tiistai 24. lokakuuta 2017

Helluntaiseurakunnat muutoksen edessä

Turvapaikanhakijat ovat löytäneet Suomessa yleisimmän luterilaisen kirkon lisäksi myös helluntaiseurakunnan. Siihen liittymisen taustalla voi tietenkin olla aito uskoontulo tai sitten motiivina on turvapaikan saamisen todennäköisyyden kasvattaminen.

Maahanmuuttovirasto yrittää luonnollisesti selvittää kummasta on kysymys, mutta lienee turvallista olettaa, että tulijoita riittää kumpaankin kategoriaan. Samalla on todettava, että mikäli kääntyminen islamista kristillispohjaisiin uskontoihin on todellista, on se parhaimmillaan merkki halusta kotoutua uuteen kotimaahan.

Suomessa on noin 45 000 helluntailaista ja 250 seurakuntaa. Suurimpaan niistä kuuluu 3 600 uskovaista. Toisin sanoen monet seurakunnista ovat varsin pieniä, keskimäärin 180 henkilöä, joten uusien jäsenten virran vaikutukset niiden elämään näkyvät nopeasti.

Jatkossa onkin mielenkiintoista nähdä muuttuuko uushelluntailaiset myös kulttuurisesti samankaltaiseksi kuin seurakunnan aiemmat jäsenet. Vai muuttuuko helluntaiseurakuntien elämä kohti uusien jäsenten vanhaa kulttuuritaustaa.

Samoin on mielenkiintoista nähdä, ovatko kääntymykset pysyviä, vai hakevatko uuskristityt omaa uskonnollista kotiaan vaihtamalla seurakunnasta ja kirkosta toiseen. Joka tapauksessa on selvää, että helluntailaisuus on maassamme murroksen edessä.

Luterilainen kirkko on monin verroin suurempi. Siksi tulijoiden vaikutus siihen näkyy hitaammin. On kuitenkin selvää, etä se mikä näkyy helluntaiseurakunnissa ensin, tulee myöhemmin näkymään myös luterilaisessa kirkossa.

Tämä kaikki kuitenkin sillä varauksella, etteivät uskonnonvaihtonsa seurauksena turvapaikan saaneiden uushelluntailaisten uskonnolliset kääntymykset jää lyhytaikaisiksi. Mikäli tämä vaihtoehto osoittautuu pääsäännöksi, voidaan todeta maahanmuuttoviraston epäonnistuneen pahasti tehtävässään löytää tulijavirrasta aidosti uskonnollisen herätyksen saaneet.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Miksi uskovaisia pidetään moraalisempina kuin ateisteja?
Seurakunnat demonstroivat maahanmuuttopolitiikkaa vastaan
Muhammedin opetusten pitkä ja synkkä varjo

8 kommenttia:

 1. Aika näyttää, kuinka tässä käy. Sinänsä olettaisin helluntailaisten olevan "todellisen kääntymyksen" toteamisessa paljon tarkempia, koska edustavat perinteis(in)tä konservatiivis(in)ta kristinuskoa. Valtionkirkkomme sen sijaan näyttää menevän ajopuuna alavirtaan mottonaan (hieman kärjistäen) "kaikki kelpaa - me joustamme - tulijat ovat oikeammassa uskossa kuin me". Siksi sen käännynnäisyyden toteamisiin suhtaudun melkoisella varauksella.
  -Beowolf-

  VastaaPoista
 2. Tämä johtaa siihen, että turvapaikkaprosessi kestää kohta kymmenen vuotta, kun nyt täytyy alkaa selvittää, onko kääntyminen kristinuskoon oikeaa vai vain keino jäädä maahan. Siinä sitä onkin työsarkaa, kun yhteistä kieltä ei ole. Kun on ensin yritetty selvittää hakijan kansallisuus, ikä ja hänen muiden tarinoidensa paikkansapitävyys ja nyt sitten vielä uskonnon aitous, päätöksentekoaika venyy ja taloudelliset rasitteet sen kuin kasvavat. Sinä aikana moni syyllistyy rikokseen ja kasvattaa sitä kakkua oikeus- ja vankeinhoitolaitoksen kustantamilla palveluilla. Ja tähän kaikkeen meillä muka riittää jatkuvasti rahaa! No, eihän se raha riitäkään, mutta otetaanpa taas lisää velkaa. Se on meidän poliitikkojen ainoa konsti ”selvitä”. Tulevat sukupolvet kiittävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hölmölä on nimensä veroinen ja johtajat sen mukaisia :(

   Poista
 3. Eihän näillä sotilaskarkureilla ole mitään todisteita siitä, että nimenomaan heitä vainottaisiin kotimaassaan. Ei muuta kuin lentokoneeseen ja neuvo, että elä leuhota sen uuden uskontosi kanssa.

  VastaaPoista
 4. Jos kerran lapsen tekaisu suomessa ei takaa turvapaikkaa/kansalaisuutta automaattisesti, niin miksi kristityksi kääntyminen takaisi? Saattaa toki taatakin. Pakolaispolitiikassa on ihan oma logiikkansa.

  VastaaPoista
 5. Kaikkein parastahan olisi, että helluntaiseurakunnan lähettäisivät nämä arbiankielentaitoiset lähetystyöhön. Tästä tuskin kukaan valittaisi.

  VastaaPoista
 6. Hahaa kylläpä alkaa Suomessa olla :)
  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/233494-uusnatsiyhteydet-olivat-liikaa-helkama-luopuu-pyoramyynnista-karkkaisella-erittain

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!