lauantai 11. maaliskuuta 2017

Puhdistus ja väkivallan uhka

Itsenäisyyspäivänä poliisi otti mielenosoituksessa kiinni kaksi miestä. Heistä ensimmäinen oli mennyt paikalle häiritsemään tapahtumaa ja toinen oli tämän toiminnasta provosoitunut ruotsalainen mielenosoituksen osallistuja.

Miehet pantiin samaa tilaan ilman valvontaa: mielenosoittaja kädet sidottuna ja häirikkö nyrkit vapaana. Miesten jäätyä kahdestaan kävi jälkimmäinen sidotun kimppuun pahoinpidelläkseen hänet. Motiivina miehellä oli kosto tapaukseen, johon pahoinpideltävällä ei liene ollut minkäänlaista henkilökohtaista osuutta.

Tapauksen taustoista sen verran, että kyseessä oli mediatietojen mukaan uusnatsimielenosoitus ja pahoinpidelty pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen kuuluva ruotsalainen. Pidätykseen johtaneet tapahtumat provosoinut häirikkö oli puolestaan hyvin poliisin tiedossa ollut väkivaltainen suomalaisanarkisti.

On selvää, että poliisi epäonnistui tapauksen käsittelyssä täydellisesti. Ja siksi on erinomaista, että asia selvitetään kunnolla.

Tapaus osoitti myös, että äärimmäinen väkivalta on osa sekä uusnatsien että anarkistisen vasemmiston toimintaa. Tässä tapauksessa se ulottui jopa käsistään sidotun miehen pahoinpitelyyn, jonka poliisi toki keskeytti nopeasti ja käsillä olevan tiedon mukaan ennen kuin siitä pääsi syntymään puolustuskyvyttömälle uhrille pysyviä vammoja tai peräti kuolemaa.

* * *

Ääriliikkeiden väkivaltainen toiminta on taas tänään erittäin ajankohtaista. Rautatientorilla on turvapaikanhakijoiden mielenosoitus suomalaisen maahanmuuttopolitiikan muuttamiseksi sekä vastamielenosoitus, jonka osallistujat haluavat säilyttää politiikan nykyisellään tai jopa kiristää sitä.

Median mukaan suomalainen uusnatsijoukko on ilmoittanut lopettavansa maahanmuuttajien mielenosoituksen tänään. Millä keinoin se tapahtuisi ei ole tiedossani, mutta mikäli nämä "puhdistajat" saapuvat paikalle syntyy epäilemättä väkivallan uhka.

Vielä pahemmaksi tilanne muuttuu, mikäli myös anarkistiseen äärivasemmistoon kuuluvia henkilöitä saapuu paikalle ja poliisi epäonnistuu näiden ryhmien eristämisessä. Yhteenotosta saattaa tämän kirjoituksen alussa kuvattujen tapahtumien valossa muodostua pahimmillaan jopa ruumiita. Poliisin on siis syytä olla varuillaan, vaikka anarkistien mahdollisista suunnitelmista ei olekaan ollut tietoja julkisuudessa.

* * *

Hyvää tässä kaikessa on se, että mediatietojen mukaan molempien laillisten mielenosoitusten osallistujat ovat ilmoittaneet, etteivät kaipaa uusnatsistista puhdistajaporukkaa paikalle. Toivottavasti he suhtautuvat samoin mahdollisiin anarkisteihin ja jättävät reagoimatta miltä tahansa taholta tuleviin provokaatioihin riippumatta siitä kumpaan osapuoleen ne kohdistuvat.

Koko edelle kuvaamani tapahtumaketju ja sen jatkoskenaario ovat sellaisia, että ne olisivat tuntuneet täysin absurdilta vielä vuosituhannen vaihteessa. Mutta tähän nyt kuitenkin on tultu maassa nähdyn politiikan seurauksena. Olisiko sen arkkitehteinä toimineilla poliitikoilla - entinen presidentti Tarja Halonen etunenässä - syytä katsoa peiliin?

Tämän viikonlopun osalta täytyy toivoa, että poliisi onnistuu pitämään väkivaltaiset joukkiot erillään mielenosoittajista paremmin kuin itsenäisyyspäivänä. Ja että suomalainen poliittinen päätöksentekojärjestelmä kykenee jatkossa viemään kansakunnan kehityksen sellaiseen suuntaan, etteivät tapahtumat muutu vieläkin absurdimmiksi.

Mallia epäsuotuisasta kehityksestä voi hakea vaikkapa Pohjanlahden takaa, missä väkivalta on riistäytynyt lähes avoimen sodan asteelle. Suotuisan kehityksen mallia voisi puolestaan hakea esimerkiksi Eila Kännön aikaisista maahanmuuttolinjauksista.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Jesse Torniainen ja Otanmäen turvapaikanhakijat ovat saaneet tuomionsa
Miksi suomalainen media vaikenee?
Yleisradio nosti äärioikeiston parrasvaloihin, vai nostiko?

10 kommenttia:

 1. Laittomasti maassa olevien mielenosoitusta on tukenut joukko poliitikkojakin. He ovat saaneet eri tahoilta avustuksia pystyäkseen ylläpitämään telttaansa torilla. Miten on mahdollista, että maastamme löytyy niin monia moraalittomia laittomuutta suosivia tahoja? Turvapaikanhakijoille näyttää kelpaavan vain Suomen lakien kumoaminen. Eikö mistään suunnasta löydy tarpeeksi tiukkaa otetta lopettamaan tätä pelleilyä? Sallivuus, periksiantaminen ja ymmärtämättömyys valtion suojelutehtävästä omia kansalaisia kohtaan on johtanut heikkouteen, mitä tulijat käyttävät hyväksi vaatimuksiaan vahvistaakseen. Poliitikot vastuuseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laittomiksi nämä muuttuvat vasta oikeuden lopullisen päätöksen jälkeen. En tiedä onko mukana sellasia.

   Avustukset ja tuki ovat läntisessä demokratiassa OK, kunhan ne eivät riko lakia eivätkä tule rahoitetuiksi julkisista varoista.

   Muuten olen kanssasi aika lailla samaa mieltä. Ja aion osoittaa sen vaaleissa.

   Poista
  2. Pakolaisneuvonnan sivuilla sanotaan: Myös jälkimmäisessä tapauksessa turvapaikanhakija voi valittaa päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen 30 päivän kuluessa, mutta Maahanmuuttoviraston päätös eli käännytys voidaan panna täytäntöön välittömästi.

   Poista
 2. ...miksi kansalaisten pitäisi olla se ainoa porukka joka jotain lakeja noudattaa kun eivät ne näemmä koske laittomasti maassa loisivaa paskasakkiakaan tai heitä paapovaa mädäntynyttä hallintoa joka itse rikkoo omia lakejaan jatkuvasti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, sallimalla joidenkin rikkoa lakia, viranomaisten näyttäessä esimerkkiä lain rikkomisesta, seuraa siitä kansan moraalin löyhtyminen ja siitä taas seuraa, ettei niitä pykläli viitsi niin noudattaa, kun eivät muutkaan.

   MUTTA miksi korkeakoulutettujen on tätä niin vaikea tajuta? Vai onko niin, että on se yliopisto käyty, mutta tentteihin ulkoaluku ei tuottanutkaan osaamista ja omilla aivoilla ajattelua?

   Poista
  2. Ei pidä yleistää korkeakoulutettujakaan. Minäkin ole sellainen, eikä minun ole tuota vaikea ymmärtää.

   Poista
 3. Anarkistit ja natsit - kumpikin sakki tuhoaa suomea omalla tahollaan :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sosialisteja molemmat. Toiset imperialistisia ja toiset nationalistisia.

   Poista
  2. Natsit varmaan tuhoaisivat Suomen jos pääsisivät valtaan, mutta he ovat pieni poppoo, joka lähinnä vain huutelee kaduilla ja nahistelee vassareiden kanssa. Anarkistit ovat oikeasti vaarallisia ja heillä on yhteyksiä yhteiskunnan huipulle asti, esim. Atlas (ent. Akuliina) Saarikoski, Suvi Auvinen ja Emilia Kukkala ovat saaneet paljon positiivista julkisuutta Ylellä ja muussa valtamediassa, kuten myös "parempaa väkivaltaa" usein vierestä ihastellut vasemmistoliiton aktiivi Dan Koivulaakso. Maahanmuuttokriittisten tolkun ihmisten rinnastaminen natseihin on jo normi ns. laatumedian propagandassa ja se vain näyttää pahenevan, ikävä kyllä.

   Poista
 4. Julkinrn FB-päivitys:
  "Leo Mannermaa
  11.3.2017
  Iltalehti.fi

  Miksi IL:n pitää valehdella joka helvetin asiassa!? Ei poliisi poistanut kyseisiä mielenosoittajia Rautatientorilta. Ei ollut mitään syytä. Olin paikalla. Porukka hoiti tilaisuutensa isänmaallisesti ja lähti sitten ihan oman suunnitelmansa mukaan marssimaan Kaisaniemeen. Iltalehti eli kyllä kelpaa enää edes sytykkeeksi, levittää vaan saastaa ja myrkkyä ilmakehään."
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/201703112200084186_uu.shtml

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!