lauantai 3. kesäkuuta 2017

Nyky-egyptiläiset ovat muinaisten egyptiläisten ja mustien afrikkalaisten hybridejä

Muinaiset egyptiläiset loivat yhden loistavimmista luvuista ihmiskunnan historiassa. Sen sijaan nyky-Egyptistä ei voi parhaalla tahdollakaan sanoa samaa. Tätä taustaa vastaan oli mielenkiintoista lukea uusi tutkimus, joka julkaistiin äskettäin Nature Communications -lehdessä.

Tutkimuksessa oli onnistuttu määrittämään vanhoista muumioista DNA-sekvenssejä, jotka paljastivat historiaa tehneet egyptiläiset Levantin alueen asukkaiden geneettisiksi lähisukulaisiksi - siis alueen, jolla sijaisevat nykyinen Israel, Jordania, Libanon ja suurin osa Syyriasta.

Tutkijoilla oli käytettävissään muumioita 1300 vuoden ajalta, ja niiden analyysi paljasti, ettei väestössä sinä aikana tapahtunut juurikaan geneettisiä muutoksia huolimatta monenlaisista historiallisista tapahtumista. Sen sijaan vertailu nykyisiin egyptiläisiin paljasti, että maahan on virrannut joskus muumioiden jälkeen runsaasti geenejä Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.

Nykyiset egyptiläiset ovat geenivirran seurauksena noin 15-20 prosenttisesti afrikkalaisia ja vain 80-85 prosenttisesti muinaisten egyptiläisten jälkeläisiä. He ovat varsin erilaista väestöä kuin muinaisten faaraoiden alamaiset.

Se, miten väestön muutos näkyy nykyisen Egyptin jokapäiväisessä elämässä on vielä tutkimatta. Samoin tietenkin se, mikä asia johtuu geeneistä ja mikä kulttuurista. Onhan vaikea kuvitella, että geenit virtaisivat ilman kulttuuria tai päinvastoin.

Joka tapauksessa muinaisten egyptiläisten geneettisen alkuperän paljastaneet modernit tutkimusmenetelmät tulevat tarjoamaan meille tiedonnälkäisille yhä mielenkiintoisempia näkemiä menneisyyteen. Ja ehkä valaisevat hiukan myös tulevaisuutta näinä nykyaikaisten kansainvaellusten aikoina.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Mistä ympärileikkaukseen kuollut egyptiläistyttö kertoo?
Veret seisauttava raiskausuutinen Egyptistä
Suomalaisten alkuperästä

3 kommenttia:

 1. Voisi ajatella, että yhteiskunta on paitsi olosuhteiden niin myös jäsentensä näköinen; temperamentti, älykkyys, mahdolliset perinnölliset luonteenpiirteiden määrittelijät varmasti vaikuttavat siihen mikä toimii ja miten toimii, vai toimiiko lainkaan, kyseisessä yhteiskunnassa.

  VastaaPoista
 2. Eli voikohan tästä vetää sen johtopäätöksen, että pseudotieteellisesti määritelty termi "hiekkaneekeri" olisi nyt ihan (geeni)tieteellisesti todistettu? :D ;)

  VastaaPoista
 3. Syy-seuraussuhteita lienee vaikeata egyptiläisten verenperinnöstä sinällänsä päätellä. Vanhallelle Egyptin kultuurille, ainakin sen ulkoasulle on tietty kaavamaisuus ominaista, on aivankuin olisivat siihen tyyliinsä jämähtäneet. Maallikon silmiin pistää osin samanaikaisen minolaisen kulttuurin paljon vapaampi tyyli. Sama jäykkyyden 'vaiva' tuntuu hallitsevan kaksoisvirran maiden kulttuurejakin. Vasta helleeninen vaikutus synnyttää vapautuneempaa ilmapiiriä.

  Ei voi olla miettimättä islamin kireätä otetta ihmisestä, sen pidättyvyyttä ajattelun vapaudesta noiden vanhojen kulttuureiden seuraamona. Geenitkö vai 'jumalien' kaikkivaltaan kivettynyt ajattelumallisto, that's a question? hh

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!