näissä Venäjän mahdollisissa sisäisissä yhteenotoissa on kenties se seuraus mistä Suomessa ei uskalleta puhua.
    Mitä tehdään jos Venäjältä yrittää tulla 1 tai 2 miljoonaa pakolaista rajan yli tänne?
    Paha epäilys on, että taas poliitikot ja viranomaiset on sitä mieltä, että kaikki vaan täytyy ottaa vastaan kun EU ja kansainväliset sopimukset niin määrää.

    Olisi määrä kumpi tahansa - Suomi olisi venäläistetty eikä puolustusvoimilla tai Natolla olisi mitään virkaa.

    Nyt pääministeri ainakin alla olevan artikkelin mukaan on sitä mieltä, että itäraja voidaan tarvittaessa sulkea.
    Kunnes artikkelin lopussa käytännössä taas todetaan ettei se onnistukaan.

    Jos baltian maihin, Viroon ja Latviaan, pyrkisi venäläisiä - epäilen etteivät pääse sisään ja se johtuu näiden maiden itsesuojeluvaistosta.

    Tämä kysymys on jonain päivänä Suomen kohtalonkysymys - siihen on syytä olla vastaus, joka on Suomen edun mukainen. Nyt näin ei ole.

    HS tänään

    Orpon mukaan itäraja voidaan tarvittaessa sulkea, tätä se käytännössä tarkoittaa

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009679073.html

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!