perjantai 10. maaliskuuta 2017

Yle kertoi jengien taisteluista Ruotsissa, mutta ei ihan kaikkea

Arvoisa lukijani muistaa epäilemättä kuinka Alexander Stubb kiirehti vakuuttamaan naapurimaamme maahanmuutto-ongelmiin liittyvän presidentti Donald Trumpin kommentin jälkeen, että "Ruotsi on yksi maailman vauraimmista, rikkaimmista ja turvallisimmista paikoista. Lisäksi se kansainvälinen ja liberaali, ja siellä suhtaudutaan myönteisesti maahanmuuttajiin."

Ruotsalaiset puolestaan eivät olleet ymmärtävinään mistä Trump puhui. Ei, vaikka ainakin itselleni oli ilmiselvää, että viestinä oli Ruotsin epäonnistuminen maahanmuuttopolitiikassaan tavalla, jonka ei olisi vielä joitain aikoja sitten voinut kuvitella olevan mahdollinen.

Sosiaalisessa mediassa on seurailtu jo pitkään Ruotsalaiseen maahanmuuttoon liittyviä ongelmia (esimerkki jos toinenkin), mutta vastuullinen valtamedia on maininnut asiasta vain harvakseltaan. Silloinkin usein salailleen yksityiskohtia.

Yksi tällainen uutinen sai päivänvalon eilen Ylellä. Sen mukaan "Tukholman läänissä on meneillään yhteensä 12 sellaista jengien välistä konfliktia, jotka voivat johtaa kuolettavaan väkivaltaan. Poliisi on pyytänyt lisäapua Ruotsin keskusrikospoliisilta Noalta."

Ylen uutinen mainitsee edelleen, että "Tukholman poliisi tutkii parhaillaan 47:ä murhaa ja 57:ä murhayritystä. Ampumisia on ollut vuoden alusta 17, ja niissä seitsemän ihmistä on kuollut ja 14 loukkaantunut." Lisäksi se lainaa ruotsalaispoliisia, jonka mukaan "olemme takavarikoineet suuren määrän Kalašnikoveja, käsikranaatteja ja pistooleja".

Vastuullisuutta maamme verorahoitteinen media pyrkinee osoittamaan sillä, ettei uutinen mainitse sanallakaan rikollisjengien etnisistä kytkennöistä eli maahanmuuttajataustoista. Ei, vaikka sen linkittämä Expressen-lehden uutinen kertoi yhden tapetun jengijohtajan nimenkin (Merhawi Aregai) ja julkaisi hänestä jopa Afrikkaan viittaavan valokuvan.

* * *

Oli sinänsä hyvä, että Yle julkaisi uutisen ruotsalaiseen yhteiskuntaan pesiytyneestä rikollisuudesta ja väkivallasta. Huonoa asiassa oli se, että ne ihmiset, jotka ovat luottaneet yhtiön uutisvälitykseen niin vahvasti, etteivät ole seuranneet muita medioita, saattoivat olla yllättyneitä nyt kerrotusta murhakierteestä.

Huonoa oli sekin, ettei Yle edes tätä uutista tehdessään kertonut mistä tässä on kaiken kaikkiaan kyse. Ruotsalaista kollegaani lainaten: lähiöissä 90 prosenttia maahanmuuttajista haluaisi vain elää rauhassa, kaksi prosenttia tekee rikoksia ja kahdeksan prosenttia tukee heitä. Hän on maininnut minulle myös Ruotsidemokraattien puhuvan oikeista asioista, vaikka harmittelikin näiden joukossa esiintyvän edelleen sellaista ääriajattelua ja -toimintaa, joka heikentää sanoman perillemenoa.

En tiedä kollegani "tilastojen" luotettavuudesta, mutta hän - akateemisena henkilönä ja yliopiston professorina - on hyvin tietoinen ongelmista, eikä kiistä niiden todellisia syitä. Ehkäpä Suomessakin olisi syytä huolehtia siitä, että vastuullinen media pitäisi huolen maailman tapahtumien välittämisestä siten, että myös Suomen kansa pysyisi informoituna naapurimaan asioista.

Muun muassa siitä syystä on hyvä, että Yleisradiota vähän ravistellaan eduskunnassa. En ole huomannut, että siinä yhteydessä kukaan olisi vaatinut yhtiötä tekemään muuta kuin uutisoimaan maailman tapahtumista rehellisesti ja olemaan valikoimatta juttujensa aiheita tai sisältöjä poliittisin perustein.

Omituista tässä kaikessa on se, että tavallisella maalaisjärjellä ajatellen rehellisen uutisoinnin ja epäpoliittisen asenteen luulisi olevan etenkin verorahoitteisessa mediassa suoranainen itsestäänselvyys. Eduskuntakeskustelun jälkeen voisikin toivoa, että ajatus mahdollisimman objektiivisesta tiedonvälityksestä ottaisi tulta myös Pasilan uutishuoneissa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ylen viestii vajaasti
Suomi-Ruotsi juhannusmaaottelu
Ruotsin mellakat jääkiekon maailmanmestaruuden jälkeen
16 kommenttia:

 1. Näinhän se aina menee: muutama kusipää pilaa kymmenien naapurinsakin maineen. Ja tietenkin, jotta kuva täydentyisi, vallanpitäjät yrittävät vaieta ongelmista ja toivovat että ne menisivät pois ilman että heidän täytyisi myöntää tehneensä virheitä.

  Siis ei mitään uutta auringon alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi tuo puhekielen ilmaisu, mutta en keksinyt mitään kauniimpaa tapaa sanoa asia. No, puolustuksenani voin sanoa, että syy on siinä, etten ole saanut lehtimieskoulutusta.

   Poista
 2. Toistettakoon tässä myös se monasti todetu ilmiö, että näistä 90% rauhaa rakastavistakin pitää omaan uskontoonsa kuuluvien puolta jos fundamentalistit vaativat heiltä kannanottoa. hh

  VastaaPoista
 3. Kansalainen-sivulla pitkänlainen mutta silmät avaava 60 min videoesitys siitä, millainen Ruotsi ja Malmö todellisuudessa ovat. Tekstitys englanniksi
  https://www.kansalainen.fi/ruotsi-kuolemassa-monikulttuurinen/
  Mm yliopsiton opettaja saa potkut siteeratessaan luennolle historiallista tekstiä, jonka joku tulkitsi multikulttuurin vastaiseksi ja teki ilmiannon. Ystävyyssuhteita katkotaan/pakotetaan katkomaan. Tutkijavirat täytetään ”oikein”, objektiivinen tieteenteko on mahdotonta. Median ja punavihreän median valta pyrkii samaan meilläkin.
  -Beowolf-

  VastaaPoista
 4. Tätä suomettunutta suomalaista mediaa seuraava on saanut kotvan aikaa verestää vanhoja kremnologin taitojaan eli taitoa tendenssimäisen uutisoinnin tulkitsemiseen. Yksi vallitseva tendenssi on Lähi-Itä- ja Itä-Afrikka -taustaisiin liittyvän negatiivisen uutisoinnin minimointi. Uutisointia ei voida kokonaan välttää, koska tiedot leviävät joka tapauksessa kansainvälisen median ja somen kautta. Niinpä tällaiset ikävät sattumukset kerrotaan, silloin kun on pakko, mutta tekijöiden taustat jätetään kertomatta. Jos siis jonkun rötöksen tekijänä on vain yleisesti ”jengi” eikä esimerkiksi moottoripyöräjengi, äärioikeistolaisjengi tai edes anarkistijengi, osaamme sijoittaa jengin etnisen taustan 90 % varmuudella Afrikan sarveen tai Lähi-Itään. Mitä mieltä tällaisessa epäuutisoinnissa on, on jäänyt minulle arvoitukseksi. Tiettävästi mikään ulkoinen mahti ei sellaista vaadi vaan kyse on toimittajakunnan sisäsyntyisestä (sisäsiittosesta ?) valinnasta. Jos kyseessä todella on toimittajakuntaan pesiytynyt kulttuuripiirre, ennuste on huono. Työyhteisöön pesiytyneet kulttuuripiirteet kun ovat tavattoman sitkeitä. Mieleen tulee eräs tutkimusartikkeli kommunismin romahtamisen jälkeisestä Tsekkoslovakiasta, jossa palkattiin henkilökuntaa uuteen viiden tähden hotelliin. Sinne ei palkattu ketään, jolla oli aikaisempaa alan kokemusta, koska vanhaa työkulttuuria ei haluttu päästää pilaamaan uuden hotellin palvelutasoa.

  VastaaPoista
 5. Kuuntelin eilen radiota, jossa oli nämä eri osastojen ns. päätoimittelijat saaneet puolustuksen puheenvuoron. Oli jutut ihan terveisiä perseestä, ei tolkun häivää, mutta kovaa selittelyä vastuusta ja kuinka HE sitä käyttävät. Eli toimittajat toimittavat ihan mikä itseä sattuu kiinnostamaan ja mitä mieltä itse asioista ovat. Ei häivääkään siitä, että totuus kerrottaisiin kansalle sitä mitenkään omilla asenteilla värittämättä. Hyi saatana....
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 6. Jengirikollisuudessa ja väkivallassa on yleensä aina kysymys taloudesta, huumeiden myynnistä jne. Ruotsissa on myös toisenlaista vipinää, minkä voisi laskea hyökkäykseksi yhteiskuntaa vastaan: Autojen ja rakennuksien poltot, poliisin, palokunnan ja ambulanssien kivitykset, räjähtäneet kranaatit siellä sun täällä + löydetyt räjähtämättömät kranaatit siellä sun täällä. Tämä toisenlainen vipinä herättää enemmän pelkoa Ruotsissa mitä jengirikollisuus tekee.

  VastaaPoista
 7. YLE kertoi jotain, mutta ei ihan kaikkea?

  Turvapaikanhakijalle 3 vuotta vankeutta 10-vuotiaan tytön hyväksikäytöstä

  Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteet törkeästä raiskauksesta, koska katsoi että teko ei tapahtunut vastoin lapsen tahtoa tai pakottamalla.

  http://yle.fi/uutiset/3-9503086

  Kun lukee koko artikkelin, herää kysymys, että mikä juttu tämä on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muhammed siinä vaan yhtyi.
   Profeetan esimerkin mukaisesti.

   Poista
  2. Törkeä tapaus, mutta ei pelkästään maahanmuuttajaspesifinen - vaikka tekijä sellainen olikin. Ongelaksi tämä muuttuu siksi, että tulijoiden joukossa on kantaväestöä enemmän seksuaalirikollisia ja Muhammedin esimerkki vähentää kynnystä toteuttaa sairaita intohimojaan myös lapsia kohtaan.

   Poista
 8. Muistatteko vielä, kun kymmenen-kaksikymmentä vuotta sitten moottoripyöräjengit selvittelivät huumeidenmyyntireviiriensä rajoja? Jokunen raato ja media paahtoi etusivua etusivun perään. Jos näitä ruotsin tapahtumia tehtailisivat prosenttikerhot, niin julistettaisiin poikkeustila.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä liivijengeillä aitaa olla melkosen tiukka sisäinen kuri, mahodiilisiman vähän ulkopuoliselle vahinkoja aiheutamatta, bisnekset siinä kärsii ..

   Poista
 9. Tuleeko Yle kertomaan tätä: Uusi poliisiasema Rinkebyssä myöhästyy, koska rakennusurakoitsijat ovat sitä mieltä että on liian vaarallista alkaa rakentamaan alueella. Poliisiaseman piti olla valmiina kesäksi, mutta rakennustöitä ei ole vielä edes aloitettu, vaarallisuuden vuoksi. Poliisiasema tulee olemaan valmiiksi rakennettu aikaisintaan v. 2019.

  VastaaPoista
 10. Nyt tiedän, miltä tuntui rehellisestä ihmisestä reaalisosialismissa. Hesari ja Yle ovat minua siinä auttaneet. Sitä en vaan ymmärrä, miksi törkeitä rikoksia tehneiden etninen tausta pimitetään.

  En ymmärrä sitäkään, miksi Suomeen pitää tuoda uusia pitkäaikaistyöttömiä jopa 6000 kilometrin päästä. Onhan meillä omiakin liikaa.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!