perjantai 30. kesäkuuta 2023

Rasismia vai itsesuojeluvaistoa?

Poliisin käskyä tottelematta jättänyt nuori algerialaismies kuoli ranskalaisen poliisin ampumaan luotiin. Sen seurauksena syntyi väkivaltaisia mellakoita. 

Tähän minulla ei ole sinänsä muuta sanottavaa, kuin ettei itselleni tulisi mieleenkään jättää tottelematta poliisin käskyä, vaikka en sinänsä pelkääkään suomalaispoliisin ampuvan itseäni, mikäli en tottelisi hänen käskyjään. Ranskalaispoliisista en osaa sanoa. 

Mutta palataan asiasta kertoneeseen Ylen juttuun. Se siteeraa uutistoimisto Reutersia kertoen, että "tapaus on nostanut pintaan pitkään jatkuneen keskustelun poliisiväkivallasta ja rakenteellisesta rasismista Ranskassa". Jälkimmäinen johtunee siitä, että "Reutersin mukaan vuodesta 2017 alkaen suurin osa tällaisten ampumatapausten uhreista on ollut mustia tai arabitaustaisia".

Toki tällaisen tiedon perusteella tapausta voidaan ja pitääkin tutkia rasismin ilmentymänä, mutta samalla tulisi kysyä, että onko mustien tai arabitaustaisten joutuminen ammutuksi seurausta heidän omasta käytöksestään. Eli haastavatko he poliisin käskyjä tai kohdistavatko he poliisiin väkivaltaa useammin kuin muut väestöryhmät?

Sitä en tiedä onko asia näin Ranskassa, mutta kirjoitin pari vuotta sitten seuraavasti: "USA:n rikoksista afroamerikkalaiset tekevät 55,9 prosenttia kaikista henkirikoksista. Valkoisten osuus on 41,1 prosenttia. Uhreista puolestaan 54,7 prosenttia on mustia ja 42,3 prosenttia valkoisia. Näitä lukuja voi verrata vaikkapa mustaihoisten osuuteen kaikista yhdysvaltalaisista: se on noin 13 prosenttia." 

Mikäli Ranskan mustat tai arabitaustaiset syyllistyvät väkivaltarikollisuuteen samassa mitassa kuin afroamerikkalaiset, ei poliisin rasistinen liipasinherkkyys liene perimmäinen syy heidän joutumiseensa poliisin tulen alle liene rasismi, vaan puhtaasti poliisin itsesuojeluvaisto.  

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
USA:n henkirikokset rajussa nousussa
Nyt Yle alitti jopa itse asettamansa riman
Mamu-poliiseja

20 kommenttia:

  1. Tottakai tämä meille rasismina myydään, medialla ei ole aikomustakaan katsoa taustoja ja syitä, riittää että ammuttu ja ampuja ovat oikean värisiä sopivan narratiivin saamiseksi.

    Jonkin verran olen katsellut Youtuben puolella kanavaa, joka keskittyy polisiien liivikameroiden materiaaliin Yhdysvalloissa. Joitakin huomioita:
    i) Valkoihoinen saa lyijyä osakseen siinä missä mustaihoinenkin ja näissäkin esiintyy selkeitä ylilyöntejä poliisin toimesta, mutta nämä eivät saa samaa mediahuomiota.
    ii) Ammutuksi joutumista edesauttaa useimmiten selkeästi uhrin oma toiminta, kahdenkymmenen suoran käskyn rikkomisen jälkeen voikin tulla jo lyijyryöppy.
    iii) Polisiin ylilyönnit tilanteissa, jossa ei ainakaan ulkopuolisen silmin olisi ollut tarvetta kuollettavaan voimankäyttöön.

    Se miksi Ranskassa (taas) riekutaan kadulla ja tuhotaan omaisuutta on vain tietyn väestönosan luonnollista käytöstä, jossa ampuminen toimii näennäisenä tekosyynä. Jos ja kun taustalla on eräs rauhanuskonto, niin se antaa syyn olla tottelematta mitään mitä uskottomien yhteiskunta edellyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustat islamilaiset käyttävät mitä tahansa tekosyynä hajoittaakseen paikkoja. Jännästi mustiaiset Amerikassa tekevät samoin, mutta muistavat samalla viedä kaupoista elektroniikan ja vaatteet kotiin. Mutta he eivät yleensä ole islamilaisia.

      Poista
  2. Se video mikä netissä näyttää miten pysäytetty auto lähtee liikkeelle - kertoo siitä, että pysäytetty pyrki pakenemaan sen jälkeen kun hänet pysäytettiin poliisin toimesta.
    Jos kuski olisi toiminut poliisin ohjeiden mukaan, asiat olisi voineet tapahtua toisin.

    Joskus tulee miettineeksi, että kun tätä muualta tullutta populaatiota on paljon kuten Ranskassa ja
    he aiheuttavat toistuvia vakavia mellakoita, on siinä poliisien stressitaso korkealla.
    Oisiko käynyt vahinko, että stressaantuneen poliisin liipasinsormi oli herkällä, syystä, ja auton lähtiessä liikkeelle tapahtui mitä tapahtui?

    Tämän Ylen uusisen otsikossa lukee ...mellakat laajenivat – yli 40 000 poliisia kutsuttu hätiin
    Eli Ranskassa nykyisin tarvitaan toistuvasti poliisien armeija rauhoittamaan milloin mistäkin syystä alkanut paikkojen tuhoaminen ja mellakointi.

    Tämä muualta Ranskaan tullut populaatio afrikkalaisia ja lähi-idän porukkaa on pysyvästi muuttanut Ranskaa ja muuttaa kaikkia niitä yhteiskuntia missä sitä annetaan tapahtua.
    Suomen on syytä pyrkiä säilymään Suomena ja siten rajoittaa EU:n ulkopuolista haittamaahanmuuttoa mahdollisimman paljon.
    Suomessa nimittäin ei ole varaa nostaa poliisien määrää edes muutamalla sadalla, saati tuhansilla.
    Ihmisten on myös turvallisempaa elää ilman tätä länsimaihin sopeutumatonta porukkaa. Se nyt vaan on tosi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valtioneuvosto

      Poliisin reservin toteutettavuutta koskeva esiselvitys

      https://valtioneuvosto.fi/hanke?tunnus=SM016:00/2022

      Hallituksen esitys (HE 137/2018 vp) valmistui syyskuussa 2018. Lakien oli tarkoitus tulla voimaan 1.6.2019.
      Eduskunnan perustuslakivaliokunta esitti kuitenkin lausunnossaan (PeVL 72/2018 vp) esityksestä useita huomautuksia,
      joiden huomioiminen asetettiin edellytykseksi lakiehdotusten säätämiselle tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.
      Sisäministeriössä todettiin perustuslakivaliokunnan huomautusten asianmukaisen huomioinnin edellyttävän niin perusteellista uudelleen arviointia,
      ettei siihen aikataulullisista syistä ollut tuolloin mahdollisuutta. Hallituksen esitys raukesi, ja se jäi näin ollen käsittelemättä eduskunnassa.
      ////////////////////

      Esiselvitys: Poliisin reserville on selkeä tarve 12.12.2022

      https://valtioneuvosto.fi/-/1410869/esiselvitys-poliisin-reserville-on-selkea-tarve

      Poliisin reserville on turvallisuusympäristön muutosten takia entistä selkeämpi tarve, arvioi työryhmä esiselvityksessään.
      Työryhmä luovutti poliisin reserviä koskevan esiselvityksen sisäministeri Krista Mikkoselle 12.12.
      ...
      ...
      Mahdollinen jatkovalmistelu päätetään myöhemmin

      Virkamiestyöryhmän valmistelema esiselvitys tarjoaa seuraavalle hallitukselle mahdollisuuden arvioida, käynnistetäänkö poliisin reservistä lainsäädännöllinen jatkovalmistelu.

      Poliisin reservijärjestelmän perustaminen edellyttäisi lisämäärärahan osoittamista poliisille.
      Aikaisempaan lakiehdotukseen perustuvan alustavan arvion mukaan reservin muodostamisen kertakustannukset olisivat noin 2,174 miljoonaa euroa.
      Lisäksi reservin ylläpidon kustannukset olisivat vuosittain noin 250 000 euroa. Käyttöönotosta syntyvien kustannusten määrään vaikuttaisi käytön laajuus ja kesto.
      Kustannukset täsmentyisivät mahdollisessa jatkovalmistelussa.
      //////////////////////

      2018 vastuuministerinä on ollut sisäministeri Mykkänen.
      Nyt näkisin, että nykyisen sisäministeri Rantasen on syytä ottaa työlistalle reservipoliisin asian saattaminen valmiiksi.

      Poista
    2. Syntyikö mellakkaa siitä, kun ranskalaiselta opettajalta viillettiin kurkku auki koulussa oppitunnilla, joka käsitteli jotakin muslimeille arkaa aihetta? Hän oli etukäteen antanut vapauden olla osallistumatta, mutta se ei riittänyt. Mellakat syntyvät maailmalla vain, jos uhri ei ole valkoihoinen. Kertoo mielestäni aika paljon siitä, missä mennään. Olisi parempi olla tunkematta länsimaihin, jos ei kantti kestä eikä yhteiskunnan lait miellytä. Vielä parempi olisi olla vastaanottamatta väkeä liian vieraasta kulttuurista. Varoittava esimerkki löytyy ihan naapurista, mutta eipä meidän mediaa sen meno kiinnosta. Voisi vaikka nettiä seuraamaton vanhempi kansankerroskin herätä todellisuuteen. Parempi pitää piilossa.

      Poista
  3. Lueskelin asian tiimoilta muutamia uutislähteitä ainakin otsikkotasolla ja jäin miettimään miksi niin YLE, BBC tai CNN haluaa korostaa rasismia, poliisin ylilyöntiä ja ennakkoasenteita maahanmuuttajia kohtaan. Kun itselleni ja ehkä monelle muullekin päällimäiseksi ajatukseksi nousee lähinnä väsyminen yhä uuteen maahanmuuttajien luomaan kaoottiseen tilanteeseen palavine autoineen ja rakennuksineen. Tämä on yhä uudelleen toistuvaa milloin minkäkin tapahtuman jälkeen. Tapahtumassa ei itselleni oleellisinta ole sinänsä valitettava ampumistapaus vaan maahanmuuttajien silmitön riehuminen sen jälkeen eri puolilla maata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, mellakoista uutisoidaan aivan kuten ne olisivat aivan normaali ja luonnollinen asia - kiva virkistävä sadekuuro pitkän helleputken jälkeen. Ei kyseenalaisteta yhtään mitään siitä, onko toiminta mitenkään suhteessa tapahtuneeseen ja mitä vaikutuksia tuommoisella useita päiviä jatkuvalla tuhoamisella on ympäristöön - ja yhteiskuntaan laajemminkin.

      Poista
    2. Kyllä. Eilen uutisoitiin, kuinka Irakissa ns hyökättiin ruotsin suurlähetystöön. Taisi suomikin saada osansa. Siinähän muslimit paasasivat, kuinka niillä Koraani menee kaiken yläpuolelle, mitä länsi edustaa. Ei aivan noilla sanoilla, mutta viesti tuli selväksi.

      Poista
    3. Ruotsissa on tätä samaa afrikan ja lähi-idän porukkaa aika lailla. Samoin siellä autot palavat ja pommit räjähtelee jne.
      Onko Ruotsi liittymässä Nato:n Venäjän pelon vuoksi? Ei ole. He ovat Nato-maiden ympäröimiä joten ovat suojassa Venäjän hyökkäykseltä.
      Onko todellinen syy valmistautua sisällissotaan kun matut alkavat saada liiallisen syntyvyyden kautta ylivaltaa ja alkavat alistaa kantaväestöä? Samaa harjoitellaan Ranskassa - kantaväestön terrosisointia ja jatkossa alistamista.

      Poista
    4. Rasismikortti vedetään esiin aina näissä tapauksissa ennen kuin mitään on edes tutkittu, mutta uhrin ollessa valkoinen, selitetään mielenterveysongelmilla. Tosiasiassa sen ongelman nimi on islam.

      Poista
    5. Noissa kehitysmaissa opetetaan lapsetkin vihaamaan poliiseja ja kivittämään mitä milloinkin; ihmisiä, ikkunoita, autoja ja myös naiset ovat kovaäänisiä mölisijöitä ja nyrkin heristelijöitä. Väkivalta tuntuu olevan koko ajan läsnä. Miksipä se meno muuttuisi, vaikka päästään sivistyneeseen maailmaan. Kivet vain vaihtuvat pommeihin, aseisiin ja ilotulitteisiin, joita räiskitään siihen malliin, että sivullisetkin saavat osumia kuten Ruotsissa jo tapahtuu.

      Poista
    6. Nato saattaa pikemminkin lähettää joukkoja "suojelemaan" matuja, vaikka ne olisivat kansanmurhaamassa ruotsalaisia aloittamassaan islamilaisessa kansannousussa. Narratiivi nyt menee niin päin, eikä eurooppalaisten elämillä ole väliä, ei vaikka maa ajatuisi somalian tasolle. Onhan naton yksi julkilausuttu tehtävä estää kaikenlainen nationalismin nousu euroopassa. Vaikka "nationalismissa" olisi kyse oman hengen ja kulttuurin pelastamisesta

      Poista
  4. Yle tänään

    Itähelsinkiläistä katujengiä koskevan jutun tuomionanto siirtyy

    https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-162245

    Artikkelista poimittua

    Itähelsinkiläistä katujengiä koskevan rikoskokonaisuuden tuomionanto siirtyy, kertoo Helsingin käräjäoikeus.
    Käräjäoikeuden oli määrä antaa jutussa tuomio tänään perjantaina, mutta tuomionanto siirtyy heinäkuun puolivälin tienoille.

    Juttu liittyy vuosaarelaisten nuorten miesten ryhmään, jota poliisi ja syyttäjät pitävät katujenginä ja järjestäytyneenä rikollisryhmänä.
    Jengin johtohahmona pidetty 24-vuotias mies on kiistänyt, että hänen kaveripiirinsä olisi jonkinlainen jengi ja hän sen johtaja.

    Oikeudessa on käsitelty syytteitä muun muassa tapon yrityksestä ja törkeän kiristyksen yrityksestä.

    VastaaPoista
  5. Muslimit on historian saatossa kaksi kertaa ajettu pois Euroopasta, mutta tämä viimeisin valloitusyritys on tehty hyödyllisten idioottien suosiollisella avustuksella heille levitettyjä punaisia mattoja pitkin. Sitä saa, mitä tilaa, mutta valitettavasti syyttömätkin joutuvat kärsimään... ja rahoittamaan tätä hulluutta.


    VastaaPoista
  6. Jos hieman Suomea ajattelee niin meillä on - katujengejä, huumerikollisuutta, rajua nuorisoväkivaltaa ja alistamista, ryöstelyjä ja nyt

    POLIISI

    Länsi-Uudenmaan poliisilla on alkuvuodelta tiedossa merkittävä määrä takseihin kohdistuneita varkauksia Espoossa. Tekijät vievät kuljettajien omaisuutta ja taksivarusteita.

    https://poliisi.fi/-/lukuisia-taksivarkauksia-ikkuna-rikkomalla-espoossa

    Poliisilla on tiedossa Espoosta vuoden alusta lähtien ainakin 38 tapausta, jossa taksiin on kohdistunut varkaus. Kesän alettua ja etenkin juhannuksena,
    jolloin alueilla on ollut hiljaista yöaikaan, näkyi kasvupiikki varkauksien määrissä.

    Varkauksia on tapahtunut etenkin Espoon Keskuksen, Kirstinmäen ja Kuurinniityn alueilla, mutta tapauksia on ollut laajemminkin ympäri Espoota.

    VastaaPoista
  7. MTV uutiset tänään

    YK: Ranskan puututtava poliisiensa rasismiin

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/yk-ranskan-puututtava-poliisiensa-rasismiin/8730460

    Artikkelista poimittua

    YK vaatii, että Ranskan on puututtava syvästi rasistiseen syrjintään poliisien toiminnassa.
    Maailmanjärjestö kommentoi Ranskan tilannetta tänään maassa kolme yötä kestäneiden mielenosoitusten ja mellakoiden jälkeen.
    ...
    ...
    YK:n ihmisoikeustoimiston tiedottaja Ravina Shamdasani sanoi tiedotustilaisuudessa, että Ranskan on nyt otettava vakavasti kantaa rasismiin ja syrjintään lainvalvonnassa.
    Kaikki väitteet suhteettomasta voimankäytöstä on hänen mukaansa tutkittava nopeasti.
    //////////////////////

    Mikä tuomioistuin YK? Onko YK tutkinut miten asiat todellisuudessa on vai mikä lausuntoautomaatti näitä syytää?
    Yhä enemmän täytyy alkaaa tunnustamaan sekin, että valkoisilla on oikeus itsepuolustukseen varsinkin omassa maassaan.
    Eikä vielä edes tiedetä asioiden kulusta ja tilanteen kehittymisestä tässä kyseisessä tapauksessa.
    Ainoastaan tiedetään se, että välittömästi kuskin äiti alkoi syyttämään poliisia rasismista - tietenkin oma palleroinen on ihan syytön(?) ja nyt Ranska vaan palaa ja mellakoi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vilkaise yk ihmisoikeusneuvoso vikstä ketkä siellä johdossa

      Poista
  8. Tapaus Junnila: Mediakratia näyttää ohjaavan valtioneuvoston kokoonpanoa. Miksi?

    VastaaPoista
  9. Näissä maahanmuuttajiin liittyvissä tapauksissa kaava on aina sama. Joku rikoksista epäilty kultamuna kuolee kiinniottotilanteessa tai paetessaan poliisia, jolloin koko matuyhteisö lähtee kaduille riehumaan, ja viikkokausien helvetti on irti.
    On vain ajan kysymys, milloin meillä on sama ongelma Suomessa, jos ei radikaalia perussuomalaisten ajamaa muutosta saada aikaan nyt.
    Toivottavasti nyt Anna-Maja Henriksson, Eva Biaudet ja koko korkeamoraalinen Rkp ovat simmut auki ja hereillä ja ottavat oppia Ranskasta, miten oikeaoppisesti menetellään sellaisen barbaarilauman kanssa, jota he niin palavasti haluavat Suomeenkin lisää. Koska "meidän on autettava turvaa hakevia ihmisiä." Näissä turvapaikanhakijoissa kun on se viheliäinen piirre, että he tuovat mukanaan turvattomuuden auttajilleen.

    VastaaPoista
  10. HS 12.7.2023

    Mellakoista satojen miljoonien eurojen vahingot

    Vakuutusyhtiöiden liiton johtajan mukaan mellakoihin liittyen on tehty yli 11 000 korvausvaatimusta.

    https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009713282.html

    Artikkelista poimittua

    Ranskassa teini-ikäisen pojan surmaa seurannut mellakointi on aiheuttanut ainakin 650 miljoonan euron vahingot.

    Asiasta kertoi tiistaina ranskalaisen vakuutusyhtiöiden liiton johtaja Florence Lustman, jonka mukaan mellakoihin liittyen on tehty yli 11 000 korvausvaatimusta.
    Noin kolmasosa haetuista vahingonkorvauksista liittyy vahinkoihin, joita on syntynyt paikallisviranomaisten omaisuudelle.

    Lustman arvioi viime viikolla, että vahingonkorvauksia on haussa ainakin 280 miljoonan euron edestä. Hän kuitenkin painotti, että monia korvausvaatimuksia oli tuolloin vielä tekemättä.

    Ranskan valtiovarainministeri kehotti aiemmin tässä kuussa vakuutusyhtiöitä pidentämään korvausten hakemisen takarajaa.
    //////////////////////////

    Mellakoitsijoiden aiheuttamien vahinkojen määrä
    650+280= 930 milj. €
    ja monia korvausvaatimuksia on vielä tekemättä
    eli 1 miljardi euroa menee puhki.

    Sellaisia rauhanuskonnon edustajia ja niitä ihania turvapaikanhakijoita, jotka kuulemma pelastavat meidänkin yhteiskunnan?

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!