keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Tummahipiäinen mies, ruotsalainen poliisi ja röyhkeä ranskatar

Aamun lehti otsikoi tänään, että "Irakissa itsemurhaiskun tehnyt britti oli vapautettu Guantánamosta". Jutun yhteydessä olevassa kuvassa hymyilee iloisesti tummahipiäinen mies huppu päässään.

Itse jutussa kerrottiin, että iskun tekijä - siis kuvan hymyilevä mies - oli kotoisin Manchesterista ja joutunut Guantánamon vankileirille Pakistanista vuonna 2002. Mies oli amerikkalaisten mukaan otettu kiinni Taleban-taistelijana eli islamistiterroristina.

Hymyilevä mies oli kuitenkin vakuuttanut syyttömyyttään ja Tony Blairin hallitus ryhtyi tekemään kovasti työtä saadakseen hänet ulos vankileiriltä. Kun se lopulta onnistui, pulittivat Britannian veronmaksajat miehelle korvauksena kärsimyksistä kokonaista miljoona puntaa.

Vuonna 2014 tämä syytön miljonääri matkusti Syyriaan taistellakseen ISIS-järjestön riveissä. Se seikkailu päättyi Irakin Mosulissa laajennettuun itsemurhaan, jonka turvin syytön ja hymyilevä brittimies oletti epäilemättä pääsevänsä 72 neitseen huomaan.

* * *

Aamun lehden toinen uutinen koski Ruotsin Rinkebyssä tapahtuneita välienselvittelyjä paikallisen nuorison ja järjestysvallan välillä. Siellä poliisi oli nimittäin ryhtynyt ammuskelemaan paikallisia nuoria, vaikka ei ole kuin pari päivää siitä, kun ruotsalaiset poliitikot ja media tuohtuneina Yhdysvaltain presidentin viserrykseen kertoivat Ruotsiin suuntautuneen maahanmuuton olleen varsin ongelmatonta.

MTV3:n asiasta kertoneen jutun yhteydessä olevalla videolla näkyy omituisia tulipaloja sekä myös palaneita autonraatoja. Ehkäpä nekin viestittävät meille ruotsalaisen maahanmuuttopolitiikan menestystarinaa.

Sellaisesta saattoi kertoa myös juttu, jonka mukaan ruotsalaismies oli ajellut Espanjassa butaanilla lastatulla rekalla muuta liikennettä vastaan, kieltäytynyt pysähtymästä ja näytellyt kansainvälisiä käsimerkkejä. Ajelu päättyi poliisin luoteihin, mutta ruotsalaismiehen motiiveista ei ole tietoa. Ei myöskään äidinkielestä tai uskonnosta.

* * *

Aamun lehdessä oli vielä kolmaskin uutinen, joka ansaitsee kommentin. Se kertoi Ranskalaisesta naispoliitikosta Marine Le Penistä, joka ei suostunut peittämään päätään huivilla pyrkiessään tapaamaan libanonilaista uskonnollista johtajaa.

Röyhkeä naispoliitikko totesi tapauksen yhteydessä, että "voitte välittää suurmuftille kunnioittavat terveiseni, mutta en peitä itseäni".  Samalla hän tuli liittyneeksi sellaisten länsimaisten naispoliitikkojen joukkoon, jotka ovat uhmanneet muslimeiden pyrkimyksiä alistaa nainen perunasäkin sisällön asemaan.

Siihen ovat kuuluneet jo aiemmin mm. Michelle Obama, Laura Bush, Hillary Clinton, Barbara Bush, Rosalynn Carter ja Condoleezza Rice.

* * *

Edellä käsitellyt tämän aamun lehtijutut valaisivat niitä ongelmia, joita maailman globalisoituminen on tuottanut länsimaille. Siinä missä britit katsoivat olevansa velvollisia korvaamaan Taleban-soturille tämän kärsimyksistä amerikkalaisten vankileirillä, osoitti ranskatar suurmuftille konkreettisen eron länsimaisen ja lähi-itäläisen naisen asemassa.

Jokaisen itsensä arvioitavaksi jää, oliko Le Penin kieltäytymisessä kyse kunnioitettavasta ihmisoikeusteosta vai nolosta kyvyttömyydestä osoittaa kunnioitusta isännälleen. Samankaltainen kysymys voidaan luonnollisesti esittää myös Suomen Iranin suurlähettiläälle, joka kieltäytyi kättelemästä Suomen presidentin puolisoa tämän kutusuttua hänet juhlimaan maamme itsenäisyyttä veronmaksajien rahoilla.

Aamun lehtijutut osoittivat myös sen, että Ruotsissa näyttäisi edelleen elävän pyrkimys lakaista ongelmia maton alle. Se on sikäli ymmärrettävää, ettei siellä ole enää mahdollista pysäyttää ennennäkemätöntä yhteiskuntakokeilua, jonka lopputulos saattaa osoittautua hirvittäväksi katastrofiksi ainakin kantaruotsalaisten osalta.

Epämukavaksi kokeilun tekee etenkin se, että Ruotsi sattuu olemaan Suomen rajanaapuri. Näin siksi, että viikinkien jälkeläisten yhteiskuntakokeilun mahdollisen epäonnistumisen roiskeet saattavat ulottua myös tänne Pohjantähden alle.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Hollannin pääministeri teki suuren inhimillisen teon
Ruotsinsuomalaistyttö Syyriassa
Hollannitar pakeni uljasta muslimisoturimiestään

23 kommenttia:

 1. “Samankaltainen kysymys voidaan luonnollisesti esittää myös Suomen Iranin suurlähettiläälle, joka kieltäytyi kättelemästä Suomen presidentin puolisoa tämän kutusuttua hänet juhlimaan maamme itsenäisyyttä veronmaksajien rahoilla.”

  Olisin toivonut tässä yhteydessä Suomen presidentiltä sellaista vastavuoroisuutta, että hän ei olisi kätellyt Iranin suurlähettilästä. Kevyt kumarrus olisi riittänyt.

  Toinen professori.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Presidenttipari kunnioitti vieraidensa kulttuuria. Viisaampi toimii ja ajattelee niin, eli hyvin toimittu. Kaikkien muiden juhlavieraiden kanssa sitten käteltiin kunnioittavasti.

   Siivooja

   Poista
  2. Milloinkas ne koirat kunnioittavat meidän kulttuuriamme? Mitä viisautta se on että alistuu barbaarien kyykytettäväksi? Hirttäköön itsensä huiveihinsa.
   Ikinä en ole Clintonin muoria kehunut,mutta kai hänelle on jotain tunnustusta annettava,jos hän on kieltäytynyt vetämästä lakanaa päähänsä.

   Poista
  3. Ihmettelen, että kaltaisiasi epäasiallisia kommentteja julkaistaan tässä asiallisessa blogissa, kertonee jotain kuitenkin sekin.

   Poista
  4. " Ei pidä provosoitua kun provosoidaan "

   Manu

   Poista
  5. Luin John M:n kommentin vasta nyt. Ennakkosensuuriahan tässä blogissa ei ole (paitsi blogspotin jonkinlainen automaattisensuuri). Toivon kuitenkin asiallista kieltä kaikilta kommentoijilta.

   Nyt puheena oleva kommentti ei ollut laiton eikä ad hominem -tyyppinen, eikä sen sisältämä "toive" ole uhkaus. Siksi se saa jäädä sananvapauden nimissä.

   Poista
  6. Totta, ei välttämättä John uhkaile, mutta en tiedä ikävämpää toivetta kuin toivoa toisen " koiraksi nimeämänsä määrittelemättömän ihmisryhmän kuolemaa "

   Rauhaisaa päivänjatkoa joka tapauksessa kaikille tasapuolisesti.

   Poista
 2. Tanskassa oli vast'ikään kohu Iranin suurlähettiläästä, joka kieltäytyi tulemasta parlamentin puhemiehen Pia Kjærsgaardin järjestämään tilaisuuteen, koska kutsussa luki toivomus saada kätellä suurlähettiläitä. Iranin lähettiläs ei halunnut kätellä naista, ja jäi saapumatta. Pia Kjærsgaard valtakunnan toiseksi korkeimmassa virassa oleva nainen, totesi, ettei pidä muuttaa länsimaihin, jollei ole valmis noudattamaan länsimaiden kohteliaisuussääntöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, jos maiden suhteet ovat kättelystä kiinni ja siihen ei voi suostua kutsuttuna vieraana, lienee varaa sitten sellaiseen menettelyyn. Suurin osa maailman valtioista kunnioittaa toistensa kulttuuria muodollisesti edes, vaikka omassa maassa olisi asiat miten eri tavalla.

   Iranilaisista minulla ei ole sen enenmpää sanottavaa, koska en tunne henk.koht ketään sieltä. Olisi ihan kiva tavata ja katsoa miten asiat ovat. Muista Lähi-idän valtiosta tulleista on pelkkiä positiivisia kokemuksia. Ehkä olen onnekas!

   Poista
  2. Minulla on lähi-itäläisistä/afrikkalaisista enimmäkseen positiivisia kokemuksia, mutta myös negatiivisia. Humanitaariseen maahanmuuttoon liittyvän ongelman ydin on siinä, kuinka osaisimme erotella jälkimmäiset ensimmäisistä.

   Poista
  3. Positiivisia kokemuksia minullakin on. On ollut menestyneitä afrikkalaisia oppilaita. Eräs näistä on kohonnut huomattavaan asemaan kotimaassaan. Iranilaisista tuttavista muistuu pari kappaletta mieleen. Toinen Yhdysvalloissa vaikuttava tutkija ja toinen Suomessa opiskeleva tohtorikoulutettava. Monesti nämä ihmiset ovat päässeet länsimaihin opiskelemaan ankaran kilpailun jälkeen ja ovat siksi oman maansa parhaimmistoa.

   Toinen professori

   Poista
  4. Tässäkin ilmeisesti poikkeukset vahvistavat säännön.

   Poista
  5. Kiva kuulla Professori. On sitä itselläkin kaikenlaisia kokemuksia ihmisistä ihan kansallisuuteen katsomatta. Yritän itse keskittyä positiiviseen ihmisissä, toki helpommin sanottu kuin tehty..

   Itsellä on vähän kokemusta pelkän "taikaseinän" perässä tulijoista, heitäkin lienee maailmassa. Yleensä useimmat ihmiset tahtovat töihin tai opiskella ja olla hyödyllisiä itselleen ja yhteiskunnalle ja ansaita toisten kunnioituksen. Vaikeaa se on silloin, kun tullaan vaikka Somalian maaseudulta pakolaisena lypsyhommat hanskassa ja siihen se osaaminen sitten jääkin. Tärkeä taito toki sekin! Uusi alku on silloin hankala missä tahansa, ja apua tarvitaan. En tarkoita että Suomen täytyy koko maailma pelastaa. Toivon, ettemme maana toista aiempia virheitämme, joita jokainen tekee, vaan osaamme luovia maailmassa, löytää uusia ratkaisuja sekä luottaa itseemme ja toisiin ihmisiin terveellä tavalla.

   Poista
  6. Olivatko P.Orpon syksyllä 2015 avosylin vastaanottamat, Tornionjoen yli tulleet kymmenet tuhannet partalapset HUMANITÄÄRISTÄ maahanmuuttoa? Sitä paitsi Orpo toimi Schengen-sopimuksen vastaisesti, koska Ruotsi on turvallinen maa.

   Poista
  7. Partalapset?

   " Ei parta pahoille kasva, turpajouhet joutaville "

   Kalevala

   Poista
  8. Professori klo 11.54
   Totta mitä sanot, positiivisia on paljon, ainakin nyt. Probleemi syntyy siinä vaiheessa kun tätä porukkaa tulee yli tietyn raja-arvon jolloin he yhdessä luonnollisesti viihtyessänsä joutuvat lisääntyvän, fundamentalistisen paineen alaiseksi. Painostuskeinothan ovat huomattavat, uskosta luopuvia on helppo pelotella. hh

   Poista
  9. Määrä on monin tavoin ratkaiseva. Se ei saa ylittää yhteiskuntamme kykyä tulijoiden integroimiseksi eikä kantaväestön sietokykyä heidän suhteensa. Käytännössä myös vuoden 2016 tulijamäärä oli ainakin kertaluokkaa liian suuri.

   Poista
  10. Anonyymille 22. helmikuuta 2017 klo 12.37 Partalapset?


   "Saksan poliisin 2015 loppuraportti: Pohjois-Afrikkalaiset kasvava ongelma
   Pohjois-Afrikkalaisten väkivalta on kasvanut ja raaistunut voimakkaasti.

   Poliisin Kölnin päämaja on toimittanut vuoden 2015 loppuraportin rikoksista. Pohjois-Afrikkalaisten väkivaltaiset hyökkäykset kasvoivat ja raaistuivat voimakkaasti vuoden aikana.

   Hyökkäykset kasvoivat 36,8% ja vaaralliset, vakavat hyökkäykset 50%. Rikollisuus on lisääntynyt kaikilla osa-alueilla. Erityisen pelottavaa raportissa on hyökkäyksistä aiheutuneiden vammojen määrän lisääntyminen. Vuonna 2014 Pohjois-Afrikkalaiset aiheuttivat 368 eri asteista pahoinpitelyä, kun vuonna 2015 luku oli 503. Vaarallisten ruumiinvammojen osuus kasvoi 123-184 tapauksella.

   Raiskaukset lisääntyivät 40%:lla. Taskuvarkaudet 9,7%:lla jaa näpistyksiä kirjattiin 472 tapausta vuonna 2014, kun vuonna 2015 niitä kirjattiin jo 652. Marokkolaiset hallitsevat rikostilastoja ja seuraavaksi tulevat algerialaiset, sitten tunisialaiset, syyrialaiset ja libanonilaiset. 92,5% epäillyt olivat miehiä. Puhutaan Maghreb -alueen kansalaisten lisääntyneestä rikollisuudesta, jolla tarkoitetaan Pohjois-Afrikkalaisten valtioiden asukkaita.

   Tilanne pahenee päivä päivältä.

   Väkivaltaiset iskut tapahtuvat usein siten, että Pohjois-Afrikkalaiset jengit väijyvät bussipysäkkien, discojen ja baarien lähellä ulos tulevia ihmisiä. Myös humalaiset, juhlinnasta kotiin palaavat ovat olleet erityisessä vaarassa.

   Lähde: FOCUS", http://uberuutiset.fi/2016/02/05/saksan-poliisin-2015-loppuraportti-pohjois-afrikkalaiset-kasvava-ongelma/

   Poista
 3. YLE:n ykkösaamu oli valveilla ja vastavalmistelu oli saatu hyvin käyntiin. Jo kahdeksan jälkeen toimittajan ja paikalle tulleiden asiantuntijoiden voimin kerrottiin yksimieliesti, että vihapuhujat ja valhemeedia ne vaan yrittävät sumuttaa varomattomia kuulijoita, mutta ei hätää, vastuullinen media ja YLE tietävät. Lisäksi mainittiin pahat oikeistopopulistit ja kiusallinen presidentti Trump. Oli mielenkiintoista kuunnella näitä asiantuntijoita, joilla kyllä asia oli hallussa, mutta ääntämyksen horjuminen ja katkonaisuus osoitti että vaikeata oli olla todistamassa. Odotan mielenkiinnolla koska em. porukalta katoaa ns. "järjen valo". Jossainhan täytyy ihmisellä tulla raja vastaan, milloin itselleen (ja muille) valehtelu tulee tiensä päähän. Sitä odotellessa. kirjoitti "Jere"

  VastaaPoista
 4. Onko sellaisia presidentin rouvia, jotka ovat menneet tapaamaan hatutta päin kuningatar Elisabethia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä. Naisilla ei kuitenkaan ole yleistä hattupakkoa missään länsimaassa toisin kuin huntupakko joissain islamilaisissa maissa. Se tekee muslimihuivista erityisen tapauksen.

   Näin myös Libanonissa, missä naisia ei yleisesti ottaen pakoteta käyttämään sellaista. Siitä huolimatta voidaan Le Penin käytöksestä esittää päätekstiin kirjoittamani kysymys.

   Poista
  2. Tuskin Kuningatar Elisabeth välittää siitä, jos joku tumpelo on joskus tölvännyt epähuomiossaan etikettiä. Ei hän varmaan sellaisia ihmisiä enää edes muista...

   Naisilla ei ole enää minkäänlaista hattuetikettia, kuten ennen vanhaan oli häissä ja hautajaisissä. Eikä ole miehilläkään. Toisissa kulttuureissa etiketissä pitäydytään edelleen vahvasti kuten Iso-Britanniassa juuri monarkiasta ja maan kolonioalistisesta historiasta johtuen.

   Poista
  3. En voi sanoa musliminaisten huivituksesta täysin yleismaailmallisesti, mutta oman kokemuksen mukaan ei-vanhoillisissa muslimihallintomaissa moderni nainen valitsee tänä päivänä huivittomuudenkin. Kukaan tuntemistni musliminaisista ei käytä huivia.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!