torstai 2. helmikuuta 2017

Kaksoiskansalaisuuskeskustelu on hyväksi lakimuutokselle

Yleisradion sekä puolustusministeriön ja puolustusvoimien välille on syntynyt merkillinen kiista kaksoiskansalaisista. Yle on väittänyt näitä syrjityn, kun taas sekä ministeri että puolustusvoimat ovat kiistäneet asian - tai ainakin ne ovat syyttäneet mahdollisen syrjimisohjeen antajaa omavaltaisuudesta mikäli Ylen uutinen olisi totta.

Ulkopuolisella ei tietenkään ole mahdollisuutta tietää, kumpi kiistan osapuolista on oikeassa. Tämä ei kuitenkaan ole lopultakaan oleellista, sillä pelkästään asian esille nouseminen ja siitä Venäjällä syntynyt keskustelu on ongelmallista.

Lisäksi Suomen ja Venäjän varusmiespalvelun suorittanut kaksoiskansalainen osoittaa lojaalisuusongelman olemassaolon. Hänen mukaansa: "teoriassa jos Venäjä hyökkäisi Suomeen, olisin velvollinen puolustamaan Suomea. Olen vannonut valan. Mutta jos Suomi hyökkäisi Venäjälle, en tulisi."

Vaikka Suomi tuskin tulee hyökkäämään Venäjälle, saattaa päinvastainen olla joskus mahdollista. Siksi varuusmiehen asenne tarjoaa pohjan venäläisten kaksoiskansalaisiin kohdistettavalle propagandalle. Näin siksi, että pelkkä väite Suomen aggressiosta saattaa riittää näiden taistelumoraalin laskemiseen. Kaikkihan muistamme Mainilan laukaukset.

* * *

Kaksoiskansalaisuus tuli Suomen lainsäädäntöön kesäkuussa 2003. Kyse ei siis ole ikiaikaisesta oikeudesta, vaan melko uudesta muutoksesta maamme käytäntöihin.

Siten edes kaksoiskansalaisuusmahdollisuuden poistaminen ei palauttaisi Suomea kivikauteen, vaan ainoastaan neljäntoista vuoden takaiseen tilanteeseen. Samalla tietenkin menetettäisiin kaksoiskansalaisuudesta mahdollisesti koituvat hyödyt suomalaiselle yhteiskunnalle.

Sellaisia voivat olla esimerkiksi maahanmuuttajan sitominen tiukemmin suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen arvoihin sekä myöskin suomalaisen maastamuuttajan jonkinasteisen Suomeen kohdistuvan lojaliteetin säilyttäminen ulkomailla. Mikäli kaksoiskansalaisuus haluttaisiin poistaa, tulisi miettiä kumpi on merkittävämpi: kaksoiskansalaisuuden riski vai siitä saatava hyöty.

Joka tapauksessa on selvää, että kaksoiskansalaisuutta voidaan käyttää myös väärin. Sen suomien oikeuksien avulla vieraan vallan tiedustelu tai muu Suomen kannalta haitallinen toiminta käy helpommin. Siksi on hyvä, että lainsäätäjä on parhaillaan pohtimassa rajoituksia kaksoiskansalaisten oikeuteen sijoittua turvallisuuden kannalta merkittäviin yhteiskunnan tehtäviin.

Nyt esille nousseen keskustelun ja sen Venäjällä saaman huomion seurauksena on selvää, että nyt pohdittavana olevat lainmuutokset on tehtävä sekä huolellisesti, että myös kohtuullisen nopealla aikavälillä. Syntynyt keskustelu on sikäli hyvä, että se lienee tuulettanut lainsäätäjien ja heitä avustavien virkamiesten ajattelua. Toivottavasti se osaltaan auttaa heitä valmistelemaan hyvin toimivan lakiuudistukseen, jossa minimoidaan kaksoiskansalaisuuden riskit mutta maksimoidaan siitä saatavat hyödyt.

Tämä kirjoitus on julkaistu myös Oikeassa Mediassa

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kannatatko vakaviin rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamista?
Tuen Alexander Stubbia ja Jussi Niinistöä
Haluaako sisäasiainministeriö rikolliset Suomen kansalaisiksi?


8 kommenttia:

  1. Pitää lisäksi muistaa, että Venäjän lakien mukaan kaikkien Venäjän kansalaisten,kaksoiskansalaisuudesta riippumatta, velvollisuus on auttaa Venäjän turvllisuusviranomaisia.

    VastaaPoista
  2. Kannattaa myös muistaa, että 'hyökkäys' ei välttämättä tarkoita sotatoimien aloittamista. Vaikka Venäjä aloittaisi sotatoimet, se saattaisi sittenkin käydä puolustussotaa, koska sota olisi oikeutettu.

    VastaaPoista
  3. Tuo lojaliteettikofliktin esiin nostaminen menee asian ytimeen. On tehtäviä, joissa kaksoiskansalaisuudesta syntyvän lojaliteettiristiriidan mahdollisuus ei ole hyväksyttävä. Tämän pitäisi olla itsestään selvää.

    Muissa tästä aiheesta käydyissä kirjoituksissa on enimmäkseen harhailtu siellä sun täällä, etupäässä epäolennaisissa sivuasioidssa. Yksi vakioteema näyttää olevan tuo iänikuinen Suomen kansalaisten tasa-arvoon vetoaminen. Siinä ollaan selvästi harhateillä. Kysymyshän on siitä, mihin tehtäviin voidaan hyväksyä ulkomaiden kansalaisia. Yksilötasolla kaksoiskansalaisuuden ongelma on helppo ratkaista luopumalla vieraiden maiden kansalaisuuksista, jos tehtävä sitä edellyttää. Näin muuten teki aikoinaan omasta alotteestaan kenraali Kaarlo Lennart Oesch, joka luopui Sveitsin kansalaisuudesta.

    VastaaPoista
  4. Jospa ratkaistaan asia helpoimman kautta. Suomi hyväksyy kaksoiskansalaisuuden vain niiden maiden kanssa, jotka suovat kaksoiskansalaisuuden myös suomalaisille. Tätä vastavuoroisuutta voi soveltaa myös kiinteistökauppaan.

    Tämä on niin simppeli ratkaisu, että taistolaiset perustuslain asiantuntijat eivät edes ajattele.

    VastaaPoista
  5. Asia on yksinkertainen mutta huolestuttava. Puolustusvoimat on kouluttanut kaksoiskansalaisia jo 13 vuoden ajan ilman mitään turvallisuuskriteerejä.

    (Tyhmä robotti kuulustelee minua, olenko itse robotti. En minä näe noita pikkuruutuja selkeästi).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Robotti on Googlen oma. Ei minun.

      Poista
    2. Tuskin se kaksoiskansalaisuudella on merkitystä tavallisen nurmiporakoulutuksessa, eri asia jos on korkeassa asemassa, mutta eikö koko kaksoiskansalaisuus voitas lopettaa, annettas mahdollisuus nykysille ottaa vain suomenkansalaisuus tai ei, niin kaikilta jolla sellanen on, oli veäjän tai jonkun muun kansalaisuus, olis kaikkein selvintä se

      -jpt-

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!