Euroopan reunalla sijaitseva islamilainen Turkki on ajautumassa diktatuuriksi. Kyseessä lienee ensisijaisesti presidentti Erdoganin suuruudenhulluus, mutta sen toteuttamiseksi on valjastettu myös uskonto.
Maailmanparantamiseen taipuvaisen Länsi-Euroopan on vaikea sulattaa ajatusta diktatuurista aivan rajallaan. Etenkin kun samassa maassa on jo ennestään väkivaltaisia ristiriitoja väestöryhmien välillä.
Nyt nähty ongelma liittyy Turkin presidentin pyrkimykseen lisätä valtaansa kansanäänestyksen kautta. Sitä varten hänen hallituksensa jäsenten oli tarkoitus kiertää niissä Euroopan maissa, joissa on suuri - ja äänioikeutettu - turkkilaisväestö.
Pelkään pahoin, että kieltämällä diktaattorikandidaatin vasallien puhekierrokset ovat eurooppalaiset poliitikot varmistaneet ulkoturkkilaisten äänet Erdoganille ja samalla tasoittaneet uuden sulttaanin tietä kohti rajatonta valtaa. On siis jälleen kerran käymässä niin, että hyvää tarkoittavat ihmiset ovat korkeaotsaista periaatteellisuuttaan korostamalla aiheuttamassa ongelmia.
Jos ja kun Turkki siirtyy eurooppalaispoliitikkojen maailmanparantamisen seurauksena (tai ilman sitä) kohti diktatuuria, joutuu turkkilainen maallistunut keskiluokka vaikeuksiin. Ja mikäli Erdogan on tosissaan islaminsa kanssa, joutuvat he myöskin suuriin elämäntavan muutoksiin - tulee paineita sekä naisten hunnuttamiseen, että alkoholinkäytön kieltämiseen.
Vaarana on myös turkkilaisten ja kurdien entistä kovempi vastakkainasettelu. Se voi pahimmillaan johtaa jälkimmäisten laajamittaiseen ryntäykseen kohti EU:ta turvapaikan toivossa.
Turkkilaisen yhteiskunnan noin satavuotias kemalistinen sekulaaris-demokraattinen perinne on siis tuhoutumassa tavalla, joka ei lupaa hyvää sen enempää Osmannien valtakunnan perillisille kuin eurooppalaisillekaan. On ikävää, että eurooppalaispoliitikot ovat ymmärtämättömyyttään lähteneet tukemaan tätä kehitystä.
Harmi kyllä, vahinko on jo tapahtunut, eikä sitä taida enää saada korjatuksi. Siitä pitää huolen Erdoganin propagandakoneisto.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kohtaako Eurooppa uuden pakolaistulvan?
Turkin kohtalo Erdoganin käsissä
Turkin kapina vahvisti Erdogania
-
Tässä eräs lisähuomio. Sytyttäessään propagandasodan EU:n ja Turkin välille tämä tapaus kertoo samalla kaksoiskansalaisuuden turmiollisuudesta, sen tuottamasta velvollisuuksien ristiriidasta. En tunne kovin hyvin esim. Saksan vierasmaalaisille antamia työperäisiä etuuksia mutta tärkeätä olisi sitoa sosiaalietuuksien pääosa maan kansalaisuuteen eikä antaa niitä "ilmaiseksi".
VastaaPoistaKaksoiskansalaisuuden poistamisella päästäisiin nykyisestä kahdella tuolilla istumisesta eikä vieraan maan poliitikoille olisi syytä propagandakiertueisiin pitkin Eurooppaa. Solidaarisuus "vanhaa maata" kohtaan tietysti säilyy kauan mutta pelisäännöt olisivat siirtolaiselle selvät. Samalla olisi helppo estää vieraan vallan, tässä Turkki, poliittiset kampanjamatkat Eurooppaan.
Mutta oikein kirjoitit. Asiaintilan muutosta voi olla vaikeata saada toimeksi. Sehän koettaisiin juuri Turkissa suureksi loukkaukseksi! hh
Erdogan haluaa kalifiksi kalifin paikalle.Kirjaimellisesti.Visiona hänellä on uusi Ottomaanien imperiumi.EU jälleen kerran omilla täysin idioottimaisilla toimillaan on avustanut toimintaa parhaansa mukaan mm. ilveilyn kaltaisilla jäsenneuvotteluillaan joissa se vuodesta toiseen vaati armeijan vallan vähentämistä Turkissa.Juurikin sen saman armeijan joka on ollut käytännössä ainoa asia joka kyseisessäkin islamilaisessa paratiisissa on pitänyt huolta siitä että kelloja ei Erdoganin kaltaisten toimesta käännetä suoraan takaisin vuoteen 1453.No EU:n idiootit saivat haluamansa ja ovat varmasti nyt tyytyväisiä...
VastaaPoistaTuhka odottaisi että näkee miten äänestyksessä Turkissa, voi olla ettei diktsaattorin oikeuksia myönntetä, mutta odotetaan.
VastaaPoistaTuhka tuumii että euroopolaisten poliitikkojen on pakko kritisoida Turkkia, muuten heidän poliittiset kilpailijansa (mm. ne jotka kiritsoivat maahanmuuttoa ja islamia) tekevät sitä ja keräävät äänet.
Poliitikkojen on pakkoa ainakin näyttää siltä että ovat kovia turkin suorittaman politiikan edessa.
Tietekin Turkki voi alkaa sysätä ihmisvirran eurooppaan, mutta se aiheuttaisi myös sen että kansa alkaisi EU:ssa yhä enemmän vastustaa maahanmuuttoa ja politikot voisivat joutua vahtoon.
Tuhka arvioi että nykyiset poliitkot ovat puun ja kuoren välissä. Heidän on pakkoa tehdä ja sanoa jotain että he näyttävät puolustavan asioita joita heidän kannattajansa edustavat.
Jaa vaaleja on EU:ssa tulossa, tämä on myös äänestjille mainontaa. Vo iola että suljettujen ovien takana Turkille saatetaan sanoa toista, mutta jää nähtäväksi
Erdoganin diktatuurin tekevät mahdolliseksi lakeijat, armeija ja poliisi. Yksittäisenä henkilönä ei Erdoganilla ole sen suurempaa merkitystä, mutta valta-asemassa (lakeijoiden avulla) hänestä voi tulla erittäin vaarallinen. Historiallisilla diktaattoreilla oli tapana laittaa toisin ajattelijat ja diktaattorin valtaa uhkaavat henkilöt rautoihin tai lautoihin ja se hyvällä menestyksellä. Jos populaatiolla olisi hieman enemmän ymmärrystä niin populaatio ymmärtäisi, että itse diktaattori ei ole ongelma vaan diktaattorin vallan takeina olevat armeija ja poliisi.
VastaaPoistaPitäisi alkaa olla idealisteillekin selvää, kuinka vaarallinen kaksoiskansalaisuus on, ja kuinka heikkoa on ollut turkkilaisten kotoutuminen Eurooppaan. Valtavat turkkilaislippujen meret Erdoganin turkkilaissaksalaisilla kannattajilla. Integraatio on osoittautunut mahdottomaksi. Suurin syy lienee uskonto.
VastaaPoistaEi Eurooppa voi pelastaa Turkkia, he näyttävät ihan itse olevan valitsemassa tietä diktatuuriin. Turkki mahtailee ja uhkailee. Hollanti on suvereeni valtio, joka saa kieltää turkkilaispoliitikkojen maahantulon, ei tässä ole kysymys mistään sananvapaudesta. Turkki on itse asiassa talousvaikeuksissa, kauppa, investoinnit ja turismi ovat vähentyneet huomattavasti. Enemmän Turkki Euroopasta on riippuvainen kuin päinvastoin.
Minun nähdäkseni Turkin ongelma on keskiluokan liian pieni koko suhteessa köyhiin ja kouluttamattomiin. Mies ja ääni -periaatteella jälkimmäiset vievät valtaan heitä sopivasti manipuloivan ja taitavan diktaattorin. Erdogan näyttäisi olevan sellainen.
Poista