lauantai 5. maaliskuuta 2016

Uusi ennätys on syntynyt

Olemme jälleen saaneet uutta tietoa maapallon ilmaston lämpötilan kehityksestä. Alailmakehän lämpötilojen satelliittimittausten mukaan kuluneen helmikuun globaali keskilämpötilapoikkeama oli peräti 0,9736 astetta.

Tämä lämpötila on eniten keskiarvosta poikkeava kuukausilukema koko vuodesta 1979 alkaneiden satelliittimittausten historiassa. "Ennätyksen" taustalla on meneillään oleva poikkeuksellisen voimakas El Nino -ilmiö sekä mahdollinen ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen.

Uuden ennätyksen syntyessä on urheilussa usein tapana kerrata historiaa. Niinpä minäkin teen ilmastotilastojen kanssa samoin ja listaan seuraavaan kaikkien aikojen suurimmat mitatut kuukausipoikkeamat.
Vuosi
kuukausi
poikkeama
2016
2
0,9736
1998
4
0,8573
1998
2
0,736
1998
5
0,6672
2016
1
0,6629
1998
7
0,6052
2010
3
0,586
2010
1
0,5858
1998
3
0,5852
1998
8
0,5719


Näemme taulukosta, että kaikki huippulämpimät kuukaudet osuvat kolmelle vuodelle: 1998, 2010 ja 2016. Erityisen mielenkiintoisen asiasta tekee kuitenkin se, että alkaneen vuoden aikana ei ole muita mittauksia kuin tammi- ja helmikuu. Ja niiden sijoitus yllä olevalla listalla siis ensimmäinen ja viides.

Jäämme siis odottamaan maaliskuuta. Näemmekö silloin jälleen uuden ennätyksen, joka viimeistään enteilisi uutta vuosiennätystä? Vai alkaako El Nino hiljalleen heiketä ja globaalit lämpötilat palata viimeisten vuosien tasolle? 

Selvää on kuitenkin, että mikäli tämän vuoden kaikki kuukaudet ovat yhtä lämpimiä (verrattuna muihin vuosiin) kuin vuoden kaksi ensimmäistä, saa mallinnuksiin perustuva kasvihuonekaasuihin perustuva ilmastonmuutoshypoteesi lopultakin vahvistusta myös satelliittimittaustuloksista. Toki siinäkin tapauksessa on kuitenkin muistettava, että seuraavien vuosien tulisi olla vielä kuluvaakin vuotta lämpimämpiä, koska kasvihuonekaasujen konsentraatiot kasvavat jatkuvasti ilmakehässä.

Jääkäämme siis jännityksellä odottamaan tulevien vuosien lämpötilamittauksia! Ja "nauttikaamme" samalla juuri nyt ilmassa olevasta "suuren urheilujuhlan tunnelmasta".

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

6 kommenttia:

 1. Minullakin on unelma... Että Suomessa maatalous kannattaisi normaaleilla eurooppalaistasoisilla tukiaisilla ilmaston lämmettyä parisen astetta ja suomalaiset saisivat siedettävän hintaista kotimaista ruokaa. Jotta edes yksi asia olisi paremmin päin, kyllä nuo suvaitsevaiset ja veroja korottavat poliitikot riittävät ihmisen kiusoiksi ihan mainiosti. Ei siinä enempää tarvita.

  VastaaPoista
 2. Ilmaston lämpenemisen seurauksena taitaa olla mahdollisuus, että osa Afrikkaa tai Lähi-itää on käytännössä asuin ja/tai elinkelvotonta...
  Jos näin käy, voi miettiä mihin ne ihmiset sitten suuntaavat.
  On se hyvä, että nyt harjoitellaan "pakolaiskriisiä" näiden elintasopakolaisten kanssa. Ei tule ihan yllätyksena mitä ne muuttoaallot tuovat tullessään.
  Olisiko täällä sitten edes yksi asia paremmin päin niin epäilen.

  VastaaPoista
 3. Itse asiassa Sahara on ollut nykyistä vihreämpi lämpimämpinä aikoina. En usko, vaikka lämpeneminen oliskin tällä kertaa ihmisperäistä, että tämä kääntyy päälaelleen ja Sahara rupeaa kuivumaan entisestään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. YLE 1.8.2015: Lähi-itä hikoilee jopa 50 asteen helteessä – "Kosteus saa tuntumaan 70-asteiselta"

   ja jatkuu
   "Helleaallon korkein lämpötila on torstaina Mtribahissa Kuwaitissa mitattu 52,8 astetta. Irakissa Kanaqinissa lämpötila kohosi ylimmillään torstaina 52 asteeseen ja pääkaupungissa Bagdadissakin 51 asteeseen.

   The Weather Channelin haastattelema ilmatieteilijä Maximilliano Herrera kertoo, että sekä Iranin että Irakin tähänastinen lämpöennätys on vuonna 2011 mitattu 53 astetta."

   Saharasta en tiedä mutta jos näihin lukuihin vielä tulee lisää niin vaikeeta on.

   Poista
 4. Itsestäni näin maallikkona se tuntuu jo pieneltä ihmeeltä, ettei pallomme ole tätäkin paljon paskaisemmassa ja huonommassa jamassa kun katselee millaisia määriä saasteita tehtaiden piiput jne. puskevat joka hetki taivaille ohueen ilmakehäämme..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinaiset saasteet viilentävät ja kasvihuonekaasut lämmittävät ilmastoa.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!