torstai 23. helmikuuta 2017

Suosituimmat ja merkittävimmät ajatukset

Tänään tulee kuluneeksi seitsemän vuotta ensimmäisestä tähän blogiin tallennetusta Professorin ajatuksesta. Sen kunniaksi sallittakoon pieni katsaus menneeseen.

Aloitan blogin historian suosituimmista ajatuksista. Tai oikeastaan ajatuksesta. Niitä voi nimittäin hyvällä syyllä sanoa olevan täsmälleen yksi. Se syntyi 16.12. vuonna 2010. Kirjoituksen taustana olivat urheilijoiden terveysongelmat, joiden syyksi mainittiin mediassa kerta toisensa jälkeen mykoplasma selittämättä sen paremmin mistä oli kyse.

Niinpä päätin jotain asiasta ymmärtävänä avata tuon alkeellisen prokaryootin olemusta tässä blogissa. Mutta en todellakaan arvannut, minkälaisen suosion kirjoitus tulisi saamaan: sehän oli vain kuivan asiallinen tietopaketti yhdestä bakteerista, eikä suinkaan lukijoita tavoittelemaan muotoiltu poliittinen kannanotto klikkauksia houkuttelevine otsikoineen.

Jostain syystä Mykoplasma-kirjoituksesta kuitenkin muodostui lähestulkoon oppikirjateksti, jota on tähän päivään mennessä luettu peräti 156 071 kertaa. Kommentteja kirjoituksen perässä on 217 kappaletta, joukossa mm. lukijoiden suosituksia asiaan perehtyneistä lääkäreistä. Nykyisin yli kuusi vuotta vanhaa kirjoitusta luetaan noin tuhat kertaa kuukaudessa.

Yksi on siis selvästi yli muiden. Mutta mainittakoon siitä huolimatta myös kaksi seuraavaa. Ne ovat: Suomen ja Ruotsin raiskaustilastot rikkovat ennakkoluuloja ja Sähkötupakka - onko kauppamiehen härskiydellä mitään rajoja?

Noista kahdesta muusta ei tässä yhteydessä sen enempää: ensimmäinen yritti tunkeutua loogisen päättelyn avulla raiskaustilastojen takana olevaan karuun todellisuuteen ja jälkimmäinen oli puhdasta terveysvalistusta. Raiskaustilastoanalyysi on edelleen äärimmäisen ajankohtainen, sillä siinä oikaistuja väitteitä esitettiin TV-katsojille viimeksi eilisessä A-studiossa.

* * *

Määrällisen tarkastelun lisäksi voidaan myös miettiä, mikä on merkittävin kuluneen seitsemän vuoden aikana syntynyt Professorin ajatus. Siihen olen tietenkin itse jäävi vastaamaan, mutta ainakin seuraavilla ajatuksilla näyttäisi olleen normaalin blogikirjoituksen ylittänyt vaikutus ympäröivään yhteiskuntaan.

Ensimmäinen liittyi maastohiihtoon, tarkemmin sanottuna sprinttihiihdon kilpailujärjestelmään. Ehdotin nimittäin 25. tammikuuta vuonna 2014 omiin laskelmiini perustuen, että hiihtäjiä ei sijoitettaisi puolivälieriin kaavamaisesti karsintakilpailun perusteella, vaan heidän annettaisiin valita eränsä paremmuusjärjestyksessä.

Kirjoitukseni jälkeen Suomi yllätyksekseni ehdotti tällaisen järjestelmän kokeilemista seuraavalla kaudella maassamme järjestettävissä maailmacupin kilpailuissa. Ja nykyisin ehdotukseni on hiukan muokattuna käytössä kaikissa kansainvälisen hiihtosirkuksen sprinttikilpailuissa, niin myös tänään Lahdessa, missä järjestelmää aiotaan päävalmentajan mukaan hyödyntää Suomen joukkuetaktiikassa.

On tietenkin mahdollista, että joku muu suomalainen olisi tehnyt samankaltaisia laskelmia ja tullut yhtäläiseen johtopäätökseen samoihin aikoihin. Olen kuitenkin melko varma, että kilpailujärjestelmän muutos oli lähtöisin juuri tästä blogista.

Toinen mielenkiintoinen tapaus oli 13.12. vuonna 2015 kirjoittamani juttu Australian Alice Springsin lämpötilamittausten selittämättömistä muutoksista. Se päätyi arvostetun blogikollegani kautta käännettynä australialaiseen blogiin.

En tiedä oliko tällä tosiasialla liitymäkohtaa siihen, ettei GISS ole ilmoittanut Alice Springsin lämpötiloja tammikuun 2016 jälkeen. Kirjoituksen ja muutoksen väliseen yhteyteen viittaa kuitenkin Alice Springsin uusien tietojen loppumisen ajankohta heti kirjoitukseni jälkeen.

Tämän kohdan lopuksi totean, että olisi mukava kuulla myös lukijoideni näkemyksiä Professorin ajatusten merkittävimmästä kirjoituksesta. Tai vaikka siitä, mikä on miellyttänyt eniten. Tai mikä on vaikuttanut omaan ajatteluun vahvimmin. Tai minkä on havainnut tulleen julkisuudessa noteeratuksi.

Tämän kirjoituksen lopussa oleva keskustelumahdollisuus on edelleen kaikille avoin käytettäväksi. Kiitos siitä kuuluu lukijoilleni, jotka eivät ole aivan yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta sortuneet epäasiallisuuksiin. Minusta se on hieno asia ja osoittaa lukijakuntani sivistyneisyyttä.

* * *

Tänä päivänä Professorin ajatuksia julkaistaan edelleen tällä blogspot-alustalla samaan tapaan kuin on tapahtunut viimeiset seitsemän vuotta. Lisäksi niitä julkaistaan Oikea Media nettilehdessä, jolle toivotan menestystä kilpailussa lukijoista ja mainoseuroista. Samalla omat ajatukseni saavat näkyvyyttä myös siellä.

Ensimmäisten päivien kiihkeän haparoinnin jälkeen Oikea Media on mielestäni kasvamassa vakavasti otettavaksi poliittiseksi mediaksi, joka tuo yhteiskunnalliseen keskusteluun tervetullutta monimuotoisuutta. En toki jaa kaikkien siellä julkaistujen kirjoitusten sanomaa, mutta useimpien kuitenkin. Toisaalta, eihän täydellinen yksimielisyys ole edes mahdollista kuin yhden kirjoittajan hallinnoimassa blogissa - tai vaihtoehtoisesti diktatuurien virallisia mielipiteitä julkaisevissa "totuuksissa".

Kirjoituksiani analysoidaan säännöllisesti myös erilaisilla keskustelufoorumeilla, joista Homma-foorumille olen myös itse linkittänyt ajatuksiani, mikäli siellä on ollut käynnissä sopiva keskustelu. Niistä tulee ajoittain suuriakin lukijaryntäyksiä katsomaan, mitä muuta kuin foorumeille kopioidun tekstin olen kirjoittanut.

Muista medioista MV-lehti on muutamia kertoja kopioinut kirjoituksiani omille sivuilleen. Luonnollisesti ilman lupaa, mutta koska blogia kirjoitetaan nimenomaisesti ajatusten saamiseksi esille, en ole pitänyt asiaa pahana. Ja onhan näitä toki kopioitu tai linkitetty myös muihin blogeihin (esimerkki), Facebookiin (esimerkki) ja Twitteriin (esimerkki).

* * *

Näillä ajatuksilla on hyvä lähteä rakentamaan tämän blogin kahdeksatta vuotta. Ilman lukijakuntaa minulla tuskin kuitenkaan olisi tai olisi edes ollut motivaatiota kirjoitella ajatuksiani julkisesti nähtäväksi näin pitkää aikaa.

Siitä syystä haluan lausua suuret kiitokset kaikille teille, arvoisat Professorin ajatusten seuraajat! Toivottavasti ajatukseni ovat olleet hyödyksi myös teille rakentaessanne omaa maailmankuvaanne. Omia näkemyksiäni blogin pitäminen on joka tapauksessa selkeyttänyt ja syventänyt.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kuusi vuotta
Blogin vuosijuhla
9 kommenttia:

 1. Minä seuraan blogiasi viikottain, välillä jopa päivittäin. On ollut erityisen kivaa lukea tiedeuutisia eri aiheista. Myös ajankohtaisten aiheiden seuraaminen blogisi kautta on ollut avartavaa. Kiitos blogistasi ja hyvää jatkoa!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Professori blogistasi. Kiitos erityisesti erittäin asiallisesta otteesta, se kun on harvinaista näinä päivänä. Kiitos kun jaksat pysyä asiallisena eriävien mielipiteiden kanssa ja pyrit aina perustelemaan kantasi.

  Vaikutat tekstiesi perusteella sänmaalliselta ja globaalilta ihmiseltä.

  Hyvää jatkoa blogillesi!

  T. eriäivä mielipide

  VastaaPoista
 3. Minulla blogi näyttää olevan selaimessa sijalla nro. 2. Olen juuri toipumassa mykoplasmasta, yskää jatkunut lähes kaksi kuukautta. Olen käynyt ensimmäisen kerran erikoislääkärin vastaanotolla samanlaisista oireista joskus 90-luvun lopulla. Vasta nyt työterveyshoidossa otettiin vasta-aineet ja meni mittarit punaiselle. Olen huohotellut inhaloitavaa kortisonia ja salbutamolia ja nyt alkaa helpottaa. Ne yskänkohtaukset ovat jotain karmivaa; vatsa kramppaa eikä henki kulje.
  Mutta kiitos blogista, asiallista ja analyyttistä tekstiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempaa vointia Sinulle, toivottavasti vaiva hellittää.

   Poista
 4. Samoin, blogilistassani proffa on #2. Kiitän selkeistä ja perustelluista kirjoituksista, joista ns 'paatos' ja '-ismi' puuttuvat. Toivotan hyvää jatkoa ja sinnikkyyttä edelleen tämän ja Oikeamedia-blogin suhteen.
  -Beowolf.

  VastaaPoista
 5. Minullakin Professori on toisena blogilistalla, ykköstilalla on enemmän kaunokirjallisia puolia painottava blogi.

  Asiapainotteisista blogeista Professorin Ajatuksia on niin ehdottomasti Suomen paras, että kakkossijaa pitävää blogia tuskin näkyy (mihi se kakkone ny hävis? eikse just ollu tosa?)

  VastaaPoista
 6. Vahingossa löydetty niin tämä proffan blogi kuin moni muukin. Mutta hyvä vahinko:) Seuraan tätä kuten montaa muutakin säännöllisesti ja joskus, kuten nyt, innostun jopa kommentoimaankin. Asiallista ja perusteltua juttua professorilta. Kiitos!!
  JATKAKAA....
  t. Huru-ukko

  VastaaPoista
 7. Kiitokset kaikille kommenteista ja kehuista. Sellaisia on mukava lukea!

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!