maanantai 14. maaliskuuta 2016

Pikatyöpaikkoja oleskeluluvan saaneille

Humanitaarisen maahanmuuton loppulaskun kannalta keskeistä on maahan oleskeluluvan saaneiden työllistyminen. Tähän mennessä suurimpien tulijaryhmien eli irakilaisten ja somaleiden työllisyys on kuitenkin jäänyt alhaiselle tasolle, joten muutosta tarvitaan.

Niinpä Helsingin Sanomat kertoi aamulla siitä, kuinka vuokratyön suuryritys Barona on alkanut kehitellä uutta mallia oleskeluluvan saaneiden pikatyöllistämiseksi. Lehden artikkeli ei avannut lainkaan tämän "Express"-mallin periaatetta, mutta kertoi, että sen avulla on otettu työkokeiluun jo 50 Baronan tytäryhtiön Luona Oy:n asukasta, joille on haettu työpaikka heidän koulutuksensa, työkokemuksensa ja kielitaitonsa perusteella.

Saman jutun mukaan myös Sitra sekä työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ovat luomassa uutta mallia oleskeluluvan saaneiden työllistämiseksi. Se on tarkoitus tehdä haalimalla sijoittajilta rahaa, jonka avulla perustettava yritys järjestäisi neljän kuukauden koulutuksen, jonka jälkeen maahanmuuttajat siirtyisivät työelämän palvelukseen.

Jos ymmärsin jutusta oikein, niin tämän toiminnan tulonmuodostuksen perustana olisivat oleskeluluvan saaneiden työllistymisen seurauksena syntyvät valtion työmarkkinatukien ja sosiaaliturvan säästöt, joista osa maksettaisiin yritykselle tulona. Sitä artikkeli ei kuitenkaan kerro, kuka tai mikä instanssi kustantaa ja tekee tämän arvion - on kuitenkin selvää, ettei sitä voi jättää ainakaan yrityksen itsensä tehtäväksi koska sellaiseen sisältyisi aivan liian suuri houkutus epärehellisyyteen.

* * *

On kulunut yli neljännesvuosisata siitä, kun ensimmäinen vaikeasti työllistyvä islamilainen maahanmuuttajaryhmä eli somalit alkoi virrata maahamme. On hyvä, että lopultakin aletaan pohtia, miten heidät ja heidän kaltaisensa saataisiin hyödyttämään yhteiskuntaa.

On siis syytä toivoa, että joko Baronan tai julkishallinnon - tai mieluiten molempien - malli osoittautuu toimivaksi. Näin riski humanitaarisen maahanmuuton muodostumisesta täydelliseksi katastrofiksi pienenisi.

Samalla on toivottava, että esimerkiksi Juhana Vartiaisen näkemys siitä, että työvoiman tarjonnan kasvaminen parantaa itsessään työllisyyttä. Muussa tapauksessahan vaarana on se, että nyt kokeiltavien mallien avulla tulevien ihmisten sijoittaminen työelämään johtaisi pelkästään kantaväestön työttömyyden lisääntymiseen.

Tämä on riskinä ainakin siinä tapauksessa, että malleihin syntyy tavalla tai toisella jonkinlaista epäsuoraa tukea tai jopa korruptiota. Tämä riski on nähtävissä helposti ainakin Sitran ja TEMin suunnittelemassa mallissa, jonka pohjalta perustettavan yrityksen saattaa kannattaa käyttää varojaan vastaanottavien yritysten voiteluun tai ainakin sen tukemiseen, että ne työllistäisivät kantasuomalaisten sijasta maahanmuuttajan.

Jääkäämme siis odottamaan sitä, että sekä oleskeluluvan saaneiden työllistämiseen tähtäävät mallit että Juhana Vartiaisen näkemys työvoiman tarjonnan työllisyyttä lisäävästä vaikutuksesta osoittautuvat menestystarinoiksi. Mutta pitäkäämme samalla huolta siitä, etteivät maahanmuuttajien työllistämiskokeilut sotke työmarkkinoiden toimivuutta eivätkä lisää suomalaista korruptiota, vaan johtavat kansainvälisestikin ennennäkemättömän onnistuneeseen muslimimaahanmuuttajien aitoon työllistymiseen ja sitä kautta heidän integroitumiseensa suomalaiseen yhteiskuntaan.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Yksi asia, mutta monta näkökulmaa
Poliitikkomme osoittivat jälleen kuinka viisas mies oli Axel Oxenstierna
Maahanmuuttajien palkkaamisen helpottamisesta ja halventamisesta

12 kommenttia:

 1. Tuleekohan siitä samanlainen vitsi kuin palkkaapakolainen.fi-palvelusta? Se piti alun perin avata lokakuussa 2015. Nyt 14.3.2016 sivulla mainostetaan että palvelu avataan tammikuussa 2016. Kai sitten, kun ensin keksivät sen aikakoneen. ;-)

  http://palkkaapakolainen.fi/Palkkaa

  Vakavasti otettuna en usko että viime syksynä maahamme tulleista tp-hakijoista enemmistöä saadaan työllistettyä kuin järkyttävän suurella positiivisella syrjinnällä. YLE:n tietojen mukaan viime syksyn tp-hakijoista vain 20 % oli jonkun tason ammatillinen tutkinto ja peräti 20 % ei osanut laisinkaan lukea tai kirjoittaa. Useimmat eivät puhu suomea tai englantia. Osalla on vielä uskontonsa ja kulttuurinsa aiheuttamia rajoituksia (esim. oma pukeutumiskoodi, tarve rukoilla kesken työpäivän).

  Suomessa on arvioitu jo 2014 olevan noin 595 000 työntä, jos mukaan laskee ns. piilotyöttömät ja TE-toimiston toimenpiteissä olevat. Matalan tason työpaikkoja, joissa koulutuksella ja kielitaidolla on yksinkertaisesti niin vähän etten keksi mitään todennäköistä skenaariota, jossa Suomi tarvitsisi sellaisia työntekijöitä valtavasti lisää, kun omiakaan ei ole saatu työllistettyä. Pitkäaikaistyöttömyys on pelottavan rajussa kasvussa, myös akateemisten kohdalla (joiden tilanne on toki edelleen monin verroin parempi kuin matalasti koulutettujen).

  Tulevaisuudessa digitalisaatio ja automaatio vähentää entisestä rutiinityön tarvetta. Ennustukseni on että nyt Suomeen tupsahtaneista iso osa ei koskaan työllisty ja jos työllistyy, niin julkisella rahalla tuettuun työhön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylläoleva kirjoitus on täyttä totta.

   Päättäjät leikkivät tekevänsä ongelman ratkaisuksi jotain vaikka eivät ratkaisuun itsekään usko.

   Kotimaisissa työttömissä on hyvää se, että he osaavat lukea, kirjoittaa ja puhua suomea.

   Jos töitä ei ole edes suomalaisille, ei sitä hokkus pokkus konstilla löydy työtä vieroksuville kunniakansalaisille.

   Kotouttamisen sijaan on parasta keskittyä kotiuttamiseen.

   Muutoin miljardi-kustannukset seuraavat talouttamme vuodesta toiseen.

   Poista
  2. Automaatiosta ja robotiikasta olen koettanut muistuttaa itsekin useassa välissä. Puheet työvoimapulasta ovat väritettyä propagandaa. Yhteiskunnan ja ammattitaitovaatimusten muutoksen nopeus on vain ylittämässä inhimillisen sietorajan. Henkisesti ja taloudellisesti terveessä yhteiskunnassa väestö uusiutuu luonnollista tietä tarpeensa mukaan. Jos suomalaisten syntyvyys on laskenut, pitäisi etsiä syytä yhteiskunnan arvoista ja olemattomista tulevaisuudennäkymistä. Toisaalta eliitti todella tahtoo luoda köyhän ja oppimattoman ihmismassan, joka ei liikaa osaa päätään käyttää. Ristiriita erikoisosaamisen tarpeen kanssa on toki räikeä. Tässä jälleen tullaan väestönkasvun katastrofiin. Moderni yhteiskunta ei tarvitse eikä halua maaopallolle näin monta miljardia ihmistä.

   Päättäjät leikkivät tulella ja yhteiskuntarauhalla vääristäessään tietoisesti väestösuhteita. Jossain vaiheessa lammasmaisuus loppuu ja rahvas alkaa taistella verisesti, toisiaan ja kaikkea liikkuvaa vastaan. Silloin mielettömyydestä loppuu viimeinenkin loogisuus syvimpien vaistojen ajaessa massoja eteenpäin.

   EU:n ja rahaeliitin tavoite: puhdistus ja väestönkarsinta anarkian kautta?

   Poista
 2. Heh heh, tosi muslimithan tulevat tänne dhimmien elätettäviksi, eivät he tietenkään halua elättää vääräuskoisia ali-ihmisiä! Ja ns. maltilliset muslimit hekin välttelevät ali-ihmisiin (meihin) sotkeentumista, vaikka mitä yritettäisiin väittää. Aivan kuten toisaalla brahmiinikastin jäsenet vieläkin karttavat kastittomia, laki ei muuta tapoja ja traditioita hetkessä.

  VastaaPoista
 3. Juhana Vartiaisen mukaan Saudi-Arabian kaltaiset maat ovat ihanteellisia, koska niissä väestöpyramidi muistuttaa muodoltaan lantakasaa ja uutta nuorta työvoimaa tulvii markkinoille.

  Jostain syystä eivät paikalliset kuin muutkaan kaipaa tätä porukkaa töihin. Joko Vartiaisen kaava on väärä tai tuo porukka on työkyvytöntä.

  VastaaPoista
 4. Tässähän on uusi ns. "tuulivoimatariffi" tekeillä, mahtaako laskijakin olla sama Tareed? Tuulivoimalle valtio takasi hinnan, mikä siitä maksetaan, vallitsevasta poolihinnasta huolimatta. Nyt ollaan senverran viisaampia, että tuottoa ei ilmoiteta etukäteen, vaan se lasketaan myöhemmin "kertyneistä säästöistä", eli valtiolle jää tyhjä koura käteen, kun säästöt maksetaan sijoitusyhtiölle.

  Löytyykö yhteyttä Taalerintehdas (sijoitusyhtiö) - Barona - Luona?

  Kyselee
  Arja-täti

  VastaaPoista
 5. "Juhana Vartiaisen mukaan Saudi-Arabian kaltaiset maat ovat ihanteellisia, koska niissä väestöpyramidi muistuttaa muodoltaan lantakasaa ja uutta nuorta työvoimaa tulvii markkinoille."

  Tuollainen väestörakenne ei ole koskaan eikä missään ennustanut mitään muuta kuin sotaa. Vartiaisella on järki hävinnyt jo hyvän aikaa sitten jos tuollaisia väittää. Aivan perusasia väestötieteissä moinen.

  VastaaPoista
 6. Vartiaisen ja elinkeinoelämän tavoite on saada suomalainen työtön kyykytettyä töihin pilkkahinnalla.
  Käynnissä olevien yhteiskuntasopimus-neuvotteluiden tavoite on saada aikaan paikallinen sopiminen. Sen jälkeen työnantaja voi suomalaiselle työttömälle työnhakijalle sanoa, että minulla on tuossa vieressa tulossa toinen "työntekijä" (maahanmuuttaja) töihin mutta se tekee "työtä" paljon halvemmalla kuin sinä?
  - Teetkös yhtä halvalla? kysyy työnantaja.

  Mitkä ovat suomalaisen työttömän vaihtoehdot? Työnteko pilkkahinnalla ja hakea sosiaalitoimistosta tukea kun palkalla ei kuitenkaan elä vai jäädä työttömäksi?

  Tämä on se mitä Vartiainen ja kumppanit hakevat. Heitä ei haittaa se, että veronmaksajat maksavat mamujen kustannukset.

  Pääasia, että firma tekee omistajilleen voittoa.

  VastaaPoista
 7. Se mikä ihmetyttää näissä halpatyövoiman haikailuissa on että ainoa merkitsevä asia on työn hinta.
  Millään muulla ei ole väliä, laatu, nopeus, innovaatiot, sitoutuminen jne...
  Se mitä itse olen ict-alalla nähnyt on vahvistanut ennakkoluulojen ulkomaisesta työvoimasta olevan totta.

  Kouluttamaton, ummikko, passiivinen... eihän näille voi kuin antaa harjan käteen ja osoittaa kulma minne mennä nojailemaan.

  VastaaPoista
 8. Jutun lopussa kerrotaan, että seuraava vaihe on itsenäinen asuminen.
  Tulee mieleen että löytyisiköhän esim. Forenomilta sopivaa kohtuuhintaista asuntoa?

  Tässäkään jutussa ei kerrota Luonan hallituksen kokoonpanoa eikä taideta mainita tuota Luonan ja Baronan yhteyttä. Mutta ehkä vielä merkittävämpi asia on, että Vokkien omat sosiaalityöntekijät myöntävät sosiaalituet, jotka valtio korvaa. Tarveharkinta ja innokkuus tulonvajauslaskelmien tekoon ei välttämättä ole korkeimmalla mahdollisella tasolla, kun jaetaan isännätöntä rahaa. Ja tietenkin tilanne missä Luonan sosiaalityöntekijä piffaa takuuvuokran ja 1. kk vuokran Forenomin asuntoon näyttää sivullisesta vähän kyseenalaiselta, vaikka tuossa virkavastuulla toimitaankin.

  Ei se yksi hesarin kolumnisti turhaan puhunut viime syksynä uudesta nokiasta :D.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!