torstai 9. helmikuuta 2017

Somalien diasporan loppu?

Somaliassa tapahtui pieni ihme. Sekasorrostaan tunnettu valtio sai uuden presidentin ja vanha suostui mukisematta jättämään vallan seuraajalleen. Sellainen on Afrikassa kohtuullisen harvinaista, ja maanosa sekasorrosta nousevissa valtioissa suorastaan poikkeuksellista.

Itse vaali ei ollut demokraattinen, vaan Somalian klaanijärjestelmän suorittama prosessi. Voittaja ei kuitenkaan tullut suurimmasta klaanista vaan vasta seuraavasta. Se on hyvä merkki.

Kaiken kaikkiaan presidentinvaali ja sen tuloksen hyväksyminen vahvistivat, että Somalia on turvallinen maa, jonka kehittämiseen kaikkien somalien olisi hyvä osallistua. Siksi olisi hienoa, mikäli isänmaanrakkaus houkuttaisi myös Suomessa ja muissa länsimaissa koulutusta saaneet, mutta rasismin tai muiden syiden takia ilman työpaikkaa jääneet osaajat rakentamaan isiensä ja äitiensä kotimaata.

Eikä mikään tietenkään estä myös Suomessa menestyksellistä työuraa tehneitä somalialaistaustaisia palaamasta kotimaahansa. Uudelleenrakentamisen aikahan on tunnetusti nopean talouskasvun ja siten yritteliään ihmisen vaurastumisen kannalta parasta aikaa. Siksi asiansa taidokkaasti hoitava paluumuuttaja voi nostaa itsensä ja jälkeläisensä Somalian tulevan talouseliitin joukkoon juuri nyt!

Länsimaissa sivistystä saaneiden somaleiden paluun myötä maan talouselämä saisi piristysruiskeen, joka voisi kiihdyttää talouskasvua entisestään. Ajan myös nopea kehitys vahvistaisi keskushallintoa ja ajaisi myös maan joitakin osia edelleen terrorisoivan Al-Shabaabin entistä ahtaammalle. Tämä rauhoittaisi Somaliaa entisestään mikä luonnollisesti loisi uutta pohjaa kehitykselle.

Toivotan siis Somalian uudelle presidentille onnea ja menestystä korkean tehtävänsä hoitamisessa. Ehkäpä hän jää historiaan miehenä, joka palautti sekasortoisen Somalian lopullisesti kansakunnaksi kansakuntien joukkoon ja yhdisti diasporaan joutuneet kansalaisensa. Ja aloitti näin Afrikan sarvessa uuden kukoistuksen ajan.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
EU voisi tukea Irakin ja Somalian taloutta
Paratiisi
Suoraan somalin suusta

60 kommenttia:

 1. Ihmeitä tapahtuu tässäkin blogissa, kun eilen toivottelit muslimeita tervetulleeksi Suomeen, tietyillä varauksilla tietenkin, mikäli oikein ymmärsin. Ihmeellistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varaukseni olivat suuremmat kuin esimerkiksi Oikeassa Mediassa oli ymmärretty. Kyllä Suomeen jääminen minun mielestäni edellyttää yksiselitteisesti länsimaisten arvojen ja elämäntavan hyväksymistä ja noudattamista.

   Poista
  2. Lisään vielä, että ne muutamat humanitaariset pakolaiset pitäisi valita heistä, jotka ovat joutuneet kotimaassaan ongelmiin taistellessaan rauhanomaisin keinoin demokratian ja länsimaisten arvojen puolesta. Heitä ei ole satoja eikä tuhansia, mutta yksittäisiä löytynee.

   Poista
  3. Kiitos vastauksesta. Olet aika etevä Proffa pyörittelemään sanoja ja merkityksiä, mikä lieneekin tarpeen isojen kysymysten äärellä.

   Länsimaisista arvoista muuten, mitä mieltä olet muslimien suht' korkeasta siveellisyydestä (naisten kivitystuomiot yms) jos sitä vertaa vaikka suomalaiseen kotimaiseen tämän päivän vilauttelevaan tissijournalismiin?

   Poista
  4. Pahoittelen edellä loukkaustani yleisesti journalismia kohtaan liittämällä siihen suomalaisen iltapäivälehdistön, valitan.

   Poista
  5. Kivitystuomiot ovat kivikautista barbariaa. Tissijournalismi kertoo ainoastaan tirkistelykulttuurista. Ensimmäinen on rikos, jälkimmäinen ei.

   Poista
  6. Kiitos vastauksesta.

   Ehdotat kirjoituksessasi somalialaistaustaisia palaamaan kotimaahansa. Viittaatko tänne tulleisiin pakolaisiin vai tämän maan kansalaisiin, joilla on somalialaiset vanhemmat? Onko mielestäsi mielekästä kannustaa jälkimmäisiä lähtemään omasta kotimaastaan Suomesta? Suomi investoi jokaiseen kansalaiseensa eikä mielestäni olisi varaa luopua oman maan kansalaisista ulkomaille enempää.

   Poista
  7. Suomi on vapaa maa. Täältä saa lähteä jos niin haluaa.

   Poista
  8. Saako tänne syntyä ja jäädä jos niin on valinnut tehdä?

   Poista
  9. Jos vielä vertaa Suomea ja Somaliaa maina, niin Suomi on varmasti hoitanut monia asioita paremmin kuin Somalia. Suomessa on rauha, vakaa poliittinen tilanne ja toimiva yhteiskunta ainakin siihen Somaliaan verrattuna. Se ei silti tarkoita sitä, että Suomi olisi täydellinen maa ja ettei meillä olisi paljon opittavaa "epäonnistuneistakin yhteiskunnista" ja maailmasta.

   Mitä voisi oppia somalialaisuudesta? Ehkä nuorten kohdalla somalikulttuuri käsittää enää ruokakulttuurin ja alkon välttelyn. Ehkä hänen äidiltään sen, miltä tuntuisi kävellä silvotulla alapäällä päivästä toiseen.

   Poista
  10. Suomeen saa syntyä, jos äidille tulee synnytyksen aika hänen täällä ollessaan. Tänne saa jäädä jos täyttää ne ehdot, jotka Suomen senhetkinen laki edellyttää.

   Kaikista kulttuureista on jotakin opittavaa. Ellei positiivista niin ainakin negatiivista. Somalian kohdalla tärkein oppi on nähtävästi se, ettei liiallisesta yhteisöllisyydestä seuraa mitään hyvää.

   Poista
  11. Kiitos Proffa vastauksesta.

   Kyselen taas, kun en paremmaksi tiedä, että mitkä ehdot Suomessa syntyneen lapsen tulee täyttää saadakseen Suomen kansalaisuuden?

   Poista
  12. Korjaan kysymystäni, mitkä ovat ne Suomessa vastasyntyneen kohdalla olevat lainkohdat, jotka pitää täytää saadakseen jäädä tänne?

   Poista
  13. Lakihan tuon määrittelee. Eli Finlexistä löytyy.

   Poista
 2. Onnea Somalia, hienoa kun olette kehityksen tiellä kohti järjestäytynyttä yhteiskuntaa. Ottakaa mallia meiltä Euroopasta.

  VastaaPoista
 3. Vau! Suomestakin on varmasti jo lähtöä tekemässä 17 000 huippuosaajaa. Kultamunat ovat kuoriutumaisillaan.

  VastaaPoista
 4. OTU, kultamunat???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku vihervasemmistopoliitikko tai vastaava jossain televisiossa tai muussa tiedotusvälineessä puhui huippuosaajista kultamunina jotka vain odottavat kuoriutumistaan. ;)

   https://www.urbaanisanakirja.com/word/kultamuna/

   Poista
  2. turha siihen n****rin munaan silti mitään kultaan liittyvää konnotaatiota on liittää, sitä minä vaan

   Poista
  3. Jäi vaivaamaan mistä tämä kultamuna-termi sai alkunsa. ;)

   Sen verran netistä löysin (hommaforumin keskusteluista), että se olisi ollut joku sisäministeriön erilaisuus_esite.pdf vuodelta 2011 jossa tuo termi olisi ollut?

   Ehkä joku on ollut kaukaa viisas ja tallettanut sen jälkipolville. :D

   Poista
 5. Mokkamuna lienee parempi ilmaisu.

  VastaaPoista
 6. Tai muna ja muna, samanlainen se on kaikilla rodusta riippumatta

  VastaaPoista
 7. Tuli vaan mieleen tästä, että yksi Somalian suurimmista tulonlähteistä on ulkomailla asuvien somalien lähettämä raha. Jonka länsimaiset veronmaksajat ovat kustantaneet. Oikein ovela Somalian uusi presidentti ei kyllä varmaankaan halua luopua siitä tulonlähteestä. Hänelle hyödyllisin somali ei välttämättä ole se somali joka palaa takaisin vaan se, joka pysyy länsimaitten elatuksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikea havainto. Valitettavasti. Somalian tärkein tulonlähde taitaa olla tukienlypsäjien vienti. Ja vienti suuntautuu niihin maihin, joissa lypsäminen helpoiten onnistuu. Se, joka selvittäisi edes osapuilleen, kuinka paljon somalit rahastavat sosiaalitukia, tukia erilaisten järjestöjen kautta jne. joutuisi tekemään kovan, mutta tarpeellisen työn. Suuruusluokka lienee miljardin pinnassa.

   Poista
  2. Tänne tulleissa somalipakolaisissa 90-luvulla lienee ollut tapauksia, jotka eivät edes kyenneet tai halunneet yrittää integroitua täysin eri kulttuuriin, vaikka heitä siinä tuettiin. Ehkä myös kotouttajilla oli omat vaikeutensa, miksi integrointi epäonnistui heidän kohdallaan.
   Somalitaustaisten suomalaissyntyneitä lapsia en lähtisi syyttämään vanhempiensa virheistä. Itselläni se käsitys, että yritystä löytyy siinä sukupolvessa.   Poista
  3. Ykän huomio perustuu todellisuuteen. Mutta jos somalit haluavat Somalian nousevan kukoistukseen, ei tukien sinne välittäminen ole toimiva keino.

   Somalia nousee kukoistukseen vain sillä työllä ja investoinneilla, jotka tehdään Somaliassa. Länsimaista elämänmenoa nähneet voivat halutessaan kantaa siihen kekoon suunnattoman suuren korren.

   Poista
  4. Luultavasti klaanien ja muiden välille puhkeaa sota korren kantamisen yhteydessä, näin on tapahtunut ja siksi sieltä evakkoon lähdetty. Miten suhtaudut pakolaisuuteen, koetko itse että olisit oikeutettu pakenemaan Suomesta jos Herra varjele huono tilanne tulisi? Vai menisitkö itse rintamalle?

   Poista
  5. Rintamalle demokratian ja itsenäisyyden puolesta. Peitsi, että taidan olla liian vanha kelvatakseni.

   Poista
 8. Ihmettelen minäkin miksi suomalaiset vapaaehtoisesti haluavat kustantaa toisella puolella maailmaa olevaa valtiota välillisesti kaiken maailman ulkomaanapujen yms muodossa.

  Keksitkö syitä tälle Ykä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi P.Orpo syksyllä 2015 Schengen-sopimuksen vastaisesti - Ruotsi on turvallinen maa - otti avosylin vastaan kymmenet tuhannet muslimi-partalapset nauttimaan maailman korkeimpiin kuuluvasta sosiaaliturvasta - MEIDÄN KUSTANNUKSELLAMME samalla kasvattaen KOROLLISTA, jo kriittisenä pidetyn 60% bkt:sta rajan ylittänyttä valtionvelkaamme? Valtionvelkamme on jo n. 107 miljardia ja lähes kokonaan ulkomaanvelkaa. Jo vuodelle 2016 aiheutui mamuista lähes miljardiluokkaa olevat kustannukset.
   Tämä lienee sitä hintaa, mitä me maksamme siitä, että P.Orpo pääsisi nauttimaan tavoittelemistaan Brysselin lihapatojen antimista politrukkina.
   Sitä paitsi mamuvirtaa ei puheista huolimatta juurikaan yritetä suitsia - vuoden 2016 aikanakin heitä päästettiin Suomeen n. 5600 henkeä.

   Jos vallanpitäjämme palvelisivat kantasuomalaisia - sen sijaan että ylikansallisia takapirujaan kumartaen käyvät sotaa omaa kansaansa vastaan mm. toteuttamalla Kalergi-suunnitelmaa - he ottaisivat oppia esim. Unkarin Viktor Orbanista.
   "Kreivi Kalergin suunnitelma eurooppalaisten tuhoamiseksi ",
   http://tappis.0catch.com/Kalergi_suunnitelma_eurooppalaisten_tuhoamiseksi.htm

   Poista
  2. Pitävätkö lainlaatija-vallanpitäjämme tarkoituksellisesti tätäin porsaanreikää auki?

   "Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voivat hakea heti uutta turvapaikkaa: Vireillä 100 tapausta",
   http://www.aamulehti.fi/kotimaa/kielteisen-turvapaikkapaatoksen-saaneet-voivat-hakea-heti-uutta-turvapaikkaa-vireilla-100-tapausta-24263506

   Poista
  3. Hei kaima, en osaa vastata siihen miksi Orpo toimii tavallaan, sitä pitäisi kysyä häneltä.

   Ajatuksistasi tulee mieleen se, ettei mamuilla ole mielestäsi mitään mahdollisuutta integroitua tähän maahan millään tavalla, joten ymmärrän että aika toivottomalta tuntuu sinusta tilanne. Ehkä joskus vielä löytyy toivoa tilanteeseen.

   Poista
  4. Jotkut kyynikot sanovat, että poliitikot valehtelevat aina.
   Itsekin erittäin vahvasti epäilen, että P.Orpo suostuisi kertomaan totuutta motiiveistaan em. kysymyksessä.

   Filosofi, FT J.S.Hankamäki on tutkinut mm. eri kyselytutkimusten tuloksia ja kirjoittaa niistä blogiartikelissaan "Että saattoi taas maahanmuutto yllättää

   Suurin osa EU-kansalaisista ei halua enää maahanmuuttoa muslimimaista",
   http://mvlehti.net/2017/02/09/hankamaki-etta-saattoi-taas-maahanmuutto-yllattaa/

   Artikkelinsa loppupuolella hän toteaa mm.: "Keskeinen johtopäätös on tällöin se, että Euroopan johtavat poliitikot ovat tehneet kansalaisten tahdon vastaista politiikkaa pyrkiessään edistämään maahanmuuttoa ja tavoitellessaan monikulttuurista yhteiskuntaa."

   Poista
  5. Ilmeinen kysymys, mutta miksi kansalaiset valitsevat sellaisia päättäjiä valtaan?

   Itse kannatan jossain määrin työperäistä muuttoa Suomeen. Jonkin verran myös humanitääristä muuttoa kannatan myös. Näen maahanmuutossa myös paljon mahdollisuuksia, mutta taidan olla aika yksin sen ajatuksen kanssa täällä. Minusta monikulttuurisuus ei ole autuaaksi tekevä asia, mutta toisaalta monokulttuurisuuteen mahtuu paljon enemmän sävyjä mitä halutaan uskoa. En siis näe esimerkiksi joitakin muslimeitakaan uhkana suomalaiselle yhteiskunnalle.

   Poista
  6. Anonyymi 9.2. klo 16.55. Et ole näkemyksinesi yksin, vaan edustanet tavallisten suomalaisten valtavirtaa. Ja kommenttisi alkuun olit sijoittanut sen kaikista oleellisimman kysymyksen.

   Poista
 9. Miksi ne ilmaisten lihapatojen äärestä mihinkään lähtis?

  VastaaPoista
 10. Ymmärrän, että katsot asiaa tuolta kantilta arvon soturi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me joudumme kustantamaan ne lihapadat. Kalliiksi se käy ja yhä enemmän niitä joutuu lämmittämään.

   Poista
  2. ^Kiitos sinulle kun jaksat kaikessa mitä teet. Olet hyvä ihminen

   Poista
  3. Sinun ei kannata alkaa ampumahiihtoa harrastamaan, koska ammut aina viereiseen tauluun ja asiaan. Oikea jankkaaja! Mutta jos ei paukut muuhun riitä.

   Poista
  4. No kiitos vaan kommentista, ei ole suunnitelmissa ampumahiihto, hieno laji toki.

   Itsekin vaikutat varsinaiselta argumentoinnin ja ajattelun kukkaselta kommentteinesi.

   Poista
 11. "Kun ruoho on vihreää,paimentolainen lepää!"
  20vuotta paapomista,toimeentulotukea,työttömyyskorvausta,lapsilisää,hammashoitoa,asumistukea,yksinhuoltajalisää,sopeutumislisää,ilmaista terveydenhoitoa,tulkkipalveluja,yhdistystukea jne....
  Mihin ne lähtisivät? Ja miten enää pärjäisivät Somaliassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkä maalaisia ovat Suomessa asuvat "somalit" mielestäsi? Milloin uuden maan kansalaisuus tulee osaksi identiteettiä vai tuleeko koskaan? Minkä maalaisia ovat mielestäsi somalialaistaustaiset Suomessa syntyneet?

   Poista
  2. Somalit ovat somaleita. Jos minä muutan Somaliaan, muutunko heti somaliksi? Jos opin kielen ja sopeudun maan korkeaan kulttuuriin ja hyväksyn mm. fgm-tavan ja pureskelen khattia, olenko somali muiden somalien mielestä? Voiko kalpeanaama olla somali?

   Oman identiteetin voi kuulemma itse valita, joten kaipa voisin olla somali tai vaikkapa transmies, jos haluan? Tai nainen. Huomenna sitten voisin olla vaikkapa ruotsalainen. Den glider in igen.

   Poista
  3. Jos Somalian kansalaisuus kiinnostaa sinua noin kovasti, suosittelen lämpimästi perehtymään asiaan ja kysymään joltakin fiksummalta kuin meikäläinen. Ehkä joltain somalilta.

   Poista
 12. Jos minä muutan somaliaan, tuleeko minusta ja/tai lapsistani somaleita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kannattaa kysyä somaleilta. Heitä tuskin löytyy tämän blogin lukijakunnasta.

   Veikkaisin kyllä, että siihen on pari reunaehtoa: 1) kääntyminen islamiin ja 2) somalin kielen oppiminen. Mahdollisesti muitakin, mutta nämä nyt ainakin.

   Poista
  2. ^ Veikkaisin samaa, mutta todelliset tietoni Somalimaan "poliittisesta järjestelmästä" on niin olemattomat etten tiedä.

   Poista
 13. En suosittele muuttamaan sinne.

  VastaaPoista
 14. Eihän tuo Somalia ole enää moneen vuoteen ollut niin kauhean vaarallinen paikka, vaikka al-shabaab välillä terrori-iskuja tekeekin. Somalit käyvät siellä lomailemassa ja lähettävät sinne lapsiaan oppimaan omaa kulttuuria. Porukka lähtee sieltä lähinnä paremman elintason perässä Eurooppaan. Tuossa juttu lähdön syistä. http://afrikansarvi.fi/issue9/95-artikkeli/258-euroopan-imu

  VastaaPoista
 15. ^ Hyvä pointti, olisi varmaan hyvä informoida myös Ulkoministeriötä ja kansainvälisiä huuhaa avustusjärjestöjä asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ainakin ulkoministeriössä tiedetään. Ja luultavasti avustusjärjestöissäkin. Jälkimmäisten osalta motiivina lienee niissä työskentelevien ihmisten oman leipäpuun ylläpitäminen.

   Poista
  2. Ulkoministeriön sivut suosittelevat välttämään matkailua Somaliaan ja Human Right Watchin mukaan Etelä-Somaliassa on sotatila käynnissä tällä hetkellä.

   Googlettaen löytyy lisää tietoa kiinnostavasta Somalimaasta.

   Poista
  3. Siellä somalit nyt kuitenkin lomailevat. Ehkä Afrikan sarvessa valkoihoisen asema on turvattomampi kuin tummaihoisen.

   Poista
 16. Turvallinen ja turvaton on suhteellista ja tulkinnanvaraista. Somalia on suhteellisen turvallinen somalille. Miksi muuten Suomen ja muiden ulkomaiden somalit tekevät lomamatkoja Somaliaan?

  Jokin vuosi sitten Somalian ulkoministeri pyysi ulkmailla olevia somaleja palaamaan Somaliaan ja osallistumaan maan jälleenrakennukseen.

  Onko Professori tiennyt sitä että Turkki on investoinut Somaliaan? Turkkilaisten yritysjohtajien lisäksi presidentti Erdogan on vierailut maassa.

  http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/218865-paan-magneettikuvausta-mogadishussa

  Suomeksi en keksinyt muita juttuja mutta englanniksi löytyy juttuja turkkilaisten investoinneista Somaliaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210114-somalian-uusi-aamun-sarastus

   Poista
  2. Kiitos vieras. Samalla löytyi muuten Pekka Siikalan "tunteellinen vuodatus" Helsingistä ja sen "ihanuudesta". Mainiota luettavaa.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!