keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Afgaanien palautukset voivat alkaa

Suomi on tehnyt sopimuksen perusteetta maastamme turvapaikkaa hakeneiden palautuksesta Afganistaniin. Toivottavasti sopimus toimii myös käytännössä.

Sopimuksen merkityksestä saa käsityksen tarkastelemalla tilastoja. Niiden mukaan Suomessa tehtiin kuluvan vuoden tammi-elokuussa yhteensä 2877 afgaaniratkaisua, joista 184 tapausta oli rauenneita - todennäköisesti henkilön palattua vapaaehtoisesti kotiinsa - ja 533 selvisi ilman henkilökohtaista tarkastelua - niistä oli ns. Dublin-tapauksia 501.

Turvapaikan sai 212 henkilöä ja oleskeluluvan yhteensä 893 henkilöä. Kielteisen päätöksen sai 1267 henkilöä.

Sopimuksen perusteella Suomi voi siis lähettää 1267 henkilöä takaisin Afganistaniin, joka on nyt siis suostunut ottamaan heidät vastaan. Tosin avoimeksi jää, ottavatko he vastaan myös pitkään esimerkiksi Iranissa asuneet afgaanitaustaiset henkilöt. Ainakin Ruotsiin tulleista afgaaneista suuri osa on sellaisia, todennäköisesti näin on myös Suomessa.

Mikäli iraninafgaanien osalta palauttaminen ei onnistu, on pelättävissä että jatkossa joka ainoa afgaani on oman kertomansa mukaan peräisin sieltä ja hakee siis Suomesta turvapaikan sijasta laitonta oleskelua. On siis tärkeää huolehtia siitä, että myös näiden kohdalla saadaan palautusvirta toimimaan - ellei Afganistaniin, niin sitten Iraniin.

Hallituksen neuvottelema Afganistan-ratkaisu on joka tapauksessa iso askel tiellä kohti järkevää turvapaikkapolitiikkaa. Seuraavaksi odotamme vastaavanlaisia ratkaisuja Irakin ja Somalian kanssa.

Jos myös sellaiset saadaan, alkavat vuosien 2011 ja 2015 vaalien tulokset kantaa hedelmää koko Suomen kansan - ja myös todellista turvapaikkaa tarvitsevien kehitysmaalaisten - hyväksi ja puolesta. Se olisi loistava asia ja kertoisi selkokielellä kaikille ihmisille, että suomalainen demokratia toimii sittenkin kohtuullisen hyvin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Juho Eerolan ajatuksia ja realismi
Afganistanista, Irakista ja Somaliasta tuli turvallisia maita
Erkki Tuomioja ja tulkit

4 kommenttia:

 1. Sitten vaan turhapaikanhakijoiden rahahanat reilusti tiukemalle kuin tuohon ehdotettuun/tulevaan 90%:iin toimeentulotuesta.

  Rahallisisssa tuissa on suuria eroja erimaiden välillä. Eri tilastojen mukaan Suomi maksaa EU:ssa toiseksi eniten rahallista tukea turvapaikanhakijoille.

  Kerrankin soisi Suomen olevan siellä listan loppupäässä...maksumiehenä kun ollaan

  heppa

  VastaaPoista
 2. Äkkiseltään luulisi Iranistakin saapuneiden afgaanien palauttamisen onnistuvan, jos voidaan osoittaa heidän olevan Afganistanin kansalaisia. Siinä piilee sitten vaara, että he yrittävät muuttua Iranin kansalaisiksi, joiden passi on hukkunut Kaspian mereen.

  VastaaPoista
 3. Mihin perustuu turvapaikkapolitiikan oletus, että kaikki turvapaikanhakijat ovat pers´aukisia ja tarvitsevat sen vuoksi vastaanottorahaa? Oikeille turpa-hakijoille kolmen vuoden oleskelulupa ja siitä aiheutuvat kulut muutaman vuoden lainana maahan jääneille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tuo vähentäisi elintasopakolaisuutta. Mutta mitä tehtäisiin niille, jotka eivät koskaan pystyisi maksamaan lainojaan?

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!