Helsingin Sanomien Ari Pusa kirjoitti siitä, miksei kaikkia norjalaisia suljeta pois kansainvälisestä urheilusta kahdeksi vuodeksi, koska maan hiihtoliiton toiminta erityisesti Martin Sundbyn tapauksessa osoittaa sen suhtautuvan suorastaan hyväksyvästi dopingiin.
Syyksi Pusa löysi Norjan vahvan panoksen maastohiihdon rahoituksessa. Ilman norjalaisia sponsorirahoja hiihtäminen muuttuisi harrastelijoiden puuhasteluksi, ja sen takia heistä ei myöskään haluta päästä eroon.
Pusa saattoi olla totuuden jäljillä. Toisaalta ei voi olla niinkään, että rahatukun varassa toimivat saisivat luvan harjoitella ja kilpailla aivan eri säännöillä kuin muut. Sellainen tuhoaisi ajan myötä koko lajin tulevaisuuden. Uskon, että tämä ymmärretään myös kansainvälisessä hiihtoliitossa.
Lisäksi on huomattava, ettei Norjan dopingtapausten määriä voi millään tavalla verrata venäläisten dopingtapausten määriin. Siksi en myöskään näe, että turskansyöjiä tarvitsisi ainakaan käryjen määrän perusteella sulkea kokonaan maastohiihtopiireistä ulos. Sen sijaan mahdollisen epärehellisyyden esiintyminen niin norjalaisessa urheilujärjestelmässä kuin myös dopingvalvonnassa tulisi tutkia.
Siksi olisi tärkeää, että norjalaisten omaa dopingvalvontaa tuettaisiin kansainvälisin toimin, eli Wadan tekemin lukuisin dopingtestein myös harjoituskaudella. Lisäksi tulisi norjalaisten pakastetut dopingnäytteet ottaa uudelleen tarkasteltaviksi, jotta nähdään norjalaisen doping-ongelman koko laajuus.
Tämäntyyppisin keinoinhan saatiin aikaiseksi myös suomalaisten hiihtäjien joukkokäry: noiden joukkotestauksen vaatijana olivat nimenomaisesti suomalaiset urheilujohtajat. Meillä järjestelmän vastuullisuus vuonna 2001 oli siis aivan eri maailmasta kuin Norjassa vuonna 2016.
On selvää, että norjalaiseen järjestelmään kohdistuu vakava epäilys juuri nyt - ja on kohdistunut jo ainakin viidentoista vuoden ajan. Siksi norjalaisten tulisi korjata oma dopingvalvontansa vähintäänkin irrottamalla se urheilujärjestelmästä. Näin on tehty myös Suomessa, eikä meillä ole siksi syntynyt myöskään epäilyksiä dopingtestauksen rehellisyydestä.
Jos Wada todella kohdistaisi erityistestejä norjalaisiin hiihtäjiin, ja niissä sitten paljastuisi enemmän epärehellisyyttä kuin maan oman testausjärjestelmän tulosten perusteella voidaan odottaa, olisi norjalaiset syytä sulkea kansainvälisen kilpailujärjestelmän ulkopuolelle. Sekä pitää siellä kunnes maan oma dopingvalvonta on muutettu uskottavaksi.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Therese Johaug - kärähtänyt kaunotar
Norjalainen dopingohjelma
Norjalainen tasatyöntö
-
Hyvin muistuu mieleen norjalaisten liki vaahtosuinen tekopyhyys doping-jutuissa. Mielestäni nimenomaan on syytä verrata venäläisten sotkuja tähän norjalaiseen soppaan, jonka syvyyttä tuskin edes tiedetään. Ylimielisyyttä norjalaisilla ainakin on tainnut viime vuosina riittää. Itäinen naapurimme oli äskettäin kovin tapetilla olympialaisten edellä käryjensä ja testauksiin liittyneiden laiminlyöntien vuoksi. Jo silloin odotin mielenkiinnolla, kuinka reagoidaan jonkin muun valtion kompuroitua pahasti kiellettyjen aineiden testauksen kanssa.
VastaaPoistaNyt meillä on vertailukohta. Kuinka paljon prosessissa on mukana pelkkä kansainvälinen politiikka puhtaan urheilun tavoitteiden sijasta? Sinänsä norjalaisten ylivoimaisuuden olisi tarkemmin ajatellen pitänyt tuoda selkeästi mieleen DDR-dieetit.
Analogia löytyy tuomiolle:
VastaaPoista-venäläiset yleisurheilijat ja Rion olympialaiset: ulos
Siispä:
-norjalaiset hiihtäjät ja talven kisat: ulos
-Beowolf-
Tunnettuja taruolentoja:
VastaaPoista- Yksisarvinen
- Loch Nessin hirviö
- Ruokolahden leijona
- Kraken
- DPNM (=Dopingista Puhdas Norjalainen Maastohiihtäjä) :D