Helsingin Sanomien pienehkö uutinen kertoi tänä aamuna siitä, että "suomalaiset lahjoittivat ennätysmäärän avustusjärjestöille". Tämä on erinomainen uutinen, sillä kuten pakolaisavun Kaisa Väkiparta sanoo: "ihmiset ajattelivat, että kun valtio ei ota vastuuta, pitää itse ottaa."
Koska valtio saa varansa pääosin (pakko)verottamalla työtä tekeviä ihmisiä, on niiden käyttäminen sekä Suomen ja suomalaisten, että kokonaisuuden kannalta tuloksettomaan tai jopa haitalliseen "hyväntekeväisyyteen" moraalitonta. Tarkoitan tällä lähinnä perinteisiä kehitysapujärjestöjä sekä laittomia maahanmuuttajia maahamme ilmaispalveluin houkuttelevia järjestöjä.
Erityisen moraalitonta näiden järjestöjen toiminta on nykyisessä taloustilanteessa, jossa rahat otetaan ensin lainaksi ja lahjoitetaan sen jälkeen esimerkiksi kehitysapurälssin ylläpitämiseksi ja käytettäväksi. Maksajaksi lienee ajateltu seuraavia sukupolvia - siis mikäli asia on edes käynyt mielessä.
Päivän uutinen sai minut toivomaan optimistisesti, että Suomessa voitaisiin perinteisessä kehitysyhteistyössä siirtyä kokonaan vapaaehtoisuuteen. Eli asiasta kiinnostuneet ihmiset rakentakoon kehitysapua toteuttavat organisaatiot ja kerätköön rahoituksen maksamisesta kiinnostuneilta - päivän uutisen perusteella kehitysaputoiminta jatkuisi, ja vapaaehtoiselta pohjalta nouseva rahoitus kannustaisi myös työn tuloksellisuuden parantamiseen. Voittajia olisivat siis sekä suomalaiset että avunsaajat.
Julkinen toiminta kehitysmaiden auttamiseksi sen sijaan kannattaisi siirtää kokonaan yritystoiminnan tukemiseen - tavoitteena tulisi olla sekä kohdemaan yrityselämän että suomalaisen talouselämän ja sitä kautta veronmaksajan yhteinen etu. Tätä toimintaa varten on jo olemassa Finnfund, jonka asema on vahvistunut nykyisen hallituksen aikana ja jonka toimintaa valaistiin eilisen HS:n mielipidesivulla.
"Vuonna 2015 Finnfundin rahoittamat yritykset työllistivät suoraan yli 24 800 henkilöä ja epäsuorasti vielä enemmän. Juuri työtä kehitysmaiden ihmiset tarvitsevat nostaakseen itsensä köyhyydestä. Näistä syistä myös jutussa mainitun Tansanian uusi, läpinäkyvillä ja demokraattisilla vaaleilla valittu hallitus toivoo Finnfundin kaltaisten kehitysrahoittajien sijoituksia maahansa. Se haluaa välttää apuriippuvuutta."
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kehitysapunainen valaisi verovarojemme käyttöä Afrikassa
Kehitysavun leikkaaminen ei ole Suomen (tai ainakaan Kepan) etu
800 euroa per lapsiperhe on mennyt vuosi toisensa jälkeen hukkaan
-
24.800 työntekijää on jo todella suuri tehdas. Auttaako ja jos niin paljonko?
VastaaPoistaMatti Kääriäinen on kirjoittanut kirjan ”Kehitysavun kirous (2014Lainaus kirjasta:
> Kysymys kehitysapuriippuvuudesta (sustainability) irtaantumisesta onkin kehitysyhteistyön keskeisiä ongelmia kaikkialla. – Kuvasin laveasti apuriippuvuuden taustoja ja kysyin läsnäolijoilta, josko kukaan heistä osaisi kertoa mitä sustainability oikein käytännössä heidän työlleen tarkoittaa. Vallitsi hetken syvä hiljaisuus, mutta sitten yksi käsi nousi ylös. ”Se tarkoittaa sitä”, ilmoitti kokenut [kenialais]naisedustaja itsevarmalla tyylillä, ”että hyvissä ajoin ennen kuin Suomen tuki loppuu, meidän tulee löytää uusi avunantaja jatkamaan tukea. Esimerkiksi Saksa tai Ruotsi.” <
Niinpä.
-Beowolf-
Matti Pulkkinen kirjoitti aikannaan aiheesta myös epäkorrektin kirjan jossa Valmet traktorilla oli osuus kun miehet pääsivät sillä naapurikyliin paikallista kiljua juomaan naisten kuokkiessa edelleenkin perinteiseen malliin.
VastaaPoistahttp://timohannikainen.blogspot.fi/2011/05/matti-pulkkinen-in-memoriam.html
Ilkka
Siinä on traktori kieltämättä ollut hyvässä hyötykäytössä. Sekä myös naiset. Jostain syystä en kuitenkaan halua sellaista yhteiskuntaa tänne Pohjantähden alle.
PoistaLisäys, romaanihenkilenkilö ei kuollutkaan vaan on mukana keskustelussa jonkun muunkin vedettyä yhtäläisyysmerkkejä historian ja nykypäivän välille.
VastaaPoistahttp://politiikasta.fi/kun-romaanihenkilon-kuolema-alkoi-toteuttaa-itseaan/
Ilkka
Eivätkös persut juuri ehdottaneetkin, että pistetään kaikki kehitysapurahat tms. vapaaehtoisiksi, kun kerran kaikkien niissä toimivien omat tutkimukset ovat selkeästi osoittaneet, että ihmiset haluaisivat moninkertaistaa niiden budjetit. Verokirjaan vain rasti ruutuun ja perään luku, kuinka monta prosenttia haluaa tuloistaan lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. A'vot!
VastaaPoistaAi niin, kun ilmastokentällä on tuskastuttavan hiljaista kirjoitan sitten itse puuhastellakseni edes jotain.
VastaaPoistaLuulempa jatkavani puuhasteluani, pientä alkukankeutta kun ei oo aiemmin tullut käännettyä suomeksi
ja tuo WV karvalakkiversiokaan ei oikein tottele kun en sitäkään ole käyttänyt vaikka on ollut vuosia.
https://myteurastaja.wordpress.com/
Otan vastaan ohjeita ja oikaisuja kun
osaamemiseni on vain tarttunut rattaisiini matkani varrella muun paskan lisäksi.
Eli miltä näyttää selaimissanne ym.
https://myteurastaja.wordpress.com/