keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Uimapuvut ja saunakulttuuri

Helsingin Sanomissa on herännyt keskustelu alastomuudesta saunassa. Kyseessä on ikivanha tapa ja edellytys sille, että pystyy pesemään itsensä puhtaaksi sieltä, mistä puhdistautuminen on kaikista tärkeintä. Saunassa kukaan ei myöskään ole toimitusjohtaja eikä työtön, vaan kaikki ovat samanarvoisia löylynottajia ilman ulkoisia merkkejä yhteiskunnallisesta asemasta.

Täänä aamuna luin tästä aiheesta yhden huvittavimmista mielipidekirjoituksista pitkään aikaan. Siinä Saksassa asuvan suomalaisnainen kirjoitti sanatarkasti seuraavasti.

"Omaan rakkaaseen kotimaahamme saapuu turisteja, jotka haluavat tutustua suomalaiseen saunaan. Mitä me suomalaiset teemme? Kerrommeko ylpeinä perinteistämme ja näytämme, miten löylyä heitetään? Ehei, me osoitamme mieliemme sulkeutuneisuuden nipottamalla uimapuvuista."

Huvittavaa kommentissa on se, ettei turisti tutustuisi suomalaiseen saunaan eikä ainakaan suomalaiseen saunakulttuuriin, mikäli hän menisi sinne uimapuku tai jokin muu vaatetus päällä. Sen sijaan hän tutustuisi suomalaisen saunan kulisseihin, joista olisi poistettu yksi sen aivan keskeinen piirre, jonka syvin olemus liittyy vahvasti ihmisten väliseen tasa-arvoon. Kaikki ovat säätyyn ja luokkaan katsomatta siinä asussa, jonka he syntymässään saivat.

Saksansuomalainen jatkoi vielä, että "ulkomaalaiselle alastomuus sekasaunassa voi olla ylitsepääsemättömän vaikeaa. Itse suomalaisenakaan en halua paljastaa kehoani kaikille, ja minusta siihen on suotava ­oikeus."

Tähän ei voi oikeastaan todeta muuta kuin sen, että minä en ole kuullut Suomessa vierailevia turisteja pakotetun saunaan. Kaikilla on siis ollut oikeus kieltäytyä paljastamatta kehoaan muille ihmisille. Samalla turisti on tietenkin tehnyt valinnan olla tutustumatta ja osallistumatta suomalaiseen saunakulttuuriin.

Todettakoon saunakulttuurista vielä sen verran, että ennen 1900-lukua suomalaisissa maataloissa sauna lämmitettiin kerran viikossa ja sinne meni yhdellä kertaa koko talon väki talollisista piikoihin ja renkeihin. Ei siinä nähty mitään seksististä eikä erikoista; sen sijaan se oli osa sitä suomalaista kulttuuria, jonka seurauksena ihmiset ovat täällä Pohjantähden alla tasa-arvoisempia kuin lähes missään muualla maailmassa.

Tätä taustaa vastaan etenkin naisten olisi hyvä ymmärtää, että murentamalla suomalaista kulttuuria pala palalta ollaan meillä murentamassa myös suomalaisen yhteiskunnan parhaiden piirteiden perustaa. Siis koko omaleimaisen kulttuurimme tasa-arvoista olemusta.

Toki saksansuomalaisnaisen näkemyksiin voitaisiin vastata rakentamalla turistikohteisiin turistisaunoja, joissa he voisivat pukeutua miten haluaisivat. Ovathan maailman turistikohteet muutenkin täynnä keinotekoisia kulttuurimonumentteja. Kyllä kai Suomeenkin sopisi sellainen. Samalla kantaväestön käyttämissä saunoissa säilyisivät suomalaiset kulttuuritavat ja turisteille jäisi vääristynyt kuva suomalaisesta saunasta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Miksi tieteellis-taloudellinen vallankummous tapahtui Pohjois-Euroopassa?
Ristiretkeläisten jäljillä
Primitiivinen ja surkea kulttuuri22 kommenttia:

 1. Saksassa aikanaan useasti käyneenä toteaisin, että myös siellä, missä saunoja oli, esim. hotelleissa, sekasaunaan mentiin aivan yleisesti nakuna. Olipa joissakin hotelleissa allasosastokin, minne oli aivan ok mennä "textile free". Kerran jopa allasosaston emäntä vei meidät, täysissä pukeissa olleet miehet katsomaan, kuinka altaassa vesijumppasi tusina alastomia naisia.

  VastaaPoista
 2. Saksassa aikanaan useasti käyneenä toteaisin, että myös siellä, missä saunoja oli, esim. hotelleissa, sekasaunaan mentiin aivan yleisesti nakuna. Olipa joissakin hotelleissa allasosastokin, minne oli aivan ok mennä "textile free". Kerran jopa allasosaston emäntä vei meidät, täysissä pukeissa olleet miehet katsomaan, kuinka altaassa vesijumppasi tusina alastomia naisia.

  VastaaPoista
 3. Kaikenlaista verbaaliakrobatiaa tarvitaan, jotta arabien saunominen uimahousut jalassa suomalaisessa saunassa saataisiin sosiaalisesti hyväksyttäväksi.

  VastaaPoista
 4. Saksalaisessa saunomistavassa oleellista on käyttää isoa kylpypyyhettä itsensä ja lauteiden välissä niin, että hiki jää pyyhkeeseen. Saunassa sitten ollaan alasti, oli se sitten julkinen tai privaatti. Ja löylyllä lähinnä kostutetaan ilmaa n. puolen tunnin - tunnin välein, senkin suorittaa henkilökunta!

  VastaaPoista
 5. Ehkä professorin kirjoituksen pointti ei ollut saksalaiset saunatavat. Vaan se, että kun kulttuurimme vastaisesta uimahallitirkistelystä on tullut tuomio, julkinen keskustelu on suuntautunut perustelemaan sitä, että uima-asujen käytön kiellolle ei ole oikein hyviä perusteluja. Ei ole hygienisiä perusteluja eikä oikein kulttuurisiakaan.

  On erittäin mielenkiintoista, että ne piirit, jotka ovat erittäin kauhuissaan mm. siitä, että esimerkiksi hississä katse sivuaa naisen rintoja, eivät ole aktivoituneet tässä uimahalliasiassa.

  Uimahallin naisten puolella olleiden kielteistä kokemusta ei tässä keskustelussa ole pidetty merkittävänä. Oikeuslaitos toki nosti sen aivan oikein tuomion keskiöön. Siitä heille pisteet.

  VastaaPoista
 6. Mikäli muistan oikein, niin koko keskustelu alkoi turistiryhmän yrityksestä kokeilla avantouintia, ja siellä joku suomalaisen saunakulttuurin syvästi sisäistänyt henkilö oli vaatinut nakusaunomista. Hän oli väärässä - avantoon - meressä tai järvessä - mennessä ja pulahdusten välillä lämmitellessä uimapuku pidetään päällä, näin ainakin kaikissa käymissäni avantouintipaikoissa. Kylpylöiden kylmäaltaat ovat eri juttu, niihin mennessä saunominen ilman uimapukua ja suihku kuuluvat asiaan, kuten uimahalleissa käydessä. Ja näille suomalisen saunakulttuurin fanaattisille puolustajille toivoisin vähän pehmeämpää suhtautumista turisteihin - heille saattaa jo olla melkoinen kokemus istua saunassa alastomien ihmisten ympäröimänä.

  VastaaPoista
 7. Nudistirannallakin pitää olla alasti, ilman hygieenisyyteen liittyvää syytä. Tämäkin muuttunee, eihän ole oikein syrjiä ujoa mamua, joka haluaa hengailla alastomien suomityttöjen kanssa.

  VastaaPoista
 8. Suomalaisessa saunassa ollaan alasti, ilman rihmankiertämää. Jos ei uskalla olla alasti, aina voi jättää menemättä saunaan.

  VastaaPoista
 9. Yleisissä saunoissa on ollut yleinen käytäntö erilliset saunavuorot miehille ja naisille. Tampereella avanto- ja uimarantasaunoissa on pukupakko.

  VastaaPoista
 10. Korealainen saunakultuuri on likipitäen aivan samanlaista kuin Suomessa. Saunassa ollaan ja liikutaan alasti.

  Ei siellä kukaan urputtanut, että pippeli tai läskit näkyy. Se jota se alastamuus häiritsi, ei menny korealaiseen saunaan. Minä toki kävin.

  heppa

  VastaaPoista
 11. Ehkä kompromissina estyneet turistit voisivat käydä saunaa kokeilemassa puhdas pyyhe yllään kuten vaikka hamamissa, naisilla kiedottuna vartalon ympärille, ja miehillä lanteilla. Vaikka alastomuus kuuluukin perinteiseen suomalaiseen saunakulttuuriin niin tuttujen kuin tuntemattomien kesken, ymmärrän myös häveliäämpää suhtautumista asiaan.

  Sahara

  VastaaPoista
 12. Likinäköinen ei sekasaunan sivuilmiöistä nauti, etenkin jos on vielä pienimunainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei likinäköisyys minua ole koskaan haitannut, pikemminkin päinvastoin. Ei käy niin kateeksi naapurin varustus.

   Poista
 13. Kerran nuorena neitona huomasin kylmäaltaan verhon heiluvan epämääräisesti ja siellähän se reppana veivasi heppiään. No minä urheilevana naisena otin ja tempaisin tyyppiä kuonoon hetkeäkään ajattelematta seurauksia. Siihen kuulemma sen ongelmaisen uimahallireissut loppuivat. Ei ollut poliisikaan tyyppiä rauhoittanut. Huusin ja kirosin vielä perään, taisin uhkailla tapollakin. Joskus näille säälittäville tapauksille pitää antaa kunnolla takaisin. Alastomuus ja rauhassa alastomana kylpeminen kuuluu saunaan ja siitä emme periksi anna! Nykyään vaan ihmiset eivät juurikaan viitsi peseytyä ja sen huomaa nopeasti altaan reunoissa, missä hiki ja rasva tarttuvat seinälaattoihin. Siksi itse valitsen uimahallinni huolella.

  Se, jolle alastomuus saunassa ei sovi, ei jumankauta ole pakko saunaan mennä! Rakentakoot omat saunansa!

  VastaaPoista
 14. Korjataanpa saksansuomalaisen sanoja hieman.

  "Omaan rakkaaseen kotimaahamme saapuu turisteja, jotka haluavat tutustua suomalaiseen saunaan. Mitä me suomalaiset teemme? Kerrommeko ylpeinä perinteistämme ja näytämme, miten löylyä heitetään? Ehei, me osoitamme alemmuudentunteemme kyselemällä turisteilta, miten HEIDÄN mielestään saunotaan oikein."

  Ajatelkaa nyt vaikka japanilaista kylpylää, jossa luovuttaisiin japanilaisista kylpemisperinteistä, koska "turistit eivät tykkää". Kuulostaako jo ajatus älyttömältä? Onhan sentään japanilaisilla vanha ja hieno kylpyläkulttuuri, jonka ominaispiirteitä tuleekin vaalia!

  Ai niin, mut suomalaisen saunan kanssa on toki aivan toisin. Mokomat umpivaaralaiset. Eivät he itse ymmärrä omia perinteitään, kysykööt turisteilta ja saksansuomalaisilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttina vaihtelevaan ja mielenkiintoiseen keskusteluun totean, että kirjoitukseni pointti oli siis se, että uimapuku päällä saunoessa turisti ei tutustu suomalaiseen saunakulttuuriin vaan johonkin keinotekoiseen. Näin siksi, ettei suomalaiseen saunakulttuuriin kuulu uimapukua.

   Toinen pointti puolestaan oli se, että mikäli julkisissa saunoissa uimapuvut sallitaan yksille, muuttuu käytäntö todennäköisesti vähitellen myös kantasuomalaisten parissa. Tuolloin saunahygienian taso laskee. Näin erityisesti uimahalleissa, missä uimahousujen mukana kulkeva hiki ja peräpään uimapuku päällä suikussa pesemättä jääneet peräpään eritteet nostavat uimaveden mikrobipitoisuuksia.

   Poista
  2. Kuinka epähygieeniselta ja epäsuomalaiselta Sinusta kuulostaa käytäntö käydä perusteellisen suihkun kautta puhdas pyyhe päällään saunomassa? Onhan sauna pyhä paikka jonne ei sovi likaisena mennä. Tuskin tällainen muuttaisi vuosisataista suomalaista saunaperinnettä kodeissa ja ystävien kesken mihinkään.

   Ymmärrän tietysti toista perisuomalaista ilmiötä - jyrkkä on jyrkkä, oli asia mikä tahansa.

   Sahara

   Poista
 15. Miksi saunoessa käytettäisiin UIMApukua? Sanan alkuosahan viittaa uimiseen. Saunominen ei vaadi uimista, vaikka mukava lisä onkin. Jos saunassa johonkin pitäisi pukeutua, sen pitäisi olla tietysti saunapuku. Finlaysonin kutoma tomppa-kuosinen saunaburkha elävöittäisi kummasti ikiaikaista härmäläistä saunaperinnettä.
  -Franklin-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä voisi joku ottaa kopin!

   Sahara

   Poista
  2. Tietysti tulee muistaa myös se, ettei jollei perinteinen suomalainen saunakulttuuri sovellu henkilölle, voi esimerkiksi uimahallissa käydä uimassa myös ihan hyvin ilman saunaa.

   Poista
  3. Ilmainen liikeidea: jos näkemys sanoo että asiakkaita piisaisi saunaan jossa pukeudutaan tai muutoin toimitaan suomalaisittain epätraditionaalisesti, kannattaa perustaa yritys joka tarjoaa tällaista palvelua. Halah- tahi kosher-sauna? Siitä vain toimeen.

   Suomalaista saunaperinnettä ei varmasti vaali kukaan muu kuin suomalaiset. Muut saunokoot kuten lystää.

   -Franklin-

   Poista
  4. Totta, Frankilin, mutta epätyypilliseen suomalaiseen tapaan, siinä busineksessä kannattaa olla suomalaisten saunaspesialisten näpit mukana. Molempi parempi, tietenkin oma perinteinen saunakulttuurimme aina, mutta on hyvä huomioida myös "uudenlaiset mahdollisuudet alalla".

   Sahara

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!