lauantai 7. lokakuuta 2017

HS:n journalismi on vastuutonta ja lukijakuntaa halveksivaa

Maaliskuussa 2016 Helsingin Sanomien päätoimittaja allekirjoitti kannanoton, jossa sanotaan seuraavasti: "sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme." Tämä tuli mieleeni tänä aamuna lukiessani kahta Helsingin Sanomien juttua.

Mutta palataan aluksi ajassa taakepäin ja palautetaan mieliimme kesäinen tapaus maahanmuuttajataustainen bussikuskin irtisanomisesta. Perusteluna potkuille oli se, että tämä ei ollut ottanut kyytiin ilman lippua mukaan yrittäviä somaleita ja kuvasi tapahtumat kännykällään. Kuljettajan mukaan erityisesti somalinuoret jättävät matkansa yleisesti maksamatta.

Kolme päivää sitten Iltalehti puolestaan julkaisi uutisen oikeudenkäynnistä, jossa käsiteltiin neljän nuoren tekemää lipuntarkastajien pahoinpitelyä. Juttu liittyi kesäiseen kohuun sikäli, että pahoinpitelyyn syyllistyneen nuoret olivat syyttäneet lippuja tiedustelleita tarkastajia rasisteiksi.

Helsingin Sanomien toimituksessa ei oltu yhtä nopeita kuin Iltalehdessä, vaan lehti uutisoi asiasta vasta tänään. En tiedä liittyikö tähän hitauteen harkinta siitä, miten käsitellään törkeästi käyttäytyneiden nuorten maahanmuuttajataustaisuutta. Jutussa se kuitenkin paljastettiin samalla tavalla kuin Iltalehdessä, eli kertomalla tarkastajiin kohdistuneista rasismisyytöksistä.

Voimme siten olla kohtuullisen tyytyväisiä sekä Iltalehden, että Helsingin Sanomien uutisointiin. Molemmat noudattivat allekirjoittamaansa kannanottoa myös maahanmuuttaja-aspektin suhteen. Tosin molemmat leimasivat kaikki maahanmuuttajaryhmät sen sijaan, että olisivat kertoneet tarkemmin tuomittujen etnisen taustan.

Valitettavasti kannanoton noudattaminen ei näyttäisi olevan Helsingin Sanomissa vakiintunut tapa. Tämän osoitti toinen maahanmuuttajaongelmiin liittynyt juttu. Siin kerrottiin Helsingissä tapahtuneesta kymmenien ihmisten joukkotappelusta.

Uutisessa tosin kerrottiin siitä, että tappelu tapahtui lähellä moskeijaa, mutta ei ketkä siihen osallistuivat. Näin siitä huolimatta, että lehti käytti lähteenään samaa poliisia, josta Iltalehden eilisessä uutisessa todettiin seuraavaa: "Makkosen mukaan voi pitää paikkansa, että mukana ei ollut kantasuomalaisia".

Näin Iltalehti sulki tappelun motiiveista pois kantasuomalaisten rasismin muslimimaahanmuuttajia kohtaan ja teki lukijalle selväksi, että kyseessä oli maahanmuuttajien välisen väkivallan ilmentymä. Tätä Helsingin Sanomat ei jostain syystä halunnut kertoa maksaville lukijoilleen ja syyllistyi siten samalla allekirjoittamansa kannanoton noudattamatta jättämiseen.

Toivoisin Helsingin Sanomien äärimmäisen maahanmuuttajamyönteisessä toimituksessa mietittävän sitä, että suuri joukkotappelu, jossa käytetään aseina mm. golfmailoja ja vesureita, on todellinen ongelma, joka on syytä ratkaista. Ja että ensimmäinen askel kohti ongelmien ratkaisua on aina tosiasioiden tunnustaminen.

Ja juuri siksi Helsingin Sanomien maahanmuuttajaongelmiin liittyvä ajoittainen salailu on sekä vastuutonta, että lehden lukijakuntaa halveksivaa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kallion autoilutapaus ja institutionalisoitunut poliittinen korrektius
Helsingin Sanomat pilasi hyvän juttunsa valehtelemalla ja inttämällä
Kolaroiva bussikuski lisäsi rasimia ja vaikeutti kaltaistensa työllistymistä


9 kommenttia:

 1. Turun Sanomissa taas kerrottiin, että tappelijat olivat ihmisiä. Koska ihmiset tappelivat islamilaisen rukoushuoneen piha-alueella, saattoi päätellä rukoushuoneen käyttäjät olivat käyneet toistensa kimppuun. Nimittäin se mahdollisuus, että kyseessä olisi rasistinen hyökkäys moskeijan kimppuun karsiutuu jo sen vuoksi, että uutinen oli tehty mahdollisimman huomaamattomaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta tietävätkö kaikki tuosta journalismin avauskoodistosta? Ja jos ymmärtävät, eikö silloin kannattaisi uutisoida asiat siten kuin ne ovat?

   Poista
  2. Olen vakuuttunut siitä, että kaikki totuudenmukainen tieto turvapaikanhakijoista ja muista muhemettilaisista julistetaan vielä julkaisukieltoon, jonka rikkomisesta tuomitaan vankeuteen. Sillä tiellä edetään.

   Poista
 2. Brysselin Pravda tukee useimmissa Euroopan maissa vallassaolevien maanpetturihallitusten toteuttamaa Kalergi-suunnitelmaa eurooppalaisten tuhoamiseksi Afrikasta alkamssa olevan mutavyöryn alle, joka samalla merkitsee valkoista kansanmurhaa:
  "Suomen tuhoamisohjelma", http://magneettimedia.com/suomen-tuhoamisohjelma/

  VastaaPoista
 3. Jos lukee JSN:n journalistin ohjeita, joissa toistuvat erilaiset muunnelmat teemasta totuudellisuus, totuus, tosiasiat, jne, vähän kyllä jää ihmettelemään mihin tuo kaikki todellisuudentajun suitsuttaminen unohtuu kun vieraskulttuuristen edesottamuksista uutisoidaan. Ehkä journalistin ohjeisiinkin pitäisi lisätä jokin kriminologian ja kremlologian päivityssovellus, jossa noita kiertoilmaisujen koukeroita käsiteltäisiin.

  Tämä kansakunta on todellakin vajoamassa jonkinlaiseen uuspuhumattomuuden tai vihjailuviestinnän tilaan, joka totalitarismeille on tunnusomainen. Kammottavaa on, että taantuminen tehdään vapaaehtoisesti, ihan itse -- kuin tajunnallinen itsemurha, yhden tärkeän tiedon osa-alueen sammuttaminen. Nollatoleranssi ja lopullinen ratkaisu.

  Pitäisikö itkeä vai nauraa. Itku muuttuu katkeraksi kun tajuaa miten totaalisen ja toivottoman typeryyden valtaan valtakunta on ajautumassa, nauru kunnon sotamies Svejkin tapaan taas tunnustaa ettei mitään enää ole tehtävissä. On sama itkeekö vai nauraa.

  Olen huomannut että toimittajat itse yrittävät ratkaista itsevalitun älyllisen epärehellisyyden aiheuttaman kognitiivisen dissonanssin heittäytymällä lapsellisiksi. Ikään kuin "me toimittajat olemme vain tavallisia yksinkertaisia ihmisiä" -asenne jotenkin oikeuttaisi aikuisen vastuun väistämisen.

  VastaaPoista
 4. Media ei myöskään käsittele sitä totuutta, että maahan tulleet tuovat mukanaan kaikki ne ongelmat, joita lähtevät pakoon.

  Kun ne ongelmat ovat täällää, saamme lukea tämänkaltaisia "uutisia". Ja lehdistö sekä suvaitsevaisto on kusi sukassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltä minustakin näyttää ainakin HS:n ja Ylen suhteen. Toisaalta IL ja MTV3 ovat viime aikoina olleet selvästi laadukkaampia tässä suhteessa. Ja ainahan on sosiaalinen media.

   Poista
 5. Eliitin propaganda on aivan suoraa jatkumoa 1600 vuotta jatkuneelle kolonisaatiolle. Valtapeliä ja infosootaa ja amerikkalaidten kenraalien maihinnousua jatkuvalla salaisella toiminnalla Suomessa eduksunnan luvalla.

  - Kirjaimellisesti Rooma-Vatikaanin ensimmäinen ristiretki alkoi hyökkäykselle suomalaisten "Ruotsiin" vuonna 400.

  http://finnsanity.blogspot.com/2017/10/intiaanipaahine-ja-ammattipoyristyjat.html

  VastaaPoista
 6. Eliitin propaganda on aivan suoraa jatkumoa 1600 vuotta jatkuneelle kolonisaatiolle. Valtapeliä ja infosootaa ja amerikkalaidten kenraalien maihinnousua jatkuvalla salaisella toiminnalla Suomessa eduksunnan luvalla.

  - Kirjaimellisesti Rooma-Vatikaanin ensimmäinen ristiretki alkoi hyökkäykselle suomalaisten "Ruotsiin" vuonna 400.

  http://finnsanity.blogspot.com/2017/10/intiaanipaahine-ja-ammattipoyristyjat.html

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!